• Etusivu
  • Kasvillisuus

Raparperipiirakka toscakuorrutteella

Rakentajan toimitus
Päivitetty 18.08.2021
20216_71159.jpg

Raparperipiirakka toscakuorrutteella

Löytyykö pakastimestasi valmiiksi kuorittua ja pilkottua raparperia, etkä oikein keksi mitä niistä valmistaisit? Oletko kokeillut raparperipiirakkaa toscakuorrutteella? Tämä piirakka on takuuvarma hitti jälkiruokapöytään minkä tahansa juoman seuraksi. Muistathan sulattaessasi raparperit, valuttaa ylimääräinen neste pois ennen raparperipalojen lisäämistä piirakan päälle.

Raparperipiirakka toscakuorrutteella

Kokonaisvalmistumisaika: 45 min (sis. valmistelun 25 min), 1 pyöreä iso piirakka, n. 12:lle (halkaisija 28-30 cm)

Tämän raparperipiirakan salaisuus on kuohkea taikina, raikkaat raparperipalat ja nämä yhdistettynä makeaan ja rapsakkaan toscakuorrutteeseen.Tässä toscakuorrutteeseen on lisätty perinteisen mantelin lisäksi kauralesettä, joka tekee piirakan hieman kuohkeammaksi.

Mitä tarvitset?

Pohja
2 munaa
1 ½ dl sokeria
2 dl Myllyn Paras Erikoisvehnäjauhoja
1 ½ tl leivinjauhetta
75 g margariinia tai sulatettua voita
2 rkl kermaa tai maitoa

Vuoan voiteluun
2 rkl margariinia tai voita
2 rkl Myllyn Paras Kauraleseitä

Täyte
½ l raparperinpaloja

Kuorrutus
75 g margariinia tai voita
¾ dl sokeria
1 dl manteleita rouhittuna (75 g)
1 dl Myllyn Paras Kauraleseitä
1 rkl Myllyn Paras Erikoisvehnäjauhoja
1 rkl maitoa, maitojuomaa tai kauramaitoa

(Lisäksi
vaniljajäätelöä tai vaniljakastiketta)

Vinkki
Voit valmistaa piirakan myöhemmin kesällä happoisia marjoja käyttäen.

20216_71167.jpg

Valmistusohje:

  1. Voitele iso piirakkavuoka rasvalla ja ripottele sille kauraleseitä niin, että voitelu peittyy kokonaan.

  2. Vatkaa huoneenlämpöiset munat ja sokeri vaahdoksi. Lisää puolet vehnäjauhoista, joihin leivinjauhe on sekoitettu. Lisää jäähtynyt sulatettu rasva ja maito, sekoita tasaiseksi, sekoita mukaan vielä loput jauhot. Levitä taikina voideltuun piirakkavuokaan.

  3. Kuori ja leikkaa raparperit ohuiksi viipaleiksi ja ripottele ne piirakkataikinan päälle. Paista piirakkaa 200-asteisen uunin alimmalla tasolla n. 20 minuuttia puolikypsäksi.

  4. Valmista pohjan paistumisen aikana kuorrutus. Sulata rasva ja sokeri kattilassa, lisää karkeiksi rouhitut mantelit, kauraleseet ja vehnäjauhot sekä maito. Sekoita täytteestä tasaista.

  5. Ripottele kuorrute kuumana puolikypsälle raparperipiirakkapohjalle ja jatka paistamista uunin keskitasolla n. 10 minuuttia kauniin väriseksi.

  6. Raparperipiirakka on herkullista kuumana jäätelön tai kylmänä kuuman tai vaahdotetun vaniljakastikkeen kanssa.

Resepti:
Arja Elina Laine, Myllyn Paras Oy

Tutustu myös muihin resepteihin, herkkuja riittää!

Ja ei kun herkuttelemaan....

20218_71980.jpg
https://reseptiklubi.myllynparas.fi/?utm_source=puutarha.net&utm_medium=content&utm_campaign=partnership
Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20238_82718.jpg
Tulilatva on kaunis kukkivana - ja kukinnan jälkeenkin!
Tulilatva(Kalanchoë blossfeldiana) on luontaisesti Madagaskarilla ja Itä-Afrikassa kasvava mehikasvi, joka on saanut suosiota myös huonekasvina. Tulilatvaa myydään usein kukkivana kausikasvina, jonka monet heittävät pois kukinnan jälkeen. Tulilatva on kuitenkin viehättävä ja helppo huonekasvi ilman kukintojakin, joten sitä voi kasvattaa ympäri vuoden.
202111_73702.jpg
Etelänversosurmaa havaittu Suomessa ensimmäisen kerran tänä syksynä
Lounais-Suomessa on tänä syksynä havaittu ensimmäistä kertaa etelänversosurmasta kärsiviä mäntyjä, kertoo Luonnonvarakeskus (Luke). Taudin aiheuttaa havuparikas-niminen sieni, jonka synonyymeja ovat Sphaeropsis sapinea, Diplodia sapinea ja Diplodia pinea. Havuparikasta on aikaisemmin löydetty Suomessa piilevänä oireettomista männyn vuosikasvaimista ja kävyistä, joissa se on käyttänyt ravintonaan kuollutta orgaanista ainesta. Tämä on ensimmäinen kerta, kun se löydetään tuhonaiheuttajana.
20104_21221.jpg
Huhtikuu tuo kevätkurkut
Kurkku saa keväällä kasvaakseen yllin kyllin luonnonvaloa. Se edustaa nyt aurinkoviljeltyä kasvista, jolla on vahva, raikas lataus. Rouskuvan rapea, runsaasti vettä sisältävä kurkku on mitä parhainta evästä mukaan otettavaksi minne vain. Nuorison tapaan kannattaa ottaa tuorekurkku reippaalla otteella haltuun ja haukata siitä kunnon suupaloja. Virkistävä vaikutus ei voi olla tuntumatta, kun on rouskuttanut koko 300 – 400-grammaisen kurkun päästä päähän.Kurkku kuuluu vesipitoisiin vihanneksiin samaan tapaan kuin melonit, salaatit, lehtiselleri, kesäkurpitsa, munakoiso, parsa ja retiisi. Näissä kaikissa on paljon raikasta vettä ja makua, kohtuullisen paljon ravintoaineita, mutta vain vähän kaloreita. Kurkkua ei tarvitse edes kypsentää, vaan se on valmista pureskeltavaa ihan sellaisenaan. Kurkku antaa sopivasti työtä hampaille ja kylläisyyden tunnetta vatsalle. Painonhallinta-asiantuntijat ovat todenneet, että ruoan muodossa saatava vesi todella pitää nälkää toisin kuin pullosta tai lasista juotu.Kurkun ravintoaineista kannattaa mainita kalium, joka tuo apua korkeaan verenpaineeseen. Soseutettuna juomana kurkun on todettu auttavan turvotukseen. Ulkoisestikin kurkkuviipaleita voi käyttää kasvoille levitettynä naamiona poistamaan silmäluomien ja kasvojen turvotusta. Kurkun väitetään edistävän hiusten kasvua, parantavan suolen toimintaa ja ehkäisevän kynsien haurastumista.
20235_81932.jpg
Marja-aronian leikkaus? Asiantuntija vastaa
Omakotitalomme raja-aitana on marja-aroniaa, joka on mielestäni todella kaunis. Aronia on istutettu 2004. Pitääkö marja-aroniaa leikata kokonaan alas asti?Kuulemma joitakin vuosia sitten niin on tehty (mutta ei kenenkään nykyisten asukkaiden aikana) ja taas kuulemma niin kannattaisi tehdä (useampi samanlainen talo ja piha-aita vierekkäin). Pensas on nyt mielestäni aivan ihanan tuuhea (kuva viime kesältä) ja pelkään, että jotakin peruuttamatonta tapahtuu, jos leikkaamme sen alas. Siis toki leikkaamme, jos siitä on hyötyä, mutta onko siitä mitään hyötyä vai riittäisikö harvennus? Aidasta kuulemma tulee tuuheampi alhaalta, mutta käsittääkseni aronia ei kasva täysin tuuheaksi juuresta, vaikka kuinka leikkaisi ja meidän aitamme on mielestäni todella tuuhea joka tapauksessa ja josta ei kesäisin yhtään näy läpi – paitsi ehkä aivan juuresta, jos haluaa kuikuilla.Kuinkahan kauan taas kestää alas leikkauksen jälkeen, että aita kasvaa takaisin?Ja voikohan kukinnot leikata pois ennen kasvukautta, jos ei halua että siihen kasvaa marjoja? En sitä haluaisi tehdä, mutta lapset niitä heittelevät ja ne värjäävät paikkoja ja on ilmeisesti ongelma joillekin tällä alueella.Kannattaako aronia leikata alas mihin aikaan vuodesta? Syksyllä taisi olla muilla suunnitelmissa.
20232_80868.jpg
Rahkasammal – tulevaisuuden kasvualusta
Soiden pinnalla kasvavasta rahkasammalesta voidaan valmistaa puutarhaviljelyyn nykyaikaisia kasvualustoja. Nämä kasvualustat ovat ominaisuuksiltaan samoja tai parempia kuin muut tunnetut kasvualustat. Sammalen vedenpidätys- ja kasvien juurille välttämätön ilmatila on paras mahdollinen niin ammatti- kuin harrastekäytössä. Sammalesta tehdyt kasvualustat eivät homehdu muiden kasvualustojen tavoin. Sammalen nostoon soveltuvat kitusuot, joilla ei ole taloudellista tai luonnonsuojelullista arvoa. Nostettu suoalue uudistuu entiselleen 25–30 vuodessa. Sammalen nostosta ei aiheudu haitallisia ilmasto- ja vesistöpäästöjä.
20119_27788.jpg
Kanttarelli
Rakkaalla lapsella on monta nimeä, niinpä kanttarelli tunnetaan myös keltavahverona, keltasienenä sekä kantarellina.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton