• Etusivu
  • Hoitotyöt

Huonekasvit lisäävät hyvinvointiamme

Rakentajan toimitus
Päivitetty 04.11.2019
201910_50632.jpg

Viirivehka (Spathiphyllum)

Suojaudumme jo melko tunnollisesti tupakansavulta, pakokaasuilta ja auringon haitalliselta uv-säteilyltä, mutta terveyttämme voi uhata myös huono sisäilma. Tuulettaminen parantaa sisäilman laatua; edellyttäen että ulkoa virtaava ilma on puhdasta. Matala ilmankosteus on myös selkeästi yhteydessä huonoon sisäilman laatuun. Kun ilmankosteus on 35 - 65 % luokkaa, ollaan terveellisellä tasolla – sekä kasvien että ihmisten näkövinkkelistä. Talviaikaan sisäilma on helposti liian kuivaa.

Keinotekoisista rakennus- ja sisustusmateriaaleista sekä elektronisista laitteista erittyy erilaisia, orgaanisia yhdisteitä - ja ihmisistä erittyy bioeritteitä (lähes 150 erilaista eritettä). Pahimmillaan sisäilman epäpuhtaudet aiheuttavat herkillä ihmisillä oireyhtymän nimeltä "sairas rakennus". Sen yleisimpiä tunnuspiirteitä ovat silmien, nenän ja kurkun ärsytys, allergiat, astma, limakalvojen tukkeutuminen, väsymys ja päänsärky.

NASAn tutkimustuloksia

Useat tutkimukset todistavat, että kasveilla on rauhoittava vaikutus. Kasveilla on myös uskomaton kyky puhdistaa ilmaa. Vuonna 1980 Yhdysvalloissa NASA:n avaruustutkimuslaitos analysoi (miehitettyä kuutukikohtaa suunnitellessaan) tavallisten huonekasvien kykyä poistaa hengitysilmasta erilaisia kaasuja ja niiden sisäilmaa kosteuttavaa vaikutusta.

Tarkempaa tutkimusta varten kehitettiin tiiviisti suljettu "biokoti" (Biohome). Se rakennettiin synteettisistä rakennus- ja sisustusmateriaaleista, joiden tiedettiin erittävän ihmisille haitallisia aineita. Biokodissa vierailevat ihmiset saivatkin nopeasti sairas rakennus -oireyhtymälle tyypillisiä oireita. Tämän jälkeen tilaan vietiin kultaköynnöksiä ja vehkoja; jo muutaman päivän kuluttua voitiin ilmanäytteiden avulla osoittaa, että rakennus- ja sisustusmateriaaleista haihtuvien orgaanisten kemiallisten aineiden määrä oli vähentynyt huomattavasti. Merkittävää oli sekin, että biokodissa vierailleet ihmiset eivät enää oireilleet.

Lisätutkimuksissa löydettiin 50 suositeltavaa huonekasvia

Vuonna 1990 aloitettiin lisätutkimus, jossa testattiin huonekasveja entistä tarkemmin. Lähtökohdaksi otettiin niiden formaldehydin poistokyky. Formaldehydi on sisäilman yleisin myrkky; sitä on mm. tupakansavussa, vanerissa, lastulevyssä, liimoissa, painokuviollisissa kankaissa, mattojen alustoissa ja lattiapäällysteissä.

Tutkimuksen "voittajaksi" selvisi kaarisulkasaniainen (Nephrolepis exaltata), toiseksi tuli krysanteemi (Chrysanthemum x grandiflorum) ja kolmanneksi gerbera (Gerbera x cantabrigiensis).

krysanteemi
krysanteemi

Lisäksi tutkittiin

ksyleenin, tolueenin ja ammoniakin poistokykyä;

esimerkiksi

viirivehkan

(

Spathiphyllum

) kykyyn poistaa erilaisia kemikaaleja. Tutkimuksen perusteella viirivehka poistaa tehokkaimmin

asetonia, metanolia ja etyleeniasetaattia

, jotka ovat ihmisen hengityksessään erittämiä yleisimpiä bioeritteitä.

Tutkitut 50 huonekasvia arvioitiin:

  • kemiallisten kaasujen poiston
  • viljelyn ja hoidon helppouden
  • tuholaisten vastustuskyvyn ja
  • kosteuden haihduttamisasteen perusteella.

Parhaat kokonaispisteet sai viehättävä, nopeakasvuinen ja vesiviljelyynkin mainiosti sopiva

kultapalmu

(

Chrysalidocarpus lutescens

).

gerbera
gerbera

Kasvit edistävät terveyttä

Kasvin hengitys toimii päinvastoin kuin ihmisellä; kasvit tuottavat happea ja kuluttavat hiilidioksidia. Lisäksi ne haihduttavat vesihöyryä ja saavat haihduttaessaan sisäilman liikkumaan. Ilma painuu kasvin juuristoalueelle, missä juuristomikrobit hajoittavat sen rakenteeltaan sellaiseksi, että pieneliöt ja kasvit pystyvät käyttämään sitä ravinnokseen - eli kasvit ikään kuin syövät haitallisia aineita ilmasta. Lisäksi on todettu, että kasvit vapauttavat kasvikemikaaleja, jotka pystyvät hävittämään myös homeitiöitä ja bakteereita; useita kasveja sisältävässä huoneessa on 50-60 % vähemmän ilmassa liikkuvia itiöitä ja bakteereja kuin huoneessa, jossa kasveja ei ole.

Kasveilla voidaan siis parantaa merkittävästi nykyaikaisten energiaa säästävien, "liian" tiiviiden talojen ilmanlaatua. Niillä voidaan vaikuttaa myös kodin ja työpaikan viihtyvyyteen, jaksamiseen ja poissaoloihin työpaikalta. Kasvit luovat kutsuvan ilmapiirin ja rentouttavat hoitajaansa. Älä jätä näin hienoa ja huokeaa, elämänlaatuasi parantavaa mahdollisuutta hyödyntämättä!

Lähde: B. C. Wolverton: Raikas vihreä koti

201910_60793.jpg
Hoitotyöt
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20238_82853.jpg
Kukkasipulit ovat oiva puutarhan perusta kaikkina vuodenaikoina
Kun kesää ja kaunista syksyä on vielä jäljellä, eivät ajatukset aina ulotu talven yli seuraavaan kevääseen. Talven yli kannattaa silti jo kurkistella, sillä keväällä kukkivat sipulit istutetaan syksyllä. Kun pitkän talven jälkeen ensimmäinen leskenlehti, talventähti tai lumikello osuu silmiin, ilahduttavat ne kokoaan isommin. Työntyessään varhain maasta, osa jopa lumenkin läpi, tuovat ne viestin keväästä ja kiirehtivät sen edistymistä. Siksi helposti unohdetaan, että sipulikukista voi nauttia ihan koko kasvukauden ajan. Kukkasipuleiden ihanuus johtuukin niiden monimuotoisuudesta ja soveltuvuudesta erilaisiin tarkoituksiin.
20237_78846.jpg
Miksi lupiineista pitäisi päästä eroon?
Lupiini on Suomen luontoon villiintynyt vieraslaji. Se on alun perin kotoisin läntisen Pohjois-Amerikan vuoristoista ja on monen muun haitallisen vieraslajin tapaan tuotu Suomeen koriste- ja rehukasvina. Ensimmäiset havainnot luontoon karanneista lupiineista tehtiin 1800-luvun lopulla. Lupiini on myös myrkyllinen, vaikka pienen määrän syöminen ei yleensä aiheuta oireita.
20204_64359.jpg
Kasvualustat ja katteet kesäpihaan
Pihaa viherrakennettaessa tulee huomioida eri kasvilajien vaatimukset kasvualustalle. Hyvä kasvualusta on ilmava ja ravinteikas, pidättää vettä, on sopivan hapan tai emäksinen sekä sisältää sopivia aktiivisia pieneliöitä. Kivennäisaineilla ja hiekalla saadaan kasvualustaan kestävää ja ilmavaa rakennetta sekä veden läpäisykykyä. Komposti lisää ravinteikkuutta ja turve veden- ja ravinteiden pidätyskykyä. Kaupallisesti valmistetuista kasvualustoista löytyy helposti eri käyttötarkoituksiin valmistettuja tuotteita aina laajoista nurmikkoalueista perennapenkkeihin, kasvihuoneisiin sekä ruukkukasvatukseen.
20214_65048.jpg
Mitä multasormen tulisi tietää legionellasta?
Multa- ja kompostituotteiden käsittelyyn liittyviä legionelloositapauksia on alkanut tulla esiin myös Euroopassa viime vuosien aikana. Legionella tarttuu bakteereja sisältäviä vesiaerosoleja tai pölyhiukkasia hengittämällä ja haavojen kautta iholta. Jos tietää tarpeeksi legionellasta, multamaisten tuotteiden legionellojen vuoksi sairastumisen voi välttää varokeinoilla ja suojautumisella.TEKSTI: MIKKO LEHTONEN
20207_65941.jpg
Puutarha hehkuu syyskesän väreissä
Puutarha näyttää parhaat puolensa kesän kypsyessä ja iltojen hämärtyessä. Paitsi että se tarjoaa silmäniloa, sitä voi kuunnella ja tunnustella, haistella ja maistella.
20237_82622.jpg
Onko höyhenpensas pupujen herkkua? Asiantuntija vastaa
Olen istuttanut höyhenpensaan, kuuluuko se pupujen ruokalistaan?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton