• Etusivu
 • Kasvillisuus

Kukkasipulit ovat oiva puutarhan perusta kaikkina vuodenaikoina

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Puutarhamyymälä Muhevainen Oy
Julkaistu 22.08.2023
20238_82853.jpg

Kun kesää ja kaunista syksyä on vielä jäljellä, eivät ajatukset aina ulotu talven yli seuraavaan kevääseen. Talven yli kannattaa silti jo kurkistella, sillä keväällä kukkivat sipulit istutetaan syksyllä. Kun pitkän talven jälkeen ensimmäinen leskenlehti, talventähti tai lumikello osuu silmiin, ilahduttavat ne kokoaan isommin. Työntyessään varhain maasta, osa jopa lumenkin läpi, tuovat ne viestin keväästä ja kiirehtivät sen edistymistä. Siksi helposti unohdetaan, että sipulikukista voi nauttia ihan koko kasvukauden ajan. Kukkasipuleiden ihanuus johtuukin niiden monimuotoisuudesta ja soveltuvuudesta erilaisiin tarkoituksiin.

Kukinta-ajat keväästä kesään – pitkälle syksyyn

Sopivilla lajiyhdistelmillä kukinta-ajasta tulee todella pitkä. Istuta varhaisimmat lajit, vaikkapa pikkukrookukset tai lumikellot, puutarhan lämpimimmille paikoille, joissa auringon säteet sulattavat roudan ensimmäisenä. Jättilaukat kukkivat toisaalla puutarhassa myöhään kesäkuussa ja osa liljoista vielä heinä – elokuussa.

Varhaisimmat kukkasipulit herättävät perennapenkin eloon jo paljon ennen kuin muut perennat heräävät kasvuun. Myöhemmin monivuotisten kukkien lomaan istutetut sipulikukat täydentävät hienosti penkin istutuksia. Kun ukkolaukkojen pallopäät tai tulppaanien heleät värit kurkottelevat muun kasvuston yläpuolelle, ei näystä voi olla hurmaantumatta.

Myöhään kukkivat jättilaukat piilottavat usein jo ennen kukintaa lakastuvat lehtensä muun kasvillisuuden joukkoon.
Myöhään kukkivat jättilaukat piilottavat usein jo ennen kukintaa lakastuvat lehtensä muun kasvillisuuden joukkoon.

Viimeiset sipulikukat ovat syyskrookuksia ja niitä muistuttavia syysmyrkkyliljoja, jotka avautuvat vasta syyskuussa. Istuta nämä ihastuttavat lajit näkyvälle paikalle, jotta niitä varmasti ennätetään mahdollisimman paljon ihailla.

Sipulikasvien avulla puutarhan kukinta pidentyy ja täydentyy. Niissä itsessään on mielenkiintoisia yksityiskohtia katsottavaksi, mutta monet lajit houkuttelevat myös perhosia ja pölyttäjiä puutarhaan. Kukkasipulit tuovatkin oman tärkeän lisänsä puutarhan elonkirjoon.

Syysmyrkkyliljat esittelevät heleät värinsä vasta, kuun muu luonto valmistautuu jo talveen.
Syysmyrkkyliljat esittelevät heleät värinsä vasta, kuun muu luonto valmistautuu jo talveen.

Huomioi kasvuolot

Vaativat lajit tarvitsevat laadukkaan ja syvämultaisen, kuohkean ja läpäisevän kasvualustan. Sellaisia ovat esimerkiksi pitkälle jalostetut korkeavartiset ja papukaijatulppaanit tai liljat ja suuret laukat. Istuta ne kukkapenkkiin tai hyvin muokattuun muuhun istutusalueeseen omaksi ryhmäkseen tai muiden kasvien lomaan.

Osa lajeista jaksaa kasvaa jopa nurmikossa, vaikka ne joutuvat siinä kilpailemaan tiiviskasvuisen nurmen juuriston kanssa. Istuta nurmikkoon vain pienimpiä ja varhaisimpia kukkijoita, sillä nurmen leikkuuseen ei voi ryhtyä ennen kuin kukkasipulit ovat lakastuneet. Idänsinililjat, kiurunkannukset ja kasvitieteelliset krookukset jaksavat yleensä levitä hyvin nurmikossa. Siemenistä leviävät lajit kannattaa säilyttää leikkaamatta, kunnes siemenet kypsyvät. Monilla varhaiskevään kukkijoilla, kuten kiurunkannuksilla, se tapahtuu onneksi aika nopeasti.

Jos puutarhassasi on pienikin niitty, istuta sinne sekalainen valikoima lähellä luonnonlajeja olevia kukkasipuleita. Saat viehättävän lisän sen kukkaloistoon. Ja mikä parasta, niityllä kukinnan jälkeen lakastuvat lehdet eivät häiritse, sillä ne piiloutuvat kätevästi muun kasvillisuuden sekaan.

Lumikellojen muutaman sipulin ryppäistä kasvaa vähitellen kaunis kaulus puun juurelle.
Lumikellojen muutaman sipulin ryppäistä kasvaa vähitellen kaunis kaulus puun juurelle.

Puiden alustat ovat myös hyviä paikkoja sipulikukille. Kun puut ja pensaat eivät vielä ole täydessä lehdessä, puutarhan varjoisemmissakin paikoissa on tavallisesti enemmän valoa kuin myöhemmin kesällä. Silloin olot ovat juuri sopivat varhaisille kukkijoille, kuten kevätkurjenmiekoille, idänsinililjoille, krookuksille, kevättähdille ja kevätkelloille.

Kivikkoryhmiin, joissa multakerros on ohutta, maa läpäisevää ja kuivaakin, sopivat luonnonlajeja lähellä olevat sipulilajit, kuten kevätkurjenmiekat, pikkunarsissit, kasvitieteelliset krookukset ja villitulppaanit. Kivikossa sipulit harvoin kärsivät talvimärkyydestä, josta ne eivät lainkaan pidä. Keväällä taas, kun kosteutta tarvitaan, sitä on usein kivikkopaikoissakin. Ja jos ei ole, kastelu on aina helpompaa kuin liiallisen kosteuden poisto. Kukinnan jälkeen moni kukkasipuli toivoo kuivahtavaa maaperää, joka usein kivikkotarhoissa toteutuu.

Lue miten tunnistat laadukkaat kukkasipulit ja miten istutat ne

Sipulikukat yksittäin tai suurina joukkoina

Sipulikukista voi suunnitella tyrmäävän tyylikkäitä istutuksia tai pistää ranttaliksi villeillä yhdistelmillä. Valitse sipulikukat oman makusi mukaan, sillä ei ole olemassa oikeita tai vääriä yhdistelmiä. Ainoa rajoite on se, että valitset lajit, jotka sopivat istutuspaikan olosuhteisiin.

Tilavassa puutarhassa voi mm. tavoitella näyttävyyttä käyttämällä runsaasti samaa lajia tiheissä istutuksissa. Mielenkiintoa niihin saadaan muotoilemalla istutusalueita kaarroksin, maanpinnan muotoja tai polun reunaa pitkin myötäillen.

Tiheä istutus tuo korostetusti esiin tulppaanialueen muodon.
Tiheä istutus tuo korostetusti esiin tulppaanialueen muodon.

Matalien havukasvien tai lehtipensaiden lomaan sopivat muuta kasvillisuutta hieman korkeammaksi kasvavat sipulikukat, jotta ne näkyvät hyvin ja korostuvat hienosti taustaansa vasten. Seuraavan vuoden kukinnalle on eduksi, jos lehdet saavat lakastua paikoilleen ennen kuin ne korjataan pois. Lakastumisvaihe tuntuu usein roskaiselta tai epäsiistiltä, mutta jos etualalla on pikku pensaita tai perennoja, jäävät ränsistyvät lehdet piiloon muun kasvillisuuden taakse.

Pienemmissä pihoissa näyttävyyttä loihditaan muilla kuin kukkien määrillä. Esimerkiksi muutaman sipulin ryppäistä voi kasvattaa vaikuttavia kukkayhdistelmiä. Niiden yksityiskohdat tulevat hyvin esiin, kun istutuspaikat valitaan kulkureittien tai oleskelupaikkojen läheltä. Hyödynnä yhdistelmissä erilaisia muotoja, kuten helmihyasintin ja narsissien tai isokevättähden ja pikkutulppaanien vastakohtaisuutta.

Ruukkuihin patiolle ja parvekkeelle

Keväällä kukkivia sipuleita voi istuttaa syksyllä ruukkuihin ja talvettaa ne kylmäkellarissa tai muussa riittävän viileässä (0–10 °C) paikassa. Viileys on tärkeää, sillä kukkiakseen ne tarvitsevat kylmäkäsittelyn, joka maahan istutettaessa tapahtuu talvella luonnostaan. Liian lämmin varasto houkuttelee ne myös kasvuun liian aikaisin. Kun kevätaurinko alkaa lämmittämään, ruukut nostetaan patiolle tai parvekkeelle, portaille ulko-oven viereen tai muuhun paikkaan, missä ne ovat hyvin esillä.

Katso ruukkuistutuksen niksit

Ruukkukrookus
Ruukkukrookus
Ruukkunarsissit ja -hyasintit
Ruukkunarsissit ja -hyasintit

Kasvupaikkojen suunnittelussa huomioitavia seikkoja

 • Kukinta-aika riippuu kasvupaikasta, säistä ja kevään tulosta, joihin eri lajit reagoivat eri tavoin. Siksi voi olla vaikeaa täsmäyttää useiden lajien kukintaa samanaikaisiksi. Istuta varmuuden vuoksi yhteen sellaiset lajit, jotka eivät häiritse silmää väriyhdistelmillään, vaikka kukinta-ajat eivät osuisikaan aivan suunniteltuihin aikoihin.
 • Sipulikukkien kasvukorkeudet ovat vain suuntaa antavia. Valo-olot, kasvualustan syvyys ja ravinteikkuus, kosteus, lämpötila jne. vaikuttavat lopulliseen korkeuteen. Siksi ei aina ole helppoa sijoitella korkeimpia lajeja taakse ja matalampia eteen. Jos kasvukorkeudet ovat suunnitelmassasi tärkeitä, valitse lajit, joilla on suuri korkeusero ja onnistut yhdistelyssä varmimmin.
 • Puiden alustoilla kasvuolot ovat erilaiset kuin hyvässä kukkapenkkimaassa. Kasvualusta saattaa olla matalaa, kun puiden juuret kasvavat siellä myös. Jos tulee kiusaus istuttaa sipulit liian pintaan, saattaa kukinta jäädä vaisuksi tai sipulit paleltua. Keväisin puiden alustoilla riittää yleensä kosteutta, jota sipulitkin silloin tarvitsevat. Koivun ja kuusen juurella on usein kuivaa, joka vaikuttaa sipuleiden kasvuun.
 • Osa näyttävistä puutarhalajeista voi olla lyhytikäisiä. Istutuksia kannattaa täydentää vähän joka vuosi kukkaloiston varmistamiseksi. Esimerkiksi pitkälle jalostetut tulppaanit, kuten papukaija- ja liljankukkatulppaanit, saattavat pikkuhiljaa taantua. Narsissit, laukat, pikarililjat, ja muut liljat sekä lähellä luonnonlajeja olevat sipulit ovat pitkäikäisiä. Samoin useimmat pikkusipuleista.
 • Jyrsijät voivat tehdä tuhojaan. Suojaa tarvittaessa verkoilla tai valitse lajeja, jotka eivät ole niille mieleen. Usein laukat, pikarililjat ja narsissit jäävät koskemattomiksi.
 • Ensimmäiset sipulikukat varhentavat kevättä ja tuovat kevään edistymisen tunnun pitkän talven jälkeen.
 • Varhaisimmat kukkijat ovat tärkeimpien pölyttäjiemme, kimalaisten, menestykselle tärkeitä. Kimalaiskuningattaret heräävät ensimmäisinä ja tarvitsevat pesän rakentamiseen ravintoa. Samoin aikuisina talvehtivat perhoset etsivät ensimmäisistä kukista elintärkeää mettä.
 • Kukkasipulit ovat puutarhan väriläiskiä, jotka tuovat mielenkiintoista vaihtelua kasvukauteen varhaiskeväästä syksyyn.

Tutustu lajeihin ja lajikkeisiin

Ohje

Ohje

Iloa kukkasipuleista ympäri vuoden

 • Ensimmäiset sipulikukat varhentavat kevättä ja tuovat kevään edistymisen tunnun pitkän talven jälkeen.
 • Varhaisimmat kukkijat ovat tärkeimpien pölyttäjiemme, kimalaisten, menestykselle tärkeitä. Kimalaiskuningattaret heräävät ensimmäisinä ja tarvitsevat pesän rakentamiseen ravintoa. Samoin aikuisina talvehtivat perhoset etsivät ensimmäisistä kukista elintärkeää mettä.
 • Kukkasipulit ovat puutarhan väriläiskiä, jotka tuovat mielenkiintoista vaihtelua kasvukauteen varhaiskeväästä syksyyn.

Tutustu lajeihin ja lajikkeisiin

Teksti: Muhevainen Oy, Tuuli Järvinen

Kuvat: iStock

Puutarhamyymälä Muhevainen Oy
Kasvillisuus
hyötykasvit
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

Muhevainen pihasuunnittelu
Pihasta puutarhaksi hyvällä suunnittelulla
Pihasuunnitelmaa pidetään kalliina ylellisyystuotteena, vaikka kyseessä on tärkeä pihan rakentamista ohjaava ja helpottava työkalu. Suunnittelussa asiakkaan hajanaiset ajatukset ja toiveet jalostetaan toimivaksi kokonaisuudeksi.
20174_48967.jpg
Puutarhassa ovat oikeat kasvit paikoillaan
Ollakseen viihtyisä piha tarvitsee lattian, seinät ja katon, aivan kuten sisätilatkin. Mittakaava ulkotiloissa vain on huomattavasti suurempi. Puut tuovat puutarhaan kaivattua korkeusvaihtelua ja katosmaista tunnelmaa.
20175_49247.jpg
Havukasvit pihan suunnittelussa
Jos kasvivalikoimasta puuttuvat havukasvit, saattaa kesällä rehevä puutarha muuttua syksyn tullen tyhjäksi ja autioksi. Ikivihreät kasvit ryhdistävät pihaa ja etenkin talvella ne tuovat pihaan kaivattua vehreyttä!Puutarhamyymämälä Muhevaisella kasvivalikoimaa riittää
20235_59081.jpg
Vinkit omenapuun valintaan ja hoitoon
Omenapuun valintaan kannattaa käyttää hetki aikaa löytääkseen omaan puutarhaan sopivan lajikkeen. Omenoiden maku, puun kasvupaikka, sadon ajankohta ja moni muu tekijä vaikuttavat oikean puun valintaan.
Valkoisessa omenapuun kukassa on kimalainen
Omenapuu sopii jokaiseen pihaan
Tarhaomenapuu (Malus domestica)Omenapuu on yksi helpoiten viljeltävistä hedelmäpuistamme. Se on sekä kaunis että erittäin hyödyllinen. Moninaiset kesä-, syys- ja talviomenalajikkeet takaavat juuri käyttötarkoitukseensa sopivan puun löytymisen. Lajikkeen valinta tehdään vyöhykkeiden ja käyttötarkoituksen mukaan. Harvat lajikkeet kuitenkaan menestyvät V-vyöhykettä pohjoisemmassa.Mielenkiintoinen vaihtehto on ns. hillittykasvuinen omenapuu, jonka kasvua hillitsee perusrungon pienuus. Nillä on melko pieni juuristo, joten ne pitää tukea. Omenat ovat jopa hieman suurempia, terveempiä ja värikkäämpiä kuin tavanomaisissa puissa. Hillittykasvuiset omenapuut ovat kuitenkin melko lyhytikäisiä verrattuna "perusomenapuihin".Pilariomenapuu sopii pikkuruiseenkin pihaan – vaikka kukkapenkkiin. Siinä omenat kasvavat lähelle runkoa ja se tuottaa satoa jo nuorena.Perheomenapuussa on samaan runkoon vartettu useita eri lajikkeita. Lajike, johon muut lajikkeet on vartettu, kasvaa usein voimakkaammin, ja heikommin kasvavat lajikkeet ovat joskus vaarassa kuivua pois.
20227_78632.jpg
Yksivuotisten kesäkukkien hoitoniksejä
Kesäkukat ovat kestäviä ja pitkään kukkivia yksivuotisia kasveja.Niillä voidaan tehdä kukkiva puutarha myös pieneen tilaan. Lisäksi kesäkukat ovat edullisia ja useimmiten helppohoitoisia. Istutusaika alkaa varhain keväällä ja jatkuu aina pitkälle syksyyn; kesäkukilla saadaan siis kukkaloistoa moneksi kuukaudeksi.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton