• Etusivu
  • Kasvillisuus

Orkidea

Rakentajan toimitus
Päivitetty 08.08.2023
20231_80719.jpg

(Kuva: Adobe Stock)

Orkideoita (Orchidaceae) on löydetty luonnonvaraisena yli 20 000 lajia. Jalostustyön tuloksena yhteismäärä on kasvanut jo yli 100 000. Lajien ja risteymien moninaisuuden vuoksi on mahdotonta antaa pelkistettyjä hoito-ohjeita, jotka pätevät koko heimon kasveihin. Jokaisella lajilla on omia vaatimuksiaan, joista kannattaa ottaa tarkemmin selvää jo ennen hankintaa. Ilmeisesti nimenomaan heimon monimuotoisuus tekee orkideoista niin mielenkiintoisia.

Helpoimpia ovat perhoskämmekät (Phalaenopsis) ja useat venuksenkengät (Paphiopedilum). Ne pärjäävät vähäisemmässä valossa ja huoneenlämmössä myös talvella. Osa lajeista tarvitsee talveksi viileän lepopaikan, mm. katleijat (Cattleya) viihtyvät talvella viileämmässä noin 18 asteessa, ja vaativat runsaasti valoa eli talvella lisävalo on tarpeen. Puikkokämmekkä (Dendrobium) vaatii kesällä runsaasti kastelua, mutta talveksi se pudottaa lehtensä eikä kestä lepoaikana annettua kastelua.

Tiikerikämmekkä (Rossioglossum grande) ja lumikuningatar (Coelogyne cristata) ovat nykyisissä tasalämpöisissä taloissa vaikeita kukitettavia. Useat orkideat viihtyvät ikkunalaudalla, jotkut vaativat oman kasvatuskaapin.

Dendrobium Berry Oda (Kuva: Adobe Stock)
Dendrobium Berry Oda (Kuva: Adobe Stock)

Sopivasti valoa

Kasvukaudella useimmat lajit tarvitsevat runsaasti valoa ja viihtyvät myös kevyessä auringonpaisteessa. Ne eivät siedä keskikesällä liikaa valoa, joten olisi hyvä vetää välillä vaikkapa rullaverhoja alas. Lehdet voivat palaa, jos aurinko pääsee porottamaan kuumasti. Kukkanuppujen auettua vähempikin valo riittää. Talvella taas valoa on liian vähän eteläikkunallakin. Talvikukintaan tarvitaankin yleensä kunnollinen kasvilamppu.

Tiikerikämmekkä viihtyy runsaassa valossa (Kuva: Adobe Stock)
Tiikerikämmekkä viihtyy runsaassa valossa (Kuva: Adobe Stock)

Orkidea kaipaa lämpöä ja kosteutta

Jotkut orkideat viihtyvät keskikesällä ulkona, mutta useimmiten Suomen kesäyöt ovat liian viileitä orkideoille. Päivisin normaali huoneenlämpö riittää hyvin. Yölämpötila sen sijaan saisi olla reilut viisi astetta matalampi kuin päivällä.

Tavallinen asunnon ilmankosteus (40–60 %) sopii useimmille orkideoille. Jotkut vaativat tasaista yli 70 % kosteutta, jota voi olla hankalaa järjestää kotikonstein. Ruukun alle voi laittaa laakean vesiastian, josta haihtuu tasaisesti vettä. Vesi ei kuitenkaan saa päästä imeytymään ruukun pohjareiän kautta kasvualustaan. Talvella saatetaan tarvita ilmankostutinta tai ahkeraa sumuttelua päivisin. Kukkia ja kukkanuppuja ei sumuteta, koska vesi saattaa tehdä niihin tummia laikkuja. Sumutusveteen voi lisätä hieman merileväuutetta.

Paras kasvualusta orkidealle?

Jotkut vannovat läpinäkyvän ruukun takaavan paremman kasvun, toiset taas luottavat perinteiseen saviruukkuun. Tavallinen kukkamulta ei sovellu kasvualustaksi. Kasvualustan tulisi olla koostumukseltaan ilmavaa ja hieman hapanta sekä hitaasti lahoavaa: männyn kaarna, karhun- ja rahkasammal sekä kevytsora, jopa grillihiilet ovat tarpeeksi huokoista. Sekaan voi lisätä sarvilastua, joka lannoittaa kasvia hitaasti ja pitkään. Myös vuorivillaa käytetään kasvualustana. Kun kasvualusta on tarpeeksi läpäisevää, ei ole pelkoa liikakastelusta, mikä on yleisin syy orkidean huonovointisuuteen.

(Kuva: Adobe Stock)
(Kuva: Adobe Stock)

Kastelu ja lannoitus

Orkideaa ei siis saa kastella liikaa. Sadevesi on parasta kasteluvettä. Mutta myös vuorokauden seisonut, huoneenlämpöinen vesijohtovesikin kelpaa. Kasvin lepokaudella kastelua täytyisi vähentää tuntuvasti, ja keväällä lepokauden jälkeinen kastelu on aloitettava varovaisesti.

Ruukun voi upottaa veteen reiluksi kymmeneksi minuutiksi, jotta kasvualusta saa imeä vettä. Lehtihankoihin ei saa jäädä vettä, koska se mädännyttää kasvia. Ruukun pohjassa pitää olla reikä, josta ylimääräinen vesi pääsee sitten valumaan pois. Jos kasvualusta on liian tiivistä, juuret mätänevät helposti. Juuret tarvitsevat myös ilmaa, joten kasvualustan on päästävä myös kuivahtamaan kunnolla.

Orkideaa voi lannoittaa kasvu- ja kukintakaudella viikoittain, kunhan lannoite on mietoa: puolet normaalista kukkalannoitteesta. Erityistä orkidealannoitetta voi antaa ohjeen mukaan. Jos kasvia upotetaan veteen, riittää lannoitus siinä yhteydessä parin viikon välein. Talvella voi antaa merileväuutetta.

Lisää orkideoiden lannoituksesta

Orkidean lisääminen

Orkideaa monistetaan kotioloissa yleensä jakamalla tai joskus pistokkaasta, riippuen orkideasta. Pieniä yksilöitä ei kannata jakaa. Jaettavaan lisäyspalaan on jäätävä vähintään yksi kasvava verso. Pienet jaetut taimet eivät yleensä jaksa elää.

Orkidean annetaan kasvaa rauhassa. Se istutetaan uudelleen vain, jos se työntyy ulos ruukusta tai kasvualusta on jo kovin lahonnutta. Kevät on sopivaa istutusaikaa.

Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

202211_80276.jpg
Mansikantaimet autotallissa talven yli? Asiantuntija vastaa
Minulla olisi tänä keväänä istutetut mansikat tehneet paljonkin rönsyjä (on jäänyt leikkaamatta, osin tarkoituksellakin). Tarkoitus olisi ensi keväänä rakentaa uusi mansikkapenkki, jonne siirrän nuo taimet nykypenkistä. Sinne mahtuu paljon enemmän mansikoita, joten ajattelin josko noista rönsyistä kasvattaisi uusia mansikantaimia.Talvi kuitenkin tulee, joten mietin, että onko mahdollista kasvattaa ja säilyttää noita mansikanrönsytaimia talven yli lämpimässä autotallissa? Siellä on ylläpitolämmityksellä noin +10 °C koko talven yli, välillä enemmän, jos sinne menen työskentelemään jotain. Ajatus siis on, että leikkaisin nyt syyskuun aikana nuo rönsyt pois, istuttaisin ne taimipurkkeihin ja pitäisin jossain autotallin hyllyllä talven yli, kastelisin välillä tarpeen mukaan. Keväällä sitten istuttaisin nämä uuteen mansikkapenkkiin.Onko tuhoontuomittu ajatus vai onnistuuko "autotallikasvatus" ?
Puutarhanet_kuvaa_ei_loytynyt_1920x1080.jpg
Ilmastointi
Juuriston aktiivinen toiminta edellyttää riittävää hapensaantia. Vähähappisuus hidastaa juuriston hengitystä, jolloin kasvi ei saa riittävästi energiaa elintoimintoihinsa. Liian suuri vesimäärä maassa estää kasvia saamasta vettä juuri hapenpuutteen vuoksi - vesi kun täyttää maan ilmahuokosetkin. Ilmastointi on tärkeä hoito kulutetuille nurmikoille. Se on tiiviin maan parannuskeino.Ilmastointi parantaa siis maan ilmavuutta, samoin veden ja ravinteiden pääsyä maahan. Se edistää myös syväjuurisen nurmikon syntyä.Maata tiivistävät ruohonleikkuu, jyräys, rankkasateet, liika kastelu, tiiviit hiesua ja savea sisältävät maalajit, sekä märän maan tallaus. Aikaisin keväällä nurmikolla liikkumista pitäisi välttää.Ilmastointi tehdään useana vuonna peräkkäin, syksyllä tai keväällä. Paras aika on myöhäissyksy, jolloin rei'itys tehostaa roudan maan rakennetta parantavaa vaikutusta.Muutaman sentin syvyinen rei'itys ei riitä. Ilmastoinnin on ulotuttava 15-20 cm syvään. Reiät täytetään hiekalla. Hiekka levitetään noin 5 mm:n kerroksena nurmikon pinnalle ja harjataan tai haravoidaan reikiin. Pienet alat voi rei'ittää talikolla.Ilmastoinnin teho on tilapäinen. Jos maa on tiivistyvää, se tiivistyy ajan mittaan uudelleen.Lue lisää nurmikon hoidosta
seramis kasvualustaa kukkaruukussa
Seramis on ikuinen istutusalusta
Seramis-savirouhe on jokaisen viherpeukalon ja kotipuutarhurin unelma. Luonnonmukainen, erittäin kestävä mullan tilalla käytettävä savirouhe imee ja varastoi huokoisen rakenteensa ansiosta suuria määriä vettä ja luovuttaa sitä kasvien käyttöön niiden tarpeen mukaan.Luonnonmukainen, ruukkukasvien mullan korvaava Seramis on 100 % puhdasta, poltettua savea. Tuote soveltuu sekä sisä- että ulkokäyttöön. Savirouheeseen voit istuttaa viherkasvit, ulkokukat ja yrtit niin sisätiloissa, parvekkeella kuin puutarhassa.Seramiksen keveys ja ilmavuus luovat ensiluokkaiset kasvuolosuhteet kaikille kasveille, sillä Seramikseen istutettujen kasvien juuret saavat optimaalisen määrän happea, vaikka savirouhe olisi täysin vedellä kyllästetty. Ainutlaatuisen tuotteen ansiosta ruukkukasvien kastelusta ei tarvitse huolehtia jatkuvasti, vaan sisä- tai ulkokasvien kasteluväliä voi venyttää huoletta jopa 3–4 viikkoon. Savirouhe ei myöskään tiivisty samalla tavalla kuin multa.
20201_62218.jpg
Hakusessa punaiset posket ja iloinen mieli
Suomen talvi on tähän mennessä suurimmaksi osaksi ollut valkoisen sijasta melkoisen harmaa, mutta kun se lumi vihdoin yllättää autoilijat ja pakkaset paukkuvat, on hyvä olla varautunut! Eihän sitä tiedä, kauanko lumikelejä kestää. Jos toppatakin taskussa pitää valmiiksi sotasuunnitelmaa talvikelejä varten, voi heti lumen sataessa kirmata pihalle nauttimaan.
20216_71292.jpg
Osallistu haitallisten vieraslajien pysäyttämiseen
Suomen ympäristökeskus, Luonnonvarakeskus ja Suomen luonnosuojeluliitto tiedottavat

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton