TAKAISIN

Sokerimaissi

Julkaistu: 17.7.2015

(Zea mays var. saccharata)


Sokerimaissi vaatii lämpöä ja sato onnistuu Etelä-Suomessa lämpimänä kesänä, katteet ja kausimuovihuone sekä taimien esikasvatus auttavat sadon varmistamisessa.
 
Kylvä sisälle toukokuun alkupuolella 2 - 4 senttiä syvään noin 2 viikkoa ennen ulosistutusta. Taimettumisaika 10 - 12 päivää. Esikasvatusaika 45 päivää. Karaise.

Istuta ulos kesäkuun puolivälissä, kun maa on 8 - 10 astetta lämmin. Kehitys pysähtyy alle 10 asteessa. Istutusvälit 40 cm. Rivivälit 80 cm. Kasvuaika 85 - 105 päivää. Kasvualusta lämmin, kevytmultainen maa. Voimakas lannoitus. Kastelu tärkeää. Poista tyven sivuversot. Korjaa sato kun siemenet tuntuvat pulleilta ja tähkän pää on pyöristynyt.

Avomaalla viljeltäessä sadon valmistuminen on täysin riippuvainen kesän säästä. Lämpiminä kesinä on satoa avomaalta mahdollista saada Keski-Suomea myöden, sateisina ja viileinä kesinä voi jäädä satoa vaille Etelä-Suomessakin.

Maissi voidaan myös istuttaa muovikatteeseen. Maissi on tuulipölytteinen ja tarvitsee toisen kasvin siitepölyä, joten taimia pitää istuttaa useampi lähekkäin.