• Etusivu
 • Kasvillisuus

Idätä nopeasti ja helposti

Rakentajan toimitus
Päivitetty 20.02.2024
20232_80780.jpg

(Kuva: Adobe Stock)

Kokeile kuinka nopeasti, helposti ja siististi siemenet itävät styrox-lautalla! Lautta kääräistään vettä nostavaan ja pidättävään talouspaperiin, jolloin siemenet pysyvät koko ajan kosteina eikä sinun tarvitse huolehtia veden riittävyydestä. Idätyksen jälkeen pienet sirkkataimet voi siirtää kasvamaan vaikka pestyihin jugurttipurkkeihin.

Toimi näin:

 • Leikkaa mattopuukolla styroxista lautta, joka sopii valitsemaasi muoviastiaan.
  Astiaksi sopii esim. jäätelörasia.
 • Laita kaksi talouspaperin palaa päällekkäin ja kirjoita päällimmäiseen lajin/lajikkeiden nimet
  ja piirrä siemenille paikat.
 • Laita muoviastiaan reilusti keitettyä, jäähdytettyä vettä (lisää vettä tarvittaessa myöhemmin).
 • Taittele talouspaperi styrox-lautan päälle niin, että paperia jää lautan joka puolelta vapaasti roikkumaan noin 2–3 cm.
 • Laske lautta veteen ja anna paperin kostua kauttaaltaan.
 • Laita siemenet oikeille paikoilleen.
 • Kun siemenet ovat itäneet ja ensimmäiset sirkkalehdet puhjenneet, siirretään taimet multaan.
 • Tee esimerkiksi mattopuukolla kunkin jugurttipurkin pohjaan noin 4 reikää (ristikkäisin viilloin).
 • Esikostuta taimimulta erillisessä astiassa (1dl vettä/multalitra). Täytä jogurttipurkit kostutetulla mullalla.
 • Tee multaan esimerkiksi jäätelötikulla/mattopuukon terällä reikä.
 • Irrota taimet talouspaperista varoen, jotta juuret eivät katkea.
 • Aseta juuret multaan tehtyyn reikään ja painele reikä umpeen.
 • Nimikoi purkit esimerkiksi tarraetiketein.
 • Kastele taimia varoen pienissä erissä. Ensimmäisinä päivinä riittää pelkkä sumuttelu vedellä.

Katso kuvasarja:

2165_418109847_201321492648.jpg
Tarvitset talouspaperia, mattopuukon, kuulakärkikynän, sopivan muoviastian sekä styrox-levyä (n. 1 cm paksua).
Ohje

Ohje

Idätykseen tarvitset siis:

 • talouspaperia
 • mattopuukon
 • kuulakärkikynän
 • sopivan muoviastian
 • styrox-levyä (n. 1 cm paksua)
 • esim. Biolan Kylvö- ja taimimultaa
 • jugurttipurkkeja
 • tarraetikettejä nimikointiin

Niin – ja tietenkin niitä kylvettäviä siemeniä.

Kasvillisuus
hyötykasvit
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20235_59081.jpg
Vinkit omenapuun valintaan ja hoitoon
Omenapuun valintaan kannattaa käyttää hetki aikaa löytääkseen omaan puutarhaan sopivan lajikkeen. Omenoiden maku, puun kasvupaikka, sadon ajankohta ja moni muu tekijä vaikuttavat oikean puun valintaan.
20227_78632.jpg
Yksivuotisten kesäkukkien hoitoniksejä
Kesäkukat ovat kestäviä ja pitkään kukkivia yksivuotisia kasveja.Niillä voidaan tehdä kukkiva puutarha myös pieneen tilaan. Lisäksi kesäkukat ovat edullisia ja useimmiten helppohoitoisia. Istutusaika alkaa varhain keväällä ja jatkuu aina pitkälle syksyyn; kesäkukilla saadaan siis kukkaloistoa moneksi kuukaudeksi!
Valkoisessa omenapuun kukassa on kimalainen
Omenapuu sopii jokaiseen pihaan
Tarhaomenapuu (Malus domestica)Omenapuu on yksi helpoiten viljeltävistä hedelmäpuistamme. Se on sekä kaunis että erittäin hyödyllinen. Moninaiset kesä-, syys- ja talviomenalajikkeet takaavat juuri käyttötarkoitukseensa sopivan puun löytymisen. Lajikkeen valinta tehdään vyöhykkeiden ja käyttötarkoituksen mukaan. Harvat lajikkeet kuitenkaan menestyvät V-vyöhykettä pohjoisemmassa.Mielenkiintoinen vaihtehto on ns. hillittykasvuinen omenapuu, jonka kasvua hillitsee perusrungon pienuus. Nillä on melko pieni juuristo, joten ne pitää tukea. Omenat ovat jopa hieman suurempia, terveempiä ja värikkäämpiä kuin tavanomaisissa puissa. Hillittykasvuiset omenapuut ovat kuitenkin melko lyhytikäisiä verrattuna "perusomenapuihin".Pilariomenapuu sopii pikkuruiseenkin pihaan – vaikka kukkapenkkiin. Siinä omenat kasvavat lähelle runkoa ja se tuottaa satoa jo nuorena.Perheomenapuussa on samaan runkoon vartettu useita eri lajikkeita. Lajike, johon muut lajikkeet on vartettu, kasvaa usein voimakkaammin, ja heikommin kasvavat lajikkeet ovat joskus vaarassa kuivua pois.
20218_72211.jpg
Nauti oman pihan sadosta ja valmista herkullista omenapannukakkua
Pannari on varmasti jokaisessa perheessä yksi suurimmista herkuista. Mutta kyllästyttääkö perussetti; pannari ja hillo? Mitäpä jos maustaisimme pannarin esimerkiksi kauden hedelmillä? Omenapannukakku on hauska tapa tuunata tavallista pannarireseptiä. Pannari sopii nälästä riippuen korvaamaan ruokaa illalla, tai nälkäiselle nuorisolle välipalaksi sekä tietysti kaikille jälkiruoaksi.
Ämpäri täynnä mustaherukoita
Nyt on oikea aika säilöä musta- ja punaherukoita joko pakastimeen tai hilloiksi ja mehuiksi
Mehun keittäminen on yllättävän helppoa ja sitä voi valmistaa myös pakastetuista marjoista pitkin vuotta. Lisäksi smoothiet, marjasalaatit ja muut jälkiruoat ovat oivia käyttötapoja herukoille.
20226_78769.jpg
Puutarhamansikka on keskikesän herkku
Mansikan suku (Fragaria)kuuluu ruusukasvien heimoon. Samaan sukuun kuuluu monia tärkeitä koriste- ja hedelmäkasveja. Pohjoisella pallonpuoliskolla on hyvin laajalla alueella mansikan sukuun kuuluvia kasveja. Mansikan suku on todennäköisesti lähtöisin Himalajan ja Kaakkois-Aasian vuoristoseudulta. Nykyisin mansikkasuvusta erotetaan yksitoista luonnonvaraista lajia. Suomessa luontaisina esiintyviä lajeja ovat muun muassaahomansikka (Fragaria vesca) ja ukkomansikka(Fragaria moschata). Näissä viljelyohjeissa keskitytäänpuutarhamansikan viljelyyn. Mansikka on yksi maailman runsaimmin viljeltyjä kasveja.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton