• Etusivu
  • Hoitotyöt

Viirivehka sopii vihersisustamiseen

Rakentajan toimitus
Päivitetty 12.02.2024
20232_80935.jpg

(Kuva: Adobe Stock)

Viirivehka (Spathiphyllum) on kestävä ja viehkeä huonekasvi, joka sopii hyvin vihersisustamiseen. Kaupoissa on tarjolla noin 30–45 senttiä korkeaksi kasvavaa pikkuviirivehkaa (S. floribundum) ja komeaviirivehkan (S. Floribundum-ryhmä) lajikkeita. Huonekasveiksi on jalostettu monia erikokosia lajikkeita; komeaviirivehkan lajikkeista ainakin 'Clevelandii' ja Isoviirivehka 'Mauna Loa' kasvavat yli puolimetrisiksi.

Viirivehkan tummanvihreät, pitkäruotiset lehdet kasvavat kauniina kimppuna. Kiiltävät lehdet ovat teräväkärkiset ja pitkulaiset. Viirivehka voi kukkia milloin tahansa, mutta yleensä kukinta ajoittuu kevääseen tai kesään. Nuorempien lehtien lehtihangoista kasvava kukinto muodostuu valkoiseksi värittyneestä suojuslehdestä ja kellanvalkeasta puikelokukasta. Kukinto sopii leikkokukaksi.

Viirivehka sopii samaan asetelmaan esimerkiksi jukan kanssa antamaan vehreyttä kaljun rungon ympärille.

Eri lajikkeet muistuttavat toisiaan hyvin paljon; eroa niiden välillä on lähinnä lehtien värissä, kasvien koossa ja kukintojen määrässä. Samat kasvuolosuhteet ja hoito-ohjeet pätevät kaikkiin lajikkeisiin.

<p data-block-key="xfbix">Viirivehkastakin on olemassa kirjavalehtinen lajike. Se vaatii vihreälehtistä enemmän valoa viihtyäkseen. (Kuva: Puutarha.net)</p>
Viirivehkastakin on olemassa kirjavalehtinen lajike. Se vaatii vihreälehtistä enemmän valoa viihtyäkseen. (Kuva: Puutarha.net)

Viirivehkan hoito

Viirivehka viihtyy runsaassa hajavalossa. Se menestyy myös varjoisammassakin paikassa, mutta kukkiakseen se tarvitsee enemmän valoa kuin viherkasvina. Paahteessa viirivehkan kasvu häiriintyy ja veto on haitaksi. Normaali huonelämpö on sille sopiva ympäri vuoden.

Kastele viirivehkaa kerralla runsaasti ja anna mullan hieman kuivahtaa ennen seuraavaa kastelukertaa. Huomioi juurten kasvu – vältä liian märkää multaa ja kylmää ikkunaa. Sumuttelu ja muu ilmankosteuden nostaminen kannattaa. Voit myös suihkuttaa koko kasvin kerran kuukaudessa, niin sen lehdet pysyvät raikkaan vihreinä. Kasvukaudella lannoitus viikoittain.

Kasvualustan suhteen viirivehka ei ole erityisen vaativa; tavallinen kukkamulta sopii mainiosti. Uudelleenistutus ja tarvittaessa samanaikainen jakaminen tehdään yleensä joka toinen vuosi kukinnan jälkeen alkukesällä. Laajajuurisena viirivehka istutetaan tilavaan ruukkuun melko löysään.

Trooppisen alueen kosteista metsistä kotoisin olevana vehkakasvina viirivehka soveltuu myös vesiviljelyyn.

<p data-block-key="a3qp7">Viirivehkaa ei tarvitse leikata; vain vanhat, kellastuneet lehdet poistetaan. (Kuva: Adobe Stock)</p>
Viirivehkaa ei tarvitse leikata; vain vanhat, kellastuneet lehdet poistetaan. (Kuva: Adobe Stock)

Tiesitkö?

Viirivehkan kukinto voi aiheuttaa oireita allergisille. Tässä tapauksessa kukinto kannattaa poistaa ajoissa ennenkuin se alkaa erittämään siitepölyä. Valkoisen suojuslehden voi jättää ja se kestääkin jopa viikkoja kauniina!

Myös Puutarha.netin Keskustelupalstalla on puhetta viirivehkoista.

Hoitotyöt
hyötykasvit
kasvit
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20233_24934.jpg
Näin leikkaat puutarhassa
Periaatteessahan mitään kasvia ei ole pakko leikata, mutta hienovaraisin hoito- ja kasvatusleikkauksin niiden kasvua voidaan pitää kurissa ja ohjata tiettyyn suuntaan; esimerkiksi hedelmäpuut hyötyvät suuresti latvuksen pitämisestä ilmavana ja kohtuukorkuisena. Leikkaamalla saadaan ränsistynyt kasvusto myös uuteen kukoistukseen ja sillä voidaan edesauttaa myös kukintaa ja satoa. Turhaa leikkaamista tulee kuitenkin aina välttää, sillä leikkauskohdat ovat aina alttiina sienitaudeille.
20226_78818.jpg
Amppelikukkia moneen makuun
Amppelikukkia voit siirrellä tarpeen mukaan paikasta toiseen, nostaa hallaöiksi sisälle ja niillä voit tuoda kukkaloistoa sinne, minne muita kasveja ei voi laittaa. Amppelikukilla saat kesäistä hehkua myös ylemmäs, katseen korkeudelle – ne näkyvät myös pitemmälle.
20238_59603.jpg
Herkullinen tatti herkkutatti
Kauppasienten ehdoton ykkönen herkkutatti (Boletus edulis) ilmestyy poimittavaksi toisinaan heti kesäkuussa, ja satoa voi poimia lokakuulle asti. Parasta poiminta-aikaa elellään elo- ja syyskuussa.Sieni antaa satoa lähes joka vuosi runsaanlaisesti. Aivan ensimmäisiä tatteja kannattaa katsastaa metsän kulkureittien varsilta sekä suurten kuusien juurilta. Tatit ovat paikkauskollisia – yleensä.Kova kasvualusta on näiden tattien mieleen. Sienten määrässä on vuosittain suuria eroja. Satokauden lopulla tatteja löytynee vielä kuivista mäntymetsistä.
20232_80857.jpg
Kuusi ekovinkkiä syyspuutarhaan
Päivien lyhenemisestä kasvit tietävät talven lähestyvän. Ennen talven pakkasten tulemista on osa syystöistä tehtävä, mutta niissä kiirehtiminen voi olla kohtalokasta; etenkin lämpimänä syksynä. Kun vuosi on ollut lämmin ja kuiva, se on muuttanut monen kasvin kasvurytmiä.
20202_62802.jpg
Pihasta omannäköinen puutarha
Miten saisi toiveista totta ja pihasta puutarhan? Mistä pitäisi aloittaa? Kasvit ovat toki tärkeässä osassa, mutta tarvitaan näkemystä pihan eri toimintojen yhdistelyyn ja sijoitteluun aina sisääntulosta oleskeluun, leikkiin, pysäköintiin tai pyykinkuivatukseenkin. Ammattilainen suunnittelee pihan eri elementit yhtenäiseksi ja toimivaksi kokonaisuudeksi.
200912_19704.jpg
Kasviksista makua, väriä ja keveyttä joulupöytiin
Nyt nousevat erityisesti esiin punajuuri, porkkana ja lanttu, palsternakka, selleri ja maa-artisokka. Kokeillaan myös naurista, mustajuurta ja mausteeksi piparjuurta. Ikihyvä peruna kuuluu itseoikeutetusti koko talvikauteen ja joulun juhlapöytiin. Kaaliperheestä poimitaan jouluun ainakin punakaali ja pienet ruusukaalit.Juurekset voit paahtaa kevyesti uunissa, höyrykypsentää tai hauduttaa pannulla mausteiden kanssa. Juuresten mausteiksi sopivat jouluisat neilikka, inkivääri, muskotti ja kardemumma, yrteistä varsinkin timjami ja rosmariini sekä kaikki sipulit. Juureksia voi kypsentää myös mikrossa, jolloin maustaminen tapahtuu kypsentämisen loppuvaiheessa.Salaatit, joulunpunaiset tomaatit, metsänvihreät kurkut ja tuorein yrtein maustetut kasvikset tuovat lautasille raikkautta ja värejä.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton