• Etusivu
  • Kasvillisuus

Kasvit tietävät talven lähestyvän, kun päivät lyhenevät: 6 ekovinkkiä syyspuutarhaan

Tiina Painokallio
Päivitetty 12.05.2025
Puutarhan syystoimia.jpg

Puutarhan syystoimia ei pidä vähätellä, ja ne kannattaa tehdä harkiten. (Kuva: Adobe Stock)

Ennen talven pakkasten tulemista on osa syystöistä tehtävä, mutta niissä kiirehtiminen voi olla kohtalokasta; etenkin lämpimänä syksynä. Kun vuosi on ollut lämmin ja kuiva, se on muuttanut monen kasvin kasvurytmiä.

Monet koristepensaat ja hedelmäpuut ovat lämpimän kesän vaikutuksesta kukkineet jopa toiseen kertaan. Kuivuus puolestaan on saanut osan kasveista virittäytymään syksyyn normaalia aiemmin.

– Uusintakukinnasta ei varsinaisesti ole kasveille mitään haittaa. Ensi kesänä ne vain saattavat kukkia sitten vähemmän kuin normaalisti. Sen sijaan kuivuus saattaa olla monivuotisille kasveille kohtalokas. Etenkin ikivihreät kasvit ovat ensi talvena vaarassa kuivettua, varoittaa Biolanin puutarhaneuvoja Riikka Kerttula.

<p data-block-key="6x1el">Havukasvit kärsivät kuivuudesta. (Kuva: Shutterstock)</p>
Havukasvit kärsivät kuivuudesta. (Kuva: Shutterstock)

Havukasvit, alppiruusut ja monet vihreinä talvehtivat perennat, kuten taponlehti, talvio ja varjoyrtti, ovat herkkiä kuivettumaan kevätauringossa.

– Joskus on niin kuivaa, ettei maassa ole ensi kevääksi monivuotisille kasveille riittävää vesivarastoa. Kevätkuivuminen tulee todelliseksi ongelmaksi varsinkin, jos talvesta tulee vähäluminen, toteaa Kerttula ja jatkaa:
– Siksi syksyllä kannattaa reilusti kastella kaikkia monivuotisia kasveja.

Ota yrtit ajoissa sisälle

Puutarhoissa ja parvekkeilla kasvavat rehevinä monet yrtit, mutta jo ensimmäisten yöpakkasten jälkeen monet niistä kuolevat. Yrttien satokautta kannattaakin koittaa jatkaa sisätiloissa.

– Hyvässä voinnissa olevat yrtit kannattaa nostaa ruukkuihin ja siirtää sisälle valoisalle ikkunalle. Ylipitkät varret voi ruukutuksen yhteydessä leikata ja kuivata niiden lehtisatoa talven varalle. Leikkaus vähentää kasvien haihduttamista ja parantaa niiden kasvuunlähtöä sisätiloissa, vinkkaa Kerttula.

Herkimpiä kylmälle ovat basilikat. Niiden lehdissä alkaa näkyä jo ennen pakkasia kylmettymisen aiheuttamia, tummia laikkuja. Mintut, timjami ja muutamat muut lajit jatkavat puolestaan kasvuaan pienen pakkasen jälkeenkin.

<p data-block-key="c37ch">Yrttien satokautta voi jatkaa sisätiloissa – siirrä hyväkuntoiset kasvit valoisalle ikkunalle ennen pakkasia. (Kuva: Pixabay)</p>
Yrttien satokautta voi jatkaa sisätiloissa – siirrä hyväkuntoiset kasvit valoisalle ikkunalle ennen pakkasia. (Kuva: Pixabay)

Kukkasipulit viilenneeseen maahan

Ohje

Ohje

6 ekovinkkiä syyspuutarhaan

  1. Kerää sadevettä ja kastele sillä puutarhassa.
  2. Kerää hallayön uhatessa puutarhan kukkia sisälle silmäniloksi maljakkoon.
  3. Satokausi jatkuu pidempään, kun suojaat kesäkurpitsat ja muut arat vihannekset hallaharsolla.
  4. Kerää kukista siemeniä talteen ensi kesän kylvöihin.
  5. Nosta hyvässä kasvussa olevat yrtit sisälle jatkamaan kasvuaan.
  6. Jaa ylimääräisestä sadosta iloa tutuille ja tuntemattomille.

Useimpien kukkasipulien istutusaika on yleensä syys–lokakuu. Ennen istutusta maan tulee kuitenkin olla viilentynyt alle 10 asteeseen.

– Liian lämpimään maahan istutetut kukkasipulit lähtevät kasvuun ja saattavat paleltua talvella. Syksyllä kannattaa rauhassa odottaa maan viilenemistä ja säilyttää istutusta odottavia kukkasipuleita kotona viileässä, kertoo Kerttula.

Pienikokoiset kukkasipulit, kuten helmililjat ja lumikellot, istutetaan ensin, mutta tulppaaneja ehtii istuttaa aina roudan tuloon asti.

Kasvillisuus
hyötykasvit
kasvit
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen Puutarha.net-uutiskirje:

Sinua voisi kiinnostaa myös:

20236_59611.jpg
Tyrni on luonnon pioneerikasvi
Alkuperäiseen kasvillisuuteemme kuuluva tyrni (Hippophae rhamnoides) on todellinen monikäyttöpensas. Sitä istutetaan niin terveellisten marjojen kuin hopeisen lehdistön ja maansitomiskyvynkin takia. Lisäksi kasvi menestyy karussakin maassa, eikä se kaipaa jatkuvaa leikkaamista.Kotimaiset tyrnilajikkeet menestyvät Pohjois-Suomessa asti ja ne ovat terveitä. Pensaat kasvavat 2–5 metriä korkeiksi, mutta niiden kasvutapa, tiheys ja piikkisyys vaihtelevat lajikkeen mukaan.
20205_64703.jpg
TUKES tiedottaa: Auta pörriäisiä
Auta pörriäisiä ja käytä kotipuutarhassa luonnonmukaisia menetelmiä rikkakasvien ja ötököiden torjunnassa.
Villivadelma
Miten villivadelmasta pääsee eroon?
Villivadelmaan pätee vähän sama kuin kriikunaan. Se tekee juurivesaa todella paljon, helposti ja aika pitkiäkin matkoja.
Puut ovat puutarhan ydin
Puut muovaavat puutarhan tilan ja tunnelman
Puut tekevät puutarhan, antavat puutarhalle muodon ja liittävät puutarhan ympäröivään maisemaan. Puutarhaan puut valitaan kasvupaikkavaatimustensa, kokonsa, muotonsa, värityksensä sekä käyttötarkoituksensa mukaan.
20234_81445.jpg
Mikä on paras ajankohta puiden ja pensaiden taimien istutukselle?
Kevään kurkkiessa nurkan takaa alkaa puutarha taas heräilemään. Raskaan talven jälkeen se saattaa tarvita hieman apua päästäkseen taas loistoonsa. Kun kevään lumi ja routa sulavat, voidaan istutukset aloittaa. Vaikka kevään istutuskausi jatkuu juhannuksen tienoille asti, aikaa ei ole hukattavaksi. Jotkut taimilajit kannattaa istuttaa jo hyvissä ajoin.
202112_74232.jpg
Kala on terveellinen pikaruoka hektiseen arkeen
Kala on pikaruokaa, sillä se valmistuu todella nopeasti. Kalaruoka valmistuu lähes aina alle puolessa tunnissa. Monesti aloitteleva ruoanlaittaja kypsentää kalaa todennäköisemmin liikaa kuin liian vähän. Kalassa on vain vähän sidekudosta, ja siksi sitä ei tarvitse paistaa tai haudutella kauaa. Liika kypsentäminen tekee kalasta kuivaa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton