• Etusivu
  • Hoitotyöt

Tiedätkö, koska on hyvä aika kalkita puutarhassa?

Tiina PainokallioKaupallinen yhteistyö Nordkalk Oyj
Päivitetty 03.04.2024
20188_54262.jpg

Säännöllinen kalkitus pitää myös nurmikon hyvässä kunnossa.

Kotipuutarhuri pyrkii luomaan kasveille parhaat mahdolliset kasvuolosuhteet. Tämä onnistuu parhaiten muokkaamalla kasvualustan maaperätekijöitä kunkin kasvin vaatimusten mukaisesti. Maaperätekijöitä ovat maan ravinteisuus, suolapitoisuus, rakenne, pieneliöstön toiminta sekä maan pH eli happamuus.

Suomen maaperä on luonnostaan hapanta. Tämän vuoksi kalkkia tarvitaan kotipuutarhassa ensisijaisesti happamuuden poistamiseksi. Kasvualustan happamuuden vähentäminen kalkitsemalla vapauttaa ravinteita kasvien käyttöön, sitoo haitallisia aineita, parantaa maan rakennetta ja tehostaa pieneliöiden toimintaa.

Oikein tehty ja säännöllinen kalkitus kasvattaa sadon määrää ja parantaa sadon laatua. Happamuuden poistamisen lisäksi kalkki toimii myös kalsiumlannoitteena.

Lue lisää kalkituksesta

Kalkitus kannattaa tehdä varhain keväällä ennen kasvukauden alkua tai myöhään syksyllä mieluiten kosteaan maahan. Mikäli maa on kuitenkin kuiva kalkituksen aikana, tulee maata kastella kalkin levityksen jälkeen. Kevään sulamisvedet, syyssateet ja kastelu saavat kalkin liukenemaan ja imeytymään syvälle maahan – samalla vältetään toki myös kalkin kulkeutuminen jalkineiden mukana. Levitä kalkki suhteellisen tasaisesti kalkittavalle alueelle ja mikäli mahdollista, viimeistele tasainen sekoittuminen kasvukerrokseen muokkaamalla maa kalkituksen jälkeen.

Ohje

Ohje

Kalkitse keväällä – tai syksyllä!

Kalkitus kannattaa tehdä varhain keväällä ennen kasvukauden alkua tai myöhään syksyllä mieluiten kosteaan maahan. Mikäli maa on kuitenkin kuiva kalkituksen aikana, tulee maata kastella kalkin levityksen jälkeen. Kevään sulamisvedet, syyssateet ja kastelu saavat kalkin liukenemaan ja imeytymään syvälle maahan – samalla vältetään toki myös kalkin kulkeutuminen jalkineiden mukana. Levitä kalkki suhteellisen tasaisesti kalkittavalle alueelle ja mikäli mahdollista, viimeistele tasainen sekoittuminen kasvukerrokseen muokkaamalla maa kalkituksen jälkeen.

Puutarhasi kaipaa kalkkia

Parhaan hyödyn kalkituksesta saat tekemällä kalkitussuunnitelman. Sen perustaksi sinun on hyvä tietää puutarhasi kasvualustan pH-luku ja maalaji. Myös maan multavuus ja kasvilaji vaikuttavat kalkituksen tarpeeseen. Viljavuustutkimuksen teettämällä saat helpoimmin kaikki kalkitussuunnitelmaa varten tarvittavat tiedot.

Maalajien luontaiset happamuudet poikkeavat toisistaan. Maan multavuuden lisääntyessä tarvitaan enemmän kalkkia halutun pH-muutoksen aikaansaamiseen. Savimailla ja karkeilla kivennäismailla pH:n tavoiteluku on noin 6,5 ja eloperäisillä mailla 6. Vertaamalla oman puutarhasi pH-arvoa tavoitelukuun saat selville mahdollisen korotustarpeen. Silmämääräisesti tarkasteltuna myös sammal kertoo maan happamuudesta.

<p data-block-key="oyqrc">Muista huolehtia nurmikosta. (Kuva: Shutterstock)</p>
Muista huolehtia nurmikosta. (Kuva: Shutterstock)

Nurmikon kalkitus
Kalkki vapauttaa ravinteita kasvien käyttöön ja parantaa maan rakennetta. Varsinkin nurmikasvit kuluttavat maasta runsaasti kalkin sisältämää kalsiumia ja magnesiumia, joten ylläpitokalkitus kannattaa tehdä noin kolmen vuoden välein.

Lue lisää nurmikon kalkitsemisesta

Puiden ja pensaiden kalkitusohje
Hedelmä- ja koristepuita sekä marja- ja koristepensaita istutettaessa on tehtävä peruskalkitus, sillä puut ja pensaat kasvavat samalla paikalla pitkään. Sekoita kalkkia istutuskuopan paranneltuun kasvualustaan, jolloin se on lähellä juuristoa. Myöhemmin kalkkia voi lisätä pintaan juuriston alueelle, josta se painuu veden mukana maahan. Pintaan levitetty kalkki kulkeutuu maakerroksissa alaspäin noin senttimetrin vuosivauhdilla. Ylläpitokalkitus tehdään parin kolmen vuoden välein levittämällä kalkkia juuriston alueelle keväällä tai syksyllä kalkkipakkauksen ohjeiden mukaisesti.

Lue lisää hedelmäpuiden kalkituksesta - ja leikkauksesta

Ps. Puutarhasi kasveilla on myös erilaiset toiveet kasvualustansa suhteen. Esimerkiksi useimmat havukasvit sekä alppiruusut viihtyvät happamammassa kasvualustassa (pH <7) ja juurikkaat sekä vihannekset, erityisesti herne ja kaali, vaativat kasvualustakseen lähes neutraalit (pH 7) olosuhteet. Ota siis myös puutarhakasvien toiveet huomioon kasvualustaa parantaessasi!

Lue lisää kalkitusvinkkejä puutarhaan

Nordkalk Oyj
Hoitotyöt
pihatyöt
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20225_52788.jpg
Kaivokin tarvitsee huoltoa
Suomen hapan pohjavesi on käyttövesikaivojen suurin ongelma. Oman talousvesikaivon kunto tulisikin tarkastaa aina ennen mökkikauden alkua ja varmistaa juomaveden laatu. Suomessa on arvioitu olevan noin puoli miljoonaa yksityistalouden kaivoa. Näistä suurin osa on rengaskaivoja, joista noin puolet on käytössä vakituisesti ja puolet kesämökeillä. Kaivoihin virtaavan pohjaveden merkittävin ongelma on happamuus, sillä Suomen maaperässä on vain vähän neutraloivaa kalkkikiveä. Suositeltu pH:n alaraja talousvedelle on 6,5.
Mies pesee Kärcher terassipesurin avulla pihalaatoitusta
Apuvälineet keväisiin huoltotöihin
Lumien sulaminen ja kevään tulo paljastavat sen armotta. Pinttynyttä likaa löytyy vaikka muille jakaa. Harvaa kiinnostaa perinteinen puhdistustyö käsipelillä, joten apuvälineet ovat paikallaan. Näin saat siistin lopputuloksen kerralla, tehokkaasti ja ennen kaikkea nopeasti.
20095_16874.jpg
Siistit nurmikon reunat syntyvät viimeistelyleikkurilla
Boschin kevyet, akkukäyttöiset viimeistelyleikkurit tekevät nurmikonhoidosta miellyttävää: pääset leikkurin kanssa vaikka pihasi perimmäiseen kulmaan, eikä pelkoa johtoon sotkeutumisesta ole. Ei polttoainekanistereita eikä polttomoottorin katkua. Kone siistii ojan pientareet, pensaiden alustat ja kivien ympärystät; kaikki ne alueet, jotka yleensä jäävät ruohonleikkuun jäljiltä hoitamattoman näköisiksi.Boschin litiumioni-teknologia mahdollistaa pitkän käyttöajan, joten yhdellä latauskerralla viimeistelet jopa 1000 metrin matkan. Akuissa ei ole muisti-ilmiötä eikä lataustilan purkautumista eli se voidaan laittaa lataukseen ja ottaa käyttöön milloin tahansa. Akku latautuu 100 % kolmessa tunnissa. Kone on kevyt ja ergonomisesti huolellisesti suunniteltu. Pehmustettu softgrip-kahva istuu hyvin käteen, ja suuri turvakytkin on takaa turvallisuuden.
20203_63152.jpg
Värien merkitys elämässä
"Erittäin yleinen esimerkki värien väärinkäytöstä on hyvin huomattavissa, kun menet kylään kotiin, jonka sisustuksesta asukas on jättänyt itsensä kokonaan pois. Kopioinut orjallisesti sisustuslehtien väritrendejä tai palkannut sisustussuunnittelijan, joka ei ole vaivautunut ottamaan selvää asiakkaastaan ja hänen tarpeistaan, vaan keskittyy luomaan itselleen mainetta ja kunniaa. Tämä johtaa kodin sisustukseen, jossa kaikki on silmin nähden upeaa, mutta et pysty sanomaan mikä se on mutta joku siinä sisustuksessa vain vaivaa ja saa sinut tuntemaan olosi epämukavaksi. Kaikki ei ole kohdallaan. Sellainen tunnelma ei tue iloisuutta ja harmoniaa kodissa ja kukaan (paitsi suunnittelija itse) ei viihdy tilassa." - Angela Wright, Väripsykologi -
kattopuutarha
Viheralueiden kunnossapito taloyhtiössä
Kellastuva nurmikko voi olla merkki siitä, että on aika harkita uudenlaista lähestymistapaa viheralueiden kunnossapitoon. Monilajinen niitty tuo taloyhtiön pihaan elämää ja väriä, tarjoten samalla ekologisen ja helppohoitoisen vaihtoehdon perinteiselle nurmikolle. Kansipuutarhat puolestaan tarjoavat ainutlaatuisen mahdollisuuden hyödyntää kaupunkitilaa vihreänä keitaana, edistää luonnon monimuotoisuutta sekä hallita hulevesiä. On harkinnan arvoinen asia luoda kestävä ja toiminnallinen ympäristö taloyhtiön asukkaille.
Mies pesee terassia käyttäen Kärcher T7-terassipesuria
Ennen kuin ostat painepesurin, lue tämä
Painepesuri on helppokäyttöinen apuri pihan kalusteiden, terassien ja oleskelualueiden sekä autojen ja kulkuteiden puhdistukseen. Kurat, siitepölyt ja pinttyneemmätkin liat on helppo häätää pois silmiä häiritsemästä. ”Painepesuri kuin painepesuri” voisi joku ajatella, mutta mitäpä jos hetkeksi pysähtyisikin miettimään, minkälaisia ominaisuuksia painepesurilta voisi tarvita omassa arjessa, ja kuinka usein painepesuria tarvitsee.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton