TAKAISIN

Tee se itse:
Istutusallas muurikivistä

Julkaistu: 3.9.2018

Muurikivistä on helppoa ja nopeaa rakentaa pihalle istutusallas kasveille. Istutusaltaan etuna on, että kukkamaa pysyy hallitummin siinä tilassa, johon se on ajateltu, se voidaan nostaa muuta pihaa ylemmäs ja upottaa vaikka terassiin. Istutusaltaan mahdollistama kohopenkki on ratkaisu myös sellaiseen paikkaan, mihin kukkapenkin kaivaminen ei syystä tai toisesta olisi muuten mahdollista; esimerkiksi kiviseen tai kovin juuriseen maahan.

Esimerkkikohteessa istutusallas haluttiin rakentaa nurmikolle, terassin yhteyteen. Katsotaanpa miten työ eteni!

Istutusaltaan suunnittelu

Suunnitelman voi aloittaa ihan paperille, etenkin, jos koko ja mitoitus on erittäin tarkka. Istutusaltaalle voi kuitenkin hahmotella paikkaa ja muotoa myös latomalla yhden muurikivikerroksen ajateltuun paikkaan. Viimeistään tässä vaiheessa kannattaa miettiä, mitä altaaseen halutaan istuttaa. Istutussuunnitelma vaikuttaa nimittäin altaan kokoon, syvyyteen ja täyttöön. Myös jo valittujen kasvien valon tarve tai auringonpaahteen kestävyys vaikuttavat istutusaltaan paikkaan. Jos taas altaan paikka on tarkasti määrätty, niin kasvit tulisi valita sen mukaan, kuinka aurinkoinen paikka on kyseessä!

Valitse sopivat kasvit Puutarha.netin Kasvikortiston avulla

Muurikivikerros ladottu altaan tulevalle paikalle.Muurikivikerros ladottu altaan tulevalle paikalle.

Perustaminen pihanurmikolle

Vanha nurmikko on usein routivaa ja painuvaa maaperää. Istutusaltaalle kannattaa tehdä kunnon perustus, sillä se helpottaa muurikivien asentamista ja myös rikkaruohojen torjuntaa myöhemmin. Esimerkkikohteessakin altaan kohdalta poistettiin vanha nurmikko ja varsinaisen muurin kohdalta maata poistettiin vielä vähän syvemmälti. Kaivetulle alueelle levitettiin maanpeittokangas estämään rikkakasvien kasvua. Poistetun maaperän tilalle laitettiin sepeliä, joka tiivistettiin piukkaan. Ennen muurikivien ladontaa tiivistetyn sepelin päälle laitetaan vielä kerros asennushiekkaa. Routimista ei edellä esitetty perustamistapa estä, mutta painuminen vähenee ja allas on helpompi saada suoraan.
 

Pohja on kaivettu ja täytetty sepelillä.Pohja on kaivettu ja täytetty sepelillä.

Muurikivien ladonta

Kivien ladonnassa on tärkeää saada pohjakerros oikeaan paikkaan - ja suoraan. Kannattaa myös suorittaa tarkistusmittauksia, että altaan sisäleveys pysyy samana koko matkalla. Mikäli allas pitää suunnata jonkun muun rakennelman kanssa, niin apuna kannattaa käyttää esimerkiksi linjalankoja. Vaikka muurikivet ovatkin näennäisesti symmetrisiä, niin ne voivat ladottaessa kuitenkin lähteä helposti pois linjastaan.

Kun ensimmäinen kerros on todettu olevan oikeassa paikassa ja suorassa, voi ladonta alkaa. Tästä eteenpäin kivien latominen käykin nopeasti. Seinämien pystysuoruutta on hyvä välillä tarkastaa vatupassilla. Kivien hienosäätö onnistuu kumivasaralla varsin kevyesti koputtelemalla.

Ladonta on aloitettu. Maan kaltevuuden takia pohjakerros jää vajaaksi ja vasta toinen kerros on kokonainen.Ladonta on aloitettu. Maan kaltevuuden takia pohjakerros jää vajaaksi ja vasta toinen kerros on kokonainen.
Viimeinen tarkistus kansikivikerroksen ladonnan alettua.Viimeinen tarkistus kansikivikerroksen ladonnan alettua.

Istutusaltaan täyttö

Altaan täyttöön vaikuttaa syvyys ja sinne istutettavat kasvit. Esimerkkikohteessa pohjalle levitettiin ensin ohuelti soraa ja sen päälle vielä suodatinkankailla eroteltu, noin 5 cm:n lecasorakerros salaojaksi. Tämän jälkeen levitettiin pari säkkiä puutarhamultaa. Altaan toiseen päähän tuleville havuille käytettiin omaa, havukasveille tarkoitettua multaa, jonka joukkoon sekoitettiin lisäksi hieman soraa. Toinen pääty täytettiin kokonaan tavallisella puutarhamullalla.
 

leca
multa

Kasvien valinta

Kasvien valinnassa tulee huomioida vallitsevat olosuhteet, altaan istutussyvyys ja kuinka suuriksi kasvit kasvavat. Esimerkkikohteeseen tulevaa pikkusyreeniä varten rikottiin sekä suodatin- että maanpeittokankaaseen reiät, jotta se voi ajan myötä ulottaa juurensa alla olevaan maaperään. Muille kasveille altaan syvyys oli itsessään riittävä.

Valitse sopivat kasvit Puutarha.netin Kasvikortiston avulla

Kasvit ja istutusaltaan viimeistely

Esimerkkikohteeseen valittiin aurinkoisessa paikassa menestyviä kasveja; puutarhamultaan istutettiin pikkusyreeni (Syringa meyeri Palibin), lamohietakirsikkaa (Prunus pumila Depressa) ja havurodomultaan kääpiövuorimänty (Punus mugo Mops) sekä sinilaakakataja (Juniperus horizontalis Glauca). Pinta katettiin rikkaruohojen ehkäisemiseksi, kosteuden säilyttämiseksi sekä ulkonäkösyistä vielä kuorikatteella.

Terassi tulee myöhemmin jatkumaan altaan taakse eli vasempaan reunaan.Terassi tulee myöhemmin jatkumaan altaan taakse eli vasempaan reunaan.

Esimerkkikohteen kustannusarvio ja tarvikkeet:

Istutusallas, sisämitat: 105 cm, 270 cm ja noin 50 cm syvä
Kustannusarvio noin 700 - 750 euroa (soran hintaa ei ole huomioitu)
Kivet noin 500 € (70 runkokiviparia ja 14 kansikiviparia)
Kasvit noin 150 €
Multa ja kuorikate noin 60 €
Lecasoraa, suodatinkangasta.
Täytön toinen pää puutarhamultaa, jossa hieman soraa joukossa.
Toisessa päässä pohjalla ohuelti puutarhamultaa. Sitten havurodomultaa, jossa hieman soraa joukossa.


Tässä istutusallas valmiina. Terassilaudoitus vielä keskeneräinen, joten työ jatkuu siis edelleen!Tässä istutusallas valmiina. Terassilaudoitus vielä keskeneräinen, joten työ jatkuu siis edelleen!