• Etusivu
  • Kasvillisuus

Mitä kasveja puutarhaharrastajat kasvattavat – ja mistä haaveilevat?

Rakentajan toimitus
Päivitetty 20.02.2023
20232_56866.jpg

Kesäkukkia kasvatus on suosittua. (Kuva: Biolan)

Biolanin teettämän kuluttajakyselyn* mukaan 73 prosenttia suomalaisista on kiinnostunut puutarhanhoidosta.

Puutarhaharrastajat kasvattavat eniten kesäkukkia, mutta haaveilevat syötävistä kasveista – erityisesti tomaatin kasvattamisesta unelmoidaan. Tutkimuksen mukaan keskimääräistä innostuneempia puutarhanhoidosta ovat mökkiläiset.

Erilaisten kasvien kasvattamisesta haaveilevat 20–30-vuotiaat ja kaikkein innokkaimpia puutarhanhoitajia ovat 61–70-vuotiaat. Kaiken kaikkiaan useampi kuin joka kolmas suomalainen siis nauttii puutarhanhoidosta ja joka kymmenes kertoo puutarhanhoidon olevan erittäin tärkeä harrastus.

Kesäkukat ovat koti- ja mökkipuutarhojen suosituimpia kasveja

Kesäkukat ovat puutarhaharrastajien suosikkikasveja. Niitä kasvattaakin lähes joka toinen suomalainen ja kaksi kolmesta mökin omistajasta. Innokkaampia kesäkukkien istuttajia ovat naiset.

Kesäkukkien kasvatus ei ole riippuvainen asumismuodosta, sillä ne viihtyvät hyvin myös ruukuissa parvekkeella ja terassilla; osa lajeista jopa valoisalla ikkunalaudalla. Istutus biohiiltä sisältävään Kesäkukkamultaan auttaa kesäkukkia myös kestämään pidemmät kasteluvälit. Oikealla hoidolla kesäkukat kukkivat keväästä syksyyn, joten ei ole vaikea ymmärtää, miksi ne ovat kasvisuosikkien kärjessä.

Toiseksi eniten kasvatetaan nurmikkoa. Koko vastaajajoukosta nurmikkoa on 45 prosentilla; omakotipihoista jopa 81 prosentilla ja mökkipihoistakin 65 prosentilla kasvaa nurmikko. Koti- ja mökkipuutarhoissa kasvatetaan kesäkukkien ja nurmikon lisäksi marjapensaita, koristepensaita sekä monivuotisia kukkia eli perennoja.

Biolan Kesäkukkalannoite on lannoitetiiviste, joka soveltuu parvekelaatikoiden, amppeleiden ja piharuukkujen lannoitukseen sekä lisälannoitukseen kaikkialla puutarhassa. (Kuva: Biolan)
Biolan Kesäkukkalannoite on lannoitetiiviste, joka soveltuu parvekelaatikoiden, amppeleiden ja piharuukkujen lannoitukseen sekä lisälannoitukseen kaikkialla puutarhassa. (Kuva: Biolan)

Onko tomaatti seuraava hittikasvi?

Ne kasvit, joita haluttaisiin kasvattaa, ovat syötäviä. Naiset, 20–30-vuotiaat ja kaupunkilaiset haaveilevat keskimääräistä enemmän syötävien kasvien kasvattamisesta. Tomaatti ja muut vihannekset nousevat listan kärkeen. Naisista peräti joka toinen haluaisi kasvattaa tomaattia. Niistäkin henkilöistä, jotka kokevat puutarhanhoidon olevan pakkopullaa, niin 46 prosenttia haaveilee omista tomaattikasvustoista. Samaan aikaan heistä vain 7 prosenttia haaveilee nurmikosta.

Tomaatin jälkeen toiseksi eniten haaveillaan mansikoiden kasvattamisesta. Kolmannella sijalla ovat juurekset ja neljäntenä yrtit.

Vaikka yrttien kasvatus on lisääntynyt viime vuosina valtavasti, niin edelleen yrteistä haaveilevia on enemmän kuin niitä kasvattavia. Tämä tarkoittaa sitä, että yrttibuumi ei ole katoamassa minnekään.

Näitä haluttaisiin kasvattaa:

  1. Tomaatti ja muut vihannekset
  2. Mansikka
  3. Juurekset
  4. Yrtit
  5. Salaatti
Haluaisitko sinäkin kasvattaa itse tomaatteja? (Kuva: Biolan)
Haluaisitko sinäkin kasvattaa itse tomaatteja? (Kuva: Biolan)

Mökillä voi kasvattaa hyötykasveja

Kiinnostus syötävien kasvien kasvattamiseen on kova ja siksi kysyimmekin onko olemassa syitä, jotka estävät niiden kasvattamisen. Vanhemmat ikäluokat kokevat, että fyysinen kunto ei riitä kasvattamiseen, kun taas nuoremmat ikäluokat kaipaavat ohjeita ja vinkkejä kuinka kasveja kasvatetaan. Oman pihan puuttuminen on luonnollisesti yksi esteistä ja myös ajanpuute voi estää hyötykasvien kasvattamisen. Mökeillä viljelyä voi haitata se, jos mökillä ollaan vain viikonloppuisin. Silloin kastelu aiheuttaa päänvaivaa. Etenkin tomaatti ja muut isokokoiset vihannekset kuluttavat vettä jopa useita litroja päivässä.

Kasvusäkin tai Yrttimaan yhdistäminen Kastelualtaan kanssa mahdollistaa helpon vihannesviljelyn myös mökillä. Kasteluallas mahdollistaa vaivattoman viljelyn niin parvekkeella, terassilla, kasvihuoneessa kuin mökilläkin. Kastelualtaasta riittää kasveille vettä jopa viikoiksi, joten kasvien kastelu ei sido kotipuutarhuria lomalla päivittäin. Säkkiviljelyssä säästyy myös kitkemisen vaivalta. Kasteluallasta kannattaa hyödyntää niin kukkien, tomaattien, yrttien kuin salaatitkin kasvatuksessa.

  • Suomalaisista keskimäärin 47 % kasvattaa kesäkukkia, mutta mökkiläisistä peräti 68 %.
  • 65 % mökeillä kasvaa nurmikkoa.
  • Suomalaisista keskimäärin 31 % kasvattaa yrttejä, mökkiläisistä 43 %.
  • 32 % mökkiläisistä haaveilee yrttien kasvatuksesta.
  • 41 % mökkiläisistä haaveilee tomaattien kasvatuksesta (kasteluallas mahdollistaa nämä haaveet).
Ohje

Ohje

Biolanin teettämän kuluttajakyselyn mukaan:

  • Suomalaisista keskimäärin 47 % kasvattaa kesäkukkia, mutta mökkiläisistä peräti 68 %.
  • 65 % mökeillä kasvaa nurmikkoa.
  • Suomalaisista keskimäärin 31 % kasvattaa yrttejä, mökkiläisistä 43 %.
  • 32 % mökkiläisistä haaveilee yrttien kasvatuksesta.
  • 41 % mökkiläisistä haaveilee tomaattien kasvatuksesta (kasteluallas mahdollistaa nämä haaveet).

*Biolanin teettämä kuluttajakysely puutarhanhoidosta toteutettiin sähköisesti marraskuussa 2018 ja siihen vastasi 1 000 suomalaista, joista 50 prosenttia oli naisia ja 50 prosenttia miehiä.

Kastelualtaan avulla kasvatus onnistuu mökilläkin. (Kuva: Biolan)
Kastelualtaan avulla kasvatus onnistuu mökilläkin. (Kuva: Biolan)
Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

202211_79894.jpg
Mikä vaivaa pensasruusuja? Asiantuntija vastaa
Meillä on Kuusamossa olosuhteisiin nähden lämmin eteläinen rinne, johon olemmme istuttaneet vuosia sitten erilaisia ruusuja multavaan, ravinteiseen ja läpäisevään rinteeseen, mm. suviruusu, mökinruusu, kempeleenruusu, valamonruusu ja juhannusruusu. Mutta mikä ihme on, kun ne kaikki kasvattavat juurensa aivan maanpintaan ikäänkuin maavarsina ja niistä hentointa versoina ruusut levittäytyvät, mutta eivät pysy pystyssä. Multtaa olen lisännyt kolmen neljän sentin kerroksena – ei ole auttanut. Ollaan myös poistettu versoja, joten ne eivät myöskään kasva liian tiheässä. Mistähän johtuu tällainen kasvutapa? Onko kasvualustan maanlaadulla väliä? Perustettaessa aluetta pohjalle laitettiin palanutta karjanlantaa ja 30 senttiä puutarhamultaa. Talven perästä ruusut ovat taas pitkin pituuttaan.
20242_83412.jpg
Vesiaiheet puutarhassa
Kaiken elämän perusta vesi on kaunis ja virkistävä elementti kotipuutarhassakin. Jos pihapiirissä on luonnostaan jokin vesielementti kuten rantaa, lampi tai puro, kannattaa sen mahdollisuudet käyttää viisaasti.
202311_74084.jpg
Jätteettömämmän joulun ABC
Jätehuollon lajitteluasemalle tuodaan etenkin joulun ja uudenvuoden molemmin puolin usein vielä täysin käyttökelpoista tavaraa; huonekaluja, leluja, vaatteita, kodintekstiiliä ja niin edelleen. Lue vinkkilista jätteettömämpään jouluun.
20237_82501.jpg
Miksi syreeni ei kuki? Asiantuntija vastaa
Muutin ja otin mukaan myöskin syreenini. Muuton jälkeen uudessa paikassa se ei ole kukkinut. Nyt siis kaksi kukkimatonta kesää.
20_P_56146.jpg
Kärhöjä kotipuutarhaan?
Taimimyymälöissä on tarjouksessa erilaisia kärhöjä – Menestyisivätkö nämä köynnökset kotipihassa? T: Kärhöjen lumoissaKärhöt lukuisine lajeineen ja lajikkeineen ovat hyvin monikäyttöisiä (luonnonkärhöjen ja jalokärhöjen lisäksi löytyy perennakärhöjä) ja niitä voit kasvattaa luonnon ympäristössä (kivien päälle, puiden ympärille tms.), istutuksissa ja vaikka astiassa terassilla tai parvekkeilla. Ne kasvavat kesän aikana yli 2 metrisiksi; astiassa koko jää hieman pienemmäksi.
200610_566.jpg
Herkkuja pihlajanmarjoista
Hillo vanhaan malliin1 kg pakkasen puremia, perattuja ja huuhdeltuja pihlajanmarjoja4 - 5 dl vettävaniljatankonoin 800 g sokeria1 dl konjakkiaPane marjat, vesi ja vaniljatanko kattilaan. Keitä, kunnes marjat rikkoutuvat. Lisää sokeri, ja keitä marjat läpikuultaviksi. Ota vaniljatanko pois. Sekoita konjakki valmiiseen hilloon. Kaada hillo pieniin lämmitettyihin tölkkeihin, ja sulje ne heti. Säilytä kylmässä.Jos sokerimäärä vähennetään puoleen kiloon, säilykkeestä voi valmistaa sauvasekoittimella tasaisen seoksen käytettäväksi esimerkiksi jäädykeseoksen maustamiseen.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton