TAKAISIN

Mitä kasveja puutarhaharrastajat kasvattavat - ja mistä haaveilevat?

Päivitetty: 18.3.2019

Biolanin teettämän kuluttajakyselyn* mukaan 73 prosenttia suomalaisista on kiinnostunut puutarhanhoidosta.

Puutarhaharrastajat kasvattavat eniten kesäkukkia, mutta haaveilevat syötävistä kasveista – erityisesti tomaatin kasvattamisesta unelmoidaan. Tutkimuksen mukaan keskimääräistä innostuneempia puutarhanhoidosta ovat mökkiläiset.

Kesäkukkia kasvatus on suosittua!Kesäkukkia kasvatus on suosittua!

Erilaisten kasvien kasvattamisesta haaveilevat 20‒30 -vuotiaat ja kaikkein innokkaimpia puutarhanhoitajia ovat 61‒70 -vuotiaat. Kaiken kaikkiaan useampi kuin joka kolmas suomalainen siis nauttii puutarhanhoidosta ja joka kymmenes kertoo puutarhanhoidon olevan erittäin tärkeä harrastus!

Kesäkukat ovat koti- ja mökkipuutarhojen suosituimpia kasveja

Kesäkukat ovat puutarhaharrastajien suosikkikasveja. Niitä kasvattaakin lähes joka toinen suomalainen ja kaksi kolmesta mökin omistajasta! Innokkaampia kesäkukkien istuttajia ovat naiset.

Kesäkukkien kasvatus ei ole riippuvainen asumismuodosta, sillä ne viihtyvät hyvin myös ruukuissa parvekkeella ja terassilla; osa lajeista jopa valoisalla ikkunalaudalla. Istutus biohiiltä sisältävään Kesäkukkamultaan auttaa kesäkukkia myös kestämään pidemmät kasteluvälit! Oikealla hoidolla kesäkukat kukkivat keväästä syksyyn, joten ei ole vaikea ymmärtää miksi ne ovat kasvisuosikkien kärjessä.

Toiseksi eniten kasvatetaan nurmikkoa. Koko vastaajajoukosta nurmikkoa on 45 prosentilla; omakotipihoista jopa 81 prosentilla ja mökkipihoistakin 65 prosentilla kasvaa nurmikko. Koti- ja mökkipuutarhoissa kasvatetaan kesäkukkien ja nurmikon lisäksi marjapensaita, koristepensaita sekä monivuotisia kukkia eli perennoja.

Lue lisää kesäkukkien kasvatuksesta

Biolan Kesäkukkalannoite on lannoitetiiviste, joka soveltuu parvekelaatikoiden, amppeleiden ja piharuukkujen lannoitukseen sekä lisälannoitukseen kaikkialla puutarhassa.Biolan Kesäkukkalannoite on lannoitetiiviste, joka soveltuu parvekelaatikoiden, amppeleiden ja piharuukkujen lannoitukseen sekä lisälannoitukseen kaikkialla puutarhassa.

Onko tomaatti seuraava hittikasvi?

Ne kasvit, joita haluttaisiin kasvattaa, ovat syötäviä. Naiset, 20–30 -vuotiaat ja kaupunkilaiset haaveilevat keskimääräistä enemmän syötävien kasvien kasvattamisesta. Tomaatti ja muut vihannekset nousevat listan kärkeen. Naisista peräti joka toinen haluaisi kasvattaa tomaattia. Niistäkin henkilöistä, jotka kokevat puutarhanhoidon olevan pakkopullaa, niin 46 prosenttia haaveilee omista tomaattikasvustoista! Samaan aikaan heistä vain 7 prosenttia haaveilee nurmikosta.

Lue lisää tomaattien kasvatuksesta

Tomaatin jälkeen toiseksi eniten haaveillaan mansikoiden kasvattamisesta. Kolmannella sijalla ovat juurekset ja neljäntenä yrtit.

Vaikka yrttien kasvatus on lisääntynyt viime vuosina valtavasti, niin edelleen yrteistä haaveilevia on enemmän kuin niitä kasvattavia. Tämä tarkoittaa sitä, että yrttibuumi ei ole katoamassa minnekään.

Näitä haluttaisiin kasvattaa:

1. Tomaatti ja muut vihannekset
2. Mansikka
3. Juurekset
4. Yrtit
5. Salaatti

Haluaisitko sinäkin kasvattaa itse tomaatteja?Haluaisitko sinäkin kasvattaa itse tomaatteja?

Mökillä voi kasvattaa hyötykasveja

Kiinnostus syötävien kasvien kasvattamiseen on kova ja siksi kysyimmekin onko olemassa syitä, jotka estävät niiden kasvattamisen. Vanhemmat ikäluokat kokevat, että fyysinen kunto ei riitä kasvattamiseen, kun taas nuoremmat ikäluokat kaipaavat ohjeita ja vinkkejä kuinka kasveja kasvatetaan. Oman pihan puuttuminen on luonnollisesti yksi esteistä ja myös ajanpuute voi estää hyötykasvien kasvattamisen. Mökeillä viljelyä voi haitata se, jos mökillä ollaan vain viikonloppuisin. Silloin kastelu aiheuttaa päänvaivaa. Etenkin tomaatti ja muut isokokoiset vihannekset kuluttavat vettä jopa useita litroja päivässä.

Kasvusäkin tai Yrttimaan yhdistäminen Kastelualtaan kanssa mahdollistaa helpon vihannesviljelyn myös mökillä. Kasteluallas mahdollistaa vaivattoman viljelyn niin parvekkeella, terassilla, kasvihuoneessa kuin mökilläkin. Kastelualtaasta riittää kasveille vettä jopa viikoiksi, joten kasvien kastelu ei sido kotipuutarhuria lomalla päivittäin. Säkkiviljelyssä säästyy myös kitkemisen vaivalta. Kasteluallasta kannattaa hyödyntää niin kukkien, tomaattien, yrttien kuin salaatitkin kasvatuksessa.

Lue lisää yrtiien kasvatuksesta

Biolanin teettämän kuluttajakyselyn mukaan:

  • Suomalaisista keskimäärin 47 % kasvattaa kesäkukkia, mutta mökkiläisistä peräti 68 %
  • 65 % mökeillä kasvaa nurmikkoa
  • Suomalaisista keskimäärin 31 % kasvattaa yrttejä, mökkiläisistä 43 %
  • 32 % mökkiläisistä haaveilee yrttien kasvatuksesta
  • 41 % mökkiläisistä haaveilee tomaattien kasvatuksesta (kasteluallas mahdollistaa nämä haaveet)

*Biolanin teettämä kuluttajakysely puutarhanhoidosta toteutettiin sähköisesti marraskuussa 2018 ja siihen vastasi 1 000 suomalaista, joista 50 prosenttia oli naisia ja 50 prosenttia miehiä.

Kastelualtaan avulla kasvatus onnistuu mökilläkin!Kastelualtaan avulla kasvatus onnistuu mökilläkin!