TAKAISIN

Helppohoitoisuutta ja -kulkuisuutta pihaan toiminnallisilla päällysteillä

Päivitetty: 20.10.2022

Huutaako sinun pihasi kauniita pihakivirakennelmia kukkaistutuksien lomaan, kivipolkuja tai oleskelualuetta? Kivinen muurikin kuulostaa kivalta. Suuntaa katseesi AKO Garden -tuotteisiin, jospa sieltä löytyisi tuotteet sinullekin?

Kaipaisiko pihasi toiminnallisuutta? Pienilläkin muutoksilla saat pihaan esimerkiksi lisätilaa oleskeluun.Kaipaisiko pihasi toiminnallisuutta? Pienilläkin muutoksilla saat pihaan esimerkiksi lisätilaa oleskeluun.

‒ Rakennusbetoni- ja Elementti Oy on valmistanut betonisia AKO Garden -päällystetuotteita yli kolmen vuosikymmenen ajan. Toimintaamme ohjaa ajatus erikoistumisesta. Valmistamme monia erikoisbetonituotteita, jotka ovat vaatineet pitkää kehitystyötä ja osaamisen lisäämistä. Tuotantolaitostemme sijainti suuren pohjavesialueen päällä on kannustanut meidät miettimään myös paljon ympäristöön liittyviä asioita, kertoo Risto Lemola, Rakennusbetoni- ja Elementti Oy:n myyntipäällikkö.

Pihan päällystäminen on alun perin liitetty ajatukseen helppohoitoisuudesta ja -kulkuisuudesta sekä pihan jäsentämisestä erilaisiin toiminnallisiin kokonaisuuksiin. Myös hiekan kulkeutuminen sisätiloihin loppui ja kunnossapito helpottui kulkuväylät päällystämällä. Lisäksi ryhtiä saatiin veden hallintaan ja ohjaamiseen pois rakennusten luota.

Paikoitusalueella käytettynä Hulekivi luo sekä esteettisesti kauniin että hulevedet hyvin läpi päästävän pinnan.Paikoitusalueella käytettynä Hulekivi luo sekä esteettisesti kauniin että hulevedet hyvin läpi päästävän pinnan.Seuraavassa vaiheessa pihoihin haettiin edullisia, silmää miellyttäviä värejä, muotoja ja ladontoja, joilla parannettiin esteettisyyttä unohtamatta edellisiä tavoitteita. Näiden asioiden lisäksi on noussut konkreettisia tavoitteita hallita tontilla syntyviä hulevesiä siten, että huleveden määrään ja laatuun voidaan vaikuttaa. Keinoja ovat esimerkiksi sadeveden varastointi uusiokäyttöä varten (kastelu ja vesiaiheet), sateesta syntyvän huleveden määrän vähentäminen (viherkatot) ja lopulta jopa tontilta pois johdettavan huleveden määrän minimoiminen imeyttämällä vesi tontin maaperään.

AKO Garden – imeyttävät pihakivet

Edullisia ja näyttäviä pihan päällysteitä katolta alas tulevien hulevesien jatkokäsittelyyn ovat
AKO Garden -tuoteperheen betoniset, imeyttävät kivet: Hulekivi 100 ja Wanha Hollola 50.

Hulekivi 100Hulekivi 100
Wanha Hollola 50Wanha Hollola 50

Hulekivi 100 optimoi sadevesien imeytymisen ja varastoitumisen maaperään. Käyttämällä Hulekiveä väylien, parkkipaikkojen, painanteiden ja luiskien verhouksissa voidaan pienentää veden virtausta ja pinnan eroosiota varsinkin yhdessä kasvillisuuden kanssa. Hulekivi-kourujen avulla sade- ja sulamisvedet saadaan johdettua hallitusti näille suunniteltujen imeytymis- ja varastoitumispaikkojen kautta maaperään ja takaisin pohjaveteen. Vettä läpäisevällä päällystekivellä voidaan myös ohjata sadevesiä puille ja istutuksille ja samalla ratkaista niiden kasteluongelmia. Hulekiven aukkoihin istutettavalla kasvillisuudella estetään ympäristön sade- ja sulamisvesien kuluttava vaikutus ja viherretään näkymä. Soveltuvia istutettavia perinnekasveja ovat esimerkiksi piharatamo, pihatatar, rentohaarikko, ketohanhikki, suikeroalpi, ketoneilikka, maahumala, kangasajuruoho, ahomansikka ja mehitähti.

 

Alla olevasta videosta pääset tutustumaan tarkemmin Hulekiviin ja niiden asentamiseen:

Wanha Hollola 50 -pihakivi voidaan latoa siten, että kivien väliin jäävät saumat läpäisevät tehokkaasti vettä. Kaareviinkin kävelyalueisiin hyvin soveltuva kivi on esteettisesti kaunis ja samalla toiminnallinen myös veden imeyttämisen suhteen. Kolmesta kivestä koostuva sarja on ladottavissa useaan erilaiseen malliin toteuttajan mielen mukaan.  

Wanha Hollala musta-ruskeana eli ruskansävyisenä.Wanha Hollala musta-ruskeana eli ruskansävyisenä.
Wanha Hollola 50 harmaa rakoladontana.Wanha Hollola 50 harmaa rakoladontana.

Alla olevasta pihakivien asennusvideosta näet, kuinka mustaa Wanha Hollolaa asennetaan:

Maisemabetoniosaamista parhaimmillaan muun muassa Lasipalatsin aukion kummuilla – nyt saatavana myös muihin kohteisiin!

Yksi esimerkki AKO Garden -erikoistuoteosaamisesta on Helsingin Amos Rex -taidemuseohanke ja Lasipalatsin aukion ainutlaatuiset betonikiveykset. Rakennusbetoni- ja Elementti Oy valmisti upeat apilakivet, jotka kumpuilevat nyt Lasipalatsin aukiolla.

Nämä upeat päällystetuotteet ovat nyt saatavilla myös muihin kohteisiin. Värivaihtoehtoina löytyy harmaa, musta ja ruskea. Muitakin värejä valmistetaan tilauksesta. Amos Rex apilakivi sopii erinomaisesti myös hulevesien imeytykseen kivien väliin jäävien rakojen ansiosta.

Amos Rex apilakivet saatavilla nyt jokaiseen kohteeseen, osta omasi ja luo upea yksityiskohta pihaasi tai puutarhaasi.Amos Rex apilakivet saatavilla nyt jokaiseen kohteeseen, osta omasi ja luo upea yksityiskohta pihaasi tai puutarhaasi.
Apilakivillä saa luotua upeita kuvioita monenlaiseen ympäristöön.Apilakivillä saa luotua upeita kuvioita monenlaiseen ympäristöön.
Eri väriset apilakivet tekevät kivetyksestä ilmeikkään.Eri väriset apilakivet tekevät kivetyksestä ilmeikkään.

Kiinnostuitko? Onko kysyttävää?

Rakennusbetoni- ja Elementti Oy on valmistanut betonisia AKO Garden -päällystetuotteita yli kolmenkymmenen vuoden ajan. Toimintaa ohjaa ajatus erikoistumisesta ja yritys valmistaakin erikoisbetonituotteita, jotka ovat vaatineet pitkää kehitystyötä ja osaamisen lisäämistä. Tuotantolaitokset sijaitsevat suuren pohjavesialueen päällä, joka osaltaan on kannustanut yritystä miettimään erityisesti ympäristöystävällisiä ratkaisuja. AKO Garden -tuoteperheeseen kuuluu mittava määrä erilaisia, pientalojen pihoille suunniteltuja tuotteita; erilaisten pihakivien ohella saatavilla viherkattoa, kiviaineksia sekä luonnonkiviä.

Haluaisitko sinäkin pihaasi AKO Garden-tuotteita?

Jätä yhteydenottopyyntö, niin asiantuntija ottaa yhteyttä mahdollisimman pian!