TAKAISIN

Voiko ketokatolla vähentää ilmastonmuutosta?

Päivitetty: 10.5.2021

Ketokatolla (arkikielessä viherkatto) saa aikaan monenlaista hyötyä ja huvia. Mm. näin kevätkesän ollessa valloillaan ja sään muuttuessa alinomaa, hulevesien hallinta helpottuu kun valuntahuiput pystytään hillitsemään jo katolla. Ketokaton avulla veden valunta viivästyy ja kokonaissadannasta jopa kaksi kolmasosaa pidättyy veden imeytyessä ketokattoon ja haihtuessa siitä takaisin ilmaan. Lue lisää hulevesien hallinnasta täältä.

Ja onhan ketokatto kaunis, hyödyllinen ja luonnollisen näköinen, eikö sinustakin?

Ketokatto kestää aurinkoa, tuulta, vettä ja paahdetta - toimiva ekosysteemi!Ketokatto kestää aurinkoa, tuulta, vettä ja paahdetta - toimiva ekosysteemi!

​​​​​​​Ketokatto on toimiva kasvualusta monelle kasville

Ketokatto koostuu monimuotoisesta kasvualustasta. Kompostimultaan ja betonitehtaan tuotannon sivutuotteista syntyvään kasvualustaan, lumppukuidusta tehtyyn huopaan ja kierrätysruokoon nojaava viherkattoratkaisu on paikallinen, uniikki ja tiukan tieteellisen tutkimuksen läpäissyt. 

Kasvillisuus on luonnossa esiintyvistä lajeista muodostuvaa keto- ja niittykasvillisuutta. Katoille sopivat yleensä kuivan ja paahteisen paikan ketokasvit. Varjoisille katoille valitaan puolivarjoisan tai varjoisan paikan lajeja, jotka kestävät myös kuivuutta. Ketokasvien kukinta ja ulkoasu vaihtelevat kasvilajista riippuen. Ketokatoilla voi esiintyä myös maksaruohoja. Kasvivalinnoissa pyritään viherkaton helppohoitoisuuteen.  

Ketokatolla viihtyvät monenlaiset kasvit. Niittykatoilla voidaan kasvattaa myös kuivan paikan olosuhteissa menestyviä maanpeiteperennoja ja varpukasveja.Ketokatolla viihtyvät monenlaiset kasvit. Niittykatoilla voidaan kasvattaa myös kuivan paikan olosuhteissa menestyviä maanpeiteperennoja ja varpukasveja.

Rakennusbetoni- ja Elementti Oy:n monivuotinen tutkimusyhteistyö Helsingin Yliopiston Viides Ulottuvuus- tutkimusohjelman kanssa on tuottanut paljon tarvittavaa tietoa keto-/niittykaton toiminnasta ja kasvien viihtyvyydestä. Tutkimustietoihin ja saatuihin kokemuksiin perustuen on julkaistu uudet suunnitteluohjeet koskien AKO Garden Ketokattoa. Myös RT-korttien hyvät ohjeistukset kannattaa huomioida viherkattoa mietittäessä. Kestävästi kotimainen Ketokatto on myös KESY-tuote.

48823_p_ver-1

Ketokatoista hyötyä pitkäksi aikaa -
​​​​​​​Olisiko ketokatosta hyötypuutarhaksi?

Viherkaton rakenne ja kantavuus

Viherkattoa suunniteltaessa on varmistuttava katon kantavuudesta. Tämän jälkeen pitää varmistaa vesikattokerrosten soveltuvuus viherkattotarkoitukseen, tarvittaessa asennetaan myös juurisuojaus. Juurisuojauksen läpi kasvien juuret eivät pääse kasvamaan.
Kierrätyskuidusta valmistettu vedenpidätysmatto pidättää vettä kasvien käyttöön kuivana aikana. Vedenpidätysmaton päälle asennetaan ventiloiva kerros järviruokoa.
Seuraavana kerroksena on kasvualustakerros, jossa on Rakennusbetonin tehtaan sivuvirroista syntynyttä kevytsorabetonimursketta, kompostia, kariketta ja hienoaineksia.
Viimeisenä kerroksena muodostuu itse kasvillisuus, joka valitaan yhdessä suunnittelijan kanssa omaan mieltymykseen, ympäristöön ja työtapaan sopivaksi tutkittuihin kasvilajeihin perustuen.

Viherkattoja voidaan asentaa erillissuunnittelua hyväksikäyttäen myös haastavimpiinkin kohteisiin.

Tutustu esimerkkikohteeseen>>

Katon kantavuudessa tulee huomioida ketokaton kuormitus 150 kg/m², lumikuorma (Kittilä) 300 kg/m² sekä tuulikuorma 65 kg/m².

Palataksemme alkuun; voisiko ketokatolla vähentää ilmastonmuutosta?

  • Oikein tehtynä ketokatto on toimiva ja monimuotoinen kasvualusta monille erilaisille kasveille ja varsinkin oiva tapa luoda uusia ekologisia lokeroita harvinaistuville kasveille ja eliöstölle ja täten edistää luonnon monimuotoisuuden säilymistä.
  • Oikein toteutettu ketokattorakenne lisää varsinaisen vesikattorakenteen elinikää suojaamalla kattoa säteilyltä ja tasaamalla lämpötiloja.
  • Ketokatto on suomalainen, ekologinen keksintö, jota jatkojalostetaan koko ajan.
  • Kasvillisuus sitoo hiilidioksidia ja osaltaan vähentää ilmastonmuutoksen tuomia haittoja.
  • Ako Garden Ketokatto on hoitovapaa ja sillä on 8-15 cm paksuutensa ansiosta parempi pidättyvyys. Lisäksi katolla eivät viihdy rikkaruohot!
  • Ketokattojen myötä vesistöjen kuormitus pienenee.
  • Ketokatot ovat esteettisiä, mutta myös hyvin äänisaasteita absorboivia pintoja. Meluhaitat ovat pienentyneet huomattavasti niissä kortteleissa, joissa on paljon ketokattoja.
  • AKO Garden Ketokatto on suomalainen, ekologinen keksintö, jota jatkojalostetaan koko ajan.

Parhaimmillaan ketokatot muodostuvat kukkiviksi keitaiksi, joissa viihdytään ja jopa tuotetaan jokapäiväistä ruokaamme. Kuvassa Hollolan kaunis ketokatto.Parhaimmillaan ketokatot muodostuvat kukkiviksi keitaiksi, joissa viihdytään ja jopa tuotetaan jokapäiväistä ruokaamme. Kuvassa Hollolan kaunis ketokatto.

Mitä mieltä sinä olet?

Jätä tarjouspyyntö ja asiantuntija katsoo yhdessä kanssasi sinulle sopivan ketokattoratkaisun!

Jätä tarjouspyyntö tarvitsemallesi neliömäärälle>>

Mikäli haluat saada ketokatoista tarkempaa tietoa, niin Rakennusbetoni- ja Elementti Oy:n edustajat kertovat mielellään lisää! Pyydä TUTUSTUMISTARJOUS ketokattoratkaisusta katollesi!

Rakennusbetoni- ja Elementti Oy:n AKO Garden -tuoteperheeseen kuuluu mittava määrä erilaisia, pientalojen pihoille suunniteltuja tuotteita; ketokattojen ohella, saatavilla on erilaisia pihakiviä, kiviaineksia sekä luonnonkiviä.

Tutustu tarkemmin AKO Garden -tuotteisiin tästä!


Kiinnostuitko? Jäikö jokin askarruttamaan?