Ketokatolla (arkikielessä viherkatto) saa aikaan monenlaista hyötyä ja huvia. Mm. näin kevätkesän ollessa valloillaan ja sään muuttuessa alinomaa, hulevesien hallinta helpottuu kun valuntahuiput pystytään hillitsemään jo katolla. Ketokaton avulla veden valunta viivästyy ja kokonaissadannasta jopa kaksi kolmasosaa pidättyy veden imeytyessä ketokattoon ja haihtuessa siitä takaisin ilmaan. Lue lisää hulevesien hallinnasta täältä.
Ja onhan ketokatto kaunis, hyödyllinen ja luonnollisen näköinen, eikö sinustakin?
Ketokatto koostuu monimuotoisesta kasvualustasta. Kompostimultaan ja betonitehtaan tuotannon sivutuotteista syntyvään kasvualustaan, lumppukuidusta tehtyyn huopaan ja kierrätysruokoon nojaava viherkattoratkaisu on paikallinen, uniikki ja tiukan tieteellisen tutkimuksen läpäissyt.
Kasvillisuus on luonnossa esiintyvistä lajeista muodostuvaa keto- ja niittykasvillisuutta. Katoille sopivat yleensä kuivan ja paahteisen paikan ketokasvit. Varjoisille katoille valitaan puolivarjoisan tai varjoisan paikan lajeja, jotka kestävät myös kuivuutta. Ketokasvien kukinta ja ulkoasu vaihtelevat kasvilajista riippuen. Ketokatoilla voi esiintyä myös maksaruohoja. Kasvivalinnoissa pyritään viherkaton helppohoitoisuuteen.
Rakennusbetoni- ja Elementti Oy:n monivuotinen tutkimusyhteistyö Helsingin Yliopiston Viides Ulottuvuus- tutkimusohjelman kanssa on tuottanut paljon tarvittavaa tietoa keto-/niittykaton toiminnasta ja kasvien viihtyvyydestä. Tutkimustietoihin ja saatuihin kokemuksiin perustuen on julkaistu uudet suunnitteluohjeet koskien AKO Garden Ketokattoa. Myös RT-korttien hyvät ohjeistukset kannattaa huomioida viherkattoa mietittäessä. Kestävästi kotimainen Ketokatto on myös KESY-tuote.
Viherkattoa suunniteltaessa on varmistuttava katon kantavuudesta. Tämän jälkeen pitää varmistaa vesikattokerrosten soveltuvuus viherkattotarkoitukseen, tarvittaessa asennetaan myös juurisuojaus. Juurisuojauksen läpi kasvien juuret eivät pääse kasvamaan.
Kierrätyskuidusta valmistettu vedenpidätysmatto pidättää vettä kasvien käyttöön kuivana aikana. Vedenpidätysmaton päälle asennetaan ventiloiva kerros järviruokoa.
Seuraavana kerroksena on kasvualustakerros, jossa on Rakennusbetonin tehtaan sivuvirroista syntynyttä kevytsorabetonimursketta, kompostia, kariketta ja hienoaineksia.
Viimeisenä kerroksena muodostuu itse kasvillisuus, joka valitaan yhdessä suunnittelijan kanssa omaan mieltymykseen, ympäristöön ja työtapaan sopivaksi tutkittuihin kasvilajeihin perustuen.
Viherkattoja voidaan asentaa erillissuunnittelua hyväksikäyttäen myös haastavimpiinkin kohteisiin.
Tutustu esimerkkikohteeseen>>
Katon kantavuudessa tulee huomioida ketokaton kuormitus 150 kg/m², lumikuorma (Kittilä) 300 kg/m² sekä tuulikuorma 65 kg/m².
Mikäli haluat saada ketokatoista tarkempaa tietoa, niin Rakennusbetoni- ja Elementti Oy:n edustajat kertovat mielellään lisää! Pyydä TUTUSTUMISTARJOUS ketokattoratkaisusta katollesi!
Rakennusbetoni- ja Elementti Oy:n AKO Garden -tuoteperheeseen kuuluu mittava määrä erilaisia, pientalojen pihoille suunniteltuja tuotteita; ketokattojen ohella, saatavilla on erilaisia pihakiviä, kiviaineksia sekä luonnonkiviä.
Tutustu tarkemmin AKO Garden -tuotteisiin tästä!