• Etusivu
  • Talo

Kierrätä ja lajittele jouluna

Rakentajan toimitus
Päivitetty 22.12.2023
201911_61304.jpg

Tuunaa vanhat joulukoristeet päällystämällä ja spray-maalilla tai dippaa ne maaliin

Jouluna totutusti tulee enemmän roskaa ja jätettä. Osan tästä pystyisi jo alun alkaen välttämään mutta muodostuneesta jätteestä voit askarrella uutta tai kierrättää uusiokäyttöön kuten kinkkurasvan. Kaikkea mitä et pysty käyttämään uudelleen, muista hävittää ne asianmukaisesti.

Joulukoristeet

Ennen kuin heität vanhoja joulupalloja pois vain sen takia että kaikki sattuvat olemaan erivärisiä kokeile päällystää niiden pinta, vaikka liimaamalla pintaan paperimassaa tai paperin suikaleita. Tämän jälkeen voit spray-maalata pallot haluamasi värisiksi. Suuren suosion viimeaikoina on saavuttanut myös koristeiden dippaaminen maaliin.

Joulupallot, kimallenauhat ja muovikoristeet kaikki kuuluvat sekajätteeseen. Rikkoutuneita jouluvaloja et voi korjata itse, joten ainoa järkevä osoite niille on SER-piste. Led-valot ovat herkkiä rikkoutumaan, joten varovaisella käsittelyllä jatkat niiden ikää huomattavasti.

Lahjapaperit ja nauhat

Lahjapapereita ja nauhoja voi toki käyttää uudelleen seuraavana vuonna, varsinkin jos löytyy hyvä paikka varastoida niitä koko vuoden ajan. Toisaalta ohutta paperia tuskin saa repeämättä purettua. Muutama idea kuitenkin löytyisi:

  • taittele origamitähtiä koristeeksi
  • käytä decoupage töihin
  • materiaaliksi skräppäykseen
Paketoi ekommin sanomalehteen
Paketoi ekommin sanomalehteen

Ekologisempia paketointivaihtoehtoja ovat sanomalehti, tapetti, kankaan palat, ruskea voimapaperi ja yleensäkin sellaiset paperit joissa ei ole käytetty foliota tai painovärejä. Roskiin heitettävät lahjapaperit kuuluvat sekajätteeseen samoin kaikki lahjanauhat.

Kynttilän jämät ja tuikkukupit

Kynttilänjämäistä saa tehtyä esimerkiksi sytykeruusuja. Jos kynttilänpätkiä löytyy paljon voi ne sulattaa kaikki yhdessä ja valaa uusi iso kynttilä.

Tuikkukupeista saat tehtyä litistämällä hopeisia lehtiä ja naulan avulla saat tehtyä reiän toiseen päähän. Liitä yhteen ketjuksi metallilangalla ja käytä seuraavan vuoden joulukranssissa tai joulukuusen koristeena.

Tuikkujen metalliset kupit voit laittaa metallinkierrätykseen ja vanhat kynttilät laitetaan sekajätteeseen.

Soija, kookos ja mehiläisvaha ovat ekologisimpia kynttilä raaka-aineita
Soija, kookos ja mehiläisvaha ovat ekologisimpia kynttilä raaka-aineita

Joulukortit

Vanhat joulukortit voi aina käyttää seuraavana vuonna jouluaskarteluihin. Joulukorteista löytyy varmasti pieniä yksityiskohtia lyhtyihin rakennettaviin jouluasetelmiin tai tonttuoviin. Voit myös kysyä paikallisilta kouluilta tai kerhoilta onko heillä tarvetta kerätä tarvikkeita ensivuoden jouluaskarteluja varten.

Joulukortit kuuluvat kartonkikeräykseen tai sekajätteeseen.

201911_61307.jpg

Ruoan valmistuksesta tuleva materiaali

Ruoanlaitosta joulunalla tulee paljon erilaista pakkaus- ja suojamateriaalia. Käytetyt foliot kuuluvat metallijätteen sekaan. Jos folion pala sattuu olemaan puhdas tai järkevästi puhdistettavissa, voi sen rutistella palloksi ja koristella vaikka lahjanauhoilla ja käyttää jouluasetelmassa.

Muista laittaa alumiinipaperit metallinkeräykseen
Muista laittaa alumiinipaperit metallinkeräykseen

Uudelleen käytettäväksi sopimattomat tuorekelmut ovat poltettavaa jätettä, ja leivinpaperit taas voit laittaa joko biojätteeseen tai poltettaviin.

Info

Info

VINKKI! Jos tulee mieleesi tehdä jouluisia muffineja jälkiruoaksi, löytyy markkinoilta myös syötäviä muffinivuokia.

Kinkkurasva

Kaikkihan sen tietävät jo, ettei kinkkurasvaa saa kaataa viemäriin. Tänäkin vuonna, jo kahdeksannen kerran, Kinkkutemppu palaa kierrättämään kinkkurasvat uusiutuvaksi dieselpolttoaineeksi. Mukaan keräyspisteiksi ovat tänä vuonna ilmoittautuneet ainakin kaikki K-Citymarketit ja K-ruokakaupat, valitut Neste sekä Neste K-asemat.

Kinkkurasvan lisäksi mukaan kierrätykseen kelpaavat: kalan-, kalkkunan- ja juuressipsien rasvat. Rasvat on pakattava kartonkirasiaan, joka on ainoa sallittu pakkausmuoto. Jos et saa vietyä kinkkurasvaa keräykseen voit hävittää sen kotona kaatamalla sen kompostiin. Komposti rakastaa rasvan lämpöä.

TOIMI NÄIN

  1. Avaa ja huuhtele tyhjä kartonkitölkki. Ei lasia, muovia tai metallia!
  2. Kaada paistinrasva varovasti tölkkiin.
  3. Sulje tölkki esimerkiksi teipillä.
  4. Anna rasvan hyytyä viileässä ja kiikuta se lähimpään keräyspisteeseen 18.12.2023 – 7.1.2024.
Kompostisi rakastaa lämmintä kinkkurasvaa
Kompostisi rakastaa lämmintä kinkkurasvaa
Info

Info

Erityisasiantuntija Juha-Ville Mäkinen LVI-Tekniset Urakoitsijat LVI-TU ry:stä antaa vinkit kinkkurasvan hävittämiseen:

  • Jäähdytä kinkkurasva sopivassa astiassa esim. tyhjässä maitopurkissa, ja siirrä sitten jäähtynyt rasva biojäteastiaan.
  • Tee kinkkurasvasta maittava kastike joulupöydän kunkun kaveriksi.
  • Kierrätä paistinrasvat uusiutuvaksi polttoaineeksi Kinkkutempun kautta.

Joulukuusi eläimille

Joulukuusessa saattaa olla loppiaisena sen verran eloa, että oksat voi käyttää pihalla kukkapenkin suojaamiseen tai ulkoruukun asetelmaan. Tai tuota iloa hevosille ja vie kuusi tallille. Hevoset nakertelevat kuusen mielellään niin että vain runko jää jäljelle. Kuusenoksat kelpaavat myös lampaille ja peuroille. Muutoin voit hakettaa rungon puutarhan katteeksi tai käyttää polttopuuna.

Kaupungeissa monissa taloyhtiöissä voi olla mahdollisuus jättää joulukuusi jäteastioiden viereen, josta ne kuljetetaan jätteiden mukana pois. Jäteasemat ottavat vastaan kuusia, monissa tapauksissa jopa maksutta.

Kuusen voi syöttää peuroille, lampaille tai hevosille
Kuusen voi syöttää peuroille, lampaille tai hevosille

Kierrätys kunniaan ja kompostointi pakolliseksi, mutta parasta luonnon kannalta olisi pyrkiä vähentämään muodostuvan jätteen määrää

Talo
asuminen
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20232_80816.jpg
Vaikuta itse hoitovastikkeen kustannuksiin lämmitystä säätämällä
Energian hinnannousu on saanut suomalaiset kysymään, mitä tapahtuu yhtiövastikkeille? Nouseeko asumisen hinta entisestään? DNA:n älylämmityspalvelu Wattisen teettämässä kyselyssä peräti 62 prosenttia kaikista vastaajista ilmoitti olevansa huolissaan vastikkeiden noususta. Hälyttävintä oli se, että erityisen huolissaan mahdollisesta noususta oli jopa noin joka neljäs vastaaja (26 %).
20213_68919.jpg
Lemmikit taloyhtiössä
Yhä useammassa perheessä on lemmikkieläin tai -eläimiä. Taloyhtiöissä tämä merkitsee lemmikillisten ja lemmikittömien asukkaiden rinnakkaiseloa, mikä edellyttää joskus molemminpuolista huomaavaisuutta. Lemmikkieläinten pidosta, säännöistä ja rajoista keskustellaan usein myös vuokranantajan ja vuokralaisen välillä vuokrasopimusta laadittaessa.
JNT Nollge sisäilman laatu mittaus
Langattomat sensorit vievät sisäilmanlaadun seurannan uudelle tasolle
Kaikki alkoi pietarsaarelaisen kiinteistön pesutuvasta. Pesutuvan käyttäjiltä tuli Folkhälsans Fastigheter Ab:n Anders Dahlbäckille ilmoituksia sisäilman huonosta laadusta. Samoihin aikoihin alkuvuonna 2021 JNT:N (Pietarsaaren Puhelin Oy) myynti otti yhteyttä Andersiin, sillä heilläkin oli tiedossa kyseisen Pietarsaaressa sijaitsevan kiinteistön ikä ja sitä myötä myös mahdolliset sisäilmaongelmat. JNT:n myyjä kertoi Nollge -sensoreista, joilla voitiin mitata muun muassa sisäilman laatua. Nollge on JNT:n IoT-konsepti, jonka sensorit toimivat täysin langattomasti Sigfox-radioverkossa.
20101_20061.jpg
Taloyhtiön kunnossapito- ja muutostyöt
Kunnossapitovastuu yhtiön rakennuksesta ja muista tiloista jaetaan osakkeenomistajien ja yhtiön kesken asunto-osakeyhtiölain 4. luvun ja 2 §:n säännösten mukaisesti. Laista aiheutuva kunnossapitovastuu on sikäli tahdonvaltainen, että yhtiöjärjestyksessä voidaan määrätä laista poikkeavasti kunnossapitovastuun jaosta. Asunto-osakeyhtiölain velvoitteista kertoo porilainen asianajaja Markku Asmala Asianajotoimisto Asmala Härmäläinen Santavuo Oy:stä.
20239_82800.jpg
Poistoilmalämpöpumppu haastaa tehokkuudessa maalämmön
Poistoilmalämpöpumppu (lyhenne PILP) on maa- ja ilma-vesilämpöpumpun lisäksi suosittu ja varteenotettava vaihtoehto omakotitalon tai rivitaloasunnon lämmitysvaihtoehdoksi. Kodissa on paljon lämpöenergiaa tuottavaa: ihmiset, jääkaappi, pakastin, elektroniikkaa, sauna, jne. Tuotamme lämpöenergiaa huomaamattamme.NIBE poistoilmalämpöpumput ovat tämän energian kierrätysjärjestelmä: ne hyödyntävät talosta poistettavan ilman lämpöenergiaa niin tuloilman lämmitykseen, vesikiertoiseen lämmitysjärjestelmään kuin käyttöveden lämmitykseenkin, mihin kaikki poistoilmalämpöpumput eivät pysty.
202111_73849.jpg
Kuntoarvio auttaa selvittämään korjaustarpeet
Pitkän tähtäimen suunnitelma (PTS) yhdessä kuntoarvion kanssa auttaa hallitusta pitämään taloyhtiön kunnossa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton