• Etusivu
  • Talo

Kierrätä ja lajittele jouluna

Tiina Painokallio
Päivitetty 16.12.2024
new-year-s-eve-at-home-girl-holding-a-pet-a-ham-2023-11-27-05-31-42-utc

(Kuva: Envato)

Jouluna totutusti tulee enemmän roskaa ja jätettä. Osan tästä pystyisi jo alun alkaen välttämään mutta muodostuneesta jätteestä voit askarrella uutta tai kierrättää uusiokäyttöön kuten kinkkurasvan. Kaikkea mitä et pysty käyttämään uudelleen, muista hävittää ne asianmukaisesti.

Joulukoristeet

Ennen kuin heität vanhoja joulupalloja pois vain sen takia että kaikki sattuvat olemaan erivärisiä kokeile päällystää niiden pinta, vaikka liimaamalla pintaan paperimassaa tai paperin suikaleita. Tämän jälkeen voit spray-maalata pallot haluamasi värisiksi. Suuren suosion viimeaikoina on saavuttanut myös koristeiden dippaaminen maaliin.

Joulupallot, kimallenauhat ja muovikoristeet kaikki kuuluvat sekajätteeseen. Rikkoutuneita jouluvaloja et voi korjata itse, joten ainoa järkevä osoite niille on SER-piste. Led-valot ovat herkkiä rikkoutumaan, joten varovaisella käsittelyllä jatkat niiden ikää huomattavasti.

<p data-block-key="siqxs">Tuunaa vanhat joulukoristeet päällystämällä ja spray-maalilla tai dippaa ne maaliin.</p>
Tuunaa vanhat joulukoristeet päällystämällä ja spray-maalilla tai dippaa ne maaliin.

Lahjapaperit ja nauhat

Lahjapapereita ja nauhoja voi toki käyttää uudelleen seuraavana vuonna, varsinkin jos löytyy hyvä paikka varastoida niitä koko vuoden ajan. Toisaalta ohutta paperia tuskin saa repeämättä purettua. Muutama idea kuitenkin löytyisi:

  • taittele origamitähtiä koristeeksi
  • käytä decoupage töihin
  • materiaaliksi skräppäykseen
<p data-block-key="89esz">Paketoi ekommin sanomalehteen</p>
Paketoi ekommin sanomalehteen

Ekologisempia paketointivaihtoehtoja ovat sanomalehti, tapetti, kankaan palat, ruskea voimapaperi ja yleensäkin sellaiset paperit joissa ei ole käytetty foliota tai painovärejä. Roskiin heitettävät lahjapaperit kuuluvat sekajätteeseen samoin kaikki lahjanauhat.

Kynttilän jämät ja tuikkukupit

Kynttilänjämäistä saa tehtyä esimerkiksi sytykeruusuja. Jos kynttilänpätkiä löytyy paljon voi ne sulattaa kaikki yhdessä ja valaa uusi iso kynttilä.

Tuikkukupeista saat tehtyä litistämällä hopeisia lehtiä ja naulan avulla saat tehtyä reiän toiseen päähän. Liitä yhteen ketjuksi metallilangalla ja käytä seuraavan vuoden joulukranssissa tai joulukuusen koristeena.

Tuikkujen metalliset kupit voit laittaa metallinkierrätykseen ja vanhat kynttilät laitetaan sekajätteeseen.

<p data-block-key="l4ide">Soija, kookos ja mehiläisvaha ovat ekologisimpia kynttilä raaka-aineita</p>
Soija, kookos ja mehiläisvaha ovat ekologisimpia kynttilä raaka-aineita

Joulukortit

Vanhat joulukortit voi aina käyttää seuraavana vuonna jouluaskarteluihin. Joulukorteista löytyy varmasti pieniä yksityiskohtia lyhtyihin rakennettaviin jouluasetelmiin tai tonttuoviin. Voit myös kysyä paikallisilta kouluilta tai kerhoilta onko heillä tarvetta kerätä tarvikkeita ensivuoden jouluaskarteluja varten.

Joulukortit kuuluvat kartonkikeräykseen tai sekajätteeseen.

201911_61307.jpg

Ruoan valmistuksesta tuleva materiaali

Ruoanlaitosta joulunalla tulee paljon erilaista pakkaus- ja suojamateriaalia. Käytetyt foliot kuuluvat metallijätteen sekaan. Jos folion pala sattuu olemaan puhdas tai järkevästi puhdistettavissa, voi sen rutistella palloksi ja koristella vaikka lahjanauhoilla ja käyttää jouluasetelmassa.

Uudelleen käytettäväksi sopimattomat tuorekelmut ovat poltettavaa jätettä, ja leivinpaperit taas voit laittaa joko biojätteeseen tai poltettaviin.

<p data-block-key="noodi">Muista laittaa alumiinipaperit metallinkeräykseen</p>
Muista laittaa alumiinipaperit metallinkeräykseen
Info

Info

VINKKI! Jos tulee mieleesi tehdä jouluisia muffineja jälkiruoaksi, löytyy markkinoilta myös syötäviä muffinivuokia.

Kinkkurasva

Kaikkihan sen tietävät jo, ettei kinkkurasvaa saa kaataa viemäriin. Erityisasiantuntija Juha-Ville Mäkinen LVI-Tekniset Urakoitsijat LVI-TU ry:stä antaa vinkit kinkkurasvan hävittämiseen:

  • Jäähdytä kinkkurasva sopivassa astiassa esimerkiksi tyhjässä maitopurkissa, ja siirrä sitten jäähtynyt rasva biojäteastiaan.
  • Tee kinkkurasvasta maittava kastike joulupöydän kunkun kaveriksi.

...Muista, että komposti rakastaa kinkkurasvaa.

Vuonna 2023 järjestettiin viimeisen kerran Kinkkutempaus, jota ei valitettavasti vuonna 2024 ole. Kinkkutempaus ehdittiin järjestää peräti kahdeksan kertaa.

<p data-block-key="ub1ns">Kompostisi rakastaa lämmintä kinkkurasvaa</p>
Kompostisi rakastaa lämmintä kinkkurasvaa

Joulukuusi eläimille

Joulukuusessa saattaa olla loppiaisena sen verran eloa, että oksat voi käyttää pihalla kukkapenkin suojaamiseen tai ulkoruukun asetelmaan. Tai tuota iloa hevosille ja vie kuusi tallille. Hevoset nakertelevat kuusen mielellään niin että vain runko jää jäljelle. Kuusenoksat kelpaavat myös lampaille ja peuroille. Muutoin voit hakettaa rungon puutarhan katteeksi tai käyttää polttopuuna.

Kaupungeissa monissa taloyhtiöissä voi olla mahdollisuus jättää joulukuusi jäteastioiden viereen, josta ne kuljetetaan jätteiden mukana pois. Jäteasemat ottavat vastaan kuusia, monissa tapauksissa jopa maksutta.

<p data-block-key="qa5c8">Kuusen voi syöttää muun muassa peuroille, lampaille tai hevosille ‒ tietyin rajoituksin toki.</p>
Kuusen voi syöttää muun muassa peuroille, lampaille tai hevosille ‒ tietyin rajoituksin toki.
Talo
asuminen
joulu
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

Tunnelmalliset jouluvalot joulukuusessa sekä valaistu joulutähti
Valosarjat ja turvallisuus
(Tiedotteet: Sähkö- ja teleurakoitsijat STUL ry sekä Keskuskauppakamari, 17.12.2024)…Joulu on aikaa, jolloin sähköä kuluu – kinkut kypsyvät uunissa, sauna lämpenee ja jouluruokaa laitetaan mahdollisesti isollekin joukolle. Piha, koti sekä kuusi on koristettu erilaisin valoin.Vaikka sähköä riittäisikin kaikkeen mahdolliseen, voivat erilaiset sähköongelmat silti yllättää joulun valmistelijan. Jotkin sähköviat voi korjata itse, mutta aina on ehdottomasti turvallisempaa kääntyä osaavan ammattilaisen puoleen.
202310_73855.jpg
Viikon sisustusidea: Kausivaloilla piristystä pimeyteen - katso vinkit sisätiloihin
Monesti puhutaan jouluvaloista, mutta viime vuosina nimitys on vaihtunut kausivaloihin. Iltojen pimetessä kausivalot ripustetaan pihan piristykseksi koristamaan puita, pensaita ja rakennuksia. Ei kuitenkaan kannata unohtaa sisätiloja. Valoilla voidaan tehdä kauniita asetelmia, korostaa haluttuja esineitä ja luoda tunnelmallinen valaistus. Kokosimme muutaman idean, joista toivottavasti löydät kotiisi sopivat vaihtoehdot.
20224_77803.jpg
Kun lutikka eli lude valtaa kodin, miten pitää toimia?
Lude, lutikka tai seinälude on taloyhtiöissä yleistyvä riesa, joka salamatkustaa asuntoon yleensä lomatuliaisina matkatavaroissa tai käytetyn huonekalun kätköissä. Torjuntatöihin on syytä ryhtyä nopeasti, sillä pahimmillaan ongelma pitkittyy ja lutikat leviävät talon rakenteiden kautta toisiin huoneistoihin.
20228_79425.jpg
Pikkuvihreä: Käymälä- ja jätevesiratkaisuja niin omakotitaloon kuin vapaa-ajanasuntoon
Pikkuvihreä perustettiin vuonna 1993. Perheyritys on erikoistunut ekologisiin käymälöihin, jäteveden puhdistukseen sekä kompostointiin. Pikkuvihreä valmistaa suuren osan tuotteistaan, mutta myös maahantuo valikoituja toisten valmistajien malleja sekä jälleenmyy monia laatumerkkejä.
minitalo talo varjon julkisivukuva. Mustalla laudalla vuorattu merikontin kokoinen ja muotoinen minitalo. Julkisivussa on yksi pitkä ja matala ikkuna
Arkkitehti Matti Kuittinen esittelee minitalon: Kurkista sisään Talo Varjoon
Talo Varjo on pieni omakotitalo, joka on rakennettu kierrätetyistä ja uusiokäytetyistä materiaaleista. Se on osa Tiny Homes -tutkimusprojektia, jota johtaa arkkitehti ja professori Matti Kuittinen. Kuittinen haluaa tutkimuksella osoittaa muun muassa, miten omakotiasuminen voidaan tehdä mahdollisimman vähäpäästöiseksi ja resurssitehokkaaksi. Haastattelussa Kuittinen kertoo näkemyksiään minitalo-konseptista sekä kiertotalouden lisääntyvästä tärkeydestä rakennusalalla.
20209_66617.jpg
Akkukäyttöisellä vesipumpulla hyödynnät kätevästi sadeveden
Räystään alla oleva sadevesitynnyri täytyy vauhdilla syksyn sateiden myötä. Kertynyttä sadevettä voi hyödyntää niin pihan kasvien kastelussa, kuin esimerkiksi puutarhatyökalujen ja välineiden puhdistamisessa. Veden hyötykäyttöä ja tynnyrin tyhjentämistä helpottaa huomattavasti uusi akkukäyttöinen GardenPump 18 -vesipumppu, joka on liitettävissä helposti puutarhaletkuun.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton