• Etusivu
  • Hoitotyöt

Tuhkapensas (Cotoneaster) on kestävä ja syksyllä värikäs

Tiina Painokallio
Päivitetty 31.10.2024
20186_53634

Cotoneaster (Pixabay)

Tuhkapensaat kuuluvat ruusukasvien sukuun ja sen lajivalikoimasta löytyy useita luonnonvaraisia ja koristepensaanakin kasvatettavia lajeja. Tuhkapensaat ovat tavallisesti kesävihantia, piikittömiä pensaita. Lehdet kierteisesti, kukat kaksineuvoisia. Hedelmä syömäkelvoton, punainen tai musta luumarja. Tuhkapensaalla on usein laaja juuristo - ja upean näyttävä syysväritys!

Tuhkapensasta lisätään yleensä pistokkaista, taivukkaista tai vesoista, mutta siemenlisäyskin onnistuu. Uloskylvettäessä siemen kuitenkin itää vasta toisena kasvukautenaan (tarvitsee sekä lämpö- että kylmäkäsittelyn).

Suomessa tavataan noin 15 eri tuhkapensaslajia. Puutarhoissamme tutuimmat niistä ovat euroopan-, kiilto-, suikero- ja sulkatuhkapensas. Alla lyhyesti tietoa näistä lajeista.

Lue lisää Puutarha.netin Kasvikortistosta. Kasvikorteissa näet myös kuvia!

Ohje

Ohje

Tuhkapensaista tutuimmat:

Euroopantuhkapensas eli "kalliotuhkapensas" (Cotoneaster integerrimus)

Melko nopeakasvuinen ja tuulta sietävä pensas, joka sopii niin aidanteisiin kuin suojapensaaksikin. Laaja juuristo sitoo myös maan tiukasti.

Korkeus: 100–150 cm.
Lehdistö: Himmeän vihreä, syysväri keltainen–punainen
Kukinta: Lähes huomaamattomat vaaleat kukat alkukesällä.
Marjat: Kypsinä punaiset marjat ovat syömäkelvottomat.
Kasvupaikka: Aurinko–puolivarjo; alusta kuiva–tuore, keskiravinteinen ja läpäisevä.
Vyöhykkeet: I–VI.
Taimiväli: 70 cm.
Leikkaus: Vanhat yksittäispensaat nuorennetaan mieluiten harventamalla varhain keväällä, mutta aidat uusitaan alasleikkaamalla.

Ohje

Ohje

Kiiltotuhkapensas (Cotoneaster lucidus)

Aitakasvina suosittu laji, joka on kauneimmillaan ruskan värjättyä kiiltävät lehdet oranssinpunaisiksi. Melko nopeakasvuinen, keskikorkea pensas sopii aidanteisiin ja suojapensaikoksi. Laaja juuristo sitoo maan tiukasti.

Korkeus: 150–200 cm.
Lehdistö: Kiiltävä, tummanvihreä, syysväri upean keltainen–punainen.
Kukinta: Lähes huomaamattomat vaaleat kukat alkukesällä.
Marjat: Kypsinä mustat marjat ovat syömäkelvottomat.
Kasvupaikka: Aurinko–puolivarjo; alusta kuiva–tuore, keskiravinteinen ja läpäisevä.
Vyöhykkeet: I–V.
Taimiväli: 70 cm.
Leikkaus: Vanhat yksittäispensaat nuorennetaan mieluiten harventamalla varhain keväällä, mutta aidat uusitaan alasleikkaamalla.

Ohje

Ohje

Suikerotuhkapensas (Cotoneaster dammeri)

Ainavihannan suikerotuhkapensaan pitkät maanmyötäiset versot juurtuvat nivelistään. Leveä ja matala pensas sopii maanpeittäjäksi esimerkiksi rinteeseen ja korkeampien pensaiden etureunaan.

Korkeus: 15 cm.
Lehdistö: Pienet, tummanvihreät lehdet talvehtivat kunnolla tuulensuojaisilla ja lumen peittoon jäävillä alueilla.
Kukinta: Pikkuruiset valkoiset kukat avautuvat kesäkuun puolivälissä.
Marjat: Loppukesällä kypsyvät punaiset, syömäkelvottomat marjat säilyvät pitkälle talveen.
Kasvupaikka: Aurinko–puolivarjo; alusta kuiva–tuore, keskiravinteinen ja läpäisevä.
Vyöhykkeet: (I–II).
Taimiväli: 70 cm.
Leikkaus: kuolleita oksia joudutaan poistamaan joka kevät – alasleikkausta ei suositella

Ohje

Ohje

Sulkatuhkapensas (Cotoneaster horizontalis)

Laji on saanut nimensä erityisen kauniin, sulkamaisesti haaroittuvan oksistonsa ansiosta. Pensaasta tulee noin metrin leveä. Se sopii maanpeittäjäksi esimerkiksi rinteeseen ja korkeampien pensaiden etureunaan.

Korkeus: 20 cm.
Lehdistö: Kesävihanta sulkatuhkapensas varistaa lehtensä syksyllä.
Kukinta: Pikkuruiset valkoiset kukat avautuvat kesäkuun puolivälissä.
Marjat: Punaiset, syömäkelvottomat marjat jäävät koristamaan kasvustoa lehtien varistua syksyllä.
Kasvupaikka: Aurinko–puolivarjo; alusta kuiva–tuore, keskiravinteinen ja läpäisevä.
Vyöhykkeet: (I–II).
Taimiväli: 70 cm.
Leikkaus: kuolleita oksia joudutaan poistamaan joka kevät – alasleikkausta ei suositella.

Lue tuhkapensaista lisää Puutarha.netin Kasvikortistosta - sieltä löytyy tietoa myös yli 1400 muusta Suomessa menestyvästä kasvilajista ja -lajikkeesta!

Hoitotyöt
kasvit
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20116_26849.jpg
Hometta puutarhassa?
Puutarhassani vaivaa outo tauti; kuin hometta olisi kasvien lehdillä? Sitä on niin pensaissa, perennoissa kuin kesäkukissakin. Mitä se on?Puutarhakasveihin voi joskus iskeä harmaahome tai härmä - molemmat ovat sienitauteja. Home ilmaantuu etenkin kosteissa olosuhteissa, härmä kuivissa - ja molemmat mädättävät kasvinosia. Esimerkiksi leimut, mansikka, siperianhernepensas, juhannusruusu ja monet kesäkukat ovat niille alttiita.Joskus näiden sienitautien haitta on niin vähäistä, että kasvi ei ole siitä moksiskaan - ja seuraavana vuonna härmää ei esiinnykään. Toisinaan koko kasvi on sairas ja voi jopa kuolla.Pahoin saastuneet kasvit voi ruiskuttaa kesällä sienentorjunta-aineilla. Saastuneet kasvinosat kerätään syksyllä pois puutarhasta ja hävitetään sekajätteen joukossa.Katso mm. Neudo Vital sienisairauksia vastaanVoit kokeilla sienitautien torjuntaan myös kotikonstia: sekoita litraan vettä 2 tl mäntysuopaa ja 2 tl ruokasoodaa, sekoita ja ruiskuta koko kasvusto hyvin. Uusi käsittely viikon päästä ja jatkossa tarpeen mukaan. Toivottavasti kikka auttaa ja saat nauttia kukistasi vielä pitkään!Lue lisää:Tautien ja tuholaisten torjunta puutarhassa
Kynäkatajan oksa
Onnistuuko kynäkatajan siirtäminen? Asiantuntija vastaa
Kynäkatajani on kasvanut noin 10 vuotta lähellä seinää sen itäpuolella. Kasvu on ollut melko kituliasta ja osa oksista on kuivunut. Nyt joudun siirtämään sen toiseen paikkaan pihatöiden takia. Onko toivoa siirron onnistumisesta ja miten se suoritetaan?
202211_80117.jpg
Mikä kuvassa oleva kukka on? Asiantuntija vastaa
Tämä on kasvaa Oulussa. En löytänyt netistä hakusanalla "punainen kukka".
20091_14715.jpg
Nuorenparin pihasuunnitelman luonnostelua
Nuorenparin upea omakotitalo rakentuu metsän keskelle. Pihasta toivotaan helppohoitoista ja toimivaa. Kasveista viehättävät mm. terijoensalava ja omenapuut sekä erilaiset hopeansävyiset kasvit. Pieni soliseva vesiaihe on myös toiveiden listalla. Isäntä haaveilee myös uima-altaasta...sitten joskus...
20239_83008.jpg
Todellista kierrätystä oksasilppurilla
Pieneltäkin tontilta kertyy yllättävän paljon risuja, oksia, lehtiä ja vanhoja perennaversoja, jotka kannattaa hyödyntää. Oksasilppurin avulla niitä voi helposti hyödyntää ja käyttää puutarhassa sekä kateaineena että kompostikuivikkeena.Aiemmin erilaiset materiaalit on pitänyt erotella; karkea puumainen materiaali ja vihreä sekä pehmeä materiaali on silputtu erikseen. Innovatiivinen Turbine Cut-leikkuujärjestelmä soveltuu kaikenlaiselle puutarhasta saatavalle materiaalille. Sen ainutlaatuiset terät käsittelevät sekä kovan että pehmeän puutarhamateriaalin. Bosch TC-oksasilppurit nostavat silppuamisen helppouden uudelle tasolle!
14_P_77005.jpg
Kysymyksiä puutarhanhoidosta
Miten päästä eroon etanoista, kirvoista ja muista puutarhan tuholaisista. Entä villiintyneestä vuohenputkesta? Puutarha.netin asiantuntijat vastaavat muiden muassa näihin Ilta-Sanomien lukijoita askarruttaneisiin kysymyksiin.*Kysymyksiä ja vastauksia voit käydä lukemassa Puutarha.netin Kysy, niin vastaamme -palstalla. Voit esittää myös oman kysymyksesi! Palvelun käyttö edellyttää kirjautumista.* Kysymykset vastauksineen julkaistu Ilta-Sanomien verkkosivulla.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton