• Etusivu
  • Kasvillisuus

Kasviksista makua, väriä ja keveyttä joulupöytiin

Rakentajan toimitus
Päivitetty 07.12.2011
200912_19704.jpg

Nyt nousevat erityisesti esiin punajuuri, porkkana ja lanttu, palsternakka, selleri ja maa-artisokka. Kokeillaan myös naurista, mustajuurta ja mausteeksi piparjuurta. Ikihyvä peruna kuuluu itseoikeutetusti koko talvikauteen ja joulun juhlapöytiin. Kaaliperheestä poimitaan jouluun ainakin punakaali ja pienet ruusukaalit.

Juurekset voit paahtaa kevyesti uunissa, höyrykypsentää tai hauduttaa pannulla mausteiden kanssa. Juuresten mausteiksi sopivat jouluisat neilikka, inkivääri, muskotti ja kardemumma, yrteistä varsinkin timjami ja rosmariini sekä kaikki sipulit. Juureksia voi kypsentää myös mikrossa, jolloin maustaminen tapahtuu kypsentämisen loppuvaiheessa.

Salaatit, joulunpunaiset tomaatit, metsänvihreät kurkut ja tuorein yrtein maustetut kasvikset tuovat lautasille raikkautta ja värejä.

Muistaa kannattaa myös tuoreet sienet. Marinoidut herkkusienet sopivat jouluaterioille loistavasti. Juuresraasteita ja suikaloituja juureksia voi marinoida. Hyvin säilyvinä näitä kannattaa valmistaa etukäteen jääkaappiin.

Joulunaluskiireitä helpottaa, kun valitsee jälkiruokia, jotka voi valmistaa jo hyvissä ajoin pakastimeen. Marjaisat jäädykkeet ja sorbetit maistuvat raikkailta, antavat jouluaterialle juhlavan päätöksen ja jättävät hyvän jälkimaun. Välipaloina maistuvat jouluomenat ja muut tuoreet ja kuivatut hedelmät ja marjat.

Lähde: Kotimaiset Kasvikset ry, Pirjo Toikkanen
Kuvat: Kotimaiset Kasvikset ry/Sanna Peurakoski ja Teppo Johansson

Alla poimintoja Kotimaiset Kasvikset ry:n nettikeittokirjasta.

Punajuurihilloke

4 keskikokoista punajuurta
4 dl vettä
2 (kotimaista) pienehköä omenaa
1 sipuli
0,5 - 1 dl keitinlientä
3 - 4 kokonaista neilikkaa
1 tl inkiväärijauhetta (tai 1 rkl raastettua tuoretta inkivääriä)
1 dl (ruoko)sokeria
2 rkl sitruunamehua
1 laakerinlehti

200912_19705.jpg
  • Kuori ja leikkaa punajuuret noin sentin kuutioiksi. Kuumenna vesi kiehuvaksi ja keitä punajuurikuutioita noin 20 minuuttia.
  • Ota keitinliemi talteen.
  • Kuutioi omenat ja hienonna sipuli. Lisää omenat ja sipuli punajuurikuutioihin. Lorauta joukkoon tilkka säästämääsi keitinlientä.
  • Lisää neilikat, inkivääri, sokeri, sitruunamehu ja laakerinlehti. Hauduta seosta noin 45 minuuttia välillä sekoittaen, kunnes liemi on hieman siirappimaista. Lisää keitinlientä tarvittaessa.
  • Siirrä punajuurihilloke puhtaaseen lasitölkkiin tai useampaan pikkutölkkiin ja säilytä jääkaapissa.
  • Tarjoa esimerkiksi joulukinkun, pateen, lammas- tai riistaruoan lisäkkeenä.
Vinkki: Voit valmistaa punajuurihilloketta joululahjoiksi tai tuliaisiksi. Hilloke säilyy jääkaapissa pari kuukautta.

Rosolli

4-5 perunaa
6 porkkanaa
5 keitettyä tai etikkapunajuurta
1 pieni sipuli
1 omena
2 säilöttyä kurkkua

Kastike:
2 dl vaaahtouvaa kermaa tai kermaviiliä
2 tl väkiviinaetikkaa tai sitruunamehua
suolaa, ripaus sokeria
mustapippuria
punajuurien keitin- tai säilöntälientä

200912_19706.jpg
  • Keitä perunat, porkkanat ja punajuuret erikseen kypsiksi.
  • Kuori kasvikset vähän lämpiminä ja anna jäähtyä kylmiksi.
  • Leikkaa perunat ja juurekset pieniksi, samankokoisiksi kuutioiksi. Leikkaa omena ja kurkut tasakokoisiksi kuutioiksi ja hienonna sipuli.
  • Sekoita kasvikset keskenään.
  • Vaahdota kastikkeeseen tuleva kerma löysäksi vaahdoksi tai käytä kermaviiliä. Mausta ja värjää punajuuriliemellä vaaleanpunaiseksi.

Imelletty perunalaatikko

1 kg jauhoisia perunoita
3 rkl vehnäjauhoja
5 dl maitoa
50 g voita
suolaa
(1 rkl siirappia)
(muskottipähkinää)

  • Keitä kuoritut perunat kypsiksi suolattomassa vedessä. Kaada keitinvesi talteen ja soseuta perunat. Jäähdytä perunamassa 55-60 asteiseksi ja lisää soseen joukkoon vehnäjauhot. Anna soseen imeltyä 55-60 asteisessa uunissa kannen alla 5-8 tuntia. Sekoita muutaman kerran imeltymisen aikana.
  • Lisää imeltyneeseen perunasoseeseen maito ja sulatettu voi niin, että sose tulee juoksevaksi. Käytä tarvittaessa maidon lisäksi perunoiden keitinvettä, jos sose ei vielä ole löysää. Mausta sose suolalla ja halutessasi siirapilla ja muskottipähkinällä.
  • Täytä voideltu uunivuoka vain puoliväliin perunasoseella, sillä massa kuohuu helposti yli.
  • Paista laatikkoa 150 asteisessa uunissa 2-3 tuntia.

Karamellisoidut lantut

200912_19707.jpg

1 lanttu (n. 500 g kuorittuna)
4 salottisipulia tai 2 pientä keltasipulia
25 g voita
2 rkl sokeria
1-2 rkl rosmariinia
1 rkl omenaviinietikkaa
0,5-1 dl piparkakkua murennettuna
suolaa
mustapippuria
(sinihomejuustoa)

  • Kuori lanttu ja kuutioi noin 2 x 2 cm kuutioksi. Lohko sipulit. Esikeitä lanttulohkot. Valuta hyvin.
  • Paista lanttukuutioita miedolla lämmöllä voissa. Lisää sipulilohkot ja sokeri. Kypsennä sekoitellen, kunnes sokeri sulaa ja ruskistuu hieman.
  • Lisää hienonnettu rosmariini ja etikka. Pienennä lämpöä, laita kansi päälle ja hauduta kuutiot kypsiksi.
  • Mausta piparkakkumurusilla, suolalla ja pippurilla. Ripottele päälle sinihomejuustomurusia.

Joulunmakuinen juuresterriini

500 g juuriselleriä
500 g palsternakkaa
2 rkl sitruunanmehua
2 tl tuoretta inkivääriä raastettuna
0,5-1 tl kanelia
1-1,5 tl suolaa
3 munaa
200 g porkkanaa
(0,5 dl rakuunaa)
Pinnalle:
saksanpähkinää

200912_19708.jpg
  • Kuori ja paloittele sellerit ja palsternakka. Keitä kypsiksi kiehuvassa suolalla maustetussa vedessä. Kaada keitinvesi pois ja anna juurespalojen kuivahtaa jälkilämmöllä.
  • Soseuta juurekset sauvasekoittimella. Mausta sitruunalla, inkiväärillä, kanelilla ja suolalla. Lisää kananmunat vasta jäähtyneeseen juuresmassaan.
  • Kuori ja leikkaa porkkanat pieniksi kuutioiksi. Kypsennä kuutiot lähes kypsiksi kiehuvassa vedessä. Kaada keitinvesi pois.
  • Lisää jäähtyneet porkkanakuutiot, hienonnettu rakuuna ja halutessasi rouhittua saksanpähkinää juuresmassaan.
  • Vuoraa (pitkulainen, tilavuudeltaan 1 l) vuoka tuorekelmulla. Öljyä kelmu. Kaada seos vuokaan ja tasoita pinta. Käännä kelmu terriinin päälle tiiviisti.
  • Nosta vuoka uuniin uunipannulle, jossa on kiehuvan kuumaa vettä. Kypsennä vesihauteessa 150 asteessa tunnin verran. (Tavallinen tuorekelmu kestää 150 asteen lämpötilan.)
  • Anna terriinin jäähtyä ja vetäytyä kunnolla. Kumoa jäähtynyt terriini ja viipaloi terävällä veitsellä. Koristele halutessasi tuoreilla yrteillä ja pähkinöillä.

Inkivääriporkkanat

200912_19709.jpg

1 kg porkkanoita
1-2 rkl öljyä
1-2 rkl fariinisokeria
1-1,5 tl raastettua inkivääriä
0,5 tl suolaa
1-2 rkl hyvin hienoksi silputtua persiljaa

  • Kuori porkkanat ja leikkaa viipaleiksi.
  • Kypsennä porkkanoita padassa tilkassa öljyä sekoitellen noin 5 minuuttia.
  • Lisää joukkoon fariinisokeri, raastettu inkivääri ja suola. Pane kansi päälle ja anna porkkanoiden hautua hyvin miedolla lämmöllä noin 5-8 minuuttia. Sekoita välillä.
  • Tarkista maku ja lisää tarvittaessa mausteita. Lisää juuri ennen tarjoilua porkkanoiden joukkoon silputtua persiljaa.
Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

202310_83286.jpg
Mitä pihan toteutus ja kalustaminen maksaa?
On kyseessä sitten uudisrakennuksen tontti tai valmis puutarha, pieni rivitalon piha tai suurempi tontti, niin työtä, aikaa ja rahaa sen rakentaminen ja kunnossapito varmasti vaatii. Uudistontilla ja valmiissa puutarhassa lähtökohdat ovat tietenkin erilaiset, mutta tavoite on aina sama: pihan tulee olla toimiva sekä turvallinen ja tietenkin käyttäjiensä tarpeita vastaava. Tontin koolla ei näihin tavoitteisiin ole vaikutusta, vaan ne ovat samanlaiset niin isolla kuin pienelläkin tontilla; vain kustannusten määrä muuttuu. Hyvin suunniteltu ja huolella toteutettu piha kestää aikaa ja on helppohoitoinen sekä viihtyisä. Kaunis pihapiiri nostaa myös koko kiinteistön arvoa.
20067_340.jpg
Puutarhan sato säilöön
Elokuu on puutarhaviljelijälle kiireistä aikaa. Puutarhan satoa valmistuu ja sitä säilötään talven varalle. Mansikat on jo säilötty, mutta vielä odottavat vuoroaan muut marjat, omenat ja vihannekset.
akkukäyttöinen sumutinpullo puutarhurin kädessä ja hän suihkuttaa marjapensasta
Sumuttimet siirtyivät nyt akkukaudelle
Sumuttimen käsittely saattaa käydä ranteiden ja sormin päälle. Kätevät akkusumuttimet ovat helppo ratkaisu käsien väsymiseen. Pienet sumupartikkelit leviävät hetkessä suurelle alueelle ilman jatkuvaa pumppaamista. Painat vain nappia.
20228_79406.jpg
Vinkkejä isojen timanttituijien istuttamiseen? Asiantuntija vastaa
Tarkoitukseni on istuttaa 25 kappaletta kaksi metriä korkeita timanttituijan paakkutaimia. Istutusväli on 0,75 cm. Minkäkokoiset istutuskuopat tarvitsen ja paljonko havumultaa kuluu istutukseen?
20223_77326.jpg
Kesäaika alkaa 29.03.2020
Kesäaika alkaa lauantain ja sunnuntain (26.-27.03.2022) välisenä yönä.Tällöin kelloja siirretään kohti kesää eli tunti eteenpäin kello 03:00->04:00.
201110_28036.jpg
Trimmerin käytöstä
Hankin trimmerin ja reippaana kierrättäjänä vein pakkauksen keräykseen - ohjeineen päivineen. Voitteko antaa nopeat käyttö- ja huolto-ohjeet?Tarkat merkkikohtaiset käyttö- ja huolto-ohjeet saa varmasti myös suoraan laitteen myyneestä liikkeestä tai vaikka valmistajan kotisivuilta. Esimerkiksi Boschin valmistamista tuotteista voit kätevästi ladata PDF -muodossa olevat ohjeet suoraan Boschin kotisivuilta. Näiden seuraavien ohjeiden pohjana on käytetty Bosch ART 23 - 25 -trimmerisarjan käyttöohjetta:

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton