• Etusivu
  • Rakentaminen

Hajuton ja haitaton kierrätys

Suunnittele yksilöllinen kierrätystapasi

Rakentajan toimitus
Julkaistu 12.12.2019Päivitetty 17.01.2024
20225_78170.jpg

(Kuva: Shutterstock)

Jätekaapin astiat on täynnä haisevia purkkeja ja puolitäysiä roskapusseja. Maitokartongit löyhkäävät tiskipöydällä ja yksi roskapusseista on vuotanut pahanhajuista nestettä roskastian pohjalle. Pantilliset ja pantittomat kaljatölkit ovat erottamattomina yhteistuumin keränneet kärpäsiä viime viikon perjantaista saakka ja yhdessä tölkissä taitaa olla tupakantumppeja sisällä. Biojätepussi on olemassa, mutta se on unohtunut muiden roskien alle.

Tällainen kaoottisuus on saavutettavissa nopeasti, jos roskien lajitteluun ja säilyttämiseen ei käytä lainkaan aikaa tai vaivaa. Ja tämän kaoottisuuden siivoamiseen aikaa ja vaivaa vasta meneekin.

Erilainen tapa kierrättää

Kierrättäminen on helppoa, kun siihen pääsee alkuun ja se on suunniteltu itselle järkeväksi. Jokaisella meistä on yksilöllinen arki, tavat ja tarpeet. Pirkko kuorii aina itse sipulit ja porkkanat, siinä missä Markku ostaa samat tuotteet valmiiksi kuutioituna pakastepusseissa. Pirkolle kertyy iso määrä metallisia tonnikalapurkkeja, Markulle lasisia oliivipurkkeja. Pirkon taloyhtiön pihassa on kierrätysastiat biojätteelle, muoville, pahville ja sekajätteelle. Markun pihassa on ainoastaan sekajäteastia, muut kierrätyspisteet löytyvät kauempana olevan kaupan pihasta. Tässä on muutama esimerkki siitä, miksi Pirkolla ja Markulla on erilaiset tavat kierrättää.

Ohje

Ohje

Lue lisää jätelaista ja kierrättämisestä

Käytännöllisyys helpottaa kierrätystä

Lajitteluastioita kannattaa olla vähintään kolme, ja ne kannattaa merkitä selkeästi vieraiden varalle. Jos taloudessa on tai vierailee usein lapsia, voi jäteastiat merkitä myös kuvilla. Seuraa, mitä jätteitä omassa taloudessasi kertyy eniten.

Kodin kierrätyspisteen ei tarvitse aina olla keittiössä. Mikä tahansa lipasto, kaappi tai nurkka muuttuu helposti käteväksi kierrätyspisteeksi. Voit myös jakaa kierrätysastiat sen mukaan, missä huoneessa niille on eniten käyttöä, esimerkiksi paperikeräys työhuoneessa.

Kierrätysastioiden ei tarvitse olla isoja ja kalliita, riittää että ne ovat käytännöllisiä. Jos pihasi tilat sen sallivat, voit rakentaa kierrätysmuoville ja pahville laatikot esimerkiksi terassin tekemisestä jääneistä hukkalaudoista.

Tee oma kierrätyslaatikko pihalle jätelaudoista.
Tee oma kierrätyslaatikko pihalle jätelaudoista.

Vähennä hajuhaittoja

Puhdista pullot ja purkit ennen kuin laitat ne kierrätysastioihin. Palautettavat tölkit sekä esimerkiksi maito- ja jogurttipurkit kannattaa huuhdella heti niiden tyhjennyttyä. Myös kierrätysmuovin tulisi olla puhdasta muovia.

Biojätteet voivat haista ja houkutella paikalle epätoivottuja vieraita, kuten kärpäsiä tai tuholaiseläimiä. Biojäteastiaa kannattaa siksi tyhjentää usein. Ruoantähteistä irtoava neste kannattaa valuttaa viemäriin ennen jäteastiaan heittämistä. Hajuhaittoja vähentää hengittävä ja kosteutta imevä pakkaus. Esimerkiksi jauho- tai sokeripussit, kartonkiset muropaketit, kirjekuoret tai sanomalehdestä taitellut pussit ovat hyviä biojätteen säilyttämiseen. Kompostoituvien pussien pohjalle voi silputa kananmunakennon imemään kosteutta.

Tutustu hiilisuodattimella varustettuun BioProffa Biojäteastiaan, jota voit säilyttää vaikka keittiön pöydällä.

Jos ulkoroskiksille ei ole pitkä matka ja kierrätysastiat ovat kevyitä, voit heittää roskat suoraan astioihin ja tyhjentää ne suoraan isompiin roskiksiin. Likaisempien tai pidemmälle vietävien roskien säilyttämiseen ja kuljettamiseen kannattaa käyttää muovipusseja, sillä paperipussit repeilevät ja vuotavat helposti.

Vaaralliset jätteet

Vaaralliset jätteet, eli ongelmajätteet voivat väärin lajiteltuna aiheuttaa merkittävää haittaa terveydelle tai ympäristölle. Kaikki varoitusmerkillä merkityt tuotteet ovat ongelmajätettä. Kaikkien maalien, liimojen, lakkojen, desinfiointiaineiden ja puhdistusaineiden ym. kanssa tulee olla tarkkana.

Lääkkeet, neulat ja ruiskut tulisi aina palauttaa apteekkiin.

Julkisten tilojen kierrätyspisteiltä löytyy keräysastiat energiansäästölampuille ja loisteputkille. Paristojen ja akkujen navat tulee teipata ennen viemistä niille tarkoitettuun keräyspisteeseen. Elektroniikkaa kierrättäessä voit selvittää oman paikkakuntasi elektroniikkakeräyspisteet netistä.

Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

202112_73905.jpg
Amaryllis - joulun upea jaloritarinkukka
Etelä-Amerikasta kotoisin olevia Hippeastrum-suvun lajeja, eli ritarinkukkia kutsutaan arkikielessä amarylliksiksi vaikka ne eivät virallisesti olekaan Amaryllis-suvun kasveja. Amaryllikset ovat lisänneet meillä 1980-luvulta lähtien jatkuvasti suosiotaan.Markkinoilla on nykyisin huima määrä erilaisia amarylliksiä ja jokaiselle löytyy varmasti mieluinen lajike. Amarylliksen lajikkeet eroavat toisistaan muun muassa kukan värin, koon ja lukumäärän sekä kerrannaisuuden mukaan.
202211_80244.jpg
Mitä kannattaa huomioida pihan valaistuksessa?
Mitä tarvitaan onnistuneeseen pihavalaistukseen? Miksi ulkovalaistukseen pitäisi satsata? Ulkopistokkeeseen kiinnitetty jatkojohto ei enää riitä kattamaan 2020-luvun pihan sähkötarpeita. Lue pihavalaistuksen sekä sähköistämisen mahdollisuuksista ja poimi olennaisimpia asioita pihavalaistuksesta helposti ymmärrettävässä muodossa.(Artikkelin kirjoittaja on Jaani Turunen, asiakasryhmäpäällikkö ja maisemasuunnittelija, gsm +358 40 8484 255, jaani.turunen@rudus.fi)
202211_79951.jpg
Kaalien esikylvö? Asiantuntija vastaa
Esikylvimme noin 3 viikkoa sitten lehti-, parsa-, kukka- sekä punakaalta. Kylvimme taimimultaan ohjeiden mukaisesti, ja olemme pitäneet siitä lähtien mullan koko ajan kosteana. Kylvökset ovat saaneet olla koko ajan huoneenlämmössä, muovikannen alla. Mistään ei näytä pilkistävän vielä taimen alkuja. Voiko olla, että niiden kasvussa menee vieläkin kauemmin? Vai onko jokin mennyt pieleen? Ja jos, niin mitä syitä voi olla? Ensimmäistä kertaa kylvän kaaleja, joten ollaan ihan uuden äärellä. Yrttien, kukkien, kurkkujen ja kurpitsojen taimet kasvavat iloisina, mutta kaaleista ei mistään näy minkäänlaisia merkkejä. Kiitos jo etukäteen, oli mahtava löytää paikka mistä voi kysyä neuvoja ja opastusta.
202112_74236.jpg
Tiesitkö? Erityisesti parafiini ja palmuöljy voivat kasvattaa hiilijalanjälkeä
Uusiutumattomista raaka-aineista ja palmuöljystä valmistetut kynttilät ovat rasite ilmastolle. Vähäpäästöisempiä vaihtoehtoja käyttämällä voitaisiin pelkästään Suomessa saavuttaa kymmenien tuhansien hiilidioksiditonnien päästövähennys.
20217_71529.jpg
Kahdeksan kysymystä kastelusta: asiantuntija vastaa
Hellettä tai viileää, puutarha tarvitsee vettä kukoistaakseen.Tutkijayliopettaja Outi Tahvonen Hämeen ammattikorkeakoulusta vastaa usein kysyttyihin kastelukysymyksiin. Tahvonen työskentelee HAMK Bio -tutkimusyksikössä. Hän on väitellyt tohtoriksi hulevesistä.
20234_81543.jpg
Kaktuksen kasvatus? Asiantuntija vastaa
Löytyisikö kuvan kaktukselle virallinen nimi? Se lienee opuntia-sukua.Tuhosin kasvin ja kaduin. Minkäköhän arvoinen se oli? Otin talteen oksat, joita olen nyt istuttamassa. Onko toivoa, että istokkaista voisi syntyä kuvan mukainen runko?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton