TAKAISIN

Hajuton ja haitaton kierrätys
Suunnittele yksilöllinen kierrätystapasi

Päivitetty: 4.1.2021

Roskiskaappi on täynnä haisevia purkkeja ja puolitäysiä roskapusseja on pitkin poikin. Maitokartongit haisevat tiskipöydällä ja yksi roskapusseista on vuotanut pahanhajuista nestettä roskiskaapin pohjalle. Pantilliset ja pantittomat kaljatölkit ovat erottamattomina yhteistuumin keränneet kärpäsiä viime viikon perjantaista saakka ja yhdessä niistä taitaa olla tupakantumppeja sisällä. Biojätepussi on olemassa, mutta se on unohtunut muiden roskien alle. Tällainen kaoottisuus on saavutettavissa nopeasti, jos roskien lajitteluun ja säilyttämiseen ei käytä lainkaan aikaa tai vaivaa. Ja tämän kaoottisuuden siivoamiseen aikaa ja vaivaa vasta meneekin. 

Mikä kuuluu mihinkin astiaan? Osaatko sinä kierrättää?Mikä kuuluu mihinkin astiaan? Osaatko sinä kierrättää?

Kierrättäminen on helppoa, kun siihen pääsee alkuun ja se on suunniteltu itselle järkeväksi. Jokaisella meistä on yksilöllinen arki, tavat ja tarpeet. Pirkko kuorii aina itse sipulit ja porkkanat, siinä missä Markku ostaa samat tuotteet valmiiksi kuutioituna pakastepusseissa. Pirkolle kertyy iso määrä metallisia tonnikalapurkkeja, Markulle lasisia oliivipurkkeja. Pirkon taloyhtiön pihassa on kierrätysastiat biojätteelle, muoville, pahville ja sekajätteelle. Markun pihassa on ainoastaan sekajäteastia, muut kierrätyspisteet löytyvät kauempana olevan kaupan pihasta. Tässä on muutama esimerkki siitä, miksi Pirkolla ja Markulla on erilaiset tavat kierrättää.

Käytännöllisyys helpottaa kierrätystä

Lajitteluastioita kannattaa olla vähintään kolme, ja ne kannattaa merkitä selkeästi vieraiden varalle. Jos taloudessa on tai vierailee usein lapsia, voi jäteastiat merkitä myös kuvilla. Seuraa, mitä jätteitä omassa taloudessasi kertyy eniten.

Kodin kierrätyspisteen ei tarvitse aina olla keittiössä. Mikä tahansa lipasto, kaappi tai nurkka muuttuu helposti käteväksi kierrätyspisteeksi. Voit myös jakaa kierrätysastiat sen mukaan, missä huoneessa niille on eniten käyttöä, esimerkiksi paperikeräys työhuoneessa. Kierrätysastioiden ei tarvitse olla isoja ja kalliita, riittää että ne ovat käytännöllisiä.

dustbin-3415658_1920

Vähennä hajuhaittoja

Puhdista pullot ja purkit ennen kuin laitat ne kierrätysastioihin. Myös palautettavat tölkit, sekä esimerkiksi maito- ja jogurttipurkit kannattaa huuhdella heti niiden tyhjennyttyä. Myös kierrätysmuovin tulisi olla puhdasta muovia.

Biojätteet voivat haista ja houkutella paikalle epätoivottuja vieraita, kuten kärpäsiä tai tuholaiseläimiä. Biojäteastiaa kannattaa siksi tyhjentää usein. Ruoantähteistä irtoava neste kannattaa valuttaa viemäriin ennen jäteastiaan heittämistä. Hajuhaittoja vähentää kosteutta imevä ja hengittävä pakkaus. Esimerkiksi jauho- tai sokeripussit, kartonkiset muropaketit, kirjekuoret tai sanomalehdestä taitellut pussit ovat hyviä biojätteen säilyttämiseen. Kompostoituvien pussien pohjalle voi laittaa kananmunakennon silppua imemään kosteutta.

Jos ulkoroskiksille ei ole pitkä matka ja kierrätysastiat ovat kevyitä, voit heittää roskat suoraan astioihin ja tyhjentää ne kaatamalla roskat suoraan isompiin roskiksiin. Likaisempien tai pidemmälle vietävien roskien säilyttämiseen ja kuljettamiseen kannattaa käyttää muovipusseja, sillä paperipussit repeilevät ja vuotavat helposti.

compost-709020_1920

Vaaralliset jätteet

Vaaralliset jätteet, eli ongelmajätteet voivat väärin lajiteltuna aiheuttaa merkittävää haittaa terveydelle tai ympäristölle. Kaikki varoitusmerkillä merkityt tuotteet ovat ongelmajätettä. Kaikkien maalien, liimojen, lakkojen, desinfiointiaineiden ja puhdistusaineiden ym. kanssa tulee olla tarkkana.

Lääkkeet, neulat ja ruiskut tulisi aina palauttaa apteekkiin.

Julkisten tilojen kierrätyspisteiltä löytyy keräysastiat energiansäästölampuille ja loisteputkille. Paristojen ja akkujen navat tulee teipata ennen niille tarkoitettuun keräyspisteeseen viemistä. Elektroniikkaa kierrättäessä voit selvittää oman paikkakuntasi elektroniikkakeräyspisteet netistä.

recycling-bin-307684_1280