• Etusivu
  • Hoitotyöt

Lutikka – tunnetuin asuntojen tuholainen

Rakentajan toimitus
Päivitetty 09.11.2023
20222_76864.jpg

Lutikat viihtyvät siellä missä ihmisetkin. (Kuva: Shutterstock)

Viime vuosina lutikkahavainnot ovat moninkertaistuneet ja lutikkamäärät nousseet dramaattisesti globaalisti. Havainnot eivät rajoitu Suomessa ainoastaan pääkaupunkiseudulle, vaan kyse on laajemmasta ongelmasta. Myös pienemmät paikkakunnat kärsivät näistä ikävistä ihmisen ja muiden nisäkkäiden verellä elävistä syöpäläisistä.

Syynä tähän on mm. lisääntynyt matkailu; lutikat kulkeutuvat matkatavaroiden mukana. Myös lisääntynyt kansainvälinen kauppa tuo maahamme tuholaisia. Suomen kylmä talvikaan ei estä näitä sisätiloissa viihtyviä tuholaisia vakiinnuttamasta paikkaansa esim. hotellihuoneissa tai huoneistoissa, vaan ne ovat kotonaan siellä, missä ravintoakin on tarjolla.

Lutikoiden tai muidenkaan tuhoeläinten löytymistä ei ole syytä salailla, vaan ongelmaan tulee reagoida välittömästi ja tarvittaessa kutsuttava paikalle tuholaistorjunnan ammattilainen. Asunto-osakeyhtiöissä tiedon välitys isännöitsijöille tai muulle kiinteistöstä vastaavalle taholle on ensisijaisen tärkeää.

Aikuinen lutikka. (Kuva: Anticimex)
Aikuinen lutikka. (Kuva: Anticimex)

Jo pelkän lutikkaepäilyn takia kannattaa olla yhteydessä, sillä lutikka lisääntyy nopeasti. Niiden torjunta on paljon vaikeampaa, jos kanta on päässyt kasvamaan rauhassa. Mikäli lutikat ovat päässeet pesiytymään huonerakenteisiin, niiden tuhoaminen ei käy kovin yksinkertaisesti – ne voivat lymytä jopa vuoden piilossa ilman ravintoa.

Huomio

Huomio

Näin tunnistat lutikan

Koko ja väritys

  • Aikuinen lutikka on 4–6 mm:n mittainen ja muistuttaa omenan siementä. Vartalo on leveä ja ovaalinmuotoinen, noin luottokortin paksuinen.
  • Väriltään aikuinen on keltainen tai ruskea, mutta lutikka, joka ei ole ruokaillut, näyttää lähes läpikuultavalta.
  • Nymfit ovat pieniä, pyöreitä, kermanvaaleita ja n. 1 mm:n kokoisia.
  • Munat ovat pieniä ja kermanvaaleita, n. 1 mm:n kokoisia. Ulkonäöltään muna muistuttaa riisinjyvää.

Merkkejä lutikoista

Lutikoiden esiintymisen voi huomata verijäljistä lakanoissa, tummista ulostejäljistä tai luoduista nahankappaleista oleskelupaikkojen läheisyydessä.

Lutikan munia. (Kuva: Anticimex)
Lutikan munia. (Kuva: Anticimex)

Öinen kuokkavieras

Lutikat viettävät suurimman osan aikaansa turvapaikoissaan piileksien. Ne seuraavat ihmisen tuottamaa lämpöä ja hiilidioksidia, hakeutuen vuoteessa nukkuvien paljaalle iholle imemään verta. Puremajälkiä ilmestyy öisin ja tavallisimmin ne sijaitsevat pinnallisten verisuonten läheisyydessä kaulalla, käsissä ja jaloissa. Purema ei ole kivulias, mutta puremien aiheuttamat jäljet ja turvotus ovat yleisimmin tunnistettavissa punaisina kohonneina paukamina. Osalle ihmisistä ei jää jälkiä.

Tarkasta nämä paikat

Yleensä lutikat piiloutuvat lähelle sänkyä tai noin 1–2 metrin päähän siitä. Lutikoiden esiintymisen voi huomata tummista ulosteläikistä, jotka näyttävät pieniltä mustilta pisteiltä. Vuodevaatteissa saattaa olla näkyvissä myös pieniä punertavia veritahroja tai juovia. Etsiessäsi merkkejä lutikoista, tarkasta erityisesti kaikki ravinnonlähteen lähellä olevat paikat; vuodevaatteet, sijauspatja ja patja – erityisesti saumat, napit ja reunat. Lisäksi tulee tarkastaa vuodetta ympäröivät alueet ja kalusteet sekä niiden taustat tarkasti.

Saastunut tila rajataan tarkastamalla ja eristetään siten, että luteiden kulkeutuminen esim. tekstiilien ja välineiden mukana muualle rakennukseen estyy. Huoneessa ei saa käyttää välineitä, jotka myöhemmin siirretään tilan ulkopuolelle. Huoneista pois toimitettavat tavarat on syytä kääriä muoveihin tai jätesäkkeihin niin, ettei lutikoita pääse putoilemaan kuljetuksen aikana pois tavaroista.

Lutikan jälkiä. (Kuva: Anticimex)
Lutikan jälkiä. (Kuva: Anticimex)

Lutikkakoira avuksi

Hyvä perustarkastus on onnistuneen lutikkatorjunnan kannalta erittäin tärkeää. Koulutettu lutikkakoira löytää lutikoiden piilopaikat nopeasti ja tehokkaasti. Tällöin myös torjunta päästään aloittamaan viipymättä. Koirat kykenevät haistamaan lutikan kaikki kehitysasteet, jopa elävät munat, joita ihmisen on vaikea erottaa. Lutikkakoira onkin tarkin ja varmin tapa puuttua lutikkaongelmaan ajoissa, koiran tarkkuus lutikoiden eri kehitysasteiden havainnoinnissa on jopa 96 %. Lutikkakoiran käyttäminen on ainoa varma keino havaita tuhoeläimet rakenteiden takaa avaamatta tai rikkomatta niitä ja sen avulla lutikoiden piilopaikat voidaan löytää yhdellä tarkastuskerralla ilman, että aikaa ja kustannuksia kuluisi useampaan kartoitukseen.

Lutikkakoirat on koulutettu ensisijaisesti tuholaistorjujien työn tueksi. Koirat auttavat paikallistamaan ongelma laajuuden esimerkiksi taloyhtiöissä, joissa asukkaat eivät itse ehkä ole vielä ongelmaan havahtuneet. Näin ongelmaan päästään käsiksi ennen kuin se ehtii levitä ja torjunta-aika talossa jää lyhyeksi. Koirien avulla vältetään turhaa torjuntaa ja kemikaalien käyttöä kohteissa, joissa ongelmat eivät johdu lutikoista ja saastuneissa kohteissa taas voidaan torjunta kohdistaa tarkemmalle alueelle.

Torjunnan onnistuminen voidaan varmistaa torjuntojen jälkeisellä koiratarkastuksella, selvittämällä onko lutikoita tai niiden munia jossain piilossa vielä myrkytyksen jälkeenkin. Jos munia on jäänyt rakenteisiin, ongelmat alkavat pian uudelleen, kun nymfit kuoriutuvat.

Aikuinen lutikka iholla. (Kuva: Anticimex)
Aikuinen lutikka iholla. (Kuva: Anticimex)

Torjunta

Luteiden hävittäminen vaatii kokemusta ja asiantuntemusta kemikaalien käytöstä ja aina ammattimaisen tuholaistorjunnan. Torjuntaa tehdään mekaanisesti (ansat, imurointi, pesut), fysikaalisesti (lämpö- ja kylmäkäsittelyt) ja kemiallisesti (torjunta-aineet). Torjunnoissa on syytä varautua siihen että lähes kaikki paikat on tarvittaessa käsiteltävä ja joissain tapauksissa tavaroita sekä kalusteita joudutaan ehkä hävittämään. Tämä kaikki vaatii aikaa, koska luteet pääsevät joka paikkaan.

Torjunnan kustannuksista vastaa tilaaja. Esim. asunto-osakeyhtiöissä tulee sopia isännöitsijän tai muun kiinteistöstä huolehtivan tahon kanssa miten kustannukset jakautuvat. Tilanteeseen vaikuttaa myös onko kyse yhden huoneiston vai useamman tai koko talon torjunnasta.

Itse tehtyinä edistävinä toimenpiteinä voi esim. pestä tekstiilit vähintään +60 asteessa tai pyöräyttää ne vähintään tunnin ajan kuivausrummussa +50 asteessa. Lutikka kuolee -18 asteessa, joten pienempiä eriä voi myös pakastaa hyvin muovipussiin suljettuna.

Tuholaisten esiintymiseltä ei voida täysin välttyä niin kauan kuin niitä kulkeutuu ihmisten, matkatavaroiden ja huonekalujen mukana paikasta toiseen. Pitämällä tilat hyväkuntoisina ja puhtaina vähennetään tuhoeläinten ravinnonsaanti- ja piileskelymahdollisuuksia, ja näin estetään niitä vakiinnuttamasta paikkaansa.

Lähde: Anticimex Oy, Mirva Helin

Hoitotyöt
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20234_81546.jpg
Hedelmien muumiotauti? Asiantuntija vastaa
Muumiotautia on nyt myös päärynöissä ja luumuissa, aikaisemmin oli vain Samo-omenassa. Onko löytynyt mitään estoainatta tautiin? Samo-omenasta sain sen viime vuonna aika hyvin loppuyksystä häviämään ihmisen virtsalla, lieneekö sattuma?Olen vienyt aina muumio-omenat ynnä muut kaatopaikalle.
20179_50277.jpg
Lampaankääpä
Helposti löydettävä ja tunnistettava sieniTämä sieni on helppo löytää metsästä, eikä tunnistamisessakaan liene vaikeutta. Kääpiin kuuluvat myös vuohen- ja typäskääpä.
202111_73887.jpg
Omalaatuinen suomalainen ruokakulttuuri ansaitsee nosteensa
Kuopion alueella on vietetty ruokamatkailun juhlavuotta European Region of Gastronomy -tunnuksen turvin viime vuoden alusta lähtien. Kaksivuotiseksi venähtänyt juhla-aika päättyy, mutta ruokaverkoston tuloksekas kehitystyö jatkuu edelleen. Määrätietoinen eri alojen ja toimijoiden välinen yhteistyö tuottaa entistä parempia ruoka- ja matkailualan tuotteita ja palveluja sekä auttaa alan yrityksiä näkymään niin kotimaassa kuin ulkomaillakin.
20234_81553.jpg
Viikon kysymys: Miten saisin tuija-aidan tuuheammaksi?
Naapurin ja meidän tonttimme välissä on tuija-aita, joka nyt on parikymmentä vuotta vanha. Korkeus noin kuusi metriä. Lajikkeesta ei ole tietoa. Aita on nyt hyvin harva alhaalta. Saako sitä jollain keinolla tuuheutumaan?
20227_79052.jpg
Avojuuristen taimien istutusaika on alkanut
Puuvartisia pensaita, aitataimia ja joitain puita myydään keväällä avojuurisina. Taimella ei siis ole multapaakkua, vaan ne toimitetaan muovipussissa, etteivät juuret kuivu. Taimi nostetaan pellosta keväällä ennen lehteen tuloa tai se on nostettu jo syksyllä ja säilytetty talven yli kylmävarastossa. Syksyllä paljasjuuritaimia saa sitten, kun taimen kasvu on pysähtynyt, joilloin ne voidaan huoletta nostaa pellosta. Syksyiset taimet ovat ruskanvärisiä ja varistavat lehtiään.Avojuuristen taimien istutusaika kestää maan sulamisesta noin kesäkuun puoliväliin – loppuun. Avojuurinen taimi lähtee hyvin kasvuun, koska juuret pääsevät suoraan pohjamaahan. Se onkin keväällä ja myöhään syksyllä astiatainta parempi vaihtoehto, jota ammattilaisetkin suosivat.
20218_71760.jpg
Pihasuunnittelu kaipaa joskus apua: mitä, mihin, miten?
Joskus itseltä loppuvat ideat kesken, kun miettii oman pihan laittamista. Mitä pitää ottaa huomioon, mitä tälle pihalle voi tehdä, mitä sinne mahtuu, miten tehdä pihasta helppohoitoinen ja mitkä kasvit siellä yleensä viihtyvät? Piha tarjoaa meille paljon, jos osaamme ottaa huomioon kaiken pihaa suunnitellessamme. Siihen on tarjolla myös pihasuunnittelijan apua.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton