• Etusivu
  • Rakentaminen

Missä kunnossa maa-aines on pihallasi? Testaa hautaamalla kalsarit pihalle

Rakentajan toimitus
Päivitetty 02.02.2024
20233_81311.jpg

Alushousut multaan hautaamalla saat selville multasi kunnon. Maailmalla muutamia vuosia kiertänyt villitys haudata puuvillaiset alushousut maahan kertoo, kuinka hyvässä kunnossa maaperä oikein on. Maaperämme tuottaa 95 % syömästämme ruoasta, joten maaperän kunto on hyvin tärkeä elementti myös ravintoketjussamme. Lisäksi jokaisen himopuutarhurin ylpeydenaihe on hyvinvoiva puutarha.

Ehkä et heti osaa yhdistää puuvillaisia alushousuja ja maaperän hyvinvointia toisiinsa, mutta tosiasia on, että tällä konstilla tiedät, sisältääkö multasi tarpeeksi mikrobeja, bakteereita ja matoja. Puuvilla on maatuva materiaali ja siksi hyvä testausväline.

Ohje

Ohje

Menetelmä on hyvin yksinkertainen:

  1. Etsi, lainaa tai osta täyspuuvillaiset alushousut, joissa on kuminauhavyötärö.
  2. Alushousuissa ei saa olla yhtään tekokuituja!
  3. Hautaa alushousut maahan, noin 15 cm syvyyteen.
  4. Merkitse paikka esimerkiksi tikulla tai kivellä.
  5. Kaiva alusasu maasta kahden kuukauden kuluttua.
  6. Tarkasta tulokset.

Alushousuja voit haudata useampaan kohtaa pihaa tai peltoa. Jos epäilet pihallasi olevan kohtia, jossa voisi olla tarvetta maanparannukselle, hautaa yhdet kalsarit sinne. Alushousutestin voit tehdä esimerkiksi satoa huonosti tuottavien marjapuskien läheisyydessä. Toiset, vertailualushousut, pitää haudata taas sellaiseen kohtaan, joka näyttäisi päällisin puolin olevan kunnossa. Näin voit testata oman pihasi eri kohtia ja verrata tuloksia.

Testituloksia

Testauksen teoria on, että 100 %:n puuvilla kelpaa ravinnoksi mikrobeille ja bakteereille. Mitä enemmän reikiä tai vähemmän kalsareista on jäljellä, sen parempi ja hedelmällisempi maaperä. Esimerkiksi hapettomasta savipellosta tai hyvin märältä pellolta saat kaivaa melkeinpä koskemattomat alushousut takaisin pintaan.

Teoriassa paras tulos on, jos alushousuista ei ole jäljellä kuin kuminauhavyötärö, sillä kuminauha ei kelpaa ravinnoksi eikä se kompostoidu.

Belgiassa testauksesta järjestettiin jopa kilpailu. Kun tulokset oli kaivettu esiin maasta, ne esiteltiin kaikelle kansalla pyykkinarunäyttelyssä. Kenen kalsareissa oli eniten reikiä, oli voittaja. Kalsarien hautaamisesta voi järjestää korttelien väliset mestaruuskilpailut tai naapurien kesken mittelöt. Menetelmä toimii erittäin hyvin myös kouluissa biologian opetuksessa tai kerhoissa ja päiväkodeissa.

Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20067_280.jpg
Heinäkuun kasveina valamonruusu ja koristeheinät
Valamonruusu (Rosa 'Splendens')Valamonruusunuhkein kukinta ajoittuu heinäkuuhun. Eteläisimmässä Suomessa ensimmäiset kukat tosin avautuvat jo kesäkuun puolella. Valamonruusu on yksi kestävimmistä ja kauneimmista pensasruusuistamme. Se menestyy VI-vyöhykkeellä suojaisimmilla paikoilla Etelä-Lapissa. Lajike viihtyy tavallisessa keskiravinteisessa mullassa, joka kuivahtaa ajoittain. Pensas ei ole yhtä yleinen muualla Euroopassa.
202310_83186.jpg
Jaloruusujen talvisuojaus
Jaloruusut on vartettu kestävään perusrunkoon, jonka tarkoituksena on antaa aralle ruusulle talvenkestävyyttä. Jos jalo-osa kuitenkin paleltuu kokonaan, voi seurauksena olla perusrungon versojen valtaama ruusupenkki. Siksi talvisuojaukseen kannattaa kiinnittää huomiota.
20088_12589.jpg
Köynnöksiä valoon ja varjoon
Köynnökset jäävät usein valitettavan vähälle huomiolle pihan kasveja valitessa. Monivuotiset köynnökset sopivat vehreyttämään ja pehmentämään rakennuksia ja puutarhan vähemmän kauniita kolkkia. Ne voivat kiipeillä suuren kiven tai kallion päällä, puun rungolla, rinteessä, säleiköissä, pergolassa ja rustiikeissa porttikaarissa. Osa köynnöksistä tarvitsee tuen, osa kiipeää omin voimin, ja vaihtoehtoja löytyy niin valoon kuin varjoonkin. Köynnökset ovat pääosin helppohoitoisia, kärhöt ja ruusut tosin vaativat hieman suurempaa huolenpitoa.
20219_72778.jpg
Asiantuntija vastaa: Liian korkeiksi kasvaneet japaninmarjakuuset
Noin 30-vuotiaat, 3‒4 m korkeiksi, monirunkoisiksi kasvaneet ja hoitamattomat japaninmarjakuuset, (Taxus cuspidata), kaipaisivat toimenpiteitä. Haluaisin uusia niitä ja kyselenkin, voiko näin suuria ja vanhoja, runkomaisia puskapuita, sahata alas ja saada niitä uusiutumaan "kannoista" samalla tavoin kuin muita, pensasmaisia marjakuusia? Kasvit on istutettu alun perin tuulensuojaksi ja talvenvihreydeksi, nyt ne korkeina varjostavat liikaa viettävällä tontilla ja ovat jo vähän rähjäisen oloiset.
20205_64578.jpg
Valokatteella luot suojaisan ja rentouttavan paikan puutarhaan - osallistu myös kilpailuun
Valokatteella teet itsellesi tunnelmallisen paikan nauttia kevään ja alkukesän ensimmäisistä lämpimistä illoista. Valokatteen alla olet suojassa sateelta, tuulelta ja puista tippuvilta lehdiltä. Valokate mahdollistaa suojaisat illanistujaiset, tähdenlentojen katselut ja vaikkapa retkeilyn kuivana omalla terassilla. Samalla suojaat kukkaset ja terassin sateilta sekä välillä jopa paahtavalta auringolta. Kirkas valokate päästää valon lävitseen, joten se sopii niin terassille kuin pergolaankin. Valokatteesta voidaan rakentaa myös suoja autolle ja muille menopeleille.
Nainen hoitaa puutarhaistutuksia
Kasvimaan syystyöt
Kasvimaalta on jo kerätty runsaasti satoa, mutta varastoitavien vihannesten nostamista kannattaa viivyttää niiden säilyvyyden parantamiseksi vielä mahdollisimman pitkään. Esimerkiksi purjon, talvikaalin, lantun ja mustajuuren sadonkorjuuta voi viivästyttää ensipakkasiin asti. Kannattaa myös muistaa, että persiljat ovat kaksivuotisia ja saattavat suotuisissa oloissa talvehtia avomaalla.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton