TAKAISIN

Missä kunnossa maa-aines on pihallasi? Testaa hautaamalla kalsarit pihalle

Päivitetty: 29.3.2023

Alushousut multaan hautaamalla saat selville multasi kunnon. Maailmalla muutamia vuosia kiertänyt villitys haudata puuvillaiset alushousut maahan kertoo, kuinka hyvässä kunnossa maaperä oikein on. Maaperämme tuottaa 95 % syömästämme ruoasta, joten maaperän kunto on hyvin tärkeä elementti myös ravintoketjussamme. Lisäksi jokaisen himopuutarhurin ylpeydenaihe on hyvinvoiva puutarha.

maanparannusaineet-bioproffa-1920x1080

Ehkä et heti osaa yhdistää puuvillaisia alushousuja ja maaperän hyvinvointia toisiinsa, mutta tosiasia on, että tällä konstilla tiedät, sisältääkö multasi tarpeeksi mikrobeja, bakteereita ja matoja. Puuvilla on maatuva materiaali ja siksi hyvä testausväline.

Menetelmä on hyvin yksinkertainen:

  1. Etsi, lainaa tai osta täyspuuvillaiset alushousut, joissa on kuminauhavyötärö.
  2. Alushousuissa ei saa olla yhtään tekokuituja!
  3. Hautaa alushousut maahan, noin 15 cm syvyyteen.
  4. Merkitse paikka esimerkiksi tikulla tai kivellä.
  5. Kaiva alusasu maasta kahden kuukauden kuluttua.
  6. Tarkasta tulokset.

Alushousuja voit haudata useampaan kohtaa pihaa tai peltoa. Jos epäilet pihallasi olevan kohtia, jossa voisi olla tarvetta maanparannukselle, hautaa yhdet kalsarit sinne. Alushousutestin voit tehdä esimerkiksi satoa huonosti tuottavien marjapuskien läheisyydessä. Toiset, vertailualushousut, pitää haudata taas sellaiseen kohtaan, joka näyttäisi päällisin puolin olevan kunnossa. Näin voit testata oman pihasi eri kohtia ja verrata tuloksia.

Testituloksia

Testauksen teoria on, että 100 %:n puuvilla kelpaa ravinnoksi mikrobeille ja bakteereille. Mitä enemmän reikiä tai vähemmän kalsareista on jäljellä, sen parempi ja hedelmällisempi maaperä. Esimerkiksi hapettomasta savipellosta tai hyvin märältä pellolta saat kaivaa melkeinpä koskemattomat alushousut takaisin pintaan.

Teoriassa paras tulos on, jos alushousuista ei ole jäljellä kuin kuminauhavyötärö, sillä kuminauha ei kelpaa ravinnoksi eikä se kompostoidu.

Belgiassa testauksesta järjestettiin jopa kilpailu. Kun tulokset oli kaivettu esiin maasta, ne esiteltiin kaikelle kansalla pyykkinarunäyttelyssä. Kenen kalsareissa oli eniten reikiä, oli voittaja. Kalsarien hautaamisesta voi järjestää korttelien väliset mestaruuskilpailut tai naapurien kesken mittelöt. Menetelmä toimii erittäin hyvin myös kouluissa biologian opetuksessa tai kerhoissa ja päiväkodeissa.
 

Rikastuta maaperää ilman kemikaaleja

Mikro-organismit

Tehokkaat mikro-organismit (EM) rikastuttavat maaperän mikrobikantaa ja edistävät ravinteiden imeytymistä kasvien juuristoon saastuttamatta ympäristöä. Ne tuottavat kasveille ympäristön, joka estää pilaantumista aiheuttavien bakteerien toimintaa, kuohkeuttaa maaperää ja siten edistää veden imeytymistä.

BioProffan EM-Active Emman sisältämät tehokkaat mikro-organismit

  • auttavat kasveja hyödyntämään lannoitteet paremmin, jolloin lannoitteiden tarve vähenee

  • edistävät juurten muodostumista ja vahvistavat kasveja luonnollisella tavalla

EM-Active Emma sisältää juuri näitä luonnonmukaisia apureita, jotka auttavat kasveja voimaan hyvin, tekevät kasvit vastustuskykyisiksi, sekä auttavat kasveja tuottamaan hyvän, runsaan ja maukkaan sadon.

Biohiili on todellinen ihmeaine

Kasvit saavat energiaa kirkkaasta auringosta, mutta biohiili avustaa kasveja ravinnon ja hapen saannissa. Biohiili pitää ravinteita ja vettä kuten sieni, sitoo toksiinit kuten suodatin, ja tarjoaa mikro-organismeille kodin maaperään mistä kaikki elämä alkaa ja mihin elämä perustuu.

BioProffan Biohiiltä käytetään ensisijaisesti kasvualustan parantamiseen.

Lue uusin Bio-Aapinen 2023

Voit tutustua BioProffan tuotteisiin uudistetussa Bio-Aapisessa. Lehti on täynnä hyviä ja arvokkaita vinkkejä kaikille innokkaille puutarhureille.

LUE UUSIN BIO-AAPINEN