TAKAISIN

Mummon alushousut multaan – saat selville sen kunnon

Julkaistu: 14.4.2020

Siis multasi kunnon! Maailmalla on muutamia vuosia kiertänyt villitys haudata puuvillaiset alushousut maahan, jotta saadaan selville, kuinka hyvässä kunnossa maaperä oikein on. Maaperä tuottaa 95 % syömästämme ruoasta, joten maaperän kunto on hyvin tärkeä elementti ravintoketjussamme.

Puuvilla on maatuva materiaali ja siksi hyvä testausväline.Puuvilla on maatuva materiaali ja siksi hyvä testausväline.

Ehkä ei heti osaa yhdistää puuvillaisia alushousuja ja maaperän hyvinvointia toisiinsa. Mutta tosiasia on, että tällä konstilla tiedät, sisältääkö multasi tarpeeksi mikrobeja, bakteereita ja matoja.

Homer-kalsarien tai mummon alushousujen hautaaminen maahan tuo siis koti- ja ammattiviljelijälle arvokasta tietoa maaperästä.

Menetelmä on hyvin yksinkertainen:

  1. Etsi, lainaa tai osta täyspuuvillaiset alushousut, joissa on kuminauhavyötärö.
  2. Alushousuissa ei saa olla yhtään tekokuituja!
  3. Hautaa alushousut maahan, noin 15 cm syvyyteen.
  4. Merkitse paikka esimerkiksi tikulla tai kivellä.
  5. Kaiva alusasu maasta kahden kuukauden kuluttua.
  6. Tarkasta tulokset.

Alushousuja voit haudata moneen kohtaa pihaa tai peltoa. Jos epäilet pihallasi olevan kohtia, jossa voisi olla tarvetta maanparannukselle hautaa yhdet kalsarit sinne. Alushousutestin voit tehdä esimerkiksi satoa huonosti tuottavien marjapuskien läheisyydessä. Toiset, vertailualushousut, pitää haudata taas sellaiseen kohtaan, joka näyttäisi päällisin puolin olevan kunnossa. Näin voit testata oman pihasi eri kohtia ja verrata tuloksia.

Hyväkuntoisessa maaperässä on paljon mikrobeja ja bakteereita.Hyväkuntoisessa maaperässä on paljon mikrobeja ja bakteereita.

Testituloksia

Testauksen teoria on, että 100 %:n puuvilla kelpaa ravinnoksi mikrobeille ja bakteereille. Mitä enemmän reikiä tai vähemmän kalsareista on jäljellä, sen parempi ja hedelmällisempi maaperä. Esimerkiksi hapettomasta savipellosta tai hyvin märältä pellolta saat kaivaa melkeinpä koskemattomat alushousut takaisin pintaan.

Teoriassa paras tulos on, jos alushousuista ei ole jäljellä kuin kuminauhavyötärö, sillä kuminauha ei kelpaa ravinnoksi eikä se kompostoidu.

Belgiassa testauksesta järjestettiin jopa kilpailu. Kun tulokset oli kaivettu esiin maasta, ne esiteltiin kaikelle kansalla pyykkinarunäyttelyssä. Kenen kalsareissa oli eniten reikiä, oli voittaja. Kalsarien hautaamisesta voi järjestää korttelien väliset mestaruuskilpailut tai naapurien kesken mittelöt. Menetelmä toimii erittäin hyvin myös kouluissa biologian opetuksessa tai kerhoissa ja päiväkodeissa.
 

Ei sillä niin väliä, miltä vuosikymmeneltä haudattavat alushousut ovat...Ei sillä niin väliä, miltä vuosikymmeneltä haudattavat alushousut ovat...

Nyt kaikki kalsareita hautaamaan!