TAKAISIN

Voiko havupuita leikata?

Päivitetty: 20.7.2020

Havupuita ei juurikaan tarvitse leikata. Tietenkin otetaan pois kuivuneet oksat ja kuolleet oksat, jos sellaisia siellä on. Täytyy myös muistaa, että joskus joitakin oksia havupuista saattaa kääntyä sinne katteen joukkoon tai maan alle. Sellaiset tietenkin poistetaan, koska ne eivät enää kunnolla kasva.

Muuten havupuita enemmänkin muotoillaan. Esimerkiksi marjakuusia tai pallotuijia ja tämän tyyppisiä kasveja, jotka kestävät hyvin leikkaamista ja muotoilemista. Ne pidetään kauniissa muodossa pensasleikkureilla tai pensassaksilla ja hillitään vähän sitä kasvua.

Havut eivät toivu alasleikkaamisesta, eli sitä ei kannata tehdä. Ei kannata yrittää lähteä kasvattamaan uudestaan havukasvia sieltä juuristosta, se ei onnistu. Siinä tapauksessa mennään mieluummin puutarhakauppaan ja ostetaan uusi taimi.

Tuivio on yksi sellainen mielenkiintoinen. Siitähän tulee valtavan suuri, helposti reilun neliömetrin kokoinen. Monta kertaa se istutetaan liian ahtaaseen paikkaan. Tuivio kestää leikkaamista valtavan hyvin. Sitä voi periaatteessa leikata milloin vain sulan maan aikana. Eli sen kasvua pystytään rajoittamaan helposti.

Vuori- ja kääpiövuorimäntyjä ei varsinaisesti leikata. Niiden vuosikasvaimia voi typistää. Vuosikasvain voi olla hyvinkin pitkä. Ennen juhannussaunaa aina muistuttelen, että käydään nyppäämäässä vuosikasvaimet. Ne lähtevät ihan sormilla, ei tarvita välttämättä edes saksia. Yksi kolmasosa napataan pois, niin pysyy tiiviinä sekä tuuheana ja saa juhannussaunaan sitten hyvän pihkan tuoksuiset sormet.

Leikataanko havupuita tiettyyn aikaan vuodesta?

Kevät on tietysti ihan hyvä aika leikata. Eli ennen kuin sinne lähtee se vuosikasvu tulemaan. Se on paras aika. Mutta osa, kuten pallotuijat tai tuivio kestävät leikkamista ihan läpi vuodenkin.

Kuusiaita on sitten oma juttunsa. Kuusiaita leikataan täysin omien oppien mukaisesti. Mielellään siellä alkukeväällä ennen kuin vuosikasvaimet lähtevät kasvuun. Mutta kuitenkin niin, että suurimmat pakkaset ovat jo ohi.