• Etusivu
  • Kasvillisuus

Viherympäristöliitto ry tiedottaa: Viheralueet tärkeämpiä kuin koskaan

Rakentajan toimitus
Päivitetty 29.06.2020
20205_64683.jpg

Kuva: Pixabay

Koronapandemia vaikuttaa nyt koko yhteiskunnassa. Viheralueiden käyttö on suurta ja niiden merkitys kaupunkilaisille on tärkeä poikkeustilanteessa. Suomalaiset ovat viettäneet ennätyspaljon aikaa lähiympäristössä, puistoissa ja ulkoilualueilla. Retkeily on lisääntynyt ja suosituimpien retkeilyalueiden ruuhkautuessa nuotiopaikkoja on jouduttu jopa sulkemaan.

Kaupunkivihreän ihmiselle tuottamat monet hyödyt on jo laajasti tunnistettu. On tärkeää, että viheralueiden merkitys otetaan jatkossa vielä vahvemmin osaksi päätöksentekoa ja lainsäädäntöä. Viheralueisiin liittyvät tarpeet on turvattava esimerkiksi käynnissä olevassa maankäyttö- ja rakennuslain uudistuksessa.

Vaikutukset viheralaan

Pandemian vaikutukset viheralaan ovat moninaisia ja vaihtelevat myös viheralan sisällä. Työtapoja on jouduttu muuttamaan ja töitä on siirretty mahdollisuuksien mukaan etäyhteyksien päähän, mutta monissa alan töissä se ei ole mahdollista.

Vaikutukset kuntasektoriin viiveellä

Kunta-alan viheralaan liittyvät suunnittelu- ja rakennushankkeet etenevät monissa kunnissa toistaiseksi normaalisti. Vaikutukset tulevat näkymään loppuvuodesta ja tulevina vuosina, koska kuntien tulot jäävät ennakoituja pienemmiksi. Uusien hankkeiden käynnistämisessä ollaan varovaisia. Lisähankaluutta aiheuttavat mahdolliset lomautukset ja sen vaikutukset määräaikaisen henkilöstön palkkaamiseen mm. rakentamis- ja kunnossapitotöihin.

Haastavin tilanne taimituotannossa

Taimituotannossa on erityisen haastava tilanne kausityövoiman saatavuudessa. Vakiintuneen ulkomaisen työvoiman puuttuessa osa tuotannosta voi jäädä toteutumatta. Kevään ja kesän taimitoimitukset hoidetaan, mutta työvoimapula voi aiheuttaa hankaluuksia tulevien vuosien tarjontaan. Moni yritys voi joutua lopettamaan toimintansa pysyvästi, tuotteista tulee pulaa ja hinnat nousevat. Tällä hetkellä on ratkaisevaa, kuinka hyvin kotimaasta saadaan kyvykästä kausityövoimaa ja saadaanko ulkomailta kausityöntekijöitä Suomeen.

Suunnittelussa ja rakentamisessa toistaiseksi hyvä tilanne

Suunnittelutyössä koronan vaikutukset näkyvät viiveellä ja tähän saakka työtilanne on ollut hyvä. Joitain suunnitteilla olleita projekteja on kuitenkin jo keskeytetty odottamaan, miten yleinen taloustilanne kehittyy.

Myöskään viher- ja ympäristörakentamiseen pandemian vaikutukset eivät ole vielä iskeneet pahasti. Uusia työhakemuksia on tullut paljon alan ulkopuoleltakin. Kuluttajapuolella kauppa on toistaiseksi kasvanut, kun monella on nyt ylimääräistä aikaa ja rahaakin.

Puunhoitoalalla kahdensuuntaisia vaikutuksia

Puunhoitoalalla on yksityissektorilla nähtävissä kahdensuuntaista vaikutusta: joitain tilauksia perutaan säästösyistä, etenkin maaseudulla ja pienillä paikkakunnilla. Tällä hetkellä näyttää kuitenkin painottuvan enemmän alan vilkastuminen etenkin kaupunkialueilla, jossa uusia tilauksia on tullut.

Julkisella sektorilla vaikutukset näkyvät viiveellä myös puunhoitoalalla. Puunhoito ainakin osittain katsotaan myös yhdeksi strategiseksi toiminnoksi, samoin kuin esimerkiksi kaupunkialueiden puhtaanapito, joten se täytyy pitää toiminnassa myös poikkeustilanteessa.

Koulutuksessa ja digiloikka

Viheralan koulutuksessa pandemia sai aikaan kunnon digiloikan nopealla aikataululla, kun kaikki lähiopetus on peruttu ja siirrytty etäyhteyksien päähän. Erityisiä haasteita on käytännön työtehtävien etäopettamisessa, opiskeluun liittyvien työelämäjaksojen toteutumisessa ja opintoihin liittyvien näyttöjen suorittamisessa. Monissa oppilaitoksissa näitä on siirretty suoritettavaksi myöhemmin, mikä voi johtaa valmistumisen siirtymiseen.

Lue uutinen kokonaisuudessaan Viherympäristöliiton verkkosivuilta.

Lisätiedot:

Annina Vuorsalo, annina.vuorsalo@vyl.fi , 0401971273

Lähde: Viherympäristöliitto ry:n tiedote 12.05.2020

Kasvillisuus
kasvit
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

202211_80117.jpg
Viikon kysymys: Mikä kuvassa oleva kukka on?
Tämä on kasvaa Oulussa. En löytänyt netistä hakusanalla "punainen kukka".
20235_59081.jpg
Vinkit omenapuun valintaan ja hoitoon
Omenapuun valintaan kannattaa käyttää hetki aikaa löytääkseen omaan puutarhaan sopivan lajikkeen. Omenoiden maku, puun kasvupaikka, sadon ajankohta ja moni muu tekijä vaikuttavat oikean puun valintaan.
20228_79410.jpg
Muiden kasvien istutusetäisyys tuija-aidanteeseen? Asiantuntija vastaa
Istutin seka-aidateen, jossa eniten näkösuojaa tarvitsevalle paikalle istutin pilarituijia (Thuja occidentalis 'Fastigata'). Tuijat ovat vielä sen verran kapeita, että niiden eteen haluaisin istuttaa 1–1,5 m korkeiiksi kasvavia pensaita tai suuria perennoja. Mutta miten etäälle tuijista istutukset pitää tehdä? Onko se 1 m vai 1,5 m etäisyydelle? Nämä uudet siis vahvistamaan näkösuojaa, kun muuten tuija-aidanne on tästä kohden harva.
Valkoisessa omenapuun kukassa on kimalainen
Omenapuu sopii jokaiseen pihaan
Tarhaomenapuu (Malus domestica)Omenapuu on yksi helpoiten viljeltävistä hedelmäpuistamme. Se on sekä kaunis että erittäin hyödyllinen. Moninaiset kesä-, syys- ja talviomenalajikkeet takaavat juuri käyttötarkoitukseensa sopivan puun löytymisen. Lajikkeen valinta tehdään vyöhykkeiden ja käyttötarkoituksen mukaan. Harvat lajikkeet kuitenkaan menestyvät V-vyöhykettä pohjoisemmassa.Mielenkiintoinen vaihtehto on ns. hillittykasvuinen omenapuu, jonka kasvua hillitsee perusrungon pienuus. Nillä on melko pieni juuristo, joten ne pitää tukea. Omenat ovat jopa hieman suurempia, terveempiä ja värikkäämpiä kuin tavanomaisissa puissa. Hillittykasvuiset omenapuut ovat kuitenkin melko lyhytikäisiä verrattuna "perusomenapuihin".Pilariomenapuu sopii pikkuruiseenkin pihaan – vaikka kukkapenkkiin. Siinä omenat kasvavat lähelle runkoa ja se tuottaa satoa jo nuorena.Perheomenapuussa on samaan runkoon vartettu useita eri lajikkeita. Lajike, johon muut lajikkeet on vartettu, kasvaa usein voimakkaammin, ja heikommin kasvavat lajikkeet ovat joskus vaarassa kuivua pois.
20235_81644.jpg
Lannoitteena koiran uloste? Asiantuntija vastaa
Naapurin lannoittaa rajallamme olevaa orapihlajaaaitaa koirien ulosteilla. Onkohan tämä oikeaoppista lannoitusta?
20236_71255.jpg
Tuomipihlaja - satoisa, kaunis, peittävä ja näyttävä
Tuomipihlajat (Amelanchier) on ruusukasvien (Rosaceae) heimoon kuuluva suku, jonka lajeista suurin osa kasvaa alkuperäisenä Pohjois-Amerikan lauhkealla vyöhykkeellä. Monia tuomipihlajalajeja käytetään koriste- tai marjakasveina myös Suomessa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton