TAKAISIN

Etanoiden ja kotiloiden massiivinen esiinmarssi sateella

Julkaistu: 24.8.2020

Kaikki eivät ole tyytymättömiä kosteina ja sateisina kesinä. Märkä ja kostea kesä mahdollistavat tappajaetanoiden eli espanjansiruetanoiden joukkoesiintymisen. Ne syövät lähes kaiken mitä puutarhassa vastaan tulee. Sille kelpaa yhtä hyvin mansikat, kaalit ja perennat, syövätpä ne lopulta vaikkapa havupuita. Tämä kesä on valitettavasti ollut monin paikoin Etanoille ja kotiloille hyvin suotuisa.

Lehtokotilot saavat aikaan pahaa jälkeä puutarhoissa. 

Lehtokotilot saavat aikaan pahaa jälkeä puutarhoissa. 

Tavallisesti etanat ovat liikkeellä vain yöaikaan, koska ne herkästi kuivuvat auringon paisteessa. Koska ilmat ovat olleet mitä ovat olleet, ovat etanat saaneet juhlia sekä päivällä että yöllä, ja samalla voineet lisääntyä enemmän kuin tavallisesti. Näin kertoo toimitusjohtaja Esa Jussila Helsinkiläisestä Esbau Oy:stä.

Tappajaetanat viihtyvät yleensä samoilla asuinsijoilla, mutta pikkuhiljaa ne ovat valtaamassa lisätilaa koko Suomesta. Ensimmäiset havainnot espanjansiruetanasta Suomessa tehtiin jo lähes kolmekymmentä vuotta sitten Ahvenanmaalla ja mantereella parikymmentä vuotta sitten.

Satoja jälkeläisiä yhden kesän aikana

Ne voivat tuottaa jopa 400 jälkeläistä runsaan vuoden mittaisen elinikänsä aikana. Tämä kaikki tapahtuu ilman partnerin apua koska etanat ovat hermafrodiitteja. Kylmä ja vähäluminen talvi yleensä pienentää etanakantoja.

Etanoiden ja kotiloiden torjunta on aloitettava jo keväällä ensimmäisten etanoiden ilmestyttyä tutkimaan puutarhan antimia. Ja ainahan sieltä jotain suuhunpantavaa löytyy, vaikkapa juuri maasta ponnistavat kevään ensimmäiset tulppaanit.

LehtokotiloLehtokotilo

Torju koko kasvukauden ajan

Aikuiset etanat, jotka ovat kesän mittaan munineet munansa maaonkaloihin kuolevat yleensä lokakuun puolessa välissä. Sitä vastoin munimattomat etanat lähtevät maan alle pakkasia pakoon. Talvilevolta herättyään ne munivat munansa noin kahden viikon kuluttua ja siitä noin 2-3 viikon kuluttua, ilmoista riippuen, uusi sukupolvi on valmiina tuhotöihinsä. Siksi jokaisen etanan torjunta mahdollisimman aikaisin voi estää satojen tai tuhansien uusien ahmattien esiinmarssin.

Etanoiden syystorjunta on myös näin ollen tärkeä seuraavan kevään kannan ja vahinkojen pienentämiseksi.

Etanat ja kotilot kuuluvat niihin puutarhan tuholaisiin, jotka aiheuttavat kotipuutarhureille ja ammattipuutarhureille suurimmat vahingot. Etanoiden torjuntaan on kehitetty luonnonmukainen ja tehokas torjunta- aine, joka on vaaraton ja haitaton ihmisille, kotieläimille sekä kaikille hyötyläisille kuten siileille. Tämä rakeinen Ferramol- etanasyötti sirotellaan esim. kasvimaahan tai muualle puutarhaan. Se on täysin myrkytön ja soveltuu myös luomutuotantoon. Voit saman tien nauttia puutarhasi antimista.
 

Nyt meni hermot...

Valtasivatko etanat sinunkin pihasi? Näin kävi myös Puutarha.netin toimittajalle. Syntyi pahaa jälkeä. Taisi siinä mennä myös hermot. Nyt on kaikki niitetty ja suolattu. Seuraavaksi levitän Ferramolia ja varmistan, ettei tässä taistelussa otettu panttivankeja ja lupaan toistaa käsittelyn heti ensi keväänä uudelleen! 

Etanoiden ja kotiloiden tehokkaaseen torjuntaan on kehitetty ympäristöystävällinen Ferramol-etanansyötti, joita voi sirotella etanoiden esiintymispaikoille.

  • torjuu etanat kaikista vihanneksista, hedelmistä ja koristekasveista
  • tehoaineena maaperässä luonnollisesti esiintyvä rautafosfaatti
  • täysin sateenkestävä uuden raeteknologian ansiosta
Muista toistaa käsittely säännöllisin väliajoin, kunnes ongelma poistuu.


Neudorf-torjuntatuotteet