• Etusivu
  • Hoitotyöt

Etanoiden ja kotiloiden massiivinen esiinmarssi sateella

Rakentajan toimitus
Päivitetty 02.02.2024
20208_66094.jpg

Lehtokotilot saavat aikaan pahaa jälkeä puutarhoissa.

Kaikki eivät ole tyytymättömiä kosteina ja sateisina kesinä. Märkä ja kostea kesä mahdollistavat tappajaetanoiden eli espanjansiruetanoiden joukkoesiintymisen. Ne syövät lähes kaiken mitä puutarhassa vastaan tulee. Sille kelpaa yhtä hyvin mansikat, kaalit ja perennat, syövätpä ne lopulta vaikkapa havupuita. Tämä kesä on valitettavasti ollut monin paikoin Etanoille ja kotiloille hyvin suotuisa.

Tavallisesti etanat ovat liikkeellä vain yöaikaan, koska ne herkästi kuivuvat auringon paisteessa. Koska ilmat ovat olleet mitä ovat olleet, ovat etanat saaneet juhlia sekä päivällä että yöllä, ja samalla voineet lisääntyä enemmän kuin tavallisesti. Näin kertoo toimitusjohtaja Esa Jussila Helsinkiläisestä Esbau Oy:stä.

Tappajaetanat viihtyvät yleensä samoilla asuinsijoilla, mutta pikkuhiljaa ne ovat valtaamassa lisätilaa koko Suomesta. Ensimmäiset havainnot espanjansiruetanasta Suomessa tehtiin jo lähes kolmekymmentä vuotta sitten Ahvenanmaalla ja mantereella parikymmentä vuotta sitten.

Satoja jälkeläisiä yhden kesän aikana

Ne voivat tuottaa jopa 400 jälkeläistä runsaan vuoden mittaisen elinikänsä aikana. Tämä kaikki tapahtuu ilman partnerin apua koska etanat ovat hermafrodiitteja. Kylmä ja vähäluminen talvi yleensä pienentää etanakantoja.

Etanoiden ja kotiloiden torjunta on aloitettava jo keväällä ensimmäisten etanoiden ilmestyttyä tutkimaan puutarhan antimia. Ja ainahan sieltä jotain suuhunpantavaa löytyy, vaikkapa juuri maasta ponnistavat kevään ensimmäiset tulppaanit.

Lehtokotilo
Lehtokotilo

Torju koko kasvukauden ajan

Aikuiset etanat, jotka ovat kesän mittaan munineet munansa maaonkaloihin kuolevat yleensä lokakuun puolessa välissä. Sitä vastoin munimattomat etanat lähtevät maan alle pakkasia pakoon. Talvilevolta herättyään ne munivat munansa noin kahden viikon kuluttua ja siitä noin 2-3 viikon kuluttua, ilmoista riippuen, uusi sukupolvi on valmiina tuhotöihinsä. Siksi jokaisen etanan torjunta mahdollisimman aikaisin voi estää satojen tai tuhansien uusien ahmattien esiinmarssin.

Etanoiden syystorjunta on myös näin ollen tärkeä seuraavan kevään kannan ja vahinkojen pienentämiseksi.

Etanat ja kotilot kuuluvat niihin puutarhan tuholaisiin, jotka aiheuttavat kotipuutarhureille ja ammattipuutarhureille suurimmat vahingot. Etanoiden torjuntaan on kehitetty luonnonmukainen ja tehokas torjunta- aine, joka on vaaraton ja haitaton ihmisille, kotieläimille sekä kaikille hyötyläisille kuten siileille. Tämä rakeinen Ferramol- etanasyötti sirotellaan esim. kasvimaahan tai muualle puutarhaan. Se on täysin myrkytön ja soveltuu myös luomutuotantoon. Voit saman tien nauttia puutarhasi antimista.

Nyt meni hermot...

Valtasivatko etanat sinunkin pihasi? Näin kävi myös Puutarha.netin toimittajalle. Syntyi pahaa jälkeä. Taisi siinä mennä myös hermot. Nyt on kaikki niitetty ja suolattu. Seuraavaksi levitän Ferramolia ja varmistan, ettei tässä taistelussa otettu panttivankeja ja lupaan toistaa käsittelyn heti ensi keväänä uudelleen!

20208_66094.jpg
20208_66154.jpg
Hoitotyöt
tuotteet
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20239_83155.jpg
Huonekasvien lepokausi alkaa
Lauhkean ilmaston asukkaille luonnon ja puutarhan kasvien vuotuiset elintavat ovat tuttuja: ne kasvavat keväästä syksyyn ja lepäävät talvella. Varsinkin lehtipuilla kasvu- ja lepokauden ero on erityisen selkeä. Vastaavaa kasvun ja levon vuorottelua on myös huonekasveilla.
20226_70777.jpg
Puutarhan tuholaiset tihutöissä
Tuholaiset saattavat aiheuttaa suurta harmia puutarhassa. Niinpä kaikkia öttiäisiä kannattaa tarkkailla muiden hoitotöiden tai kasvien ihastelun lomassa. Mitä nopeammin tuholaiset huomataan ja saadaan torjuttua, sitä pienemmin tuhoin päästään. Pienet määrät toukkia tai etanoita on helppo kerätä jopa käsin. Vuoroviljely auttaa mm. kaali-, sipuli- ja porkkanakärpäsen torjunnassa.
20216_70925.jpg
Tukes tiedottaa: mankotsebivalmisteiden myynti, varastointi ja käyttö päättyy
Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) on peruuttanut mankotsebia sisältävien kasvinsuojeluainevalmisteiden luvat ja asettanut valmisteiden myynnille, varastojen hävittämiselle ja käytölle siirtymäajat. EU:n komissio jätti joulukuussa 2020 uusimatta mankotsebin hyväksynnän, joten luvat peruutetaan.
20237_44401.jpg
Millainen on hyvä kompostori?
Kompostoimalla saa hyvää, ravinteikasta ja ilmaista maanparannusainetta puutarhan kasveille - ja samalla säästämme ympäristöä kierrättämällä maatuvan jätteen sen syntypaikassa.Markkinoilla on myynnissä monenlaista kompostoria ja kehikkoa, mutta millainen on hyvä kompostori? Siihen meille vastaa Riikka Kerttula Biolanilta.
202210_79785.jpg
Näin saat hulevedet imeytymään
Huutaako sinun pihasi kauniita pihakivirakennelmia kukkaistutuksien lomaan, kivipolkuja tai oleskelualuetta? Kivinen muurikin kuulostaa kivalta. Suuntaa katseesi AKO Garden -tuotteisiin, jospa sieltä löytyisi tuotteet sinullekin?
202211_80238.jpg
Kliivia eli isopunasarja
Narsissikasvien heimoon kuuluva kliivia on kaunis huonekasvi. Lyhyeen maavarteen muodostuu paksuja juuria. Lyhyessä, sipulin muotoisessa varressa on lehtiruusuke, josta pitkät, tummanvihreät lehdet kasvavat vastakkaisiin suuntiin. Lajikkeesta riippuen lehdet voivat olla pitkät ja teräväkärkiset tai hieman lyhyemmät, leveämmät ja pyöreäpäiset. Suppilomaiset tai torvimaiset kukat ovat tavallisesti oransseja, mutta lajikkeissa on myös punaisia, keltaisia ja valkoisia kukkia. Kliiviasta kasvaa noin 50–70 cm korkea.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton