TAKAISIN

Asiantuntija vastaa: Onko perheomenapuu pelastettavissa?

Julkaistu: 4.10.2021

Minulla on perheomenapuu ollut n. 20 vuotta. Aluksi se teki hyvin omenia, mutta jo vuosia sitten joku tuholainen söi omenat. Olen yrittänyt suihkutella esim. mäntysuopalioksella, mutta ei ole ollut hyötyä.

Nyt yksi oksa (1 lajike) on kuollut ja kaarna irtoaa. Muurahaiset kiipeävät pitkin runkoa ja oksia. Onko puu enää pelastettavissa?

Kuva: PixabayKuva: Pixabay

Plantagenin vastaus:

Perheomenapuustanne on yksi oksa kuollut, mutta puu voi hyvin jatkaa kasvuaan. Kuollut oksa kannattaa leikata pois. Muurahaiset kiipeilevät omenapuuhun todennäköisesti siellä olevien kirvojen perässä. Teidän kannattaa ruiskuttaa omenapuunne huhtikuulla ennen silmujen aukeamista Kevätruiskutteella. Kevätruiskute tekee puun pinnalle suojakalvon, jonka alta puussa talvehtivat kirvojen yms. munat eivät pääse kehittymään. Näin saatte vähennettyä puussa olevien tuholaisten määrää. Näin syksyllä omenapuulle kannattaa antaa syyslannoite, jotta puu talvehtisi hyvin.

plantagen_banneri (1)

Kysy niin vastaamme -palvelu

Palstalla voit esittää kysymyksiä pihaan ja puutarhaan, kasveihin ja niiden hoitamiseen liittyen. Kysymyksiin vastaa Plantagen. Voit myös lukea jo esitettyjä kysymyksiä ja vastauksia. Kysymyksiin vastataan pääsääntöisesti viikon kuluessa. Kysy uusi kysymys >>

Tuleehan sinulle jo Puutarha.netin uutiskirje?

Puutarha.net -uutiskirje toimitetaan kahdesti viikossa, suoraan sähköpostiin.

Tilaa uutiskirje


Hyödynnä myös kasvikortistoa

Kasvikortisto on yksi Puutarha.netin suosituista Jäsenpalveluista - ja jäsenyyshän on aivan ilmaista! Kasvikortistosta löytyy tietoa jo yli 1400 Suomessa menestyvästä kasvista; pihan ja puutarhan kasveista, luonnonkasveista sekä myös huonekasveista. Kortilta löytyy kasvin suomalaisen, ruotsalaisen sekä tieteellisen nimen lisäksi runsaasti tietoa, kuvia ja ohjeita kyseisestä kasvista.

Puutarha.netin Kasvikortisto onkin mainio apuväline pihan suunnittelussa, kasvien tunnistamisessa ja valinnassa - sekä hoidontarpeen määrittelyssä!

72078