TAKAISIN

Asiantuntija vastaa: Miten onnistuu perunamaan lannoitus hevosenlannalla?

Julkaistu: 22.11.2021

Lukija kysyy: "Mistään en ole saanut selvää vastausta miten tulisi menetellä perunamaan lannoituksessa, jos haluaa käyttää hevosenlantaa. Viisi vuotta sitten haimme hevosenlantaa ja testasimme sen käyttöä. Lanta oli varmaan liian tuoretta, sillä lannoitettuamme maan syksyllä, peruna epäonnistui seuraavana kesänä. Kuitenkin hevosenlantaa suositellaan perunamaan lannoitukseen.
Puhutaan poltetusta, kompostoidusta, turvepohjaisesta lannasta - mitä nämä käytännössä tarkoittavat? Entä miten paljon sitä laitetaan? Ja milloin on paras aika?"

Kuva: ShutterstockKuva: Shutterstock

Plantagenin vastaus:

Perunamaalle suositellaan hyvin palanutta turvepohjaista hevosenlantaa. Lantaa kannattaa kompostoida kasassa esim. 1‒2 vuotta ennen kasvualustaan sekoittamista. Kompostin lisäämisen voi tehdä maanmuokkauksen yhteydessä esim. keväällä, jolloin sen saa levitettyä tasaisesti maan sekaan.

Maltti on valttia kompostoidun hevosenlannan lisäämisen määrässä. Hyvin kompostoidussa hevosenlannassa on perunalle tarkeää kalia, joka vaikuttaa mm. perunan makuun.

plantagen_banneri (1)

Kysy niin vastaamme -palvelu

Palstalla voit esittää kysymyksiä pihaan ja puutarhaan, kasveihin ja niiden hoitamiseen liittyen. Kysymyksiin vastaa Plantagen. Voit myös lukea jo esitettyjä kysymyksiä ja vastauksia. Kysymyksiin vastataan pääsääntöisesti viikon kuluessa. Kysy uusi kysymys >>

Tuleehan sinulle jo Puutarha.netin uutiskirje?

Puutarha.net -uutiskirje toimitetaan kahdesti viikossa, suoraan sähköpostiin.

Tilaa uutiskirje


Hyödynnä myös kasvikortistoa

Kasvikortisto on yksi Puutarha.netin suosituista Jäsenpalveluista - ja jäsenyyshän on aivan ilmaista! Kasvikortistosta löytyy tietoa jo yli 1400 Suomessa menestyvästä kasvista; pihan ja puutarhan kasveista, luonnonkasveista sekä myös huonekasveista. Kortilta löytyy kasvin suomalaisen, ruotsalaisen sekä tieteellisen nimen lisäksi runsaasti tietoa, kuvia ja ohjeita kyseisestä kasvista.

Puutarha.netin Kasvikortisto onkin mainio apuväline pihan suunnittelussa, kasvien tunnistamisessa ja valinnassa - sekä hoidontarpeen määrittelyssä!

72078