TAKAISIN

Asiantuntija vastaa: Voiko pihlajaa vielä harventaa?

Julkaistu: 22.11.2021

Lukija kysyy: "Pihapiirissä kasvaa siellä, täällä ja tuolla luonnon pihlajaa. Puskia, yksittäisiä piiskoja, isompia puita. Haluan näitä harventaa. Useampi puu on sellainen, että kasvaa alhaalta monta eri vartta (kuva alla). Voinko näin myöhään syksyllä Stihlin akkuoksaleikkurilla esim. karsia näitä varsia niin että jättäisin esim. pari parhaimman näköistä jäljelle? Entäs kun keväällä lähtee nämä tapit versomaan niin leikkaanko vaan versot aina pois?"

"Yksi iso taasen (kuva alla) on murhe myös. Tuossa kuvassa näkyy että esim. yksi runko on jonkin taudin valloissa. Voinko vielä leikata alhaalta sen pois akkuoksasahalla?"

Lukijan kuva osana kysymystä.Lukijan kuva osana kysymystä.
Lukijan kuva osana kysymystä.Lukijan kuva osana kysymystä.

Plantagenin vastaus:

Voitte hyvin harventaa pihlajan runkoja. Kannattaa leikata poistettavat varret mahdollisimman läheltä maanpintaa, jotta ne eivät versoisi keväällä voimakkaasti. Mikäli kannot kuitenkin versoavat keväällä, niin poistakaa niistä kaikki uusi kasvusto heti, kun sitä ilmestyy.

Alla olevassa kuvassa on huonokuntoisia koivunrunkoja. Ne kannattaa poistaa. Koivun rungossa näkyy selviä kuorivaurion jälkiä. Tällaiset avoimet kohdat rungossa ovat alttiita esim. erilaisille sienitaudeille.

plantagen_banneri (1)

Kysy niin vastaamme -palvelu

Palstalla voit esittää kysymyksiä pihaan ja puutarhaan, kasveihin ja niiden hoitamiseen liittyen. Kysymyksiin vastaa Plantagen. Voit myös lukea jo esitettyjä kysymyksiä ja vastauksia. Kysymyksiin vastataan pääsääntöisesti viikon kuluessa. Kysy uusi kysymys >>

Tuleehan sinulle jo Puutarha.netin uutiskirje?

Puutarha.net -uutiskirje toimitetaan kahdesti viikossa, suoraan sähköpostiin.

Tilaa uutiskirje


Hyödynnä myös kasvikortistoa

Kasvikortisto on yksi Puutarha.netin suosituista Jäsenpalveluista - ja jäsenyyshän on aivan ilmaista! Kasvikortistosta löytyy tietoa jo yli 1400 Suomessa menestyvästä kasvista; pihan ja puutarhan kasveista, luonnonkasveista sekä myös huonekasveista. Kortilta löytyy kasvin suomalaisen, ruotsalaisen sekä tieteellisen nimen lisäksi runsaasti tietoa, kuvia ja ohjeita kyseisestä kasvista.

Puutarha.netin Kasvikortisto onkin mainio apuväline pihan suunnittelussa, kasvien tunnistamisessa ja valinnassa - sekä hoidontarpeen määrittelyssä!

72078