TAKAISIN

Joulupuun monet kasvot – Viisi tapaa korvata perinteinen joulukuusi

Päivitetty: 5.12.2022

Millainen kuusi valtaa sinun kotoasi paikkansa hyvinkin näyttävästi? Oletko perinteiden ystävä, vai minimalisti, joka ei kaipaa ympärilleen ylimääräistä? Oletko mahdollisesti allerginen kuuselle, mutta jotenkin haluaisit juhlistaa joulun perinteitä? Myös jollekin erilaiselle ratkaisulle voisi tänä vuonna löytyä paikka. Mitäpä siis… millainen joulupuu sinun kotiisi rakentuu?

Millainen joulupuu sinun kotiasi koristaa? Kuva: ShutterstockMillainen joulupuu sinun kotiasi koristaa? Kuva: Shutterstock

Pienen kodin joulukuusivaihtoehdot

Erityisesti pienissä kodeissa tilaa on hyvin rajallisesti. Jokaiselle esineelle ja asialle sekä huonekalulle on tarkasti mietittynä se oma paikkansa. Tällaisissa kodeissa ratkaisu löytyy joko tarkastelemalla asiaa sopivan pienessä mittakaavassa tai sitten riittävän erilaisesti.

Pienet ruukkuihin istutetut kuuset ovat omiaan koristamaan kotia lipaston päällä. Aseta vielä peili kuusen taakse, niin saat tuplasti iloa. Mikäli kuusi ei ole sinun juttusi, niin voit kokeilla vaikka hyväntuoksuisia sypressejä, jotka tuovat myös kaunista ja jouluista vihreää kotiin. 

Pienet ruukkuihin istutetut kuuset tuovat joulun tuoksun kotiin. Kuva: ShutterstockPienet ruukkuihin istutetut kuuset tuovat joulun tuoksun kotiin. Kuva: Shutterstock
Jos et pidä perinteisestä kuusesta, miten olisi vaikka pieni sypressi? Kuva: ShutterstockJos et pidä perinteisestä kuusesta, miten olisi vaikka pieni sypressi? Kuva: Shutterstock

Lemmikkikodin joulukuusi osana sisustusta

Ottakaamme yhä huomioon nuo pienten kotien omistajat ja lisätään joukkoon heidät, jotka haluavat tuoda sisustukseensa jotain persoonallista, mitä pystyy hyödyntämään myös muina vuodenaikoina. Liitutaulumaali on silloin oiva ratkaisu. Piirrä ja koristele liidulla kuusi suoraan seinään. Säästät lattiapinta-alaa. Voit ottaa myös lapset mukaan piirtämään ja koristelemaan kuusta. Jos liitumaali seinässä tuntuu hurjalta, hyödynnä kauniita papereita ja leikelkää maalatulle seinälle komea paperikuusi lumihiutaleineen. – Ja mikä parasta näitä kuusia eivät kaada edes lapset tai vauhdikkaat lemmikit.

Kuusi liitutaululla seinään. Kuva: ShutterstockKuusi liitutaululla seinään. Kuva: Shutterstock
Teippaa maalattuun seinään paperista leikattu kuusi. Kuva: ShutterstockTeippaa maalattuun seinään paperista leikattu kuusi. Kuva: Shutterstock

Asutko lähellä luontoa – mitäpä jos keräisitkin kuusipuusi lähimetsästä? Kerää talteen siistejä eri mittaisia oksia ja ripusta ne nyörejä käyttäen kuuseksi seinälle. Koristele kuusi esimerkiksi vihreillä havunoksilla, kuivatuilla appelsiiniviipaleilla ja vaikka karkkikepeillä. Anna mielikuvituksesi lentää.

Vinkki: Jämälaudoista ja -listoista joulukuusi

Kerää talteen siistejä eri mittaisia oksia ja ripusta ne nyörejä käyttäen kuuseksi seinälle. Kuva: ShutterstockKerää talteen siistejä eri mittaisia oksia ja ripusta ne nyörejä käyttäen kuuseksi seinälle. Kuva: Shutterstock

Rakenna itse koko kuusi

Oksakuusen hieman pidemmälle viety versio on, että kokoat oksista kolmiulotteisen kuusen.

Tämä vaatii jo hieman näppäryyttä sekä työkaluina vähintäänkin poraa ja ruuvinväännintä, mutta lopputulos on taatusti persoonallinen ja mieleenpainuva. Jätä halutessasi kuoret oksiin, tai puhdista ne puhtaalle puupinnalle, mikä parhaiten sinun makuusi sopiikaan.

Todellinen kädentaitaja loihtii mielenkiintoisen kuusen halutessaan vaikka mistä

Kestävämmässä versiossa voit hyödyntää ja kierrättää vanhat puulevyt leikkaamalla niistä eri suuruisia pyöreitä renkaita. Jos sinulle ei ole käytössäsi puutyökaluja eikä puulevyä, etsi käsiisi tukevaa pahvia renkaita varten. Voit myös kiertää rautalangasta tai vaikka kanaverkosta vanteita, jotka kiinnität toisiinsa roikkumaan narua käyttäen.
Lopulta ripusta koko komeus katosta ja koristele mieleiselläsi tavalla.

Voit halutessasi kuoria oksat. Kuva ShutterstockVoit halutessasi kuoria oksat. Kuva ShutterstockJa tässä kuusessa parasta: vanhat tavarat saivat jälleen kierrättämällä hieman jatkoaikaa.

Tästä kuusesta ei persoonallisuutta puutu! Kuva: Shutterstock.Tästä kuusesta ei persoonallisuutta puutu! Kuva: Shutterstock.
Kokoa oksista kolmiulotteinen kuusi. Kuva: ShutterstockKokoa oksista kolmiulotteinen kuusi. Kuva: Shutterstock

Perinteitä kaihoavan, mutta allergisen joulupuu

Jos kaipaat kuitenkin perinteisemmän kuusen ulkonäköä ilman varisevia neulasia tai pulmaa siitä, miten kuusesta joulun jälkeen pääsee eroon, löytyy vaihtoehdoista useaa eri kokoluokkaa olevia keinotekoisia, muovista valmistettuja kuusia. Tässä kohtaa ulkonäkö on usein verrannollinen kuuseen sijoitettuun rahamäärään, joten mitä aidomman näköisen kuusen haluat, varaudu käyttämään hieman enemmän rahaa. Ota sijoituksessasi huomioon, että kyseinen kuusi tulee kestämään käytössäsi todennäköisesti useita vuosia.

Muovista valmistettu kuusi on helppo pakata takaisin laatikkoon joulun jälkeen. Kuva: ShutterstockMuovista valmistettu kuusi on helppo pakata takaisin laatikkoon joulun jälkeen. Kuva: Shutterstock