• Etusivu
  • Kasvillisuus

Joulupuun monet kasvot – Viisi tapaa korvata perinteinen joulukuusi

Rakentajan toimitus
Päivitetty 05.12.2022
202112_74160.jpg

Millainen joulupuu sinun kotiasi koristaa? Kuva: Shutterstock

Millainen kuusi valtaa sinun kotoasi paikkansa hyvinkin näyttävästi? Oletko perinteiden ystävä, vai minimalisti, joka ei kaipaa ympärilleen ylimääräistä? Oletko mahdollisesti allerginen kuuselle, mutta jotenkin haluaisit juhlistaa joulun perinteitä? Myös jollekin erilaiselle ratkaisulle voisi tänä vuonna löytyä paikka. Mitäpä siis… millainen joulupuu sinun kotiisi rakentuu?

Pienen kodin joulukuusivaihtoehdot

Erityisesti pienissä kodeissa tilaa on hyvin rajallisesti. Jokaiselle esineelle ja asialle sekä huonekalulle on tarkasti mietittynä se oma paikkansa. Tällaisissa kodeissa ratkaisu löytyy joko tarkastelemalla asiaa sopivan pienessä mittakaavassa tai sitten riittävän erilaisesti.

Pienet ruukkuihin istutetut kuuset ovat omiaan koristamaan kotia lipaston päällä. Aseta vielä peili kuusen taakse, niin saat tuplasti iloa. Mikäli kuusi ei ole sinun juttusi, niin voit kokeilla vaikka hyväntuoksuisia sypressejä, jotka tuovat myös kaunista ja jouluista vihreää kotiin.

Pienet ruukkuihin istutetut kuuset tuovat joulun tuoksun kotiin. Kuva: Shutterstock
Pienet ruukkuihin istutetut kuuset tuovat joulun tuoksun kotiin. Kuva: Shutterstock
Jos et pidä perinteisestä kuusesta, miten olisi vaikka pieni sypressi? Kuva: Shutterstock
Jos et pidä perinteisestä kuusesta, miten olisi vaikka pieni sypressi? Kuva: Shutterstock

Lemmikkikodin joulukuusi osana sisustusta

Ottakaamme yhä huomioon nuo pienten kotien omistajat ja lisätään joukkoon heidät, jotka haluavat tuoda sisustukseensa jotain persoonallista, mitä pystyy hyödyntämään myös muina vuodenaikoina. Liitutaulumaali on silloin oiva ratkaisu. Piirrä ja koristele liidulla kuusi suoraan seinään. Säästät lattiapinta-alaa. Voit ottaa myös lapset mukaan piirtämään ja koristelemaan kuusta. Jos liitumaali seinässä tuntuu hurjalta, hyödynnä kauniita papereita ja leikelkää maalatulle seinälle komea paperikuusi lumihiutaleineen. – Ja mikä parasta näitä kuusia eivät kaada edes lapset tai vauhdikkaat lemmikit.

Kuusi liitutaululla seinään. Kuva: Shutterstock
Kuusi liitutaululla seinään. Kuva: Shutterstock
Teippaa maalattuun seinään paperista leikattu kuusi. Kuva: Shutterstock
Teippaa maalattuun seinään paperista leikattu kuusi. Kuva: Shutterstock

Asutko lähellä luontoa – mitäpä jos keräisitkin kuusipuusi lähimetsästä? Kerää talteen siistejä eri mittaisia oksia ja ripusta ne nyörejä käyttäen kuuseksi seinälle. Koristele kuusi esimerkiksi vihreillä havunoksilla, kuivatuilla appelsiiniviipaleilla ja vaikka karkkikepeillä. Anna mielikuvituksesi lentää.

Vinkki: Jämälaudoista ja -listoista joulukuusi

Kerää talteen siistejä eri mittaisia oksia ja ripusta ne nyörejä käyttäen kuuseksi seinälle. Kuva: Shutterstock
Kerää talteen siistejä eri mittaisia oksia ja ripusta ne nyörejä käyttäen kuuseksi seinälle. Kuva: Shutterstock

Rakenna itse koko kuusi

Oksakuusen hieman pidemmälle viety versio on, että kokoat oksista kolmiulotteisen kuusen.

Tämä vaatii jo hieman näppäryyttä sekä työkaluina vähintäänkin poraa ja ruuvinväännintä, mutta lopputulos on taatusti persoonallinen ja mieleenpainuva. Jätä halutessasi kuoret oksiin, tai puhdista ne puhtaalle puupinnalle, mikä parhaiten sinun makuusi sopiikaan.

Todellinen kädentaitaja loihtii mielenkiintoisen kuusen halutessaan vaikka mistä

Kestävämmässä versiossa voit hyödyntää ja kierrättää vanhat puulevyt leikkaamalla niistä eri suuruisia pyöreitä renkaita. Jos sinulle ei ole käytössäsi puutyökaluja eikä puulevyä, etsi käsiisi tukevaa pahvia renkaita varten. Voit myös kiertää rautalangasta tai vaikka kanaverkosta vanteita, jotka kiinnität toisiinsa roikkumaan narua käyttäen.
Lopulta ripusta koko komeus katosta ja koristele mieleiselläsi tavalla.

Voit halutessasi kuoria oksat. Kuva Shutterstock
Voit halutessasi kuoria oksat. Kuva Shutterstock

Ja tässä kuusessa parasta: vanhat tavarat saivat jälleen kierrättämällä hieman jatkoaikaa.

Tästä kuusesta ei persoonallisuutta puutu! Kuva: Shutterstock.
Tästä kuusesta ei persoonallisuutta puutu! Kuva: Shutterstock.
Kokoa oksista kolmiulotteinen kuusi. Kuva: Shutterstock
Kokoa oksista kolmiulotteinen kuusi. Kuva: Shutterstock

Perinteitä kaihoavan, mutta allergisen joulupuu

Jos kaipaat kuitenkin perinteisemmän kuusen ulkonäköä ilman varisevia neulasia tai pulmaa siitä, miten kuusesta joulun jälkeen pääsee eroon, löytyy vaihtoehdoista useaa eri kokoluokkaa olevia keinotekoisia, muovista valmistettuja kuusia. Tässä kohtaa ulkonäkö on usein verrannollinen kuuseen sijoitettuun rahamäärään, joten mitä aidomman näköisen kuusen haluat, varaudu käyttämään hieman enemmän rahaa. Ota sijoituksessasi huomioon, että kyseinen kuusi tulee kestämään käytössäsi todennäköisesti useita vuosia.

Muovista valmistettu kuusi on helppo pakata takaisin laatikkoon joulun jälkeen. Kuva: Shutterstock
Muovista valmistettu kuusi on helppo pakata takaisin laatikkoon joulun jälkeen. Kuva: Shutterstock
Kasvillisuus
kasvit
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

202211_80117.jpg
Viikon kysymys: Mikä kuvassa oleva kukka on?
Tämä on kasvaa Oulussa. En löytänyt netistä hakusanalla "punainen kukka".
20235_59081.jpg
Vinkit omenapuun valintaan ja hoitoon
Omenapuun valintaan kannattaa käyttää hetki aikaa löytääkseen omaan puutarhaan sopivan lajikkeen. Omenoiden maku, puun kasvupaikka, sadon ajankohta ja moni muu tekijä vaikuttavat oikean puun valintaan.
20228_79410.jpg
Muiden kasvien istutusetäisyys tuija-aidanteeseen? Asiantuntija vastaa
Istutin seka-aidateen, jossa eniten näkösuojaa tarvitsevalle paikalle istutin pilarituijia (Thuja occidentalis 'Fastigata'). Tuijat ovat vielä sen verran kapeita, että niiden eteen haluaisin istuttaa 1–1,5 m korkeiiksi kasvavia pensaita tai suuria perennoja. Mutta miten etäälle tuijista istutukset pitää tehdä? Onko se 1 m vai 1,5 m etäisyydelle? Nämä uudet siis vahvistamaan näkösuojaa, kun muuten tuija-aidanne on tästä kohden harva.
Valkoisessa omenapuun kukassa on kimalainen
Omenapuu sopii jokaiseen pihaan
Tarhaomenapuu (Malus domestica)Omenapuu on yksi helpoiten viljeltävistä hedelmäpuistamme. Se on sekä kaunis että erittäin hyödyllinen. Moninaiset kesä-, syys- ja talviomenalajikkeet takaavat juuri käyttötarkoitukseensa sopivan puun löytymisen. Lajikkeen valinta tehdään vyöhykkeiden ja käyttötarkoituksen mukaan. Harvat lajikkeet kuitenkaan menestyvät V-vyöhykettä pohjoisemmassa.Mielenkiintoinen vaihtehto on ns. hillittykasvuinen omenapuu, jonka kasvua hillitsee perusrungon pienuus. Nillä on melko pieni juuristo, joten ne pitää tukea. Omenat ovat jopa hieman suurempia, terveempiä ja värikkäämpiä kuin tavanomaisissa puissa. Hillittykasvuiset omenapuut ovat kuitenkin melko lyhytikäisiä verrattuna "perusomenapuihin".Pilariomenapuu sopii pikkuruiseenkin pihaan – vaikka kukkapenkkiin. Siinä omenat kasvavat lähelle runkoa ja se tuottaa satoa jo nuorena.Perheomenapuussa on samaan runkoon vartettu useita eri lajikkeita. Lajike, johon muut lajikkeet on vartettu, kasvaa usein voimakkaammin, ja heikommin kasvavat lajikkeet ovat joskus vaarassa kuivua pois.
20235_81644.jpg
Lannoitteena koiran uloste? Asiantuntija vastaa
Naapurin lannoittaa rajallamme olevaa orapihlajaaaitaa koirien ulosteilla. Onkohan tämä oikeaoppista lannoitusta?
20236_71255.jpg
Tuomipihlaja - satoisa, kaunis, peittävä ja näyttävä
Tuomipihlajat (Amelanchier) on ruusukasvien (Rosaceae) heimoon kuuluva suku, jonka lajeista suurin osa kasvaa alkuperäisenä Pohjois-Amerikan lauhkealla vyöhykkeellä. Monia tuomipihlajalajeja käytetään koriste- tai marjakasveina myös Suomessa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton