• Etusivu
  • Kasvillisuus

Araukaria, tutummin huonekuusi

Rakentajan toimitus
Päivitetty 11.11.2022
202211_80037.jpg

(Kuva: Shutterstock)

Kapteeni James Cook löysi pitsimäisillä viuhkaversoilla koreilevan kaunottaren Tyynen valtameren alueelta, Norfolkin ja Philipin saarilta, vuoden 1775 tienoilla. Ainavihannan havupuun lehdet ovat neulasmaiset ja oksat kasvavat säännöllisinä kiehkuroina. Araucaria-suku käsittää 18 lajia, joista suurimmalla osalla oksat muodostavat selviä kerroksia. Hede- ja emikukat ovat yleensä eri kasveissa ja araukaria kukkii vasta hyvin suurikokoisena. Luonnossa araukaria kasvaa jopa 70 m korkeaksi puuksi, mutta ruukussa se jää yleensä alle 1,5 metriseksi.

Huonekuusi ruukussa

Araukaria oli suosittu viileiden salien huonekasvi 1900-luvun alussa, mutta keskuslämmityksen myötä se vähitellen meni pois muodista. Viime vuosina viljely on yleistynyt hieman. Huonekuusi vie vähemmän tilaa kuin palmu ja se sopii pieneenkin asuntoon. Tavallista kuusta muistuttava huonekuusi on suosittu myös joulun aikaan pienenä joulupuuna.

Yleisin ruukussa kasvatettava laji on Norfolkinaraukaria (Araucaria heterophylla). Se on tyylikäs, ikivihreä havupuu, joka pääsee oikeuksiina yksittäiskasvina. Sen pehmeät oksat lähtevät rungosta 4–5 kappaleen kiehkuraisina ryhminä. Neulaset ovat pehmeät ja vaaleanvihreät, eikä araukaria varista niitä.

(Kuva: Shutterstock)
(Kuva: Shutterstock)

Valoa araukaria tarvitsee runsaasti, mutta suorassa auringonpaisteessa tai paahteessa se ei saa olla. Kesäksi araukarian voi viedä ulos varjoisaan paikkaan. Lokakuusta alkaen se menestyy parhaiten viileässä (5–10 asteessa), liian lämpimässä paikassa neulaset kellastuvat ja varisevat pois. Jos kasvi on talvella normaalissa huoneenlämmössä, vaatii se ehdottomasti lisävaloa, sumutuksen mielellään päivittäin ja sijoituksen kauas lämpöpatterista. Kasvi pitää myös suihkussa käymisestä sekä korkeasta ilmankosteudesta.

Huonekuusen hoitaminen

Huonekuusta kastellaan kasvuaikana säännöllisesti, eikä se saa kuivua. Kesän aikana runsas kastelu tulee tehdä kalkittomalla vedellä eli esimerkiksi sadevedellä. Viileässä vedentarve on vähäisempää. Huonekuusta lannoitetaan niukasti parin viikon välein koko kasvukauden ajan.

Talvella kastelurytmi voi olla harvempi, mutta kasvualusta ei saa kuivua täysin. Liiallinen kastelu aiheuttaa alimpien kiehkuroiden putoamisen ja jäljelle jää kalju varsi, sillä uusia kiehkuroita ei kasva tilalle.

Multa vaihdetaan muutaman vuoden välein. 3–4 vuoden välein huonekuusen voi istuttaa suurempaan ruukkuun. Käytä kukkamultaa, johon on lisätty hieman hiekkaa sekä lekasoraa. Kuolleet, kellastuneet oksat voi leikata tai nyppiä myös aina pois.

Sopivissa olosuhteissa ja hyvällä hoidolla huonekuusi voi kasvaa parimetriseksi ja leveäksi puuksi. Kasvi on kuitenkin hyvin hidaskasvuinen. Lisääminen onnistuu siemenistä.

Huom. Älä koskaan leikkaa kasvin latvaa poikki, koska silloin se menettää symmetrisyytensä. Leikkaus ei myöskään edistä haaromista.

(Kuva: Shutterstock)
(Kuva: Shutterstock)

Huonekuusesta on juttua ja kuvia myös Puutarha.netin Keskustelupalstalla.

Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20231_80727.jpg
Perhosorkidean hoitaminen
Perhosorkidea (Phalaenopsis) on useimmiten se orkidea, josta innostus orkideoihin alkaa. Jopa niin, että kaupat mainostavat myyvänsä "orkideoita", aivan kuin perhosorkidea olisi se ainoa orkidea. Kuitenkin orkideasukuja on noin 800, luonnonlajeja yli 20 000 ja koska orkideat risteytyvät helposti keskenään, on ihminen innostunut tuottamaan niitä satoja tuhansia – perhosorkideoitakin tuhansittain.
20216_71311.jpg
Oletko jo haastanut työnantajasi antamaan aikaa kalastukselle?
Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestön mukaan, yli puolet suomalaisista kannattaa kalastukseen liittyvien lupamaksujen liittämistä liikuntaetuun. Suomen Vapaa-ajankalastajat haastaakin yritykset tarjoamaan työntekijöilleen kesällä vähintään tunnin työaikaa kalastukseen käytettäväksi. Joko sinä haastoit oman työnantajasi?
20236_18999.jpg
Huussin takana tikittää ravinnepommi
Kuivakäymälän pohjalta eroteltua, käymäläjätteeseen imeytymätöntä nestettä kutsutaan suotonesteeksi. Suotoneste on hyvin ravinteikasta ja siitä saa oivaa ravinneliuosta koristekasveille ja kompostin herätteeksi. Liian usein kuitenkin hyötykäyttöä ei ole ja nesteet lasketaan sellaisenaan maahan huussin taakse. Niinpä voidaan sanoa, että usean mökkikäymälän takana tikittää todellinen ravinnepommi.
20231_80729.jpg
Saniaiset huonekasvina
Tropiikista ja subtropiikista peräisin olevat saniaiset herättävät huomiota monimuotoisilla ja -värisillä lehdillään. Ne ovat suosittuja ja kauniita, mutta melko vaateliaita huonekasveja. Saniaisissa on useita eri lajeja: herkän siroja ja höytyväisiä sekä leveälehtisiä ja vahvarakenteisia.
20187_54025.jpg
Laikkuköynnös on puutarhan kameleontti
Laikkuköynnökset pukeutuvat moneen asuun - Ja huumaavat tuoksullaan. Laikkuköynnöksen kevätasu on sammalenvihreä - pian kuitenkin eksoottisen näköiset, valkoiset laikut täplittävät lehtien kärkiä valloittaen yhä suuremman osan lehden pinnasta.
20237_82603.jpg
Mikä valeangervo tämä on? Asiantuntija vastaa
Istutin pari vuotta sitten sormivaleangervon. Ensimmäiset lehdet olivat sellaisia kuin piti, siistireunaisia, mutta sitten tupsahti esiin myös repalereunaisia, kuten kuvasta näkyy. Niiden nimenä voisi olla valesormivaleangervo, mutta mitä ne siis oikeasti ovat ja miten pääsen niistä eroon?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton