• Etusivu
  • Kasvillisuus

Araukaria, tutummin huonekuusi

Rakentajan toimitus
Päivitetty 11.11.2022
202211_80037.jpg

(Kuva: Shutterstock)

Kapteeni James Cook löysi pitsimäisillä viuhkaversoilla koreilevan kaunottaren Tyynen valtameren alueelta, Norfolkin ja Philipin saarilta, vuoden 1775 tienoilla. Ainavihannan havupuun lehdet ovat neulasmaiset ja oksat kasvavat säännöllisinä kiehkuroina. Araucaria-suku käsittää 18 lajia, joista suurimmalla osalla oksat muodostavat selviä kerroksia. Hede- ja emikukat ovat yleensä eri kasveissa ja araukaria kukkii vasta hyvin suurikokoisena. Luonnossa araukaria kasvaa jopa 70 m korkeaksi puuksi, mutta ruukussa se jää yleensä alle 1,5 metriseksi.

Huonekuusi ruukussa

Araukaria oli suosittu viileiden salien huonekasvi 1900-luvun alussa, mutta keskuslämmityksen myötä se vähitellen meni pois muodista. Viime vuosina viljely on yleistynyt hieman. Huonekuusi vie vähemmän tilaa kuin palmu ja se sopii pieneenkin asuntoon. Tavallista kuusta muistuttava huonekuusi on suosittu myös joulun aikaan pienenä joulupuuna.

Yleisin ruukussa kasvatettava laji on Norfolkinaraukaria (Araucaria heterophylla). Se on tyylikäs, ikivihreä havupuu, joka pääsee oikeuksiina yksittäiskasvina. Sen pehmeät oksat lähtevät rungosta 4–5 kappaleen kiehkuraisina ryhminä. Neulaset ovat pehmeät ja vaaleanvihreät, eikä araukaria varista niitä.

(Kuva: Shutterstock)
(Kuva: Shutterstock)

Valoa araukaria tarvitsee runsaasti, mutta suorassa auringonpaisteessa tai paahteessa se ei saa olla. Kesäksi araukarian voi viedä ulos varjoisaan paikkaan. Lokakuusta alkaen se menestyy parhaiten viileässä (5–10 asteessa), liian lämpimässä paikassa neulaset kellastuvat ja varisevat pois. Jos kasvi on talvella normaalissa huoneenlämmössä, vaatii se ehdottomasti lisävaloa, sumutuksen mielellään päivittäin ja sijoituksen kauas lämpöpatterista. Kasvi pitää myös suihkussa käymisestä sekä korkeasta ilmankosteudesta.

Huonekuusen hoitaminen

Huonekuusta kastellaan kasvuaikana säännöllisesti, eikä se saa kuivua. Kesän aikana runsas kastelu tulee tehdä kalkittomalla vedellä eli esimerkiksi sadevedellä. Viileässä vedentarve on vähäisempää. Huonekuusta lannoitetaan niukasti parin viikon välein koko kasvukauden ajan.

Talvella kastelurytmi voi olla harvempi, mutta kasvualusta ei saa kuivua täysin. Liiallinen kastelu aiheuttaa alimpien kiehkuroiden putoamisen ja jäljelle jää kalju varsi, sillä uusia kiehkuroita ei kasva tilalle.

Multa vaihdetaan muutaman vuoden välein. 3–4 vuoden välein huonekuusen voi istuttaa suurempaan ruukkuun. Käytä kukkamultaa, johon on lisätty hieman hiekkaa sekä lekasoraa. Kuolleet, kellastuneet oksat voi leikata tai nyppiä myös aina pois.

Sopivissa olosuhteissa ja hyvällä hoidolla huonekuusi voi kasvaa parimetriseksi ja leveäksi puuksi. Kasvi on kuitenkin hyvin hidaskasvuinen. Lisääminen onnistuu siemenistä.

Huom. Älä koskaan leikkaa kasvin latvaa poikki, koska silloin se menettää symmetrisyytensä. Leikkaus ei myöskään edistä haaromista.

(Kuva: Shutterstock)
(Kuva: Shutterstock)

Huonekuusesta on juttua ja kuvia myös Puutarha.netin Keskustelupalstalla.

Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

202211_80009.jpg
Istutuskuoppa sepeliin? Asiantuntija vastaa
Salaojaremontin takia pihalla on syvälti ja laajalti sepeliä. Istutuskuopan multa ei pysy, vaan valuu pois. Mikä on paras kuopan vuorauspeite: suodatuskangas, maisemointikangas, juurimatto? Minulla on jo maisemointikangasta, käykö se? Mitä ohjeita kuopan tekemiseen/pysymiseen auki mullalla täytettäessä? Pitääkö jotain muuta ottaa huomioon?
20237_82667.jpg
Pikakompostorissa keittiöjäte kompostoituu
Biolan Pikakompostori 220eco:n hyvä lämpöeristys ja patentoitu ilmanvaihtojärjestelmä pitää kompostoitumisen käynnissä myös talvella. Säädettävän tuloilmaventtiilin ja lämpömittarin avulla voit helposti hallita kompostorin toimintaa jätemäärän ja olosuhteiden mukaan.Reilu 220 litran tilavuus riittää suurenkin perheen keittiöjätteelle. Kompostorin sisällä kulkeva ilmanjakoputkisto tuo ilman kompostimassan keskelle. Näin palaminen on tehokasta, eivätkä kompostin reunaosat kuivu liiallisen ilmastuksen vuoksi. Se myös estää maatumattoman jätteen valumista alaspäin tyhjennyksen aikana. Umpinainen pohja sekä kumitiivistein tiivistetty kansi ja alaluukku estävät haittaeläinten pääsyn kompostoriin.
20232_80865.jpg
Lannoituksella puutarha kukoistamaan!
Puutarhasta saamme ravintoa kaikille aisteille. Täyteläiset värit, herkulliset tuoksut ja mullan tuntu sormissa antavat rentouttavaa vastapainoa kiireiseen arkeen. Omasta puutarhasta saa lisäksi herkullista ja terveellistä maisteltavaa ruokapöytään.
20237_82668.jpg
Kasvijätteet puutarhakompostiin
Syksy saapuu, ja moni alkaa miettimään puutarhajätteiden hävittämistä kotipihastaan. Piha ja puutarha ovat täynnä kuihtuvia kasveja, lehtiä ja oksia yllin kyllin. Maatuvat kasvinjätteet ovatkin näppärää viedä pihan perälle muuttumaan arvokkaaksi mullaksi tai katteeksi, eikä täyttämään roska-astiaa tai viereistä tyhjää tonttia. Kompostoimalla jätteet vähennät jätehuollon kustannuksia ja saat hyvän mielen sekä ilmaista maanparannusainetta.Sairaat kasvinosat ja rikkakasvien siemenet vaativat tuhoutuakseen lämpöä (yleensä 55 °C), joten ne kannattaa kompostoida vain hyvin toimivassa kompostissa tai ei ollenkaan. Huonosti kompostoituneet taudinaiheuttajat nimittäin palaavat uuden mullan mukana puutarhaan.Niinpä kompostoriin ei saa laittaa juolavehnän tai muiden monivuotisten rikkojen siemeniä, peruna-ankeroisen saastuttamaa multaa tai mukuloita, kaalikärpäsen, sipulikärpäsen tai porkkanakärpäsen vioittamia kasveja, möhöjuurisia juuria tai multaa, pahkamätäisiä sipuleita, rengasmätäisiä perunoita eikä juureskellarin jätteitä keväällä. Kompostiin ei myöskään saa lisätä tuhkaa tai kalkkia, jotka muuttavat kompostin liian emäksiseksi.
20235_81635.jpg
Viikon kysymys: Mikä vaivaa porkkanoita?
Mikä porkkanoita vaivaa, kun kaikista porkkanoista kasvavat tämän näköisiä? Porkkanat haaroittuvat ja juurissa on nystyröitä. Porkkanoiden varret ovat vihreät ja kasvavat voimakkaasti. Kasvu näyttää siis hyvältä, kunnes porkkanat nostaa maasta. Silloin pettymys on suuri, kun ei porkkanoissa ole juuri syötävää. Samassa kasvimaassa perunat ja punajuuret kasvavat hyvin.
20186_53560.jpg
Päärynä
(Pyrus communis)Päärynät ovat vanhimpia viljeltyjä hedelmäpuita. Villinä niitä kasvaa toisinaan jopa Etelä-Ruotsissa saakka! Hedelmänviljelyn alkuaikoina on myös Suomeen tuotu päärynäpuiden taimia, mutta monet pakkastalvet ovat kuitenkin olleet tuhoisia omenapuuta aremmalle päärynäpuulle. Kotipuutarhoissa päärynäpuita toki kasvatetaan etenkin Etelä-Suomessa, mutta kotipuutarhurit ovat saaneet kestävimmillä lajikkeilla hyviä tuloksia myös pohjoisempanakin. Päärynää muuten viljellään ja lisätään kuten omenapuuta (Malus), jolle ne ovatkin läheistä sukua.Vaikka keväthalla veisi kukinnan, sato ei ehtisikään kypsyä tai hedelmät olisivatkin hieman kitkerän makuisia niin päärynäpuu on kuitenkin aina yksi puutarhan kauneimmista hedelmäpuista. Sen kauniit kukat ja kiiltävät lehdet sekä kaunis syysväri tekevät siitä arvokkaan puun - vaikka sitten ihan vain koristepuuna. Eiköhän se kotitarhuri saa myös päärynäsatoaan nautiskella!

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton