• Etusivu
  • Kasvillisuus

Araukaria, tutummin huonekuusi

Rakentajan toimitus
Päivitetty 11.11.2022
202211_80037.jpg

(Kuva: Shutterstock)

Kapteeni James Cook löysi pitsimäisillä viuhkaversoilla koreilevan kaunottaren Tyynen valtameren alueelta, Norfolkin ja Philipin saarilta, vuoden 1775 tienoilla. Ainavihannan havupuun lehdet ovat neulasmaiset ja oksat kasvavat säännöllisinä kiehkuroina. Araucaria-suku käsittää 18 lajia, joista suurimmalla osalla oksat muodostavat selviä kerroksia. Hede- ja emikukat ovat yleensä eri kasveissa ja araukaria kukkii vasta hyvin suurikokoisena. Luonnossa araukaria kasvaa jopa 70 m korkeaksi puuksi, mutta ruukussa se jää yleensä alle 1,5 metriseksi.

Huonekuusi ruukussa

Araukaria oli suosittu viileiden salien huonekasvi 1900-luvun alussa, mutta keskuslämmityksen myötä se vähitellen meni pois muodista. Viime vuosina viljely on yleistynyt hieman. Huonekuusi vie vähemmän tilaa kuin palmu ja se sopii pieneenkin asuntoon. Tavallista kuusta muistuttava huonekuusi on suosittu myös joulun aikaan pienenä joulupuuna.

Yleisin ruukussa kasvatettava laji on Norfolkinaraukaria (Araucaria heterophylla). Se on tyylikäs, ikivihreä havupuu, joka pääsee oikeuksiina yksittäiskasvina. Sen pehmeät oksat lähtevät rungosta 4–5 kappaleen kiehkuraisina ryhminä. Neulaset ovat pehmeät ja vaaleanvihreät, eikä araukaria varista niitä.

(Kuva: Shutterstock)
(Kuva: Shutterstock)

Valoa araukaria tarvitsee runsaasti, mutta suorassa auringonpaisteessa tai paahteessa se ei saa olla. Kesäksi araukarian voi viedä ulos varjoisaan paikkaan. Lokakuusta alkaen se menestyy parhaiten viileässä (5–10 asteessa), liian lämpimässä paikassa neulaset kellastuvat ja varisevat pois. Jos kasvi on talvella normaalissa huoneenlämmössä, vaatii se ehdottomasti lisävaloa, sumutuksen mielellään päivittäin ja sijoituksen kauas lämpöpatterista. Kasvi pitää myös suihkussa käymisestä sekä korkeasta ilmankosteudesta.

Huonekuusen hoitaminen

Huonekuusta kastellaan kasvuaikana säännöllisesti, eikä se saa kuivua. Kesän aikana runsas kastelu tulee tehdä kalkittomalla vedellä eli esimerkiksi sadevedellä. Viileässä vedentarve on vähäisempää. Huonekuusta lannoitetaan niukasti parin viikon välein koko kasvukauden ajan.

Talvella kastelurytmi voi olla harvempi, mutta kasvualusta ei saa kuivua täysin. Liiallinen kastelu aiheuttaa alimpien kiehkuroiden putoamisen ja jäljelle jää kalju varsi, sillä uusia kiehkuroita ei kasva tilalle.

Multa vaihdetaan muutaman vuoden välein. 3–4 vuoden välein huonekuusen voi istuttaa suurempaan ruukkuun. Käytä kukkamultaa, johon on lisätty hieman hiekkaa sekä lekasoraa. Kuolleet, kellastuneet oksat voi leikata tai nyppiä myös aina pois.

Sopivissa olosuhteissa ja hyvällä hoidolla huonekuusi voi kasvaa parimetriseksi ja leveäksi puuksi. Kasvi on kuitenkin hyvin hidaskasvuinen. Lisääminen onnistuu siemenistä.

Huom. Älä koskaan leikkaa kasvin latvaa poikki, koska silloin se menettää symmetrisyytensä. Leikkaus ei myöskään edistä haaromista.

(Kuva: Shutterstock)
(Kuva: Shutterstock)

Huonekuusesta on juttua ja kuvia myös Puutarha.netin Keskustelupalstalla.

Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

202210_79864.jpg
Hopeakuusen leikkaaminen? Asiantuntija vastaa
Istutin hopeakuusen taimen viime kesänä ajatuksella, että en anna sen kasvaa monta metriä korkeaksi. Voinko siis napsia uudesta kasvusta vähän pois jo nyt puun ollessa pieni, ja latvan katkaisen, kun kuusi on mielestän sopivan korkuinen. Tarkoitus siis saada tuuhea ja matala puu. Onnistuuko tällä menetelmällä?
20239_79588.jpg
Kanerva - syksyinen ilopilleri
Kainuun maakuntakukka kanerva tuo väriä syksyyn ja loistetta puutarhaan. Kanervat viihtyvät valoisassa ja kuivassa kasvupaikassa. Monille kanerva on tuttu kaupasta ostettu kukkanen, joka säilyttää kauniin värinsä jopa koko talven. Kanervaa löytyy myös metsistä ja se sopii hyvin puutarhan istutuksiin. Varsinkin kivikkopuutarhassa ne viihtyvät erinomaisesti.Luonnossa kanervat viihtyvät kangasmetsissä, hietikoilla, kallioilla, soilla ja hiekkaisilla ojanpenkoilla. Kanervat kukkivat loppukesällä ja runsaimmin elokuussa.
20235_81787.jpg
Kivikkotarhan perustaminen
Suomalaisilla pihoilla on paljon kalliota ja muita kuivia paikkoja, joihin on helppoa – ja järkevää – rakentaa kivikkopuutarha.Kivikkopuutarha voi olla suuri tai pieni; joko kokonainen puutarha tai pieni pala tontin auringonpaisteisesta nurkasta. Puutarhaan voi myös rakentaa pienen muodostelman, joka näyttää luonnon muovaamalta.
20236_78768.jpg
Kultasade <i>(Laburnum)</i> on eksoottinen ja näyttävä
Kultasade (Laburnum) on hernekasveihin kuuluva pensas tai pieni puu, jonka suuret (20–30 cm) tuoksuvat ja riippuvat kukinnot kiinnittävät varmasti huomion pihoissa ja puutarhoissa. Kasvi sopii puutarhan keskipisteeksi ja katseenvangitsijaksi. Kultasadetta käytetään myös kukkivien perennojen ja matalahkojen pensaiden taustakasvina.
202010_67162.jpg
Taloyhtiön pihan kunnostaminen
Taloyhtiön piha-alue on olennainen, ensivaikutelmaa luova osa kiinteistöä. Pihan kunto ja toimivuus kertoo osaltaan talon asukkaiden arvostuksesta kiinteistöään kohtaan. Sillä on myös merkitystä turvallisuuden kohentamisessa ja asuntojen arvonnousussa. Pihan kunnostaminen ei lisää kohtuuttomasti taloyhtiön hallituksen tai isännöitsijän työtä, kun apuna käytetään ammattitaitoista pihasuunnittelijaa ja viherrakentajaa.
14_P_77005.jpg
Paljon kysyttävää parvekekasvatuksesta
Miten saada parveke kukoistamaan ja mitkä kukat viihtyvät siellä? Puutarha.netin asiantuntijat vastaavat muiden muassa näihin Ilta-Sanomien lukijoita askarruttaneisiin kysymyksiin.*Kysymyksiä ja vastauksia voit käydä lukemassa Puutarha.netin Kysy, niin vastaamme -palstalla.Voit esittää myös oman kysymyksesi! Palvelun käyttö edellyttää kirjautumista.* Kysymykset vastauksineen julkaistu Ilta-Sanomien verkkosivulla.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton