TAKAISIN

Onko ilmansuunnilla merkitystä kasveille? Asiantuntija vastaa

Julkaistu: 2.5.2022

Tämä kysymys koskee ilmansuuntia, kun kasvattaa kukkia parvekkeella tai sisällä. Asun siis kerrostalossa ja ylimmässä kerroksessa (6. kerros kulmassa). Ilmansuunnat ovat: olohuone luoteeseen ja parveke luoteis- ja länsisuuntaan. Huoneessani voi hyvin vain traakki- eli lohikäärmepuu ja anopinkieli. Parvekkeella, joka on lasitettu, kasvaa kyllä tomaatit hyvin. Sisällä voin saada chilit hyvin kasvamaan. Tiedän lannoituksesta kyllä paljonkin. Onko ilmansuunnilla siis isokin merkitys? Tietääkseni on, mutta en tiennyt, että näin iso merkitys. Tiedosta kiitollinen.

Kuva: ShutterstockKuva: Shutterstock

Puutarhamyymälä Muhevaisen vastaus:

Ilmansuuntien tärkein merkitys on niiden vaikutus valoisuuteen ja joskus myös tuulisuuteen. Esimerkiksi talon pohjoisseinusta saattaa olla niin varjoinen, ettei sinne juuri auringonvalo pääse. Silloin sinne soveltuvat vain syvää varjoa kestävät kasvit. Tilanne muuttuu, jos valoa saadaan osan päivää vaikkapa talon ylitse auringon ollessa korkeimmillaan. Jos pohjoispuolelle pääsee hyvin auringon valoa, kuten saattaa usein olla ylimmän kerroksen parvekkeella, ei mikään estä istuttamasta sinne auringossa viihtyviä kasveja. Toinen asia on, jos paikka on kovin tuulille altis. Silloin sinne eivät sovellu suojaista kasvupaikkaa tarvitseva kasvillisuus. Mutta, kuten kysyjän tapauksessa, parvekkeen lasitus tuo suojaa.

Etelän suuntakin saattaa olla varjoinen, jos edessä kasvaa varjostavaa puustoa tai edessä olevat rakennukset varjostavat. Keväällä lehtipuiden oksien välistä auringon säteet pääsevät läpi, mutta lehtien puhjettua paikka saattaa olla hyvinkin varjoinen. Kaikki suuretkaan puut eivät varjosta täysin, vaan saattavat päästää läpi hajavaloa, joka on monelle kasville paahteelta suojaava, jopa toivottu olosuhde.

Lukijan kuva osana kysymystäLukijan kuva osana kysymystä

Olosuhteisiin sopivia kasveja valittaessa kannattaa havainnoida istutuspaikkaa eri vuodenaikoina ja myös päivän mittaan. Vuorokauden ajalla on sikäli merkitystä, että aamuvarhaisen tai iltamyöhän auringon säteily on heikompaa kuin keskipäivän tai varhaisen iltapäivän.

Aina valaistusolojen määrittely ei olekaan helppoa. Soppaa hämmentää myös se, että rajatapauksia on paljon. Silloin ei auta muu kuin kokeilemalla etsiä sopivat kasvit. Myös paikassa aiemmin menestyksellä kasvatetut lajit kertovat olosuhteista. Kysyjä kertoo tomaattien ja chilien menestyneen kulmaparvekkeella, vaikka ilmansuunta on luoteeseen. Tämä kertoo, että valoa kuitenkin lännestä saadaan verrattain paljon ja se laajentaa heti mahdollisten kasvien sortimenttia.

Puutarha.net_uutiskirjeen banneri_940x250px-2

Onko sinulla kysyttävää?

Puutarhanhoitoon ja pihakasveihin liittyvissä kysymyksissä sinua palvelee alan asiantuntija Puutarhamyymälä Muhevainen Oy. Muistathan, että yksi kysymys per kysyjä.

Kysy uusi kysymys>>

Tuleehan sinulle jo Puutarha.netin uutiskirje?

Puutarha.net -uutiskirje toimitetaan kahdesti viikossa, suoraan sähköpostiin.

Tilaa uutiskirje


Hyödynnä myös kasvikortistoa

Kasvikortisto on yksi Puutarha.netin suosituista Jäsenpalveluista ja jäsenyyshän on aivan ilmaista! Kasvikortistosta löytyy tietoa jo yli 1400 Suomessa menestyvästä kasvista; pihan ja puutarhan kasveista, luonnonkasveista sekä myös huonekasveista. Kortilta löytyy kasvin suomalaisen, ruotsalaisen sekä tieteellisen nimen lisäksi runsaasti tietoa, kuvia ja ohjeita kyseisestä kasvista.

Puutarha.netin Kasvikortisto onkin mainio apuväline pihan suunnittelussa, kasvien tunnistamisessa ja valinnassa – sekä hoidontarpeen määrittelyssä!

72078