• Etusivu
  • Hoitotyöt

Onko ilmansuunnilla merkitystä kasveille? Asiantuntija vastaa

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Puutarhamyymälä Muhevainen Oy
Julkaistu 27.04.2022Päivitetty 12.02.2024
20224_77943.jpg

Kuva: Shutterstock

Tämä kysymys koskee ilmansuuntia, kun kasvattaa kukkia parvekkeella tai sisällä. Asun siis kerrostalossa ja ylimmässä kerroksessa (6. kerros kulmassa). Ilmansuunnat ovat: olohuone luoteeseen ja parveke luoteis- ja länsisuuntaan. Huoneessani voi hyvin vain traakki- eli lohikäärmepuu ja anopinkieli. Parvekkeella, joka on lasitettu, kasvaa kyllä tomaatit hyvin. Sisällä voin saada chilit hyvin kasvamaan. Tiedän lannoituksesta kyllä paljonkin. Onko ilmansuunnilla siis isokin merkitys? Tietääkseni on, mutta en tiennyt, että näin iso merkitys. Tiedosta kiitollinen.

Puutarhamyymälä Muhevaisen vastaus:

Ilmansuuntien tärkein merkitys on niiden vaikutus valoisuuteen ja joskus myös tuulisuuteen. Esimerkiksi talon pohjoisseinusta saattaa olla niin varjoinen, ettei sinne juuri auringonvalo pääse. Silloin sinne soveltuvat vain syvää varjoa kestävät kasvit. Tilanne muuttuu, jos valoa saadaan osan päivää vaikkapa talon ylitse auringon ollessa korkeimmillaan. Jos pohjoispuolelle pääsee hyvin auringon valoa, kuten saattaa usein olla ylimmän kerroksen parvekkeella, ei mikään estä istuttamasta sinne auringossa viihtyviä kasveja. Toinen asia on, jos paikka on kovin tuulille altis. Silloin sinne eivät sovellu suojaista kasvupaikkaa tarvitseva kasvillisuus. Mutta, kuten kysyjän tapauksessa, parvekkeen lasitus tuo suojaa.

Etelän suuntakin saattaa olla varjoinen, jos edessä kasvaa varjostavaa puustoa tai edessä olevat rakennukset varjostavat. Keväällä lehtipuiden oksien välistä auringon säteet pääsevät läpi, mutta lehtien puhjettua paikka saattaa olla hyvinkin varjoinen. Kaikki suuretkaan puut eivät varjosta täysin, vaan saattavat päästää läpi hajavaloa, joka on monelle kasville paahteelta suojaava, jopa toivottu olosuhde.

<p data-block-key="3m3m4">Lukijan kuva osana kysymystä</p>
Lukijan kuva osana kysymystä

Olosuhteisiin sopivia kasveja valittaessa kannattaa havainnoida istutuspaikkaa eri vuodenaikoina ja myös päivän mittaan. Vuorokauden ajalla on sikäli merkitystä, että aamuvarhaisen tai iltamyöhän auringon säteily on heikompaa kuin keskipäivän tai varhaisen iltapäivän.

Aina valaistusolojen määrittely ei olekaan helppoa. Soppaa hämmentää myös se, että rajatapauksia on paljon. Silloin ei auta muu kuin kokeilemalla etsiä sopivat kasvit. Myös paikassa aiemmin menestyksellä kasvatetut lajit kertovat olosuhteista. Kysyjä kertoo tomaattien ja chilien menestyneen kulmaparvekkeella, vaikka ilmansuunta on luoteeseen. Tämä kertoo, että valoa kuitenkin lännestä saadaan verrattain paljon ja se laajentaa heti mahdollisten kasvien sortimenttia.

20224_77648.jpg
https://muhevainen.fi/?utm_source=puutarhanet&utm_medium=banneri&utm_campaign=uutiskirje

Onko sinulla kysyttävää?

Puutarhanhoitoon ja pihakasveihin liittyvissä kysymyksissä sinua palvelee alan asiantuntija Puutarhamyymälä Muhevainen Oy. Muistathan, että yksi kysymys per kysyjä.

Kysy uusi kysymys>>

Hyödynnä myös kasvikortistoa

Kasvikortisto on yksi Puutarha.netin suosituista Jäsenpalveluista ja jäsenyyshän on aivan ilmaista! Kasvikortistosta löytyy tietoa jo yli 1400 Suomessa menestyvästä kasvista; pihan ja puutarhan kasveista, luonnonkasveista sekä myös huonekasveista. Kortilta löytyy kasvin suomalaisen, ruotsalaisen sekä tieteellisen nimen lisäksi runsaasti tietoa, kuvia ja ohjeita kyseisestä kasvista.

Puutarha.netin Kasvikortisto onkin mainio apuväline pihan suunnittelussa, kasvien tunnistamisessa ja valinnassa – sekä hoidontarpeen määrittelyssä!

20238_82910.jpg
https://puutarha.net/kasvikortisto/
Puutarhamyymälä Muhevainen Oy
Hoitotyöt
kasvit
viikon kysymys
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20224_77652.jpg
Kuinka syvälle bambu kuuluu istuttaa? Asiantuntija vastaa
Ideana olisi istuttaa bambu, mutta kuinka syvälle se pitää istuttaa? Onko kasvin kasvukorkeudella jotain tekemistä tämän istutussyvyyden kanssa?
20224_77963.jpg
Minkä kokoisen istutuskuopan tuija tarvitsee? Asiantuntija vastaa
Tarkoitukseni on istuttaa 25 kpl 2 m korkeita timanttituijan paakkutaimia. Istutusväli on 0,75 m. Minkäkokoiset istutuskuopat tarvitsen ja paljonko havumultaa kuluu istutukseen?
20239_83132.jpg
Aiheuttaako aronia ripulia? Asiantuntija vastaa
Olen syönyt uusia aronian marjoja joka aamu. Voiko se aiheuttaa viikoksi mustat, vetiset ulosteet? Lähellä kasvoi muumiotaudin vaivaama luumupuu, mutta huuhdeltiin ja pakastettiin marja-aroniat. Onko joku kokenut samaa?
19_P_130580_1.jpg
Näin saat luumu- tai kriikunapuun leviämisen kuriin
Tämmöiset puut, jotka tekevät valtavasti juurivesoja, ovat tietysti tosi ongelmallisia. Niin kauan kun juurivesat ovat nurmikolla, tekee nurmikon leikkuri työnsä ja ne eivät pääse kasvamaan. Juurivesat ovat kyllä aika hanakoita kasvamaan ja niiden kanssa saa olla tarkkana, mutta nurmikon leikkaaminen pitää ne kyllä aisoissa.Entäs sitten, jos ne pääsevät sinne kukkapenkkiin? Sepä onkin ongelmallisempaa. Siihen ei ole oikeastaan mitään muuta apua kuin sitkeä leikkaaminen. Eli aina kun uusi juurivesa lähtee puskemaan päätänsä, niin naps poikki.Näihin ei voi käyttää esimerkiksi glyfosaattia, eli Roundupia tai tämän tyyppistä ainetta. Jos sitä laittaa juurivesoihin, se kulkeutuu myös emopuuhun, joka saattaa kokonaan sitten menehtyä.Ainoastaan leikkaaminen auttaa näihin. Toki siinä vaiheessa kun istutetaan puuta, voi siihen ympäröivään maastoon laittaa juuriestemattoa, jonka läpi nämä juurivesat eivät pääse. Ja sen täytyy olla nimenomaan juuriestemattoa. Mikään suodatinkangas ei pidättele juurivesoja. Ne puskevat sieltä kyllä läpi.
20228_79406.jpg
Vinkkejä isojen timanttituijien istuttamiseen? Asiantuntija vastaa
Tarkoitukseni on istuttaa 25 kappaletta kaksi metriä korkeita timanttituijan paakkutaimia. Istutusväli on 0,75 cm. Minkäkokoiset istutuskuopat tarvitsen ja paljonko havumultaa kuluu istutukseen?
202211_80204.jpg
Viikon kysymys: Mikä taimi mahtaa olla kyseessä?
Kesän alussa löysin pienen, vasta sirkkalehtivaiheen ohittaneen taimen kirkonkylän hautuumaan haudan kukkapenkistä. Tainta olen kasvattanut tomaattihuoneessa. Lehdet ovat pihlajan lehtien tapaiset, mutta hyvin ohuet. Taimi on harottunut. Runko vaikuttaa puumaiselta.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton