TAKAISIN

Minkä kokoiset istutuskuopat tuija tarvitsee? Asiantuntija vastaa

Julkaistu: 23.5.2022

Tarkoitukseni on istuttaa 25 kpl 2 m korkeita timanttituijan paakkutaimia. Istutusväli on 0,75 m. Minkäkokoiset istutuskuopat tarvitsen ja paljonko havumultaa kuluu istutukseen? 

Kuva: ShutterstockKuva: Shutterstock

Puutarhamyymälä Muhevaisen vastaus:

Istutuskuopan kokoon vaikuttavat olemassa olevan maa-aineksen laatu, istutettavan kasvin koko ja sen koko täysikasvuisena. Istutuskuoppa kaivetaan suureksi, jotta kasvin alle ja sivuille saadaan lisättyä laadukasta multaa. Jos olemassa oleva maa on jo itsessään laadukasta ja istutukseen sopivaa, uuden mullan määrää voidaan vähentää sekoittamalla osa pois kaivetusta mullasta uuteen multaan.

Kaivuussa myös nähdään, millaista maata paikalla on. Jos pohjalla on tiivistä savikkoa, asettaa se aivan toisenlaiset vaatimukset kuopalle kuin ns. tavanomainen puutarhamaa. Samoin, jos pohjalla on kaiken läpäisevää soraa tai kivimursketta.

Oletusajatuksena esimerkkilaskelmassa on, ettei istutuspaikalla ole suuria haasteita ja istutuskuopan ulkopuolellakin on sellaista maata, johon puiden juuret pääsevät kasvamaan. Toisekseen oletetaan, että istutuksessa käytetään uutta multaa eikä uuden ja vanhan seosta.

Istutuskuopaksi tuijjille kaivetaan yhtenäinen oja, ei erillisiä istutuskuoppia. Jos erilliset kuopat näin tiheässä istutuksessa onnistuvat, ovat ne auttamattomasti liian pieniä. Ojan koko on 0,8 x 0,8 x 19 m. Sinne mahtuu multaa n. 12,2 kuutiota. Isoilla tuijilla on isot paakut, joiden koko vaihtelee kasvatustavasta ja pellosta nostotavasta riippuen. Oletuskoko on 35 l/puu. Yhteensä paakut vähentävät mullan tarvetta 875 l.

Mullan menekissä pitää ottaa huomioon, että multaa pitää tiivistää. Siksi sitä saattaa kulua enemmänkin, mikäli multa mitataan irtotilavuutena eli tiivistämättömänä. Ylimääräistä multaa kannattaa myös varata istutuksen viimeistelyyn ensimmäisten kastelujen jälkeen.

Summa summarum – tämä laskelma on vain suuntaa antava. Tarkempaa mullan menekkiä on arvioitava paikan päällä, kun kaikki muuttuvat tekijät ovat tiedossa. Ja vielä yksi nyrkkisääntö: multaa menee lähes aina enemmän kuin on arvioitu. Ja jos toisin käy, se on poikkeus, joka vahvistaa säännön.

Puutarha.net_uutiskirjeen banneri_940x250px-2

Onko sinulla kysyttävää?

Puutarhanhoitoon ja pihakasveihin liittyvissä kysymyksissä sinua palvelee alan asiantuntija Puutarhamyymälä Muhevainen Oy. Muistathan, että yksi kysymys per kysyjä.

Kysy uusi kysymys>>

Tuleehan sinulle jo Puutarha.netin uutiskirje?

Puutarha.net -uutiskirje toimitetaan kahdesti viikossa, suoraan sähköpostiin.

Tilaa uutiskirje


Hyödynnä myös kasvikortistoa

Kasvikortisto on yksi Puutarha.netin suosituista Jäsenpalveluista - ja jäsenyyshän on aivan ilmaista! Kasvikortistosta löytyy tietoa jo yli 1400 Suomessa menestyvästä kasvista; pihan ja puutarhan kasveista, luonnonkasveista sekä myös huonekasveista. Kortilta löytyy kasvin suomalaisen, ruotsalaisen sekä tieteellisen nimen lisäksi runsaasti tietoa, kuvia ja ohjeita kyseisestä kasvista.

Puutarha.netin Kasvikortisto onkin mainio apuväline pihan suunnittelussa, kasvien tunnistamisessa ja valinnassa - sekä hoidontarpeen määrittelyssä!

72078