TAKAISIN

Onko pihavierailulle tullut käärme vaarallinen?

Julkaistu: 18.7.2022

Käärmeen kohtaaminen on aina vähän säikäyttävä tilanne. Etenkin, jos sellainen ilmaantuu aivan pihapiiriin. Tärkeintä olisi osata tunnistaa mikä käärme on kyseessä vai onko kyseessä edes käärme. Ainoa Suomessa tavattava myrkyllinen käärme on kyy.

Rantakäärme on löytänyt mieluisan paikan terassin kaiteen raosta.Rantakäärme on löytänyt mieluisan paikan terassin kaiteen raosta.

Käärme vai ei?

Kyyn lisäksi Suomessa tavataan kahta tarhakäärmeiden heimoon kuuluvaa lajia, rantakäärme ja kangaskäärme. Kangaskäärmettä kutsutaan myös kanervakäärmeeksi ja sitä tavataan oikeastaan vain Ahvenanmaalla. Näiden lisäksi käärmettä muistuttaa vaskitsa, joka todellisuudessa on jalaton lisko. Vaskitsa ei ole myrkyllinen. Vaskitsa on käärmeitä kömpelömpi ja täysikasvuisia käärmeitä lyhyempi ja sen paras tuntomerkki on liikkuva pupilli. Käärmeillä pupilli ei liiku.

Käärmeen tunnistaminen

Käärmelajien tunnistaminen on oikeastaan aika helppoa. Tunnistamista vaikeuttaa se, että värejä on useita ja etenkin kun käärme on musta, osa tunnusmerkeistä häipyy.

Kyyn tyypillinen tunnusmerkki on selässä oleva sahanteräkuvio vastaavasti rantakäärmeen selkeä tunnusmerkki on niskatäplät, jotka ovat keltaiset. Ne voivat olla myös valkeat tai oranssit. Kummankin käärmeen tunnusmerkit häipyvät, jos kyseessä on musta yksilö. Tällöin on havainnoitava muita seikkoja.

Rantakäärmeellä on päälaella, silmien takana suuria kilpimäisiä suomuja. Kyyllä vastaavia ei ole. Kyyn silmät ovat punaiset ja silmäterä on viivamaisen kapea soikio, kun rantakäärmeen silmäterä on pyöreä. Rantakäärme on pitkä ja varsin ohut. Sen ruumista luonnehditaan ”ruoskamaiseksi”. Tyypillinen pituus on 75 – 90 cm Kyy taas täysikasvuisenakin hieman lyhyempi ja paksumpi. Kyyn tyypillinen pituus on noin 60 cm. Molemmista lajeista on kuitenkin löydetty myös pidempiä yksilöitä.

Rantakäärmeellä on päälaella ja silmien takana suuria kilpimäisiä suomuja ja sillä on niskatäplät.Rantakäärmeellä on päälaella ja silmien takana suuria kilpimäisiä suomuja ja sillä on niskatäplät.

Rantakäärme on vaaraton hyötyeläin, joka on rauhoitettu eikä sitä saa tappaa. Se käytännössä luikkii liukkaasti karkuun ihmistä tai vaikkapa uteliasta lemmikkikoiraa.

Rantakäärme. Kuva Tero Ylikoski.Rantakäärme. Kuva Tero Ylikoski.

Tyypilliset tuntomerkit

Kyy: Selässä sahalaitakuvio, joka ei mustassa yksilössä erotu. Punainen silmä. Viivamaisen ovaali musta pupilli.

Rantakäärme: Päälaella ja silmien takana suuria kilpimäisiä suomuja ja niskatäplät. Pyöreä musta pupilli, jota ympäröi kullankeltainen rengas.

On hyvä muistaa, että väristä ja kuvioista ei käärmettä aina voi tunnistaa. Luonnosta kun löytyy myös harvinaisia poikkeuksia. Oikeastaan silmä on käärmeen paras tuntomerkki. Käärmeen silmä on luometon ja nahan peitossa. Nahanluontivaiheessa silmien värissäkin saattaa olla poikkeuksia. Kannattaa siis aina olla vähän varuillaan kun kohtaa käärmeen. 


Lähteet:
Luontoliitto: http://kevatseuranta.fi/lajit/
Suomen eläimet : 3. Kalat, sammakkoeläimet ja matelijat.