• Etusivu
  • Hoitotyöt

Kotipuutarhan syksy

Rakentajan toimitus
Päivitetty 20.02.2023
20232_80908.jpg

(Kuva: Adobe Stock)

Syyskesän kasvirunsaus houkuttelee nauttimaan pimenevistä illoista ja sadon runsaudesta puutarhassa. Viilenevät säät ja kosteat yöt mahdollistavat myös uusien monivuotisten kasvien nopean kasvuunlähdön. Vielä ei ole myöhäistä toteuttaa kesän aikana kypsyneitä puutarhaunelmia.

Istuta syksyllä kevään loistoa

Syksy on hyvää aikaa jakaa ja istuttaa perennoja sekä istuttaa puita ja pensaita. Syksyllä istutetut taimet aloittavat keväällä kasvunsa aikaisin. Taimet ehtivät juurtua hyvin ennen maan routaantumista, kun ne istutetaan syyskuun puoliväliin mennessä. Tätä myöhäisempien istutusten juurtumista voidaan parantaa kattamalla maan pinta taimen ympärillä esimerkiksi kuivilla puunlehdillä.

Istutusten onnistumiseksi tärkeintä on valita kasvit kasvupaikan mukaan. Sopivien valo-olosuhteiden lisäksi kasvit tarvitsevat oikeanlaisen kasvualustan. Maata onkin syytä parantaa lähes aina ennen istutusta. Savi-, hiekka- ja hietamaille tarvittavaa humusta saadaan lisäämällä istutusalueelle esimerkiksi Puutarhan Mustaa Multaa tai Turvemultaa.

Astiataimet istutetaan liki entiseen syvyyteen niin, että paakun yläreuna peittyy mullan alle. Istutuksen yhteydessä taimet kastellaan perusteellisesti niin, että multa kostuu kauttaaltaan. Jos istutuksen jälkeen on pitkään poutaa, taimia kastellaan säännöllisesti.

Kukilla uutta väriä puutarhaan

Syyskesällä pihaan hankitaan kylmyyttä kestäviä yksivuotisia syyskukkijoita. Värikkäät ruukkukrysanteemit, syysasterit, koristekaalit ja pensastädykkeet kestävät pikkupakkasia ja siten ilahduttavat pitkään syksyyn. Talveen asti kauniina säilyvät hyvin pakkasta kestävät kanervat ja callunat. Syyskukkijoita kastellaan säännöllisesti ja niiden lannoitusta jatketaan koko kukinnan ajan. Lannoitukseen soveltuu vaikka kasteluveden mukana annettava Luonnonravinneneste kesäkukille.

Katso vinkit: Syysistutus ruukkuun

(Kuva: Adobe Stock)
(Kuva: Adobe Stock)

Istuttamalla kukkasipuleita syksyllä varmistetaan seuraavan kevään ja alkukesän kukkaloisto. Tulppaanit, narsissit, sinililjat ja krookukset ovat kotipihojen rakastetuimpia sipulikukkia. Ehkä tänä vuonna voisi kokeilla jotain vähän erikoisempaakin! Joulukukkana yleinen hyasinttiviihtyy myös puutarhassa ja huumaa keväällä tuoksullaan. Balkaninvuokko, koiranhammas ja kevättähti kukkivat aikaisin ja muodostavat kasvaessaan näyttäviä kukkamättäitä.

Sipulit istutetaan kärjet ylöspäin. Sopiva istutussyvyys on kolme kertaa sipulin oma korkeus. Pienet sipulimäärät istutetaan istutuslapiolla, mutta suuria määriä istutettaessa työ käy nopeimmin puutarhalapiolla. Tasakärkisellä lapiolla tehdään yhtenäinen istutuskuoppa, jonka pohja kuohkeutetaan ja tasataan. Sipulit asetellaan kuopan pohjalle kärjet ylöspäin ja peitetään lopuksi mullalla. Koska kukkasipulit ovat myyrien herkkua, kannattaa sinne tänne istutettujen sipulien väliin tehdä reikiä, joihin laitetaan kanankakkarakeita. Kanankakkarakeilla, kuten Biolan Luonnonlannoitteella, on myyriä karkottava vaikutus.

Kukkasipuleita voi istuttaa myös ruukkuun. Mullaksi valitaan ilmava hiekkapitoinen multa, kuten Kaktusmulta. Ruukkuja kastellaan säännöllisesti koko juurtumisen ajan. Kukkiakseen kukkasipulit vaativat kylmäkauden, joten istutetut ruukut viedään kellariin. Talvehtimispaikan tulee olla pimeä ja lämpötilan alle kymmenen astetta. Jos ei ole kellaria, ruukut voidaan haudata puutarhamaahan ja peittää paksulla kerroksella lehtiä. Päällimmäiseksi laitetaan peite, jonka alta ruukut on mahdollista nostaa keväällä hyödettäväksi.

Lisää kukkasipulien istuttamisesta

(Kuva: Adobe Stock)
(Kuva: Adobe Stock)

Huolehdi marjakasveista ja hedelmäpuista

Hedelmäpuissa ja marjapensaissa kypsyy vitamiinipitoinen sato tuoreena maisteltavaksi ja talven varalle säilöttäväksi. Mansikat, pensasmustikat, herukat ja aroniat ovat myös lintujen herkkua. Suojaverkot ja mitä erilaisimmat pelättimet on syytä asentaa paikoilleen jo raakilevaiheessa. Säännöllisellä kastelulla turvataan riittävä vedensaanti ja mehukas sato.

Sadonkorjuun jälkeen, tai kuitenkin viimeistään elo-syyskuussa, on syyslannoituksen aika. Myöhemmin kasvit eivät ehdi enää hyödyntämään syyslannoksen sisältämiä ravinteita ja ne huuhtoutuvat sateiden mukana pois kasvien ulottuvilta. Syksyllä käytetään aina siihen tarkoitettua erikoislannoitetta, joka ei sisällä lainkaan kasvua rehevöittävää typpeä. Yksi tällainen lannoite on rakeistettu Syksyn PK-lannoite. Lannoite sisältää eloperäisessä muodossa olevaa fosforia ja kaliumia sekä hivenravinteita. Syyslannoitteen sisältämä fosfori varmistaa seuraavan vuoden kukkasilmujen kehittymisen ja siten runsaan sadon. Lannoitteen toinen tärkeä ravinne, kalium, puolestaan väkevöittää kasvin solunesteen, jolloin kasvi kestää paremmin pakkasta.

(Kuva: Adobe Stock)
(Kuva: Adobe Stock)

Vanhoihin omenapuihin ilmestyy monesti muumiotautisia hedelmiä, jotka ruskettuvat, pehmenevät ja lopulta peittyvät harmaista itiöpesäkkeistä. Muumiotautiset omenat hävitetään joko polttamalla, viemällä kaatopaikalle, kaivamalla maahan tai kompostoimalla. Kauttaaltaan eristetyssä lämpökompostorissa, kuten Biolan Pikakompostorissa, lämpötila nousee riittävän korkeaksi itiöiden tuhoutumiseksi ja saastuneet omenat voidaan kompostoida muun jätteen seassa.

Kasvimaalta valmistuu herkkuja pitkälle syksyyn

Kasvimaalta on päästy jo maistelemaan herneitä, salaatteja ja yrttejä. Kaalit, purjot ja punajuuret kasvavat pitkälle syksyyn ja niiden korjuuta voikin viivyttää suuremman sadon toivossa syys-lokakuulle. Kellariin tai kylmiöön varastoitavat juurekset peitetään nahistumisen estämiseksi esimerkiksi Perusturpeella. Hapan turve juureksien välissä estää myös varastotautien leviämisen.

Kun sato on kerätty kasvimaalta, on maanparannuksen aika. Erilaisilla maanparannustoimenpiteillä pyritään lisäämään maan pieneliöiden ja samalla myös kasvien viihtyvyyttä. Laihoille hiekka- ja hietamaille sekä savisille maille käytetään maanparannukseen vaikka luonnonmukaisesti lannoitettua ja kalkittua Turvemultaa tai kompostia. Kasvuturve nostaa maan humuspitoisuutta ja parantaa siten maan mururakennetta. Hiekka- ja hietamailla turve lisää myös ravinteiden- ja vedenpidätyskykyä. Sopiva levitysmäärä on 3–5 sentin kerros ennen muokkausta.

Lue lisää:Kasvimaan syystyöt

Hoitotyöt
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20065_91.jpg
Perennojen talvisuojaus
Perennojen elämäkään ei ole ongelmatonta: Lämmin, märkä syksy ja alkutalvi edistävät homeen kasvua. Lumeton keskitalvi tai kovat pakkaset voivat palelluttaa perennat. Aurinko ja kuivaava tuuli saattavat kuivattaa perennat kuoliaaksi.Tavallisimmat perennat eivät talvisuojausta tarvitse. Talvisuojaus on tärkeä esim. kivikkokasveille ja nuorille taimille. Lumi on paras talvisuoja. Lumen kertymistä voi auttaa havuilla. Myös ilmavan turpeen lisääminen kasvin tyvelle antaa hyvän suojan. Ainakin syysleimut, punatähkä, keijunkukka ja kevätakaihonkukka saavat helposti talvivaurioita. Kevätkylmiltä suojaa voivat tarvita mm. särkynytsydän, marskinlilja, kuningaslilja ja valeangervo.Kasveista saat lisätietoa Puutarha.netin Kasvikortistosta!
202311_79767.jpg
Tähtianis tuo ruokaan lakritsan makua
Rusotähtianis (Illicium verum), tunnetummin tähtianis, on monelle tuttu jouluinen mauste. Tähtianiksen maku on pippurinen ja lakritsainen. Se on tavallista anista voimakkaampi. Se on lähtöisin Kiinasta ja Pohjois-Vietnamista. Se kuuluu kiinalaisen keittiön perusmausteisiin ja sitä käytetään myös lääkeaineena.
20119_27788.jpg
Kanttarelli
Rakkaalla lapsella on monta nimeä, niinpä kanttarelli tunnetaan myös keltavahverona, keltasienenä sekä kantarellina.
20228_79365.jpg
Vanha huonekasvi kaipaa tunnistusta – Asiantuntija vastaa
On ollut meillä jo vuodesta 1970 lähtien. Jouduttu katkaisemaan jokusen kerran, kun kasvaa niin isoksi.Tekee poikasia ja hikoilee aina välillä.
20211_68015.jpg
Huonekasveja hedelmistä
Eksoottiset hedelmätMonien eksoottisten lajien siemenet itävät helposti ja niistä voidaan saada erikoisia huonekasveja. Kypsistä hedelmistä talteen otetut siemenet kylvetään hiekkapitoiseen kylvömultaan (ei voimakkaasti lannoitettuun huonekasvimultaan), peitetään haihduttamisen vähentämiseksi ja asetetaan lämpimään ja valoisaan paikkaan. Kylvös on myös jatkossa pidettävä tasaisen kosteana. Paras kylvöaika näillekin siemenille on kevät ja alkukesä.Taimettamisen jälkeen kasvit tarvitsevat paljon valoa, lämpöä ja monet myös kasvutilaa. Kasteluvettä kannattaa seisottaa vuorokauden ja kasveja pitää myös sumutella. Useimmat taimista ovat alkujaan tropiikin lämmöstä, joten kylmää ja vetoa ne eivät siedä.Minkä hedelmän siemeniä sitten kannattaisi lähteä kokeilemaan ja kuinka tulisi toimia?Ps. Aihetta sivuten saattaisi kiinnostaa myös artikkeli: Matkalta mukaan: kotipuutarhurin kasvituliaiset
20228_79293.jpg
Lehtipuun lehtien irtoamisen estämiskeinoja? Asiantuntija vastaa
Mitä keinoja on, että kuivatettavan vihdan eli vastan lehdet eivät irtoa, vaan pysyvät kiinni mahdollisimman pitkään? Missä lehtipuussa tai pensaassa lehdet pysyvät paremmin kuin koivussa, kun sen säilöö kuivattamalla talven varalle? Mistä juhannuksen aikoihin leikatun oksan lehtien irtoaminen ylipäätään johtuu?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton