TAKAISIN

Miksi vanha japaninmarjakuusi kellastuu? Asiantuntija vastaa

Päivitetty: 22.5.2023

Pihallamme oleva yksittäinen, iso, ehkä noin 70 vuotiaan japaninmarjakuusen latva alkoi kellastumaan pari kesää sitten. Nyt sen latvassa on enää vähän neulasia ja nekin ovat keltaisia. Vain alimmissa oksissa tänä keväänä uusia neulasia. Onkohan puulle enää mitään tehtävissä?

(Kuva: Adobe Stock)(Kuva: Adobe Stock)

Puutarhamyymälä Muhevaisen vastaus:

Valitettavasti kuulostaa siltä, että ne oksat, joiden neulaset ovat kellastuneet eivätkä ole tehneet uutta vuosikasvua, ovat kuolleet. Asian voi varmistaa leikkaamalla kuolleeksi arveltua oksaa. Jos kuoren alla oleva, ravinteita kuljettava nilakerros on vihreä, on oksassa vielä eloa. Toinen asia sitten on se, onko vaurio jo niin laaja, että puu ei silti jaksa enää uusia silmuja muodostaa.

Kaikki kuivat oksat kannattaa leikata pois. Sen jälkeen on helpommin nähtävissä, jäikö jäljelle niin paljon elävää kasvustoa, että puulle kannattaa antaa mahdollisuus kasvattaa uusia oksia. Tähän vaikuttaa toki myös alkuperäinen syy puun huonoon vointiin ja voidaanko tämä syy poistaa. Muutenhan on vaara, että vaurio vain leviää nyt elossa oleviin oksiin.

Puun huonovointisuuden syytä voi vain arvailla. Edellisillä kasvukausilla on ollut pitkiä, kuivia jaksoja jo parin aiemman vuoden aikana. Kun havupuu kasvukaudella kärsii kuivuudesta, sama kuivuus jatkuu talven tullen maan jäätyessä. Seurauksena ovat ruskistuneet oksat kevään tullen. Vaurio on siis mahdollisesti tapahtunut jo paljon ennen kuin oksat ovat ruskettuneet.

Jos kyseessä ovat kuivuuden aiheuttamat vauriot, reipas (mutta ei liioiteltu) kastelu koko kasvukauden ajan koko juuristoalueella, ja mahdollisesti pintamaan laadun parantaminen humuslisäyksellä saattavat auttaa marjakuusen elossa olevaa osaa selviytymään.

Kastelun tarpeen arvioiminen on joskus vaikeaa ja liikaakin voi kastella. Vinkkejä arviointiin löytyy artikkelistamme.

Puutarha.net_uutiskirjeen banneri_940x250px-2

Onko sinulla kysyttävää?

Puutarhanhoitoon ja pihakasveihin liittyvissä kysymyksissä sinua palvelee alan asiantuntija Puutarhamyymälä Muhevainen Oy. Muistathan, että yksi kysymys per kysyjä.

Kysy uusi kysymys>>

Tuleehan sinulle jo Puutarha.netin uutiskirje?

Puutarha.net -uutiskirje toimitetaan kahdesti viikossa, suoraan sähköpostiin.

Tilaa uutiskirje


Hyödynnä myös kasvikortistoa

Kasvikortisto on yksi Puutarha.netin suosituista Jäsenpalveluista – ja jäsenyyshän on aivan ilmaista. Kasvikortistosta löytyy tietoa jo yli 1400 Suomessa menestyvästä kasvista; pihan ja puutarhan kasveista, luonnonkasveista sekä myös huonekasveista. Kortilta löytyy kasvin suomalaisen, ruotsalaisen sekä tieteellisen nimen lisäksi runsaasti tietoa, kuvia ja ohjeita kyseisestä kasvista.

Puutarha.netin Kasvikortisto onkin mainio apuväline pihan suunnittelussa, kasvien tunnistamisessa ja valinnassa – sekä hoidontarpeen määrittelyssä!

72078