TAKAISIN

Mikä tuhoaa kärhön kukat? Asiantuntija vastaa

Päivitetty: 1.6.2023

Mikä tuhoaa kärhön kukat sisältäpäin? Kukat aukeavat muotopuolina ja terälehdet käpristyneinä, muun muassa 'Madame Julia Correvon'. Mikä avuksi?

Clematis 'Madame Julia Correvon' (Kuva: Adobe Stock)Clematis 'Madame Julia Correvon' (Kuva: Adobe Stock)

Puutarhamyymälä Muhevaisen vastaus:

Kärhön kukka voi puhjeta epämuodostuneena tai myös ikään kuin vajaasti muodostuneena useistakin syistä. Vihjeitä kysymyksessä on kovin vähän, joten vastauksessa käsitellään yleisiä syitä kukkien epämuotoisuudelle.

Itse kukka-aihe on voinut vahingoittua jo ennen nupun kehityksen alkamista. Syynä voi olla kukka-aiheen paleltuminen herkässä kehitysvaiheessa (esim. yöpakkaset). Myös kuivuus voinee tietyssä vaiheessa aiheuttaa yleisimmin vajaasti kehittyneitä kukkia. Jos kasvi on muilta osin kunnossa ja se on vakiintunut kasvupaikalleen eikä tänä keväänä istutettu, jompi kumpi näistä syistä sopivat kysymyksen kuvaukseen.

Nuppuvaiheessa kärhön kehitystä voivat joskus häiritä pihtihäntäiset, jotka nakertavat nuppuja ja lehtiä. Tai eräs ulkomuodoltaan kärpästä muistuttava pistiäislaji voi tehdä tuhojaan. Nämä molemmat kuitenkin aiheuttavat kukinnan lisäksi kasville muitakin vaurioita.

Kärhöillä voi esiintyä myös liikakasvua aiheuttavaa fytoplasmaa, joka aiheuttaa lehtien ja kukkien epämuotoisuutta. Kysymyksen kuvauksen perusteella tästä tuskin on kysymys, sillä liikakasvuisuudessa kasvissa on ikään kuin jotain liikaa, kuten paljon epämuotoisia terälehtiä tai lehtiä ryppäinä.

Puutarha.net_uutiskirjeen banneri_940x250px-2

Onko sinulla kysyttävää?

Puutarhanhoitoon ja pihakasveihin liittyvissä kysymyksissä sinua palvelee alan asiantuntija Puutarhamyymälä Muhevainen Oy. Muistathan, että yksi kysymys per kysyjä.

Kysy uusi kysymys>>

Tuleehan sinulle jo Puutarha.netin uutiskirje?

Puutarha.net -uutiskirje toimitetaan kahdesti viikossa, suoraan sähköpostiin.

Tilaa uutiskirje


Hyödynnä myös kasvikortistoa

Kasvikortisto on yksi Puutarha.netin suosituista Jäsenpalveluista – ja jäsenyyshän on aivan ilmaista. Kasvikortistosta löytyy tietoa jo yli 1400 Suomessa menestyvästä kasvista; pihan ja puutarhan kasveista, luonnonkasveista sekä myös huonekasveista. Kortilta löytyy kasvin suomalaisen, ruotsalaisen sekä tieteellisen nimen lisäksi runsaasti tietoa, kuvia ja ohjeita kyseisestä kasvista.

Puutarha.netin Kasvikortisto onkin mainio apuväline pihan suunnittelussa, kasvien tunnistamisessa ja valinnassa – sekä hoidontarpeen määrittelyssä!

72078