TAKAISIN

Mikä vialla, kun nurmikossa on aukkoja talven jäljiltä? Asiantuntija vastaa

Päivitetty: 30.3.2023

Meillä on nurmikossa aukkokohtia, jossa ei kasva nurmikko lainkaan. Kyseessä 8 vuotta vanha piha eikä ongelmaa ole ollut aikaisemmin. Mitä pitäisi tehdä, ettei ongelma toistuisi ensi vuonna? Ilmastoin nurmikon, lisäsin multaa sekä uudet ruohonsiemenet keväällä, mutta yksikään ei itänyt ja aukot ovat yhtä pahat kuin keväällä. 

Lukijan kuva kysymykseen.Lukijan kuva kysymykseen.

Puutarhamyymälä Muhevaisen vastaus:

Nurmen talvivauriot ovat todennäköisesti viime talvena muodostuneen jääpoltteen aiheuttamia. Tätä vauriota esiintyi tänä keväänä runsaasti, koska talven olosuhteet olivat monin paikoin haastavat lämpötilan sahatessa ylös ja alas. Lumipeitteestä huolimatta maan pintaan muodostui paksu jääkerros, jonka alla nurmiheinä tukahtui.

Kokonaan toinen ongelma on se, että korjaustoimet eivät ottaneet onnistuakseen. Kun uudet nurmensiemenet eivät idä, on kyse lähes aina siitä, että olosuhteet eivät ole siemenen itämiselle otolliset. Itääkseen nurmen siemen tarvitsee maan, joka on ilmava, mutta sen verran tiivis, että se kestää esim. kävelyä. Sellaiseen maahan siemen asettuu hyvin ja on tukevasti maakosketuksessa.

Tarvitaan myös lämpöä ja kosteutta. Riittävä kosteus varmistetaan sadettamalla multa etukäteen ennen kylvöä siten, että se on syvältäkin kostea. Kylvön jälkeen kosteutta ylläpidetään sadettamalla tarpeen mukaan, kunnes nurmi on tukevassa kasvussa. Käytännössä vähintään ensimmäisenä kasvukautena on oltava kastelussa huolellinen. Mikäli itämisvaiheessa vain mullan pinta on kostea, se kuivahtaa nopeasti ja vaurioittaa siementä helposti. Tässä vaiheessa siemen on herkimmillään ja pienikin kuivahtaminen voi tappaa siemenen.

Vaikka nurmen siemenet eivät ole itäneet, on kuitenkin outoa, että mulloksessa ei mikään muukaan kasva. Yleensä luonto nimittäin pyrkii täyttämään paljaan maan. Jos uusi multa on liian ravinteikasta, voi olla, että luonnonkasvien siemenet eivät siinä idä. Siinä tapauksessa sama syy on voinut estää myös nurmen siemenen itämisen.

Puutarha.net_uutiskirjeen banneri_940x250px-2

Onko sinulla kysyttävää?

Puutarhanhoitoon ja pihakasveihin liittyvissä kysymyksissä sinua palvelee alan asiantuntija Puutarhamyymälä Muhevainen Oy. Muistathan, että yksi kysymys per kysyjä.

Kysy uusi kysymys>>

Tuleehan sinulle jo Puutarha.netin uutiskirje?

Puutarha.net -uutiskirje toimitetaan kahdesti viikossa, suoraan sähköpostiin.

Tilaa uutiskirje


Hyödynnä myös kasvikortistoa

Kasvikortisto on yksi Puutarha.netin suosituista Jäsenpalveluista – ja jäsenyyshän on aivan ilmaista. Kasvikortistosta löytyy tietoa jo yli 1400 Suomessa menestyvästä kasvista; pihan ja puutarhan kasveista, luonnonkasveista sekä myös huonekasveista. Kortilta löytyy kasvin suomalaisen, ruotsalaisen sekä tieteellisen nimen lisäksi runsaasti tietoa, kuvia ja ohjeita kyseisestä kasvista.

Puutarha.netin Kasvikortisto onkin mainio apuväline pihan suunnittelussa, kasvien tunnistamisessa ja valinnassa – sekä hoidontarpeen määrittelyssä!

72078