TAKAISIN

Nauti kesän herkuista myös talvella
– pakasta, pikkelöi, säilö ja kuivaa

Päivitetty: 18.7.2023

Kesän makeat marjat ja syksyn mehevä sato maistuisi varmasti myös talvella. Paras tapa päästä nauttimaan herkkuja on tallettaa ne talteen säilömällä. Itse säilöntään on useita tapoja aina pakastamisesta kuivaamiseen ja purkitukseen. Valitse säilöntätapa sen mukaan, mitä ruoka-ainetta olet säilömässä ja minkälaista säilyvyysaikaa tavoittelet.

Säilö kesän maut purkkiin hillona tai pakasta.Säilö kesän maut purkkiin hillona tai pakasta.

Ehkä kaikkein tutuimmat tavat säilöntään ovat tietysti erilaiset pakasteet, mutta myös hillot, mehut sekä hyytelöt ja marmeladit. Kukapa ei olisi itsekeitetystä hillosta laittanut puuron keskelle hillonokareen tai juonut virkistävän lasillisen marjamehua. Myös pikkelöinnit ovat taatusti tuttuja esimerkiksi suolakurkkujen muodossa.

Mutta miten kannattaa säilöä marjat, kasvikset ja sienet?

Herkkuja pakastimesta

Pakastaminen on loistava vaihtoehto ruoan säilöntään. Lisäksi se on nopeaa ja vaivatonta. Kun ruoka-aineiden pakastaminen tehdään oikein, säilyvät ne ominaisuuksiltaan pitkälti tuoreiden kaltaisena. On tärkeää pakastaa tuotteet mahdollisimman tuoreena.

Varsinaisia säilöntäaineita et pakastaessasi tarvitse. Esimerkiksi hyvälaatusta riistaa voit pakata tyhjiöön ja sen jälkeen laittaa pakastimeen. Marjoista voit tehdä kätevästi annospusseja, viipaleita, soseita tai vaikka marjasekoituksia. Myös mehuksi ja hilloiksi keitetyt tuotteet on mahdollista pakastaa. Iso osa kasviksista soveltuu pakastukseen, poikkeuksena toki vesipitoisuudeltaan suuret, kuten kurkku. Jos olet erityisesti kiinnostunut kasvisten pakastamisesta, löydät hyviä vinkkejä esimerkiksi Marttojen sivuilta.

Pakasta marjat mahdollisimman tuoreena. (Kuva: Adobe Stock)Pakasta marjat mahdollisimman tuoreena. (Kuva: Adobe Stock)

Pehmeät, helposti rikkoutuvat marjat, kuten mansikat, mustikat ja vadelmat kannattaa pakastaa rasioihin. Osa marjoista kaipaa seurakseen ripauksen sokeria, jotta maku ja rakenne säilyvät myös silloin kun on tullut sulatuksen aika. Vastaavasti puolukka sekä mustikka eivät sokeria välttämättä kaipaa.

Kun olet aikeissa pakastaa, jäädytä tuotteet mahdollisimman nopeasti ja kun olet aikeissa hyödyntää niitä, sulata oikein - näin saat säilytettyä tuotteiden alkuperäiset ominaisuudet. Kannattaa kuitenkin muistaa, että pakastaminen ei tee tuotteista ikuisesti säilyviä, vaan käy säännöllisesti pakastimesi sisältö läpi ja hyödynnä vanhat uusien tieltä.

Muista sulattaa pakastin

Muistathan sulattaa vanhan pakastimen säännöllisesti. Suositeltava ajankohta on talvella, jolloin pakasteet voi siirtää ulos odottamaan sulatuksen valmistumista. Sulatuksen ajankohdan näkee helposti siitä, kun pakastin alkaa kerryttää huurekerrosta pinnoilleen.


Pakastinta hankkimassa?

Erilaisia pakastimia on markkinoilla useilta valmistajilta ja useita kokoja. Jos olet vasta hankkimassa talouteesi erillistä pakastinta, kannattaa hieman käyttää aikaa siihen, että miettii minkälainen on oma tarve. 

Esimerkiksi arkkupakastimista löytyy näppäriä muutaman hengen talouteen erinomaisesti soveltuvia malleja, joiden vetoisuus on 60 litran luokkaa. Enemmän aiheeseen perehtyneelle löytyy toki jo suurempia malleja aina sadasta litrasta ylöspäin aina noin 460 litraiseen arkkupakastimeen asti.

Senz arkkupakastin saatavana sekä 99 litraisena että 198 litraisena.Senz arkkupakastin saatavana sekä 99 litraisena että 198 litraisena.
Gorenje Essential Line pakastimet Powerin myymälöistä kautta maan.Gorenje Essential Line pakastimet Powerin myymälöistä kautta maan.

Powerin valikoimista löydät laadukkaat ja jokaiseen kotitalouteen sopivan kokoiset arkkupakastimet.
Hyvä vinkki Powerilta: Sisätilavuutta hahmotellessa voi ajatus siitä, että yksi maitopurkki on litran ja tyypillinen iso marjaämpäri kymmenen litran suuruinen.

Kuvissa:
Pieni arkkupakastin pieniin tiloihin: Energiatehokas Senz 99 litrainen ja hieman tilavampi Senz 198 litrainen.

Kylmään kellariin tai autotalliin täydellinen Gorenje Essential Line 303 litraa tai Gorenje 384 litraa. Gorenjelta saatavissa myös suuri 457 litrainen Essential Line -säiliöpakastin.

Nappaa parhaat tarjoukset Powerilta!

ARKKUPAKASTIMET

Kuivaus on vanha tapa säilöä maut talteen

Marjojen, hedelmien sekä vihannesten säilöntää voi tehdä myös kuivattamalla. Tämä onkin erittäin hyvä vaihtoehto, sillä kuivaaminen säilyttää tuotteissa niiden maun ja useimmat ravintoaineet. Tavallisimmin kuivaukseen valikoituvat puutarhassa kasvavat yrtit, metsän kätköistä saaliiksi saadut sienet sekä vihannekset. Joiltain osin myös lihaa ja kalaa voi kuivata, mutta ota huomioon, että todella rasvaiset tuotteet eivät sovellu kuivattavaksi.

Jos valitset kuivauksen, muista kuivattaa tuotteita riittävästi, mutta samalla varo kuivattamasta liikaa. Liian kosteiksi jääneet tuotteet homehtuvat herkästi, kun taas liiaksi kuivatut eivät enää palautu – tästä hyvänä esimerkkinä kuivatut sienet.

Kuivatut omenalastut ovat maukas herkku. (Kuva: Adobe Stock)Kuivatut omenalastut ovat maukas herkku. (Kuva: Adobe Stock)

Kuivata marjoja, hedelmiä tai sieniä

Kuivatukseen soveltuvia menetelmiä ovat perinteinen ulkona kuivattaminen – tämä toki edellyttää alhaista ilmankosteutta. Sisätiloissa yrttien kuivatus onnistuu vaikka pienissä kimpuissa naruilla tai alustalla jonkin lämmönlähten läheisyydessä. Uunissa kuivattamiseen soveltuu parhaiten kiertoilmauuni. Nopeaa kuivatusta haluavalle on kasvikuivuri oiva ratkaisu.

Kuivurit moneen käyttöön löydät Powerilta.

KUIVURIT


Säilö myös etikalla!

Etikalla säilöminen voidaan tuntea tutummin nimellä pikkelöinti. Säilöntätapaa käytetään esimerkiksi kasvisten ja sienten säilömiseen. Pikkelöinnissä herkut säilötään pikkelöinti- eli mausteliemeen. Tutuin näistä on niin kutsuttu 1-2-3-liemi, joka on helppo muistaa. Liemi koostuu yksinkertaisesti: 1 osasta etikkaa, 2 osasta sokeria sekä 3 osasta vettä. Näiden lisäksi voit maustaa syntyvää lientä oman makusi mukaan.

Pikkelöinnissä voit valita haluatko kasvisten pysyvän napakoina ja rapsakoiva, vai haluatko niiden suutuntumasta hieman pehmeämpää. Rapsakamman tuntuman saamiseksi kannattaa pikkelöintiliemi jäähdyttää, kun taas pehmeämmän koostumuksen saamiseksi voit keittää kasviksia liemessä muutaman minuutin ajan. Poikkeuksena esimerkiksi punajuuri, joka vaatii pidemmän kypsennysajan.

Hyvin puhdistetut sienet on mahdollista säilöä liemeen sellaisenaan, mutta esimerkiksi rouskut Martat suosittelevat ryöpättäväksi ennen säilöntää.

Pikkelöinnillä saat maistuvaa moneksi kuukaudeksi. (Kuva: Adobe Stock)Pikkelöinnillä saat maistuvaa moneksi kuukaudeksi. (Kuva: Adobe Stock)

Säilykkeet jääkaappiin

Etikkaan säilötyt herkut säilyvät jääkaapissa jopa kuukausien ajan.
Muista siis 1-2-3-liemi ja testaa rohkeasti miten sinun pihasi herkut pikkelöityvät.

JÄÄKAAPIT