TAKAISIN

Kärhö ei kuki? Asiantuntija vastaa

Päivitetty: 29.8.2023

Miksi 3 v kärhö ei kuki, vain kasvaa valtavasti. 

(Kuva: Adobe Stock)(Kuva: Adobe Stock)

Puutarhamyymälä Muhevaisen vastaus:

Mahtaako kärhösi kasvaa kovin ravinteikkaassa maassa, jossa erityisesti lehdistöä kasvattavaa typpeä on runsaasti? Voimakas kasvu saattaa silloin tapahtua kukinnan kustannuksella. Jos köynnöstä on lannoitettu keväällä tai kasvukaudella runsaasti, kannattaa siinä pitää välivuotta tai enemmänkin. Syyslannoite, joka on typetöntä, saattaa myös auttaa uusien kukka-aiheiden muodostumisessa. Se pitäisi kuitenkin antaa mitä pikimmin ja pakkauksen annosteluohjetta noudattaen, jotta se ehtii vaikuttaa vielä ensi kevättä ajatellen. Kun köynnöksen lehdet alkavat kellastua, se valmistautuu jo talveen eikä ota vastaan syyslannoitteen ravinteita. Parhaiten syyslannos vaikuttaa, kun se annetaan elokuussa tai viimeistään syyskuun alussa.

Kukkimattomuus voi johtua myös muista syistä, esimerkiksi varjoisasta kasvupaikasta, jos kärhölajisi on valon suosija. Jos se taas on lajia, joka kukkii edellisenä vuonna kasvaneisiin versoihin ja kasvusto leikataan keväisin alas, ei kukkia muodostu. Ja toisinaan, vaikka kaikki olot ovat kohdillaan, kukkia ei muodostu moneen vuoteen, mutta sitten jonain vuonna kasvi yllättää ja muodostaa paljon kukkia. 

Puutarha.net_banneri_aster_940x250px

Onko sinulla kysyttävää?

Puutarhanhoitoon ja pihakasveihin liittyvissä kysymyksissä sinua palvelee alan asiantuntija Puutarhamyymälä Muhevainen Oy. Muistathan, että yksi kysymys per kysyjä.

Kysy uusi kysymys>>

Tuleehan sinulle jo Puutarha.netin uutiskirje?

Puutarha.net -uutiskirje toimitetaan kahdesti viikossa, suoraan sähköpostiin.

Tilaa uutiskirje


Hyödynnä myös kasvikortistoa

Kasvikortisto on yksi Puutarha.netin suosituista Jäsenpalveluista – ja jäsenyyshän on aivan ilmaista. Kasvikortistosta löytyy tietoa jo yli 1400 Suomessa menestyvästä kasvista; pihan ja puutarhan kasveista, luonnonkasveista sekä myös huonekasveista. Kortilta löytyy kasvin suomalaisen, ruotsalaisen sekä tieteellisen nimen lisäksi runsaasti tietoa, kuvia ja ohjeita kyseisestä kasvista.

Puutarha.netin Kasvikortisto onkin mainio apuväline pihan suunnittelussa, kasvien tunnistamisessa ja valinnassa – sekä hoidontarpeen määrittelyssä!

72078