• Etusivu
  • Rakentaminen

Pyhäinpäivää vietetään lauantaina

Rakentajan toimitus
Päivitetty 13.10.2023
202110_73241.jpg

Vuodesta 1955 pyhäinpäivä on ollut niin sanottu kiertävä lauantai, mikä merkitsee, että pyhäinpäivää vietetään sinä lauantaina, joka sattuu 31.10. ja 6.11. väliseen aikaan. Tänä vuonna pyhäinpäivää vietetään lauantaina 4.11.2023. Pyhäinpäivä, toiselta nimeltään pyhäinmiestenpäivä, on kirkollinen juhlapyhä. Pyhäinpäivänä on tapana muistaa poisnukkuneita omaisia ja tällöin monet käyvät haudoilla viemässä havuja, kynttilöitä ja talven yli kestäviä kasveja.

Pyhäinpäivän ja halloweenin juhlinta tuovat valoa syksyn pimeyteen

Pyhäinpäivä keskittyy pyhien ihmisten ja pyhien arvojen muistamiseen. Halloween-juhla puolestaan keskittyy irlantilaisen Jack-veijarin kurpitsalyhtyyn. Yhteistä näille molemmille on nimi, sillä Halloween (All Hallow`s Eve) viittaa omalla tavallaan tuonpuoleisuuteen. Lisäksi perinteenä on sytyttää kynttilöitä ja lyhtyjä ihmisten muistoille sekä tuomaan valoa vuoden pimeimpään aikaan.

Pyhäinpäivä muistuttaa elämän pyhistä arvoista, vieraanvaraisuudesta ja säntillisyydestä. Pyhäinpäivä muistuttaa, että pyhiä ovat myös arjen sankarit, tavallisen elämän puurtajat, eivät vain vainajat. Muinoin kuitenkin ajateltiin pyhien miesten olevan liikkeillä juuri pyhäinpäivänä. Nykyäänkin on tapana muistaa vainajia, siis pyhiä, viemällä kynttilä haudalle.

201910_60720.jpg

Lisäksi syksyn työt piti pyhäinpäivään eli santtiin mennessä saada tehdyksi. Tästä juontuukin säntillisyyden merkitys. Siis määräaikaan mennessä tehdyt työt olivat santilleen tehtyjä töitä. Säntillistä työtähän arvostetaan edelleen.

Kurpitsalyhdystä on aikojen saatossa muodostunut kaikkein tärkein halloweenin symboli. Yleisesti irvistävä kurpitsa tunnetaan nimellä Jack O’Lantern. Erään tarinan mukaan lyhty on saanut nimensä Jack-juopolta. Hän kiristi pirulta lupauksen, ettei hänen sielunsa joutuisi helvettiin. Jackia ei kuitenkaan hyväksytty taivaaseenkaan. Piru heitti Jackille hiilen, jonka mies säilöi lyhdyksi nauriin sisään. Siitä lähtien Jackin sielu on etsinyt itselleen sopivaa lepopaikkaa pienen lyhdyn valossa. Yhdysvalloissa perinteinen nauris on vaihtunut mahtipontisempaan kurpitsaan.

201910_60719.jpg
Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20236_82413.jpg
Tunnetko keltamajavankaalin? Miten se tulisi hävittää?
Keltamajavankaali on näyttävä vehkakasvi, mutta kauneudestaan huolimatta kyseinen kasvi kuuluu hävitettävien kasvien joukkoon ja tulisikin tavattaessa hävittää mieluiten juuria myöten. Mistä siis on kyse?
20227_78721.jpg
Perinnekasvi: Silkkiunikko
Silkkiunikko (Papaver rhoeas) on yksipuutarhojen perinnekasveista.
20213_68967.jpg
Toiveista totta ja pihasta puutarha
Onko sinulla uusi piha rakenteilla vai päivittäisitkö vanhaa? Mietitkö, miten täsmentäisit tavoitteet ja toiveet, mistä lähtisit pihan suunnittelussa liikkeelle?
20235_81779.jpg
Led-innovaatio otti voiton maail­man suurim­massa suunnittelu­kilpailussa
Maailman suurimpana suunnittelukilpailuna tunnettu A' Design Award and Competition on palkinnut vantaalaisen LedStoren yrittäjän, Janne Haltun, Tunnelma CCT Led-spottituoteperheen suunnittelusta. A' Design Awards & Competitionin arvostettu palkintolautakunta palkitsi led-innovaation kuuluisalla A' Design Award palkinnolla valaisintuotteiden ja valaisimien suunnittelu -kategoriassa.
20142_37874.jpg
Kevyt kate terassille, autoille, työvälineille
Pimenevissä kesäilloissa pidetään rapukestejä, mitä mukavampia juhlia tai istuskellaan muuten vaan. Auringon paahteella on mukava siirtyä valokatteen alle viilenemään. Valokate mahdollistaa suojaisat illanistujaiset, tähdenlentojen katselut ja vaikkapa retkeilyn kuivana omalla terassilla. Kirkas valokate päästää valon lävitseen, mutta suojaa sateelta, tuuleltakin. Kovan sateen sattuessa tai hallan uhatessa kasvit saa suojaan valokatteen alle - pyykitkin voidaan kuivata sen alla. Autolle ja muille menopeleille voidaan rakentaa valokatteella suoja.
Talvinen puutarha ja havukasveja
Havupuut ja -pensaat
Lehtipuiden ja -pensaiden lisäksi kannattaa pihaan istuttaa myös havukasveja; puita ja pensaita. Niitä osaa arvostaa viimeistään talvella, kun muut puut ja pensaat ovat lehdettömiä. Havukasveja voi istuttaa myös vapaasti kasvaviin aidanteisiin, yksilöpuiksi tai tilan salliessa ryhmäksi.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton