• Etusivu
  • Rakentaminen

Pihasuunnitelma säästää rahaa

Rakentajan toimitus
Päivitetty 27.10.2023
202211_67381.jpg

(Kuva: Adobe Stock)

Pihasuunnittelija ottaa huomioon asiakkaan toiveet, jotka suunnitelman teettäjän onkin hyvä kirjata etukäteen paperille. Ammattilainen löytää ratkaisun pihan ongelmakohtiinkin, koska hän törmää niihin säännöllisesti ja ne kuuluvat työnkuvaan. Hän osaa tuoda esille pihan hyvät puolet ja löytää parhaat tavat korjata tai piilottaa huonot puolet. Hän osaa nähdä pihan kokonaisuutena, jossa mikään osatekijä ei nouse liikaa esille tai jää kokonaan huomiotta. Tietysti hän myös tuntee Suomessa menestyvät kasvit ja niiden kasvupaikkavaatimukset.

Suurimpia sudenkuoppia omatoimisessa pihasuunnittelussa on juuri kasvien valitseminen – kasveja tulee istutettua paikkoihin, joissa ne eivät menesty. Koska taimet ovat kalliita, ja pieneenkin pihaan niitä kuitenkin mahtuu melkoisesti, ei suunnittelussa kannata pihtailla. Pihasuunnitelman teettäminen maksaa itsensä takaisin hyvin nopeasti, kun kasveja ei menetetä, niitä on oikea määrä, eivätkä ne peitä toisiaan jo parin vuoden kuluttua.

Toinen usein toistuva kompastuskivi piilee kiveyksen suunnittelussa ja rakentamisessa. Pihasuunnittelijalta saa suositukset kivien värien ja mallien hankintaan, kallistuksiin sekä tarvittaessa myös ohjeet kiveyksen perustamiseen ja rakentamiseen. Kunnollisia ohjeita noudattaen kiveys saadaan kerralla kuntoon eikä sitä tarvitse lähteä uusimaan ja oikomaan ensimmäisen talven jälkeen.

Tarkkaa tietoa vai yleissuunnitelma?

Kunnollinen ja tunnollisesti tehty pihasuunnitelma sisältää yleensä ainakin istutussuunnitelman, kasviluettelon, materiaali- ja rakennesuositukset sekä rakentamis- ja hoito-ohjeet. Pihan omistaja tarvitsee siis yleensä sellaiset kuvat ja ohjeet, joista käy aivan yksiselitteisesti ilmi, mitä sille pihalle on suunniteltu. Näiden asiakirjojen avulla urakoitsijakin pystyy kertomaan pihan viherrakentamiselle oikean hinnan. Omistaja voi tietysti soveltaa suunnitelmaa, koska tarpeet ja mieliteot voivat muuttua, mutta turvallisinta on pitäytyä suunnitelmassa ainakin kalliimpien ratkaisujen suhteen.

Joillekin harrastajille saattaa riittää pihan yleissuunnitelma, jossa suunnittelija luo pihalle vain rungon. Siitä ilmenee yleinen tilanjako näkösuojineen sekä istutusalueiden, erilaisten rakenteiden ja pintojen sijainnit. Omistaja tekee sitten lopulliset valinnat kasvien ja käytettävien materiaalien osalta.

(Kuva: PIHA.SI)
(Kuva: PIHA.SI)

Pihasuunnitelman voi myös teettää vain jostain pihan osasta, esimerkiksi sisäänkäynnin kohdasta, johon halutaan näyttävyyttä ja toimivuutta.

(Kuva: Adobe Stock)
(Kuva: Adobe Stock)

Hyödynnä hiljainen aika

Keväthuuma alkaa jälleen pian, ja samalla käynnistyvät myös pihan suunnitteluun ja rakentamiseen liittyvät pohdinnat. Pihasuunnittelijaan ja viherrakentajaan kannattaa olla yhteydessä hyvissä ajoin ennen suurinta ruuhkaa. Suunnittelulle parasta aikaa ovatkin talven hiljaiset kuukaudet, ja viherrakennustyötkin kannattaa varata jo viimeistään alkutalvesta.

Pihasuunnittelijan valintaan kannattaa panostaa. Vinkkejä saa suunnittelijan aiemmista töistä, joita voi pyytää näytille. Hyödyllistä voi myös olla suunnitelman teettäneiden tuttavien haastattelu tai suositukset. Myös hinta voi vaikuttaa asiaan. Suunnittelijat eivät yleensä lähde hinnoittelemaan pihasuunnitelmaa kohdetta näkemättä eli hinta määräytyy tapauskohtaisesti. Siihen vaikuttavat mm. pihaan haluttujen toimintojen ja rakenteiden määrä sekä maaston tasaisuus, jotka taas vaikuttavat työhön käytetyn ajan määrään. Pihan koko ei välttämättä hintaan vaikuta: pienessä pihassa on usein enemmän pohdittavaa ja ratkottavaa kuin suuremmassa…

...Ja ei muuta kuin tuumasta toimeen.

(Kuva: Adobe Stock)
(Kuva: Adobe Stock)
Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20136_35296.jpg
Viherlannoituksella maata parantamaan
Jotta maa muuttuisi ilmavaksi ja ravinteikkaaksi, siihen tulisi lisätä syksyllä paljon orgaanisia aineksia. Maatunut lanta ja komposti ovat hyviä vaihtoehtoja, mutta erinomainen vaihtoehto on parantaa maata kasvattamalla siinä maan rakennetta ja koostumusta parantavia kasveja!Vihanta- ja maanparannuskasvit jättävät maahan runsaasti eloperäistä jätettä, kuohkeuttavat kasvualustaa ja jopa lannoittavat. Hyvä maanparannuskasvi pystyy myös kilpailemaan rikkakasveja vastaan taimettumalla nopeasti ja kasvamalla niin tiheäksi, ettei rikoille jää elintilaa.Monilla maanparannuskasveilla on vahva ja voimakas juuristo, joka pystyy tunkeutumaan tiiviiseenkin alustaan. Apiloiden, herneiden ja papujen juuristossa elävät nystyräbakteerit keräävät ilmasta typpeä. Maahan muokattaessa ravinteet vapautuvat muidenkin kasvien käyttöön!Maanparannuskasvia kannattaa viljellä 3–5 vuoden välein samalla lohkolla. Pienessä puutarhassa, jossa ei ehkä ole tilaa vuorottelulle, voi kokeilla sekaviljelyä; esimerkiksi veriapilaa kaalien riviväleissä. Kasvusto muokataan maan pintakerrokseen myöhään syksyllä tai varhain keväällä.
Ämpäri täynnä mustaherukoita
Nyt on oikea aika säilöä musta- ja punaherukoita joko pakastimeen tai hilloiksi ja mehuiksi
Mehun keittäminen on yllättävän helppoa ja sitä voi valmistaa myös pakastetuista marjoista pitkin vuotta. Lisäksi smoothiet, marjasalaatit ja muut jälkiruoat ovat oivia käyttötapoja herukoille.
200810_13548.jpg
Pihasuunnittelu aloitetaan jo rakentamisen alkumetreillä
Pihasuunnitelman teettäminen maksaa, mutta kun hinnan suhteuttaa koko talonrakennusprojektin kustannuksiin, tuntuu rahanmeno täysin kohtuulliselta. Ja suunnittelu "maksaa itsensä" pian takaisin: Kun olemassa oleva kasvillisuus kartoitetaan ja päätökset kasvien säästämisestä, suojaamisesta ja poistamisesta tehdään varhaisessa vaiheessa sekä maa-ainesten siirrot, pengerrykset, ojitukset ja kasvualustojen perustamiset suunnitellaan ajoissa, säästyy aikaa, vaivaa ja rahaa.Pihasuunnittelija kannattaa siis ottaa mukaan jo siinä vaiheessa, kun rakennusten paikkoja vielä suunnitellaan. On järkevää lähteä liikkeelle siitä, mitä tontilla jo on olemassa. Keskeisellä paikalla oleva, upea kallio tai kaunis kuusiryhmä voivat jopa sanella rakennusten sijoittelua.
20225_78243.jpg
Korvasieni - myrkkyä vai herkkua?
Korvasieni (Gyromitra esculenta) on suosittu ruokasieni ja yksi kevätkesän ensimmäisistä sienistä. Korvasienistä valmistetaan maittavia herkkuja, kuten muhennoksia, keittoja tai leivonnaisia. On kuitenkin syytä muistaa, että käsittelemättömänä ja väärin käsiteltynä korvasieni on tappavan myrkyllinen!
20078_6156.jpg
Havukasveilla luot pihaasi ympärivuotista vihreyttä
Viihtyisää ilmettä pihaan saa istuttamalla erilaisia havukasveja joko omaksi ryhmäkseen tai kasviryhmiin kukkivien pensaiden, perennojen ja köynnösten seuraksi. Ne tarjoavat vihreyttä ja tuulensuojaa talvella, kun lehtikasvit ovat paljaana. Keväisten kukkien värit tuntuvat hehkuvat kirkkaammin havuja vasten.
verkkolehtiautomaatti_P_11492.jpg
Suojaa pakkaselta ja tuholaisilta
Puutarhurin sato ja kukkien kauneus uhkaavat helposti jäädä kasveja vaanivien tuholaisten ja tautien kanssa toiseksi. Tautien ja tuholaisten torjunta on kovaa työtä, kun haluaa maksimoida terveen ja runsaan sadon omassa puutarhassaan.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton