TAKAISIN

Huonekasvit talvilevolle

Päivitetty: 13.9.2021
Päivän valoisan jakson lyhentyessä kannattaa kiinnittää huomiota huonekasvien hoitoon. Annetaan niiden rauhassa siirtyä talvilevolle; vähennetään kastelua ja lopetetaan lannoitus, sumutellaan ja seurataan tuholaisten varalta. Kevätauringon myötä voimme sitten jälleen alkaa herättelemään niitä uuteen kukoistukseensa!
1920decoration-1844906_1920

Valoisa ja vedoton paikka

Kasvit kannattaa siirtää lähelle ikkunaa; mieluiten etelä- tai länsi-puolelle, jotta valoa on mahdollisimman paljon. Varjoisalla ikkunalla ja huoneen sisäosassa valo jää vain muutamaan sataan luksiin, joka ei riitä kasveille. Etenkin kirjava- ja vaalealehtiset kasvit tarvitsevat runsaasti valoa.

Luonnonvalon vähyyttä voi korvata oikeaoppisella kasvilampulla. Lampun pitää tarjota kasvien tarvitsemaa punaista ja etenkin sinistä valospektriä, eikä se saa lämmittää ja kuivattaa kasvia. Hehkulampun punainen valo sopi kukittamiseen, mutta se venytti kasvua ja lämmitti liikaa. Loisteputken valon koostumus on riittävä, jos se on noin puolen metrin päässä, niin lämmöstäkään ei ole haittaa kasville. Laadukas LED-valaisinkin tuottaa kasveille sopivaa valoa eikä se lämpene. Kunnollista kasvilamppua voi kysyä valaisinmyymälästä tai puutarha-alan erikoisliikkeestä.

Mitkään kasvit eivät myöskään pidä vedosta tai äkillisestä lämpötilan vaihtelusta. Niinpä kasvit on pakkasten ajaksi siirrettävä kokonaan pois ulko-oven lähettyviltä ja tuuletettaessa ne pelastetaan pois avoimen ikkunan viereltä.

VINKKI: Muistathan, että kasvien lehdet keräävät pölyä, joka entisestään heikentää valon hyödyntämistä. Niinpä kasvien lehdet on hyvä pyyhkiä puhtaaksi kostealla liinalla. Näin ehkäistään myös tuholaisia ja tauteja. Kasvit voi myös käyttää suihkussa, mutta tällöin on varottava kastelemasta multaa liikaa.
helmivillakko (Senecio rowleyanus)helmivillakko
(Senecio rowleyanus)

Kastele harvemmin - mutta reilusti kerralla

Valon ohella kasvin kasvuun vaikuttavat lämpötila, lannoitus ja kastelu.
Valo vähenee syksyllä luonnollisesti. Sisätilojen lämpötilaa emme voi talveksi juuri laskea, joten huonetiloissa lepokausi saadaan aikaan kastelua ja lannoitusta vähentämällä - tai lopettamalla se jopa kokonaan. Paras lepäilypaikka kasveille on valoisa ja viileä (n. 10 °C) kuisti, viherhuone tai lasiterassi.

Kastelua vähennetään reilusti; jopa noin puoleen normaalista. Kasteluvälien pituuteen vaikuttavat kasvilajin lisäksi huoneilman lämpötila ja kuivuus, sumutus sekä lämpöpatterin läheisyys. Kastelun on hyvä olla säännöllistä, mutta mullan on saatava selvästi kuivahtaa kastelukertojen välillä. Kun kastellaan, niin kastellaan kunnolla; ei pieniä tilkkoja kerrallaan. Huoneenlämpöinen, seisonut vesi on parasta.

Saviruukussa kosteuden haihtuminen on nopeampaa kuin muoviruukussa. Kosteustilannetta voi tunnustella työntämällä sormen kunnolla multaan tai koittamalla ruukun painoa. Kaktuksia kastellaan todella niukasti: vettä annetaan vasta kun kasvi alkaa hieman kurtistua.
vuoripalmu (Chamaedorea elegans)vuoripalmu
(Chamaedorea elegans)

Lannoita harkiten

Lannoituksen voi lopettaa kokonaan. Jos kasvin väri alkaa kuitenkin haaleta, niin sille voi antaa mietoa lannoiteliuosta - kuitenkin enintään kerran kuukaudessa. Ravinnepuikkoja kasveille ei pidä antaa enää syksyllä, sillä niiden lannoitusvaikutus kestää yleensä 1-2 kk. Kasvi pyrkii kasvamaan saadessaan runsaasti lannoitetta, mutta riittävän valon puutteessa kasvusta tulee honteloa.

Merilevällä voit antaa kasveillesi lisää elinvoimaa talvikaudellakin, sillä siinä on vain vähän kasvua lisäävää typpeä. Sitä voi huoletta antaa tilkan kasteluveteen lisättynä, sumuttamalla lehdille tai sillä voi vaikkapa kostuttaa liinan, jolla lehdet pyyhitään puhtaaksi. Myös mullan joukkoon ripotellut sarvilastut sopivat hidasvaikutteisina miedoksi ylläpitolannoitteeksi.
ellinkissus (Cissus rhombifolia 'Ellen Danica')ellinkissus
(Cissus rhombifolia 'Ellen Danica')

Talvella kukkivat huonekasvit
Kuten syklaami, joulukaktus ja joulutähti tarvitsevat kuitenkin edelleen normaalisti lannoitetta ja kastelua. Kun kukinta loppuu, niin lannoituksen voi lopettaa.

Seuraa ja tarkkaile

Talvikausi on huonekasveille rankkaa aikaa, eikä korkea huonelämpötila ja kuiva ilma todellakaan paranna tilannetta. Erilaiset tuholaiset ja taudit voivat saada kasvista helposti yliotteen, joten niitä on tarkkailtava säännöllisesti - jotta ongelmiin voidaan puuttua mahdollisimman nopeasti.

Talven aikana monet kasvit ruskistavat lehtiensä kärkiä tai pudottelevat niitä kokonaan. Kasvit voivat näyttää nuutuneilta, vaikka hoidossa ei varsinaisesti olisikaan vikaa. Limoviikuna on tyypillinen lehtien varistaja: se näyttää lopputalvella melko surkealta, mutta kasvattaa kyllä keväällä uusia lehtiä tilalle. Älä siis turhaan murehdi viherpeukaloasi!
Punkin seittiä kumipuussaPunkin seittiä kumipuussa
Lue lisää:

Puutarha.netissä tällä viikolla...
Puutarha.net tarjoaa asiantuntevaa ja ajankohtaista tietoa kaikille viherpeukaloille!

Huonekasvit Kasvikortistossa
Tietoa ja ohjeita yli 200 huonekasvista - kaiken kaikkiaan yli 1300 kasvilajista ja -lajikkeesta!