• Etusivu
  • Hoitotyöt

Arkojen kärhöjen talvisuojaus

Suurikukkaiset kärhöt (clematis hybr.)

Rakentajan toimitus
Päivitetty 06.09.2021
200610_571.jpg

Clematis 'Ruutel'

Leikkauksen suhteen löytyy on kahta koulukuntaa: toiset leikkaavat versot matalaksi jo syksyllä ja toiset odottavat kevääseen ja leikkaavat paleltuneet versot vasta sitten.

Kuuluisa eestiläinen kärhöjen kasvattaja Taavi Kivistik suosii syysleikkausta: "Versot leikataan syksyllä 10-15 cm korkeiksi siten, että jäljelle jää 1-2 silmuparia. Lisäksi versot suojataan kuivilla lehdillä tai turpeella ja päälle levitetään muovi tai tervapaperia."

Jos köynnös on talvehtinut hyvin, siitä poistetaan keväällä tai alkukesällä vain huonokuntoiset versot. Jos köynnöksen maanpäälliset osat ovat paleltuneet talvella, ne leikataan alas, kuten Kivistik ohjeistaa syysleikkauksen yhteydessä. Tyveltä nousee keväällä uusia versoja.

Suojaaminen tehdään joka tapauksessa: kuiva talvensuojaturve levitetään juuriston päälle pakkasten alettua. Myös pakkaspeitettä voi käyttää. Tärkeää on, ettei juuristoalue kastu ja jäädy kerta toisensa perään.

200610_572.jpg

Pienikukkaiset kärhöt eivät ole kovin talvenarkoja. Keväällä niistä poistetaan vain vaurioituneet ja kuivuneet versot. Kasvustoa leikataan vain sen tullessa liian tiheäksi tai epäsiistiksi. Leikkaus tehdään kukinnan jälkeen.

Keväällä roudan sulettua poistetaan talvisuojaus ja aloitetaan kastelu. Joskus uusien versojen kasvuunlähtö kestää pitkälle alkukesään, tai jopa seuraavaan kesään. Kärhöä ei siis kannata heti nypätä juurineen ylös, vaikka elonmerkkejä ei näkyisikään.

VINKKI: Kärhö pitää istuttaa syvään: paakun tyvi "upotetaan" ainakin 15 cm syvyyteen. Näin talvenkestävyys paranee oleellisesti. Myyrät pitävät kärhöistä, joten kasvit on syytä suojata myös niiden tuhoilta, mikäli mahdollista.

Lue lisää puutarhan kasvien talvisuojauksesta.

Clematis 'Juuli'
Clematis 'Juuli'
Hoitotyöt
kasvit
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20116_26849.jpg
Hometta puutarhassa?
Puutarhassani vaivaa outo tauti; kuin hometta olisi kasvien lehdillä? Sitä on niin pensaissa, perennoissa kuin kesäkukissakin. Mitä se on?Puutarhakasveihin voi joskus iskeä harmaahome tai härmä - molemmat ovat sienitauteja. Home ilmaantuu etenkin kosteissa olosuhteissa, härmä kuivissa - ja molemmat mädättävät kasvinosia. Esimerkiksi leimut, mansikka, siperianhernepensas, juhannusruusu ja monet kesäkukat ovat niille alttiita.Joskus näiden sienitautien haitta on niin vähäistä, että kasvi ei ole siitä moksiskaan - ja seuraavana vuonna härmää ei esiinnykään. Toisinaan koko kasvi on sairas ja voi jopa kuolla.Pahoin saastuneet kasvit voi ruiskuttaa kesällä sienentorjunta-aineilla. Saastuneet kasvinosat kerätään syksyllä pois puutarhasta ja hävitetään sekajätteen joukossa.Katso mm. Neudo Vital sienisairauksia vastaanVoit kokeilla sienitautien torjuntaan myös kotikonstia: sekoita litraan vettä 2 tl mäntysuopaa ja 2 tl ruokasoodaa, sekoita ja ruiskuta koko kasvusto hyvin. Uusi käsittely viikon päästä ja jatkossa tarpeen mukaan. Toivottavasti kikka auttaa ja saat nauttia kukistasi vielä pitkään!Lue lisää:Tautien ja tuholaisten torjunta puutarhassa
Kynäkatajan oksa
Onnistuuko kynäkatajan siirtäminen? Asiantuntija vastaa
Kynäkatajani on kasvanut noin 10 vuotta lähellä seinää sen itäpuolella. Kasvu on ollut melko kituliasta ja osa oksista on kuivunut. Nyt joudun siirtämään sen toiseen paikkaan pihatöiden takia. Onko toivoa siirron onnistumisesta ja miten se suoritetaan?
202211_80117.jpg
Mikä kuvassa oleva kukka on? Asiantuntija vastaa
Tämä on kasvaa Oulussa. En löytänyt netistä hakusanalla "punainen kukka".
20091_14715.jpg
Nuorenparin pihasuunnitelman luonnostelua
Nuorenparin upea omakotitalo rakentuu metsän keskelle. Pihasta toivotaan helppohoitoista ja toimivaa. Kasveista viehättävät mm. terijoensalava ja omenapuut sekä erilaiset hopeansävyiset kasvit. Pieni soliseva vesiaihe on myös toiveiden listalla. Isäntä haaveilee myös uima-altaasta...sitten joskus...
20238_82722.jpg
Milloin havupuut istutetaan? Asiantuntija vastaa
Milloin on hyvä aika istuttaa havupuun taimia? Paikkana Etelä-Lappi, en tiedä tarkkaa vyöhykettä.
20221_75451.jpg
Mateen kutuaika alkamassa - sesonki kestää maaliskuun alkuun
Talvi on taittunut tammikuun puolelle ja madesesonki on alkamaisillaan. Mateen kutupuuhat painottuvat talvikuukausille tammikuusta maaliskuuhun. Jään alla matalikoilla tapahtuva kutu on jokatalvinen tapahtuma. Mateen kutu houkuttelee kalastajia apajille madesaaliin perässä.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton