• Etusivu
  • Hoitotyöt

Arkojen kärhöjen talvisuojaus

Suurikukkaiset kärhöt (clematis hybr.)

Rakentajan toimitus
Päivitetty 06.09.2021
200610_571.jpg

Clematis 'Ruutel'

Leikkauksen suhteen löytyy on kahta koulukuntaa: toiset leikkaavat versot matalaksi jo syksyllä ja toiset odottavat kevääseen ja leikkaavat paleltuneet versot vasta sitten.

Kuuluisa eestiläinen kärhöjen kasvattaja Taavi Kivistik suosii syysleikkausta: "Versot leikataan syksyllä 10-15 cm korkeiksi siten, että jäljelle jää 1-2 silmuparia. Lisäksi versot suojataan kuivilla lehdillä tai turpeella ja päälle levitetään muovi tai tervapaperia."

Jos köynnös on talvehtinut hyvin, siitä poistetaan keväällä tai alkukesällä vain huonokuntoiset versot. Jos köynnöksen maanpäälliset osat ovat paleltuneet talvella, ne leikataan alas, kuten Kivistik ohjeistaa syysleikkauksen yhteydessä. Tyveltä nousee keväällä uusia versoja.

Suojaaminen tehdään joka tapauksessa: kuiva talvensuojaturve levitetään juuriston päälle pakkasten alettua. Myös pakkaspeitettä voi käyttää. Tärkeää on, ettei juuristoalue kastu ja jäädy kerta toisensa perään.

200610_572.jpg

Pienikukkaiset kärhöt eivät ole kovin talvenarkoja. Keväällä niistä poistetaan vain vaurioituneet ja kuivuneet versot. Kasvustoa leikataan vain sen tullessa liian tiheäksi tai epäsiistiksi. Leikkaus tehdään kukinnan jälkeen.

Keväällä roudan sulettua poistetaan talvisuojaus ja aloitetaan kastelu. Joskus uusien versojen kasvuunlähtö kestää pitkälle alkukesään, tai jopa seuraavaan kesään. Kärhöä ei siis kannata heti nypätä juurineen ylös, vaikka elonmerkkejä ei näkyisikään.

VINKKI: Kärhö pitää istuttaa syvään: paakun tyvi "upotetaan" ainakin 15 cm syvyyteen. Näin talvenkestävyys paranee oleellisesti. Myyrät pitävät kärhöistä, joten kasvit on syytä suojata myös niiden tuhoilta, mikäli mahdollista.

Lue lisää puutarhan kasvien talvisuojauksesta.

Clematis 'Juuli'
Clematis 'Juuli'
Hoitotyöt
kasvit
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

202312_83343.jpg
Amppeli säästää tilaa
Amppeliin istuttaminen ei poikkea tavalliseen, lattialla seisovaan ruukkuun istuttamisesta. Laita amppelin pohjalle ruukun palasia tai kevytsoraa salaojitukseksi. Lisää multa ja istuta siihen haluamasi kasvit. Kun istutat amppeliin useampia lajeja varmista, että niillä on samat ympäristö- ja kasteluvaatimukset.
20213_68967.jpg
Toiveista totta ja pihasta puutarha
Onko sinulla uusi piha rakenteilla vai päivittäisitkö vanhaa? Mietitkö, miten täsmentäisit tavoitteet ja toiveet, mistä lähtisit pihan suunnittelussa liikkeelle?
Kynäkatajan oksa
Viikon kysymys: Onnistuuko kynäkatajan siirtäminen?
Kynäkatajani on kasvanut noin 10 vuotta lähellä seinää sen itäpuolella. Kasvu on ollut melko kituliasta ja osa oksista on kuivunut. Nyt joudun siirtämään sen toiseen paikkaan pihatöiden takia. Onko toivoa siirron onnistumisesta ja miten se suoritetaan?
202211_80117.jpg
Viikon kysymys: Mikä kuvassa oleva kukka on?
Tämä on kasvaa Oulussa. En löytänyt netistä hakusanalla "punainen kukka".
20235_59081.jpg
Vinkit omenapuun valintaan ja hoitoon
Omenapuun valintaan kannattaa käyttää hetki aikaa löytääkseen omaan puutarhaan sopivan lajikkeen. Omenoiden maku, puun kasvupaikka, sadon ajankohta ja moni muu tekijä vaikuttavat oikean puun valintaan.
20228_79410.jpg
Muiden kasvien istutusetäisyys tuija-aidanteeseen? Asiantuntija vastaa
Istutin seka-aidateen, jossa eniten näkösuojaa tarvitsevalle paikalle istutin pilarituijia (Thuja occidentalis 'Fastigata'). Tuijat ovat vielä sen verran kapeita, että niiden eteen haluaisin istuttaa 1–1,5 m korkeiiksi kasvavia pensaita tai suuria perennoja. Mutta miten etäälle tuijista istutukset pitää tehdä? Onko se 1 m vai 1,5 m etäisyydelle? Nämä uudet siis vahvistamaan näkösuojaa, kun muuten tuija-aidanne on tästä kohden harva.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton