TAKAISIN

Talviomenat talteen

Julkaistu: 13.10.2015
Talviomenat kerätään viimeistään yöpakkasten kivutessa muutaman asteen pakkasen puolelle. Omenoita ei saa kerätä jäisinä, vaan on odotettava lämmintä päivää, joka sulattaa omenat. Omenat kyllä kestävät reilun viiden asteen pakkasta. Kypsä omena irtoaa kannastaan helposti.

Omenat kääritään vaikka silkkipaperiin ja asetetaan matalaan pahvilaatikkoon, muutaman kerroksen satseissa. Joku käyttää silkkipaperin asemasta kuivatettuja saniaisen lehtiä. Kolhiintunut omena pilaantuu helposti, joten työ tehdään hellävaraisesti. Laatikko on hyvä peittää paperilla.

Talviomenat ovat yleensä parhaimmillaan muutamien päivien varastoinnin jälkeen. Säilytyspaikan lämpötila saisi olla 1 – 2 astetta ja suhteellinen kosteusprosentti 85 - 95 %.
Lobo (kuva: Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liitto)Lobo (kuva: Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liitto)
Omenat tuottavat etyleeniä, joka on väritöntä kaasua. Sitä syntyy kasvien hengittäessä. Etyleeni nopeuttaa hedelmien kypsymistä ja vanhenemista. Etenkin leikkokukat ja vihreät kasvikset ovat erittäin arkoja etyleenin tuhoille (mm. vihreät osat kellastuvat, maku muuttuu ja kasvi pehmenee).

Suomen suosituin talviomenalajike on ’Lobo’. Muitakin talviomenia riittää kauppojen tiskeillä yleensä lähes jouluun saakka.

Perinteisiä omenanviljelyalueitamme ovat läntinen Uusimaa, Lounais-Suomen rannikkoseutu ja Ahvenanmaa. Omenaa tuotetaan Suomessa 3,3 miljoonaa kiloa/vuosi (Puutarhayritysrekisteri/v. 2007).

Omenasta saa runsaasti flavonoideja, kunhan malttaa olla kuorimatta: flavonoidit ovat aivan kuoren alla. Kaikkia Suomessa viljeltyjä omenoita voi huoletta syödä kuorineen. Joskus omenan pintaan muodostunut vaha pelästyttää, mutta se kuuluu omenaan eikä ole epäterveellistä. Omena suojautuu omatoimisesti vahan avulla.

>>Ravintoarvot