• Etusivu
  • Kasvillisuus

Talviomenat talteen

Rakentajan toimitus
Päivitetty 10.10.2023
202310_83216.jpg

(Kuva: Adobe Stock)

Talviomenat ovat hedelmätarhan viimeisiä kypsyjiä. Ne kerätään viimeistään yölämpötilan laskiessa muutaman asteen pakkasen puolelle. Omenoita ei kuitenkaan saa kerätä jäisinä, vaan on odotettava lämmintä päivää, joka sulattaa omenat. Omenat kestävät reilun viiden asteen pakkasta ja kypsä omena irtoaa kannastaan helposti.

Omenan varastointi

Talviomenat ovat mainioita talousomenia ja niiden maku paranee viileävarastoinnin myötä. Omenat kääritään esimerkiksi silkkipaperiin ja asetetaan matalaan pahvilaatikkoon muutaman kerroksen satseissa. Silkkipaperin asemasta voi käyttää myös esimerkiksi kuivatettuja saniaisen lehtiä. Kolhiintunut omena pilaantuu helposti, joten varastointi tehdään hellävaraisesti. Laatikko on hyvä peittää paperilla.

Talviomenat ovat yleensä parhaimmillaan muutamien päivien varastoinnin jälkeen. Säilytyspaikan lämpötila saisi olla 1–2 astetta ja suhteellinen kosteusprosentti 85–95 %.

Omenat tuottavat etyleeniä, joka on väritöntä kaasua. Sitä syntyy kasvien hengittäessä. Etyleeni nopeuttaa hedelmien kypsymistä ja vanhenemista. Etenkin leikkokukat ja vihreät kasvikset ovat erittäin arkoja etyleenin vaikutukselle (muun muassa vihreät osat kellastuvat, maku muuttuu ja kasvi pehmenee).

Talviomenalajikkeita

'Aroma': Poimitaan syyskuussa, mutta on nautintakypsä lokakuussa ja parhaimmillaan vasta loka-marraskuussa. Kestävä hedelmärupea ja härmää vastaan. Hedelmä on keskikokoinen, malto kellertävä, rapean hienorakeinen ja makean hapokas. Kuori on altis kolhuille. I-II

'Amorosa': Aroma-lajikkeen punakuorinen muunnos. I-II

'Juuso': Poimitaan syyskuussa ja kypsytetään pari viikkoa. 'Lobon' ja 'Antonovkan' risteymä. Kestää hyvin muumiotautia ja melko hyvin rupea. Hedelmä on suuri, maultaan hienon happoinen ja aromikas, parhaimmillaan päärynämäinen. Malto on valkoinen, rapea ja mehukas. Talouslajike, jonka hyvin kypsyneitä hedelmiä voi nauttia myös sellaisenaan. I-V

'Konsta': FinE-lajike. Poimitaan syyskuussa ja kypsytetään pari viikkoa, hedelmät säilyvät jopa kuusi viikkoa. Suomalainen 'Lobon' ja 'Antonovkan' risteymä. Omenaruvenkestävä ja melko kestävä muumiotautia vastaan, sopii luomuviljelyyn. Hedelmä on suuri tai keskikokoinen, lähes kauttaaltaan punainen. Maku on hapahko ja mietoarominen, malto valkoinen ja karkea. I-V

'Lobo': Poimitaan lokakuun alussa ja nautitaan marras-joulukuussa. Suomalaisten hedelmätarhojen päälajike. Hedelmä on keskikokoinen tai suuri, paksukuorinen ja vahapintainen. Maku on mietohappoinen, aromikas ja mausteinen, malto mehukas, pehmeä ja hienorakeinen. I-III

Lobo (Kuva: Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liitto)
Lobo (Kuva: Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liitto)

'Talvikaneli': Poimitaan syyskuun lopussa ja kypsytetään pari viikkoa, säilyy varastossa joulukuuhun. Risteytys 'Lobo' x 'Punakaneli'. Kestää hyvin muumiotautia ja melko hyvin rupea. Hedelmä on suuri, makea ja kanelille maistuva, malto on rapeahko, vihertävänvalkoinen. I-V

'Tobias': Poimitaan syyskuun lopussa ja kypsytetään pari viikkoa, säilyy 6–8 viikkoa. Kestää melko hyvin hedelmärupea ja hyvin muumiotautia. Suomalainen risteymä 'Lobo' x 'Huvitus'. Hedelmä on keskikokoinen tai suuri ja vahvakuorinen, aromikas ja makea, mallossa punaista väriä. I-V

Terveellinen omena

Perinteisiä omenanviljelyalueitamme ovat läntinen Uusimaa, Lounais-Suomen rannikkoseutu ja Ahvenanmaa. Omenaa tuotetaan Suomessa noin 3 miljoonaa kiloa/vuosi.

Omenasta saa runsaasti flavonoideja, kunhan malttaa olla kuorimatta: flavonoidit ovat aivan kuoren alla. Kaikkia Suomessa viljeltyjä omenoita voi huoletta syödä kuorineen. Joskus omenan pintaan muodostunut vaha pelästyttää, mutta se kuuluu omenaan eikä ole epäterveellistä. Omena suojautuu omatoimisesti vahan avulla.

Omenan ravintoarvot

(Kuva: Puutarha.net)
(Kuva: Puutarha.net)
Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

201112_28951.jpg
Tunnelmallinen loma on paloturvallinen
Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö SPEK toivoo suomalaisten huolehtivan paloturvallisuudesta joulun aikaan, erityisesti kynttilöitä poltettaessa. Näin vältytään ikäviltä ja jopa kohtalokkailta palovahingoilta. Kynttilän ja ulkoroihun valo tuo tunnelmaa. Siitä voi huoletta nauttia, kunhan muistaa noudattaa käyttöohjeita ja kiinnittää huomiota kynttilöiden ja ulkoroihujen turvalliseen sijoitteluun.Monissa kodeissa joulun ajan kynttilöiden polttaminen alkaa ensimmäisestä adventista jatkuen läpi itsenäisyyspäivän ja ohi uuden vuoden.
201110_28036.jpg
Trimmerin käytöstä
Hankin trimmerin ja reippaana kierrättäjänä vein pakkauksen keräykseen - ohjeineen päivineen. Voitteko antaa nopeat käyttö- ja huolto-ohjeet?Tarkat merkkikohtaiset käyttö- ja huolto-ohjeet saa varmasti myös suoraan laitteen myyneestä liikkeestä tai vaikka valmistajan kotisivuilta. Esimerkiksi Boschin valmistamista tuotteista voit kätevästi ladata PDF -muodossa olevat ohjeet suoraan Boschin kotisivuilta. Näiden seuraavien ohjeiden pohjana on käytetty Bosch ART 23 - 25 -trimmerisarjan käyttöohjetta:
20236_82125.jpg
Mongolianvaahteran latvassa lehdet eivät kasva? Asiantuntija vastaa
Istutimme pari viikkoa sitten pihallemme kaksi mongolianvaatera. Korkeus reilu kaksi metriä. Toisessa latvuksen lehdet eivät ole kasvanut täyteen mittaan ja niitä on myös paljon vähemmän kuin puun alaosassa. Muutama lehden aluista vaikuttaa kuihtuneilta, mutta eivät kaikki. Mistähän se voi johtua? Toiseen puuhun lehdet on kasvaneet tasaisesti ja puut ovat reilun parin metrin päässä toisistaan.
verkkolehtiautomaatti_P_11492.jpg
Suojaa pakkaselta ja tuholaisilta
Puutarhurin sato ja kukkien kauneus uhkaavat helposti jäädä kasveja vaanivien tuholaisten ja tautien kanssa toiseksi. Tautien ja tuholaisten torjunta on kovaa työtä, kun haluaa maksimoida terveen ja runsaan sadon omassa puutarhassaan.
202110_73230.jpg
Suodatinpussiruusuista näyttävä kranssi
Yksinkertaisella tavalla, ja melko nopeastikin, saat aikaan upeita ruusukransseja suodatinpusseista. Katso nopea ja helppo video-ohje suodatinpussikranssin tekemiseen esimerkiksi täältä.Katso alta vinkit värjäämiseen sekä ohjeet kranssin tekemiseen paperinarusta.
20203_63152.jpg
Värien merkitys elämässä
"Erittäin yleinen esimerkki värien väärinkäytöstä on hyvin huomattavissa, kun menet kylään kotiin, jonka sisustuksesta asukas on jättänyt itsensä kokonaan pois. Kopioinut orjallisesti sisustuslehtien väritrendejä tai palkannut sisustussuunnittelijan, joka ei ole vaivautunut ottamaan selvää asiakkaastaan ja hänen tarpeistaan, vaan keskittyy luomaan itselleen mainetta ja kunniaa. Tämä johtaa kodin sisustukseen, jossa kaikki on silmin nähden upeaa, mutta et pysty sanomaan mikä se on mutta joku siinä sisustuksessa vain vaivaa ja saa sinut tuntemaan olosi epämukavaksi. Kaikki ei ole kohdallaan. Sellainen tunnelma ei tue iloisuutta ja harmoniaa kodissa ja kukaan (paitsi suunnittelija itse) ei viihdy tilassa." - Angela Wright, Väripsykologi -

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton