• Etusivu
  • Kasvillisuus

Perhosorkidean hoitaminen

Rakentajan toimitus
Päivitetty 30.01.2023
20231_80727.jpg

Phalaenopsis mannii

Perhosorkidea (Phalaenopsis) on useimmiten se orkidea, josta innostus orkideoihin alkaa. Jopa niin, että kaupat mainostavat myyvänsä "orkideoita", aivan kuin perhosorkidea olisi se ainoa orkidea. Kuitenkin orkideasukuja on noin 800, luonnonlajeja yli 20 000 ja koska orkideat risteytyvät helposti keskenään, on ihminen innostunut tuottamaan niitä satoja tuhansia – perhosorkideoitakin tuhansittain.

On siis mistä valita: hohtavan valkoista, tummansamettista violettia, auringonkeltaista pilkuilla tai raidoilla, rohkeita viininpunaisia läiskiä – vain puhdas sininen puuttuu, mutta jalostajat tekevät kovasti töitä senkin tuottamiseksi. Kokojakin löytyy, isoa näyttävää tai pientä suloista, yksivärisillä lehdillä tai pilkuilla nekin. Jotkut lajit jopa tuoksuvat.

Phalaenopsis-risteymä
Phalaenopsis-risteymä
Phalaenopsis Snowflake
Phalaenopsis Snowflake

Hyvät juuret, hyvinvoiva kasvi

Kukan väri ei kuitenkaan saa olla ensisijainen ostoperuste, vaikka usein siitä aloitetaankin. Kasvin kaikkein tärkein osa on juuristo. Läpinäkyvä muoviruukku mahdollistaa hyvin sen tarkastelun. Juurten pitää olla napakat ja vihreät – eivät ruskeat nahistuneet tai muuten huonovointiset. Juurten kärkien pitää olla muusta juuresta poikkeavan värinen, mikä osoittaa, että juuri voi hyvin ja kasvaa.

Kaupassa myytävien orkideoiden kasvualusta on useimmiten kaarnarouhetta. Mutta viime aikoina myös huolestuttavassa määrin pelkkää sammalta, mikä liikaa kasteltuna tukahduttaa nopeasti orkideojen juuret – suokasvejahan eivät orkideat ole! Samoin yhä useammin näkee, että taimikasvatuksessa käytetty turvepotti on sellaisenaan jätetty kaarnarouheen sekaan. Se toimii kuin aikapommi: mädättää lyhyessä ajassa juurten tyvet.

20231_20955.jpg

Perhosorkideaa ei myöskään tarvitse siirtää lasiruukkuun, kuten pohjoismainen sisustustrendi näyttäisi toisinaan edellyttävän ja useassa kaupassa sitä ostajalle tyrkytetään. Luonnossa juuret kiemurtelevat puiden oksistossa karikkeen seassa, eivätkä siellä oksiston hämärissä saa sen kummempaa valoa. Sen sijaan ne saavat runsaasti ilmaa – mitä tiivis lasiruukku ei tarjoa.

Kasvuolosuhteet

Vielä parikymmentä vuotta sitten perhosorkideoita pidettiin harrastajien keskuudessa vaikeina kasvatettavina, ja luonnon lajit sitä vielä ovatkin. Mutta nykyiset jalostetut risteymät tulevat toimeen normaaleissa tasalämpöisissä ja kuivissa asunnoissamme. Eduksi niillekin olisi yö- ja päivälämpötilan vaihtelu edes muutamalla asteella ja suurempi ilmankosteus.

On huomattava, että perhosorkidea on hyvin kylmänarka. Sitä ei pidä sijoittaa tuuletusikkunan lähelle. Talvisaikaan pakkasella sitä kaupasta kotiin tuotaessa on oltava todella varovainen – lieväkin paleltuminen aiheuttaa kukkien nopean putoamisen ja lehtien irtoamisen, eikä silloin ole enää kasville mitään tehtävissä.

20231_80728.jpg

Vaikka perhosorkidea ei tarvitsekaan ylenmäärin valoa – sitähän pitää varsinkin keväällä suojella kirkkaalta auringonpaisteelta – se tarvitsee kuitenkin kukkavanan kehittyessä ja nuppujen avautumisvaiheessa enemmän valoa kuin mitä meidän pohjoinen talvinen taivaamme suo.

Kastelu, lannoitus ja tuholaisten tarkkailu

Perhosorkidealla ei ole useiden muiden orkideoiden tapaan varsinaisia vesivarastoja; se pystyy varastoimaan vettä vain paksuihin lehtiinsä ja juuriinsa. Siten se ei ole varautunut kuiviin kausiin, vaan sitä tulee kastella säännöllisesti. Periaate on, että kastellaan kerralla kunnolla ja sitten kasvualusta saa hieman kuivahtaa. Kasvuolosuhteet eri kodeissa vaihtelevat niin paljon, ettei tarkkoja lukuja kastelutiheydestä tai määristä voi antaa. Kasvattaja kyllä oppii hyvin pian näkemään kasvistaan ja ruukun painosta, mikä on kasvin kastelurytmi. Kasteluveden tulee olla lämmintä, eikä lehtiruusukkeen keskelle saa jäädä vettä seisomaan: se mädättää kasvupisteen helposti.

Pienikokoinen Phalaenopsis-risteymä
Pienikokoinen Phalaenopsis-risteymä

Perhosorkidea kasvaa myös tasaisesti ympäri vuoden, joten sitä tulee myös lannoittaa, vaikka jokaisella kastelukerralla, mutta todella miedolla lannoitemäärällä. Vaikkapa kiinanruusuun verrattuna se kasvaa taloudellisesti: samat lehdet pysyvät vuosikausia ja kasvu on suhteellisen hidasta.

Säännöllisesti on myös tarkkailtava, ettei kasviin pesiydy tuholaisia. Kasvattajatarhoilla ne myrkytetään huolellisesti, mutta silti pitkän kuljetus-, varastointi- ja myyntiketjun aikana kasvi altistuu erilaisille tuholaisille, jotka saattavat näkyä myöhemmin viikkojenkin päästä. Torjuntaan on ryhdyttävä aikailematta!

Kukkavanat ja keikit

Luonnossa perhosorkidea kasvaa useimmiten puiden oksilla lehtiruusuke alaspäin – se on siis mitä mainioin amppelikasvi. Kasvatuksen ja kaupan vuoksi kukkavanat sidotaan tiukasti tukikeppeihin, jotka voi kotona varovasti poistaa tai ainakin niitä voi lyhentää. Sitten uudet kasvavatkin jo luonnollisesti riippuen. Kukinnan jälkeen kukkavanan voi joko jättää paikoilleen, jolloin se lajista riippuen saattaa haaroa ja siihen tulee lisää kukkia. Sen voi myös katkaista. Kun katkaisun tekee heti kukkien lakastuttua alimman kukan alapuolella olevan silmun kohdalta, on aika todennäköistä, että kasvi kasvattaa kukkavanaan uuden haaran. Tällaisen vanan kukinta ei kuitenkaan ole niin upeaa kuin uuden – kyseessähän on tavallaan kasvin kannalta hätätoimi: kukinta onkin mennyt pieleen, kun vana katkesi. Meidän iloksemmehan eivät kasvit kuki, vaan suvun jatkaminen on kyseessä. Kukkavana saattaa myös kuivua, jolloin sen voi huoletta katkaista alhaalta poikki.

Phalaenopsis aphrodite
Phalaenopsis aphrodite
Phalaenopsis fimbriata
Phalaenopsis fimbriata

Silloin tällöin kukkavanaan tai kasvin juurelle kasvaa pieniä uusia kasvinalkuja. Näitä kutsutaan havaijinkielisellä vauvaa tarkoittavalla sanalla "keiki". Jos nämä vauvat saavat olla rauhassa paikoillaan, ne voivat kukkia samalla kun emokasvikin kukkii. Mikään kiire niiden irrottamisella ei ole, vaan niissä pitää olla kunnon juuret, jotta keiki jaksaa aloittaa oman itsenäisen elämänsä.

Perhosorkidea tuo paljon iloa talven harmauteen. Kokeilepa!

Teksti ja kuvat: Oili Pentinsaari
Lisätietoja: keskustelupalsta ja www.suomenorkideayhdistys.fi

Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20146_39767.jpg
Tee kasveilla viherkatto piharakennukseen
Viherkaton tekeminen vaikkapa huussiin, roskakatokseen tai puuliiteriin on nopea tapa saada aikaan ihana, visuaalisesti näyttävä yksityiskohta elävöittämään koko pihan ilmettä! Viherkattoja on tehty ympäri maailmaa jo vuosisatoja ja yhtä sen perinteisimmistä muodoista, turvekattoa, on käytetty aikanaan Suomessakin saunojen, navettojen ja aittojen katteena.
20085_10698.jpg
Uskomattoman kätevät ja kevyet Isio-ruohosakset
Nyt on nurmikon reuna-alueiden siistiminen ja pensaiden muotoilu helppoa ja miellyttävää: Boschin Isio-akkuleikkurissa on ruohoterä nurmikon reunojen leikkaamiseen ja pensasterä täydelliseen muotoleikkaukseen. Isio-ruohosakset ovat 50 % kevyemmät ja 40 % pienemmät kuin perinteiset akkuruohosakset ja kahvan pinta on pehmustettu, joten niiden käyttäminen on vaivatonta ja mukavaa.Lisätarvikkeina on saatavissa mm. säädettävä teleskooppivarsi, joka mahdollistaa pystysuoran ja vaakasuoran reunojen leikkaamisen miellyttävässä asennossa ja säästää sekä selkää että polvia.Laserhiotut laatuterät takaavat tarkan leikkaamisen kohdassa kuin kohdassa. Terien vaihtaminen onnistuu Bosch-SDS:n ansiosta ilman työkaluja, vain napin painalluksella, joten ruohosaksien vaihtaminen pensasleikkuriterään on nopeaa, helppoa ja turvallista.
20238_79744.jpg
Limoviikuna - kodin tuttu fiikus
Limoviikuna on viikunoiden (Ficus) sukuun kuuluva laji, joka kasvaa luonnonvaraisena Etelä- ja Kaakkois-Aasiassa sekä Pohjois-Australiassa. Limoviikuna on myös suosittu koristekasvi, josta on jalostettu runsaasti erilaisia lajikkeita. Limoviikunaa on kasvatettu huonekasvina jo lähes parisataa vuotta. Se on lähtöisin Intiasta. Limoviikuna muistuttaa hieman kotoista koivuamme tuuheine ja siroine lehtineen.
20223_77395.jpg
Perennat puutarhassa – perennaryhmien suunnittelu ei ole vaikeaa
Monivuotiset ruohovartiset kasvit eli perennat muodostavat puutarhan perustan. Perennoiden suosio perustuu loisteliaaseen, usein pitkään jatkuvaan kukintaan. Useimmiten niillä lisätäänkin pihaan kauneutta, värikkyyttä ja viihtyisyyttä, mutta ne voivat toimia myös tilanjakajina, rajapintojen häivyttäjinä, maanpinnan peitteinä sekä kasvualustan sitojina.
20132_33852.jpg
Tunnetko eri tomaattilajikkeet?
Tutuin tomaatti on punainen, mutta on myös keltaisia ja oransseja tomaatteja.Lajikkeita riittää valtavasta pihvitomaatista pieniin kirsikkatomaatteihin.Makupommi toimii sellaisenaan ja salaateissa, grillattuna, haudutettuna, täytettynä…Lue lisää tomaatista Kasvikortistossa- tai Keskustelupalstalta!
20228_79369.jpg
Mikä "viholainen" kiusaa marjapensasta? Asiantuntija vastaa
Mustaviinimarjapensaassa on ollut kahtena vuotena vaaleanvihreä toukka. Pensaat voivat hyvin, kunnes tulee raakileet, toukat ilmestyvät ja sen jälkeen ei tule marjoja, pensaiden lehdet käpristyvät ja kuivuvat. Toukkia on paljon lehtien pinnoilla. Miten saan ne hävitettyä?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton