• Etusivu
  • Rakentaminen

Heinäkuun vinkit

Rakentajan toimitus
Päivitetty 13.06.2023
20236_82340.jpg

Heinäkuussa useimmat viettävät lomaa. (Kuva: Adobe Stock)

Kesäkuukausista keskimmäinen, heinäkuu, on yleisesti vuoden lämpimin kuukausi pohjoisella pallonpuoliskollamme. Heinäkuussa Suomen luonto saavuttaa kesän kasvunsa huipun ja alkaa pian tämän jälkeen valmistautumaan syksyyn. Heinäkuussa on usein lämmintä ja kosteaa; kuurosateet ja ukkosmyrskyt ovat tavallisia Etelä- ja Keski-Suomessa – iltapäivisin lämpötilat kohoavat ainakin jossain päin Suomea hellelukemille. Lapin yöttömät yöt jatkuvat kuun lopulle saakka, mutta eteläisemmässä Suomessa huomaa jo öiden pimenemisen.

Heinäkuussa alkaa myös kesän marjastusaika, kun mustikat ja ahomansikat alkavat kuun puolessa välissä kypsymään. Pian satoa saadaan myös kotipuutarhassa; herukoita, karviaisia, mansikoita, kirsikoita... Mitä sinun puutarhassasi kasvaa? Muista hyödyntää kesän vitamiinit; nauti marjoja tuoreeltaan, tee piirakoita ja kiisseleitä ja säilö talvea varten.

Puutarhassa muistettavaa

Aurinko ja lämpö saa janoiseksi – niin ihmiset, eläimet kuin kasvitkin. Janojuomista paras, vesi, kannattaa nauttia huoneen lämpöisenä ja ajoissa ennen kuin kuivuus aiheuttaa vahinkoa. Kasvien kohdalla vesi saa olla mielummin seisonutta sadevettä, mikäli mahdollista.

Nyrkkisääntö: Kastele harvemmin, mutta kerralla runsaammin! Useimmat puutarhakasveista nauttivat kasvualustan ajoittaisesta kuivahtamisesta. Reilu kastelu saa veden tunkeutumaan syvemmälle ja kannustaa myös juuria hakeutumaan pinnan sijasta alaspäin.

(Kuva: Adobe Stock)
(Kuva: Adobe Stock)

Sato alkaa kypsymään myös kotipuutarhassa. Ripusta pelätin tai kiiltäviä esineitä, rakenna pelätin tai suojaa satosi verkolla. Kypsän punaiset marjat katoavat nopeasti "parempiin" suihin, ellet tee asialle jotakin.

Lämmin ja kostea sää antaa otolliset olosuhteet myös tautien ja tuholaisten leviämiselle. Tarkkaile kasvejasi, jotta pääset puolustamaan niitä tuholaisilta ajoissa!

Ensimmäinen torjuntakeino on poimia näkyvät tuholaiset (esimerkiksi punaiset liljakukot) käsin pois. Samalla kannattaa poistaa vioittuneet kasvinosat. Kirvoihin voi kokeilla ensin kylmää vesisuihkua. Ellei se tehoa, niin mäntysuopaliuos, toluvesi ja nokkosvesi tulevat testattaviksi seuraavana. Kukkivat ryhmäruusut vaativat oikeastaan kirvojen poistamiseksi malasiiniruiskutuksen joka kesä. Muistakaa kuitenkin, että ruiskutukset tulee tehdä vasta auringonlaskun jälkeen, etteivät mehiläiset tai kimalaiset kärsi.

Lue lisää:
Tautien ja tuholaisten torjunta
Neudorff -torjuntatuotteet

Jos torjut tuholaisia malasiiniruiskutuksella, tee se vasta auringonlaskun jälkeen, etteivät mehiläiset tai kimalaiset kärsi. (Kuva: Adobe Stock)
Jos torjut tuholaisia malasiiniruiskutuksella, tee se vasta auringonlaskun jälkeen, etteivät mehiläiset tai kimalaiset kärsi. (Kuva: Adobe Stock)

Jos nurmikon kasvu on lämmöstä ja kosteudesta huolimatta kovin kituliasta tai vaaleaa, niin heinäkuun alkupuoliskolla kannattaa vielä paneutua nurmikon hoitamiseen. Kitulias kasvu kertoo typen tarpeesta. Poutakeleillä voit käyttää täyslannoitteita liuoksena tai kastella virtsa- tai lantavedellä. Sateisemmalla säällä voi täyslannoitteita levittää myös rakeena tavalliseen tapaan.

Heinäkuussa voimalla kasvava nurmikko kannattaa leikata usein, mutta poutasäällä sen pituus kannattaa jättää hieman pitemmäksi. Kovin lyhyeksi leikattu nurmi palaa helteessä ruskeaksi ja juuristo kuivuu.

Lue lisää: Nurmikon hoitaminen

Nurmikon leikkauksesta syntyvä ruohosilppu kannattaa hyödyntää kasvimaan katteeksi. Se pitää kosteutta, antaa ravintoa ja tukahduttaa rikkakasvit.

Grillaa ja herkuttele; kasviksia, juureksia, hedelmiä…

Grillivartaisiin voi laittaa melkein mitä mieleen juolahtaa, kokeile. (Kuva: Adobe Stock)
Grillivartaisiin voi laittaa melkein mitä mieleen juolahtaa, kokeile. (Kuva: Adobe Stock)

Kesällä ja lomalla tulee tehtyä runsaasti ruokaa myös ulkona. Ellei sitä omista kunnon kesäkeittiötä, niin vaatimattomammassakin grillissä voi kesäherkkuja grillailla. Kannattaa siihen ritilälle myös muutakin laittaa kuin ainaista grillimakkaraa, vaikkei mikään kotikokkien kuningas olisikaan.

Lisukkeeksi tai koko ateriaksi kannattaa kokeilla grillata esimerkiksi ananasta, herkkusieniä, kesäkurpitsaa, maissin tähkiä, munakoisoa, pikkusipulia, paahtoleipää, paprikaa, perunaa, tomaattia ja niin edelleen – vain mielikuvitus on rajana! Kasvisseokset maustat esimerkiksi yrteillä, pippurilla, tuorejuustoilla ja maustevoilla. Käteviä ovat myös kaupan pakastealtaasta löytyvät vihannessuikaleet.

Muistattehan kuitenkin, ettei minkään sortin kasvissyöjä arvosta grilliritilästä tarttuvaa lihankäryä ja rasvaa; jos käytössä on vain yksi grilli, ovat nyytit paras ratkaisu. Pienemmät herkut kypsyvät mainiosti folio- tai voipaperinyytissä; sellaiseen voi koota kasviksia ja maustaa ne oman mieltymyksensä mukaan. Nyytit ovat herkullisia sellaisenaan ja sopivat myös lihan ja kalan lisäkkeeksi. Nyyttejä kannattaa grillata 1–3 kpl ruokailijaa kohti, pienemmät nyytit kypsyvät nopeammin ja tasaisemmin.

Mukavia ovat myös erilaiset vartaat ja etenkin lapset nauttivat oman tikkunsa kokoamisesta. Lohko tai viipaloi erilaisia kasviksia astioihin ja kierittele ne vaikka marinadissa etukäteen. Herkkusienet ja kirsikkatomaatit sopivat vartaisiin kokonaisina. Liota tikkuja vedessä noin puoli tuntia ennen grillausta, jotta ne eivät syty grillatessa palamaan.

Kunnon ruokaa kasvissyöjälle on marinoitu tofu; sen lisukkeeksi vielä kasviksia niin juhla-ateria on valmis.

Jokainen aterioitsija voi tehdä omannäköisensä vartaan ja laittaa siihen makunsa mukaan myös broileria, kalaa, lihaa, lihapullaa, makkaraa tai vaikka nakinpaloja kasvisten lisäksi. Ne kannattaa asettaa tikkuun tiiviisti, jotta vartaan pyörittäminen olisi helpompaa, eivätkä syötävät kuivuisi liikaa.

HUOMIO: Pesun jälkeen useimmat kasvikset kannattaa tosiaan paloitella tai siivuttaa (muun muassa juurekset) tasaisen kypsymisen varmistamiseksi. Erilaiset ja erikokoiset kasvikset vaativat hieman toisistaan poikkeavat kypsymisajat. Esimerkiksi hitaasti kypsyvät sipulit ja perunat kannattaa esikypsentää vaikka mikrossa tai laittaa foliossa grilliin heti sytyttämisen jälkeen.

Kokeile rohkeasti erilaisia kasviksia, juureksia ja vaikka hedelmiä – testaa erilaisia mausteita ja mausteyhdistelmiä, niin löydät omat suosikkisi. Makeannälkään ja jälkiruuaksi voit laittaa folionyyttiin vaikka omenanpaloja, ananasta ja banaania parin suklaapalan kanssa. Anna pehmetä hetken lämmössä ja nauti vaniljajäätelön kera. Mmmm…

Mukavaa kesää!

Muistathan vierailla lomamatkoillasi myös erilaisissa puutarhakohteissa. Mökkimatkan varrella voi olla upeita puistoja, kasvitieteellisiä puutarhoja ja erikoistuneita taimimyymälöitä, joista saattaisit saada mukavia ideoita ja taimia myös kotipuutarhaasi.

Vapaa-aikana kannattaa myös lähteä liikkeelle; nauttia raikkaasta ilmasta ja kesäisestä lämmöstä. Eikä aina tarvitse lähteä merta edemmäs kalaan, sillä lähialueiltakin löytyy varmasti kaikkea kaunista katseltavaa ja tutustumisen arvoista paikkaa. Hypätkää vaikka polkupyörän selkään ja lähtekää katselemaan, miltä maailma näyttää.

Lämpimillä keleillä vesi virkistää myös ulkoisesti. Nauti auringon lämmittämistä uimavesistä ja poikkea myös iltauinnilla, niin uni maistuu. Mukavia kesämuistoja saat itsellesi ja jälkikasvullesi myös yhteisillä uintihetkillä!

(Kuva: Adobe Stock)
(Kuva: Adobe Stock)
Ohje

Ohje

Sateisella säällä voit sitten vaikka...

Kaunista kesää ja hyviä uinti-, ulkoilu- ja grillauskelejä!

Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20213_68967.jpg
Toiveista totta ja pihasta puutarha
Onko sinulla uusi piha rakenteilla vai päivittäisitkö vanhaa? Mietitkö, miten täsmentäisit tavoitteet ja toiveet, mistä lähtisit pihan suunnittelussa liikkeelle?
20236_82418.jpg
Pieni, mutta ikävä vieras: perhossääski
Alun perin tropiikista kotoisin oleva hyönteinen on ryhtynyt hankkimaan itselleen jalansijaa myös Suomessa. Kyseessä on ulkonäöltään ja kooltaan hyvinkin sympaattisen oloinen perhossääski, joka on kuitenkin muuta kuin miellyttävä vieras.
20067_337.jpg
Elokuun lajit valkopajuangervo ja mirrinminttu
Valkopajuangervo 'Allikko'(Spiraea alba 'Allikko') kukkii heinä-elokuussa. FinE-kasviksi valittu pensas soveltuu parhaiten suuriin istutuksiin, joissa se saa levitä vapaasti juurivesoilla. Lajikenimi viittaa pensaan kosteaan, jopa märkään kasvupaikkaan. Näiden FinE-pensaiden lisäyslähteenä käytetään Keskas-kantaa 761 Helsingin yliopiston kasvitieteellisestä puutarhasta Kaisaniemestä. Valkopajuangervo on vaatimaton kasvupaikan suhteen ja menestyy jopa paikoissa, joissa on seisovaa vettä. Pensas sietää erinomaisesti alasleikkausta ja menestyy vyöhykkeillä I-VII.
20238_82731.jpg
Mikä pensasruusu? Asiantuntija vastaa
Mikähän pensasruusulaji on sellainen, jolla on tummanvihreät, hopeansävyiset lehdet ja jonka kukat ovat yksinkertaiset sekä aniliininpunaiset? Pensas kasvaa noin 2 metrin korkuiseksi. Luulen, että kyseessä on joku vanha lajike. Hankkisin sen pihaani, kun saisin selvitettyä lajin.
20213_68979.jpg
Mikä on Bokashi?
Bokashi – luonnollinen tapa tehostaa kasvuaKotitalouksissa syntyy eloperäistä biojätettä keittiöstä noin 0,5 kg henkeä kohden viikossa. Kaikkiaan noin kolmasosa kaikesta kotitalousjätteestämme on biojätettä. Ympäristötietoiselle kuluttajalle löytyy tänä päivänä lukuisia vaihtoehtoja biojätteen kompostointiin. Kompostointi on kierrätystä sen alkuperäisimmässä muodossa: biojätteeseen sitoutuneet ravinteet saadaan kompostoimalla takaisin kiertoon maanparannusaineena kasvien käytettäväksi, olipa kyse sitten kasvimaasta tai koristeistutuksista. Kodin komposti siis palauttaa maahan sen mitä sieltä on otettu.
Puutarhanet_kuvaa_ei_loytynyt_1920x1080.jpg
Kasvata chili satoikään
Tämä artikkeli on jatkoa Kasvata chili siemenistä -artikkelille.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton