TAKAISIN

Tee se itse - Havupallo

Päivitetty: 29.11.2022

Ei se ole niin vaikeaa kuin luulisi!

Perinteinen havupallo on monien joulumyyjäisten menestystuote. Eikä ihme, sillä se kestää ulkona viileässä kauniina ja vihreänä kevääseen saakka! Havupallo voi olla valmistettu kuusenhavuista tai vaikka männynhavuista - ja siihen voi mainiosti yhdistää myös muita luonnonmateriaaleja tai valmiita koristeita, värillisiä nauhoja (muitakin kuin punaisia) sekä valosarjoja.

Havupallon valmistaminen on loppujen lopuksi hyvin yksinkertaista - kokeilehan itse!

Tarvikkeet:

Havuja
Yleensä havupallo tehdään kuusenhavuista, mutta myös männystä, pihtakuusesta ja katajasta saa aikaan kauniin koristeen. Havujen keräämiseen pitää aina olla maanomistajan lupa, mutta niitä voi käydä keräämässä myös vastakaadetulta hakkuualueelta. Käytä havukoristeiden teossa pääasiassa oksien latvaosia, niin lopputulos on siistein (katkaistu oksanpää pyrkii aina näkymään).
Havujen tulee olla aina mahdollisimman tuoreita - ja niitä tulee olla paljon (vähintään 80 kpl/pallo)! Ellet pääse oitis askartelemaan, niin säilytä havuja vaikka jätesäkissä viileässä paikassa.

Oasispallo tai "kana/katiskaverkko"
Havupallon pohjana voi käyttää kaupasta ostettua, ruskeaa oasispalloa (vihreä, leikkokukille tarkoitettu ei kestä vaan murenee helposti) tai "pallon" voi muotoilla neliön muotoisesta palasta tiheäsilmäistä verkkoa (ekologisempi vaihtoehto). Molemmilla tavoilla on kannattajansa - ja niitä voi käyttää vaikka yhdessä (verkko pallon ympärille; etenkin isoille palloille tukeva pohja). Sekä verkon että oasispallon voi käyttää uudelleen seuraavana vuonna.
VINKKI: Verkkoa tulee olla vain yksi kerros, sillä muuten havut eivät mahdu läpi. Pienen havupallon pohjana voit käyttää vaikka sählypalloa!

Lisäksi tarvitset:

Rautalankaa
Oksasakset
Puukko
Leveää koristenauhaa
Käsineet
Sivuleikkurin katiskaverkon leikkaamiseen

...muita koristeita ja tarvikkeita tarpeen mukaan.

Havupallon valmistus:

Tee palloon ripustuslenkki
Tukeva rautalanka laitetaan pallon läpi joko yksinkertaisena tai kaksinkerroin taitettuna. Alapuolella rautalanka taitetaan niin, ettei se pääse enää irtoamaan (voi laittaa vaikka naulan tai tikun vielä lisäesteeksi) ja yläosasta muotoillaan ripustuskoukku.

Leikkaa havut
Ellet ole jo kerätessäsi leikannut havuja oikean mittaisiksi, niin tee se nyt. Leikkaa havut tasamittaisiksi, (15 -) 20 cm:n pituisiksi pätkiksi ja teroita paksumpia tyviä tarvittaessa puukolla, niin ne uppoavat mukavasti palloon. Liian lepsut oksat eivät pallossa oikein pysy, joten valitse tukevatyvisiä.
VINKKI: voit tehdä havuista myös 3-5 pätkän nippuja, jotka kiinnität rautalangalla yhteen.

Pistä havut palloon Aloita havunoksien/-nippujen pisteleminen palloon sen alapuolelta ja etene tasaisesti ylöspäin. Havuja menee pallo...

Vain Puutarha.net -palvelun jäsenet voivat lukea tämän artikkelin kokonaan. Kirjaudu palveluun tai liity jäseneksi. Palvelun jäseneksi liittyminen on täysin ilmaista eikä se sisällä kuukausi- tai vuosimaksuja.

Osa artikkelista on tarkoitettu vain jäsenillemme

Kirjaudu palveluun tai liity jäseneksi nähdäksesi artikkelin kokonaan