• Etusivu
  • Rakentaminen

Joulun jätteet kiertoon

Rakentajan toimitus
Päivitetty 22.12.2023
202312_79766.jpg

(Kuva: Pixabay)

Joulun ja joulupyhien aikana sekä sen jälkeen meiltä itsekultakin löytyy runsaasti hävitettävää materiaalia. Muistetaan kuitenkin, että suurin osa niistä on kierrätyskelpoista ja niille löytyvät omat kierrätyspaikkansa.

Käydäänpä asioita vähän kertauksena läpi. Mietitään samalla, voisimmeko kierrättää, uusiokäyttää tai toimia jotenkin ekologisemmin.

Kynttilät: vähennä, valikoija käytä materiaali uudelleen

  • Kynttilöiden loppuja voi sulattaa ja luoda niistä uusia kynttilöitä.
  • Suosi hautakynttilöinä oikeita, uudelleen käytettäviä lyhtyjä tai vaikka jäästä tehtyä lyhtyä (seurakunnalta voi saada myös ohjeita sopivista kynttilälyhdyistä). Joillakin seurakunnilla on järjestetty joulukynttilöitä varten oma energiakierrätyspisteensä.
  • Tuikkukynttilöiden metallikuoret, hautakynttilöiden metalliset hatut ja ulkotulien foliot kelpaavat puhtaina pienmetallikeräykseen.
  • Muista myös, että tunnelman ja muistamisen voi hoitaa yhdelläkin kynttilällä.
(Kuva: Pixabay)
(Kuva: Pixabay)

Minimoi ruuantähteet

  • Pyri aina ostamaan oikea määrä ruokaa, säilytä sitä oikein ja pakasta ylimääräiset, jotta ruokajäte jäisi minimiin.
  • Suosi jouluruuissa kestovuokia. Kertakäyttöiset alumiinivuoat palautetaan puhdistettuina metallinkeräykseen.
  • Älä kaada kinkunrasvoja viemäriin. Kovetettuina (esimerkiksi jäähdytys ulkona tai imeytys talouspaperiin) rasvat voi kierrättää biojätteeseen. Sekajätteeseen rasvan voi toimittaa vaikka kertakäyttöpulloon, –pakasterasiaan tai hyvin suljettuun maitopurkkiin pakattuna.
  • Kerää ruuantähteet biojätteeseen.
(Kuva: Pixabay)
(Kuva: Pixabay)

Lahjapaperit sekajätteeseen

Joulupaperit ovat voimakkaasti päällystettyjä ja sisältävät paljon painoväriä, teippejä ja tarroja, mikä vaikeuttaa niiden hyödyntämistä raaka-aineena. Tästä syystä niitä ei saa laittaa paperinkeräysastioihin lehtien ja mainosten sekaan, eikä keräyskartonkiastioihinkaan.

Isommat ja siistimmät lahjapaperit kannattaa tietenkin säästää uudelleen käyttöä varten, mutta pienemmät paperit ja muoviset lahjanarut kuuluvat sekajätteeseen.

EKOVINKIT: Mitäpä jos voisit osaltasi kannustaa lahjansaajia kierrättämään tai uusiokäyttämään lahjapapereita? Näin ennaltaehkäistäisiin entistä tehokkaammin jätepaperin syntymistä. Näppäriltä onnistuu esimerkiksi paketointi ilman teippiä, jolloin paperien viikkaaminen seuraavan joulun pakettien kääreeksi on helpointa.

Kääreeksi voi myös valita ruskeapohjaista, "oikeaa" paperia tai paperimassasta käsintehtyä paperia. Ruskeapohjainen paperi sopii kartonginkeräykseen ja massasta tehty puolestaan paperinkeräykseen. Myös vanhoista julisteista, tapettirullan jäämistä, seinäkalentereista tai lehdistä saa hyviä ja hauskoja lahjapapereita, jotka käyvät nekin paperinkeräykseen. Myös uudelleen käytettävät kartonkikassit tai jäännöskankaista ommellut joulupussit ovat hyvä lahjojen peittämiseen.

Lahjanarut myös

Tavallinen kiiltävä muovinaru lajitellaan sekajätteen joukkoon. Paperiset lahjanarut sopivat kartonkikeräykseen.

Lahjanarulle voi toki myös keksiä uusiokäyttöä esimerkiksi seuraavan vuoden paketoinnissa tai vaikkapa joulukoristeiden askartelussa. Koristerusetit ja kangasnauhat voidaan ainakin kierrättää seuraavan vuoden paketteihin.

(Kuva: Pixabay)
(Kuva: Pixabay)

EKOVINKIT: Lahjanaruksi käyvät myös vaikkapa jämälangat (pienet määrät luonnonkuituisia biojätteeseen, muut sekajätteeseen), erilaiset nauhat ja paperinarut. Välttämättä paketti ei tarvise narua ollenkaan.

Muut pakkausmateriaalit

Muoviset pakkausmateriaalit, kuten esimerkiksi muovikalvot ja -pussit, kuplamuovi ja styroksi kuuluvat muovikeräykseen.

Kartonki-, pahvi- ja paperipakkaukset tulee myös kierrättää. Mieti ensin, voisitko säilyttää pakkauksia uudelleenkäyttöä varten. Mikäli päädyt kuitenkin hävittämään pakkaukset, niin tilan säästämiseksi ne tulee aina litistää, pakata tiiviisti sisäkkäin ja laittaa keräyskartonkiastiaan.

(Kuva: Pxhere)
(Kuva: Pxhere)

VINKKI: Mitäpä jos päällystäisit vaikkapa kenkälaatikon kauniilla paperilla? Huolellisesti tehty ja koristeltu pakkaus kestää kierrossa useita vuosia!

Joulukalenteri ja joulukortit

Lasten joulukalenterin sisältä irroitetaan muovi- ja alumiinifolio-osat ennen päälipahvin kierrättämistä kartonkikeräykseen. Voit toki ensin leikata joulukalenterin yksityiskohdista kivoja pakettikortteja seuraavaksi jouluksi.

Joulukortitkin voi uusiokäyttää: liimaa kartonkia tai paperia taustapuolen peitoksi ja leikkaa jälleen yksityiskohdat pakettikorteiksi tai käytä koko kortti uudelleen joulukorttina. Voit myös kysyä päiväkodista haluaisivatko he hyödyntää tällaista jouluista askartelumateriaalia. Muuten joulukortit lajitellaan kartongin joukkoon.

Joulukuusi hyötykäyttöön

Taloyhtiöissä kuusille on useimmiten järjestetty erillinen nouto joulun jälkeen. Tavallisesti kuusi jätetään jätetilan viereen odottamaan noutajaansa. Muista kuitenkin riisua kuusi koristeista. Paikallinen jätelaitos antaa tarvittaessa asiasta tarkempia ohjeita.

Omakotitaloissa tai muissa pienkiinteistöissä kuusi on helpointa ja järkevintä hakettaa pensaiden juurelle (tai omaan kompostiin) tai karsia kuusi ja polttaa kuiva runko tulisijassa.

Muovikuuset ovat yleensä PVC-muovia ja kuuluvat rikkoutuneina siksi sekajätteeseen.

(Kuva: Pixabay)
(Kuva: Pixabay)

Sähkö- ja elektroniikkajäte erilliskeräykseen

Esimerkiksi rikkinäiset jouluvalot viedään erilliseen, niille osoitettuun ongelmajätteen keräyspaikkaan (SER-piste). Ennen kuin heität pimenneen valosarjan kokonaan pois, niin ota selvää löytyykö siihen vaihtolamppuja.

Uutta sarjaa ostettaessa kannattaa myös aina ostaa muutama vaihtolamppu. Selvitä myös, miten uusi sarja toimii: jos yksi lamppu sammuu, sammuuko koko sarja vai jäävätkö loput ehjät lamput palamaan?

VINKKI: Jos poltat valoja paljon, niin muista, että tutkimusten mukaan LED-valosarjat kuluttavat vähiten sähköä.

Lisätietoa kierrättämisestä:kierrätys.info

Rakentaminen
jätehuolto
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

202111_73400.jpg
Saako taloyhtiön roskalavaa tonkia aarteiden toivossa?
Roskalavaryhmässä käy kuhina. Nyt on hyvää tavaraa tarjolla, kannattaa käydä tarkistamassa.Toisen roska on toisen aarre, niinhän se menee, mutta saako roskalavalta ottaa mitä haluaa ja kuka tahansa? Entä voiko taloyhtiö joutua vastuuseen, jos dyykkari teloo itsensä lavalle kömpiessä tai saa kauniin nojatuolin mukana kutsumattomia vieraita? Lakimies Markus Talvio Jurinetistä tietää vastaukset.
20181_51394.jpg
Onko jätevesien käsittelyn uusi lainsäädäntö sinulle tuttu?
Arviolta 100 000 rantakiinteistön omistajaa joutuu tekemään jätevesiremontinJätevesien käsittelyä koskeva lainsäädäntö uudistui huhtikuussa 2017. Biolanin teettämä tuore kuluttajakysely kertoo, että kiinteistönomistajat ovat epävarmoja lainsäädännön velvoitteista. Myös vanhoihin kiinteistöihin tarvitaan pikaisia jätevesiremontteja. Biolanin marraskuussa teettämään jätevesikyselyyn vastasi 923 suomalaista pientaloasujaa tai mökkiläistä.Jätevesijärjestelmä on kunnostettava ensi vuoden lokakuuhun mennessä, jos rakennus sijaitsee luokitellulla pohjavesialueella tai enintään 100 metrin päässä rannasta. Tietysti sillä ehdolla, että se ei jo täytä uuden lain vaatimuksia. Biolanin teettämän kyselyn vastaajista lähes 80 prosenttia oli tietoinen takarajan päivämäärästä. Sen sijaan yli puolet vastaajista ei tiennyt, että tämä velvoite koskee myös vanhoja kiinteistöjä.‒ Kaikkien ennen vuotta 2004 rakennettujen ja rannassa tai pohjavesialueella sijaitsevien kiinteistöjen jätevesijärjestelmät pitää kunnostaa määräpäivään mennessä. Rantamökit ovat suurin yksittäinen ryhmä, jossa tarvitaan jätevesiremontteja määräaikana mennessä. Arviolta noin 100 000 rantakiinteistölle tarvitaan parannuksia jätevesiasioihin seuraavan kahden vuoden aikana, arvioi Biolan Ekoasuminen Oy:n toimitusjohtaja Matti Hakala.
20211_68191.jpg
Metallin kierrätys - tuubista toimeen!
Metallin kierrätyksen voisi ajatella olevan hyvin suoraviivaista hommaa. Mutta kuten kaikessa kierrätyksessä, on metallissakin omat sudenkuoppansa ja niksinsä. Metallin kierrätykseen taloyhtiöissä vaikuttaa 1.7.2021 voimaan tullut jätelaki. Tähän mennessä alle 20 asunnon taloyhtiöissä, joista syntyi alle 50 kg metallijätettä viikossa, metallin kierrättäminen on ollut vapaaehtoista. Nyt pienmetallin keräysastiat tulevat myös jo viiden asunnon taloyhtiöihin.
20227_79033.jpg
Varo valvomattomia SER-talkookeräyksiä
Kuluttajan voi olla vaikea tunnistaa, toimiiko esimerkiksi taloyhtiössä yleistyneiden sähkö- ja elektroniikkalaitteiden avolavakeräysten järjestäjä laillisesti. Lähimmän virallisen, maksuttoman vastaanottopisteen voi etsiä verkkopalvelussa kierrätys.info.
20226_46018.jpg
Olisiko tuijasta aidaksi?
Haluaisimme havuaidan, mutta perinteisen kuusiaidan sijasta olemme mieltyneet tuijiin. Mitä meidän tulisi tietää tuijista?Tuijista saat mainiosti kasvatettua joko leikattavan tai vapaasti kasvavan aidan.Tuijat pitävät tuoreesta maasta ja viihtyvät parhaiten hieman varjoisammassa paikassa. Aurinkoisemmallakin paikalla ne menestyvät, mikäli maan kosteusolot ovat otolliset ja taimet on ensimmäisten keväiden ajan suojattu paahteelta.Istutusetäisyys riippuu siitä haluatteko tiiviin, leikatun aidan vai selkeästi eri yksilöistä rakentuvan tuija-aidanteen. Yleensä leikattava aita kasvatetaan pienemmistä taimista, jolloin saadaan tiheä ja tiivis kasvusto säännöllisin leikkauksin. Taimien koosta riippuen leikattavien aitataimien istutusetäisyys vaihtelee (1–3 kpl metrille). Isoja taimia on sääli lyhentää (ja se olisi rahan haaskaamistakin), joten sellaisia kannattaa hankkia vain yksilöpuiksi tai vapaasti kasvavaan aidanteeseen.Lannoittaa voidaan keväällä havukasveille sopivalla lannoitteella.
20233_81139.jpg
Tartu kurkkuun – satoa kasvimaalta tai kasvihuoneesta
Kurkkukasvit ovat kotoisin tropiikista, joten Suomen oloissa ne vaativat hieman erityishoitoa menestyäkseen. Kurkkukasveilla on karhea, kulmikas varsi ja karheat lehdet. Kukat ovat yksineuvoisia, joten hyönteispölytys on kurkulle tärkeä. Jos kukka ei pölyty, hedelmäaihe kuivuu ja irtoaa pois. Kurkku (Cucumis sativus) on nopeakasvuinen ja helppohoitoinen kasvi.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton