• Etusivu
  • Hoitotyöt

Seppelvarpu ja marunat ovat syyskuun kasvit

Rakentajan toimitus
Päivitetty 08.03.2013
20099_18602.jpg

Seppelvarpu (Stephanandra incisa ’Crispa’)

Seppelvarpua aurinkoon ja varjoon

Rento- ja pitkäversoinen seppelvarpu (Stephanandra incisa ’Crispa’) pärjäsi erinomaisesti Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen peittopensaskokeissa eri puolilla Suomea. Se talvehtii ilman vaurioita Kuopion korkeudella saakka vyöhykkeillä I–IV, kun maa on läpäisevä. Seppelvarpu viihtyy jopa varjossa, mutta auringossa pensaasta tulee tuuheampi ja ruskaväristä kirkkaampi.

Seppelvarvusta tulee 30–50 senttiä korkea ja noin metrin levyinen. Koska maahan kaartuvat oksat juurtuvat nivelistään multaan, kitkeminen olisi hankalaa. Tämän vuoksi mullan tulee olla rikkakasvitonta, ja katteita kannattaa käyttää. Seppelvarpua ei tarvitse leikata usein, ja se kasvattaa uudet versot nopeasti jopa alasleikkauksen jälkeen.

Seppelvarvun liuskoittuneet pikkulehdet puhkeavat melko varhain keväällä. Myös ruskehtavankeltainen tai lähes oranssi syysväri kehittyy aikaisin. Kesä–heinäkuun vaihteessa avautuvat kellanvalkoiset, 2–6 sentin kokoiset kukinnot erottuvat heikosti lehdistöstä.

Marunat eivät kavahda kuivuutta

Ryytimäisesti tuoksuvat marunat (Artemisia-suku) kasvavat aurinkoisilla paikoilla. Maa saa olla karua ja kuivaa, kunhan se vain läpäisee vettä tehokkaasti. Lehdistä tulee runsaassa valossa lähes valkoiset, minkä ansiosta marunat ovat koristeellisia koko kasvukauden. Marunoita voi istuttaa matalaksi aidaksi, jolla rajataan vaikkapa kasvimaa tai kukkapenkki nurmikosta. Marunoista kehittyy tiheän pallomaisia, kun niiden versot typistetään alkukesällä.

Suomessa viljellään eniten noin metrin korkuista hopeamarunaa (Artemisia ludoviciana), jolla on kapeat pajumaiset lehdet. Se menestyy erinomaisesti jopa vähälumisilla alueilla ja leviää melko voimakkaasti. Koiruohoa eli malia (Artemisia absinthium) hyödynnetään paitsi koristekasvina myös vermutin ja absintin mausteena. Kasvi on 30–100 senttiä korkea.

Hopeamaruna (Artemisia ludoviciana)
Hopeamaruna (Artemisia ludoviciana)

Puolipallomainen, 15–40 senttiä korkea ohotanmaruna (Artemisia schmidtiana) sopii hillittykasvuista perennaa kaipaavalle. Sen lehdet ovat liuskaiset, samoin maanmyötäisen hiekkamarunan (Artemisia stelleriana). Rentovartinen, korkeuttaan leveämpi hiekkamaruna kannattaa suojata talveksi havuilla.

Kasvikortistoon

Lähde: Taimistoviljelijät ry

Ohotanmaruna (Artemisia schmidtiana 'Nana')
Ohotanmaruna (Artemisia schmidtiana 'Nana')

Tiesitkö, että samaan Artemisia-sukuun kuuluu myös mausteena tuttu rakuuna (Artemisia dracunculus) sekä allergiaoireita aiheuttava pujo (Artemisia vulgaris)?

Hoitotyöt
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

202211_80037.jpg
Araukaria, tutummin huonekuusi
Kapteeni James Cook löysi pitsimäisillä viuhkaversoilla koreilevan kaunottaren Tyynen valtameren alueelta, Norfolkin ja Philipin saarilta, vuoden 1775 tienoilla. Ainavihannan havupuun lehdet ovat neulasmaiset ja oksat kasvavat säännöllisinä kiehkuroina. Araucaria-suku käsittää 18 lajia, joista suurimmalla osalla oksat muodostavat selviä kerroksia. Hede- ja emikukat ovat yleensä eri kasveissa ja araukaria kukkii vasta hyvin suurikokoisena. Luonnossa araukaria kasvaa jopa 70 m korkeaksi puuksi, mutta ruukussa se jää yleensä alle 1,5 metriseksi.
20135_35093.jpg
Onnistu amppeleilla!
Tiedote: Kauppapuutarhaliitto
20233_81190.jpg
Parvekkeen hyötykasvit ja yrtit
Parvekkeella menestyvät mainiosti lukuisat hyötykasvit, kuten amppelimansikka, marjatomaatit, pienihedelmäinen kurkku, kurpitsa, meloni, paprika, salaatit sekä tietysti yrtit ja vihanneskrassi. Isompaan laatikkoon tai sankoon voi perustaa vaikka pienen peruna- tai porkkanamaan.
20199_60208.jpg
Syksy on parasta istutusaikaa!
Syksy on hyvää istutusaikaa ja istuttamista voi jatkaa maan jäätymiseen saakka. Syksyllä istutetut taimet lähtevät keväällä aikaisemmin kasvuun kuin keväällä istutettavat, sillä ne pystyvät hyödyntämään kevätkosteuden heti roudan sulettua. Taimet eivät aina ehdi juurtua ennen talvea. Siitä ei kuitenkaan ole haittaa, sillä lehdetön, lepotilassa oleva taimi ei haihduta vettä.Kastelua ei sovi unohtaa syksylläkään niin kauan kuin taimissa on lehtiä. Syksyllä istutettaessa riittää yleensä kerran viikossa kunnollinen kastelu. Maan kosteutta täytyy tarkkailla, vaikka olisikin sateista. "Tarkistathan, ettei taimen juurelle jää talveksi kuoppaa, johon vesi voi jäätyä", muistuttaa Tarja LeinoRengon Taimitarhalta. Kastelua jatketaan sitten keväällä pari kertaa viikossa kunnes taimet ovat juurtuneet. Juurtuneen kasvin tunnistaa siitä, että sen lehdet ja oksat kasvavat.
20201_62256.jpg
Keppihevosella yli esteiden
leikkejä ja tytöt ratsastaneet esteitä. Harrastus koki uuden tulemisen vuoden 2010 tienoilla, jolloin julkaistiin Venla-Maria Uutelan kirja keppihevosista. Nykyään pääsee jo kisaamaan peräti suomenmestaruustasolla keppihevosten kanssa. Kotipihallekin pystyt luomaan aidon kisatunnelman pystyttämällä omia esteitä. Kokosimme muutaman idean, millä saat tehtyä edulliset esteet.
201912_61878.jpg
Lumen hyödyt ja haitat puutarhassa
"Mutta laakso ei ollut enää vihreä, se oli valkea. Kaikki liikkuva oli nyt liikkumatonta. Kaikki elävät äänet ovat poissa. Kaikki kulmikas oli muuttunut pyöreäksi.– Se on lunta, kuiskasi Muumipeikko."(Taikatalvi, Tove Jansson)

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton