• Etusivu
  • Kasvillisuus

Näin perustat kukkaniityn - OSA 4/5

Rakentajan toimitus
Julkaistu 02.04.2012
20124_30315.jpg

OSA 4: Niityn kehitys

Kärsivällisyys on tarpeen, sillä niittykukat kehittyvät hitaasti; ensimmäisenä kesänä saattaa vasta taimettuminen tapahtua. Yksivuotiset kukat kukkivat toki jo 1. kesänä, mutta monivuotiset aloittelevat kukinnan vasta 2.-3. kesänä.

Kukkaniityn kehittymiseen vaikuttavat mm. kasvualustan laatu, kylvöaika, säätilat ja niiden vaihtelut, hoito, niityn kasvillisuus ja kasvien välinen kilpailu.

Alla olevista kuvapareista näet kuivan sekä tuoreen niityn kehittymisen kolmena ensimmäisenä elinvuotenaan...

Ensimmäisenä kesänä

Toisena kesänä

Kolmantena kesänä

Huomio

Huomio

Niityn perustaminen lyhyesti:

Perustaminen
Kukkaniitty voidaan perustaa aikaisin keväällä tai syksyllä syys - lokakuussa. kylvettävä niittyalue muokataan ja rikkakasvit poistetaan. Siemenet ovat pieniä, joten sekoita ne esimerkiksi hienoon hiekkaan kylvön helpottamiseksi. Siemenet kylvetään pintaan, sillä useat siemenet vaativat valoa itääkseen. Siemenet itävät hitaasti. Pienet taimet kehittyvät kesän kuluessa.

Hoito ja kukinnan alku
Niitä alue syksyisin elo-syyskuussa kasvuston ränsistyttyä. Poista niittojäte muutaman päivän kuluttua. Rehevät alueet kannattaa niittää ja niittojäte poistaa myös alkukesällä.

Kukinnan alkaminen
Yksivuotiset kukat kukkivat jo 1. kesänä. Monivuotiset aloittavat kukinnan vasta 2.-3. kesänä.

20124_30316.jpg

Näin perustat kukkaniityn on 5 osainen artikkelisarja:
OSA 1: Kasvien valinta
OSA 2: Maan muokkaus
OSA 3: Siementen kylvö
OSA 4: Niityn kehitys
OSA 5: Niityn hoito (ilmestyy lähiviikkoina)

Muistathan myös, että Jäsentukussa on tarjolla valikoima kotimaisia niittykukkien siemeniä; annospusseissa ja valmiina niittyseoksina!

Lisätietoa niittykasveista ja niityn perustamisesta: www.suomenniittysiemen.fi

Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20074_4728.jpg
Siemenvesalta kukkaloistoa kesään
Avomaanfreesia (Freesia x hybrida)Kiinnostaisiko kaunis värisekoitus tuoksuvia freesioita? Ne sopivat sekä esikasvatukseen että suoraan avomaalle istutettavaksi.Kasvupaikan pitää olla aurinkoinen, tuulensuojainen ja lämmin. Kasvualustaksi sopii läpäisevä, kalkittu ja runsasravinteinen, vähintään 30 cm syvä multamaa. Kasvu ja kukinta on huonoa kuivassa maassa.
20136_35313.jpg
Puutarhurista unelma-ammatti
Marjo Huovila ja Nanna Zitting opiskelevat TTS:ssä puutarhatalouden perustutkintoon, suuntautumisena kukka- ja puutarhakaupan koulutusohjelma (puutarhuri). Marjo on kokopäiväinen opiskelija ja opiskelee tutkintoon omaehtoisessa koulutuksessa, Nanna puolestaan opiskelee oppisopimusopiskelijana.TTS:n Puutarha-alalla on mahdollisuus opiskella ja suorittaa tutkinto tai osatutkinto perus-, ammatti- ja erikoisammatti tasoilla.Tutustu puutarha-alan koulutustarjontaan
20234_81539.jpg
Terijoensalavan peuravahingot? Asiantuntija vastaa
Istutimme viime kesänä terijoensalavan. Peurat kerkesivät syödä oksien päät ennen suojausta. Samoin uusia omenapuitakin kävivät pirulaiset maistelemassa. Onko toivoa, että salavasta tulisi vielä kaunis, vai pitäisikö istuttaa suosiolla uusi puu?
20235_81610.jpg
Tuija-aidan etäisyys isoihin puihin? Asiantuntija vastaa
Menestyykö tuija-aita ison kuusen vieressä ja jos ei menesty, niin kuinka kaukana isosta kuusesta aita menestyisi? Onko olemassa jotain konstia, joilla tuija-aidan saisi menestymään ison kuusen vieressä?
20226_78896.jpg
Mitkä kasvit sopivat pihan varjoisille paikoille?
Parvekkeen varjoisuus rajoittaa kasvivalikoimaa melko paljon, mutta periaatteessa mitä tahansa pienikokoisena pysyvää varjon kasvia voit kasvattaa niin puutarhassa kuin parvekkeellakin.Kasvikortistosta löytyy 185 kpl varjon kasvia
202111_73887.jpg
Omalaatuinen suomalainen ruokakulttuuri ansaitsee nosteensa
Kuopion alueella on vietetty ruokamatkailun juhlavuotta European Region of Gastronomy -tunnuksen turvin viime vuoden alusta lähtien. Kaksivuotiseksi venähtänyt juhla-aika päättyy, mutta ruokaverkoston tuloksekas kehitystyö jatkuu edelleen. Määrätietoinen eri alojen ja toimijoiden välinen yhteistyö tuottaa entistä parempia ruoka- ja matkailualan tuotteita ja palveluja sekä auttaa alan yrityksiä näkymään niin kotimaassa kuin ulkomaillakin.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton