Kestäviä pensasangervoja puutarhaan
Pensasangervot ovat suosittuja koristekasveja niin puistoihin kuin puutarhaankin. Ne ovat kestäviä ja helppohoitoisia; aidanteeksi, yksittäispensaaksi, ryhmäksi tai vaikka perennaryhmän osaksi sopivia pensaita. Sopivat myös maanpeitekasvillisuudeksi. Pensasangervot ovat yleensä melko vaatimattomia kasvupaikkansa suhteen; useimmat matalat pensasangervot kestävät kuivuutta mutta viihtyvät normaalikosteassa maassa. Toiset suosivat kosteaa maata. Kaikki pensasangervot ovat valokasveja - ja kestävät myös voimakastakin leikkausta!
Monet lajit ovat kauniisti kukkivia ja niitä on eri korkuisia noin 2 metrin korkuisesta punapajuangervosta (Spiraea douglasii) noin 30 cm:n korkuiseen lamopensasangervoon (Spiraea decumbens). Kukat ovat mesipitoisia ja houkuttelevat paljon pölyttäjähyönteisiä, esimerkiksi perhosia ja kimalaisia.
Katso mitä pensasangervolajikkeitaKasvikortistostalöytyy
Esimerkkejä pensasangervoista
Norjanangervo – Spiraea ’Grefsheim’
Kauniin kaarevaoksainen ja varhain kukkiva norjanangervo on yksi suosituimmista koristepensaistamme. Runsas kukinta alkaa eteläisimmässä Suomessa jo toukokuun puolivälissä. Myös pienet lehdet puhkeavat aikaisin. Kukat vitivalkoisia, miedosti tuoksuvia.
Korkeus: 100–150 cm.
Kasvupaikka: Aurinko–puolivarjo, kuiva–tuore, keskiravinteinen.
Vyöhykkeet: I–VI.
Taimiväli: 70–80 cm.
Leikkaus: Vanha pensas nuorennetaan harventamalla niukasti kukkivia vanhimpia oksia kukinnan jälkeen tai varhain keväällä ennen silmujen avautumista.
Keijuangervo – Spiraea japonica ’Little Princess’
Erittäin terve, tiheä ja säännöllisen pallomainen keijuangervo menestyy pohjoista Suomea myöten. Keijuangervo leviää melko hitaasti, mutta se peittää kasvualustan täydellisesti. Vaaleanpunaiset kukinnot avautuvat lämpimänä kesänä jo heinäkuun alussa. Ne pysyvät pidempään heleinä, kun pensas istutetaan kevyeen varjoon.
Korkeus: 50-70 cm.
Kasvupaikka: Aurinko–puolivarjo, kuiva–tuore, keskiravinteinen.
Vyöhykkeet: I–VI.
Taimiväli: 50 cm.
Leikkaus: Pensas kestää erinomaisesti leikkausta ja sen voi leikata alas jopa vuosittain varhain keväällä. Jos sen annetaan kasvaa rauhassa, niin siitä kehittyy aikaa myöten jopa metrin korkuinen.
Koivuangervo – Spiraea betulifolia
Koivuangervo on valkokukkainen, noin metrin korkuinen, pyöreähkö ja tiheä pensas. Saa valoisalla paikalla kasvaessaan loistavan oranssinpunaisen syysvärin. Koivuangervo kestää hyvin myös lumen painoa.
Korkeus: 100 cm. Juurivesojen vuoksi pensaasta tulee 100–130 cm leveä.
Kukinta: Kesäkuun puolivälistä heinäkuun toiselle viikolle. Kasvupaikka: Aurinko–puolivarjo. Kasvualusta kuiva–tuore ja keskiravinteinen. Melko vaatimaton kasvupaikkansa suhteen.
Vyöhykkeet: I–VII.
Taimiväli: 60 cm.
Leikkaus: Pensas kestää erinomaisesti leikkausta ja sen voi leikata alas jopa vuosittain varhain keväällä.
Kiinnostaisiko keltainen?
Keltajapaninangervo – Spiraea japonica ’Goldmound’ ym.
Keltalehtiset japaninangervot värittävät istutuksia koko kasvukauden, ja niiden sävy muuttuu pitkin kesää. Mitä aurinkoisempi kasvupaikka on, sitä punaisempia lehdet ovat puhjetessaan ja sitä kauemmin ne pysyvät kullankeltaisina. Varjossa lehdet vihertyvät pian. Koska keltajapaninangervoilla on tavallista vähemmän lehtivihreää, ne kasvavat hitaammin ja kaipaavat enemmän valoa kuin täysin vihreät pensaat. Ne menestyvät Etelä-Suomessa.
Korkeus: 50–60 cm.
Lehdistö: Lehdet ovat puhjetessaan punakeltaiset, kesällä kasvupaikasta ja lajikkeesta riippuen punertavan–vihertävänkeltaiset.
Kukinta: Liilanpunaiset, miedosti tuoksuvat kukat avautuvat yleensä heinäkuun puolivälissä.
: Aurinko–puolivarjo, kuiva–tuore, keskiravinteinen. Lehdistö pysyy kauemmin voimakkaan keltaisena auringossa kuin siimeksessä.
Vyöhykkeet
: I–III.
Taimiväli
: 50 cm.
Leikkaus
: Pensas kestää erinomaisesti leikkausta ja sen voi leikata alas jopa vuosittain varhain keväällä.
Keltakeijuangervo - Spiraea jap. "Aurea" tai "Golden Princess"
Myös keijunangervosta löytyy keltalehtisiä lajikkeita (kukat vaaleanpunaisia). Monikäyttöinen maanpeitepensas rinteisiin ja kivikkoihin. Viihtyy aurinkoisella kasvupaikalla.
Vyöhyke: IV/V
* * * * *
Pensasangervoita on vielä hurjasti enemmän
-> katso paljonko lajikkeita Kasvikortistosta löytyy (ja lue lisää!)
Käy myös lukemassa mitä angervosita puhutaan Keskustelupalstalla!