TAKAISIN

Hedelmäpuun kasvinsuojeluruiskutus

Julkaistu: 3.2.2016

Varhaiskevätruiskutus

  • Varhaiskevätruiskutus tehdään ennen silmujen puhkeamista tai niiden puhkeamisen aikaan maalis-huhtikuussa.
  • Ruiskutus hävittää lehtikirvojen, omenakempin ja hedelmäpuupunkin talvehtimisasteita hedelmäpuista, marjapensaista sekä koristepuista ja -pensaista.
  • Lue laimennusohjeet huolella; laimennusohjeet poikkeavat silmujen ollessa turpoamisvaiheessa / hiirenkorvilla.
  • Ruiskuta suojasäällä; ei pakkasella
  • Ruiskuta tyvestä latvaan asti tarkasti ja niin paljon, että neste valuu puusta.
  • Esimerkkituotteet: Rapsiöljypohjainen Cooper Bio Kevätruiskute tai parafiiniöljypohjainen Kevätruiskute Neko
Muista suojavarusteet kun myrkytätMuista suojavarusteet kun myrkytät

Kesäruiskutukset

Tuholaisia esiintyessä voidaan puutarhan kasvit ruiskuttaa uudelleen myös kasvukauden aikana.
  •  
  • Esimerkkituotteet: Laajatehoiset luonnon pyretriinin ja rapsiöljyn yhdiste Spruzit sekä luonnonpyretriiniä ja rypsiöljyä sisältävä Cooper bioruiskute s ovat luonnonmukaisia torjunta-aineita kotipuutarhoiden tuhohyönteisongelmiin.

Lisää tietoa?

Onneksi on olemassa myös luontoystävällisiä torjunta-aineita, sillä monet kotipuutarhan ystävät ovat asettaneet kyseenalaiseksi kemiallisten torjunta-aineiden käytön omassa pihassaan - ja monia tuttuja tuotemerkkejä onkin viime vuosina poistettu torjunta-ainerekisteristä.
Torjunta-aineita käytettäessä on aina syytä noudattaa huolellisesti käyttöohjeita, kiinnittää huomiota torjunta-aineen tarkkaan suihkutuksen kohteeseen, käytettyyn kemikaalimäärään ja itsensä suojaukseen ruiskutuksen aikana.

Tuholaisten torjunnan voi osittain jättää myös lintujen ja leppäpirkkojen tehtäväksi. Osana biologista torjuntaa voit huolehtia, että pihassa on riittävästi pesintäpaikkoja linnuille. Linnunpöntöt laitetaan kuntoon ja pihalle ennen paluumuuttajien tuloa.

Lue lisää tuholaisten torjunnasta

Omenapuun taudit ja tuholaiset

Omenakemppi, päärynäkemppi
Kellanvihreällä kempillä on läpikuultavat siivet. Oranssit munat talvehtivat. Toukat ovat kellanvihreitä ja ne vahingoittavat silmuja ja kukkanuppuja. Varhaiskevätruiskutus. Pahoin vioittuneet versot voidaan leikata.

Omenakääriäinen
Punertava parisenttinen toukka syö hedelmiin renkaanmuotoisia käytäviä jättäen pintaan purukasan. Kemiallinen torjunta.

Pihlajanmarjakoi
Huonona pihlajanmarjavuotena koi siirtyy omenapuihin. Hedelmässä mutkittelevia käytäviä, ei purua pinnassa. Kemiallinen torjunta.

Hedelmäpuupunkki
Tummanpunainen, vajaa puolen millin mittainen. Tavataan lehtien alapinnoilta. Heikentää puun kasvua ja lehdet ruskettuvat. Varhaiskevätruiskutus.

Lehtikirvat
Vaivaavat monia hedelmäpuita, etenkin nuoria versoja. Lehdet käpristyvät ja versojen kasvu pysähtyy. Talvehtii munina jotka kuoriutuvat aikaisin keväällä. Kirvoja torjutaan kylmävesi-, mäntysuopa- ja varhaiskevätruiskutuksilla. Munat tapetaan juuri ennen silmujen puhkeamista varhaiskevätruiskutuksella.

Punkit
Lehdet epämuodostuvat ja kellastuvat. Ei suositella kemiallista torjuntaa kotitalouksissa. Varhaiskevätruiskutus tehoaa talvimuniin.

Varastolaikku
Varastoiduissa hedelmissä ilmenee vaaleanruskeita mätälaikkuja. Valitse taudinkestäviä lajikkeita. Tautia voidaan välttää keräämällä sato oikeaan aikaan sekä leikkaamalla oksia.

Hedelmärupi
Omenan, päärynän tai kirsikan hedelmässä tai lehdissä on tummia laikkuja. Ongelmaa esiintyy erityisesti sateisina kesinä. Valitse kotipuutarhaan ruven kestäviä lajikkeita ja pidä oksisto harvana, jotta se kuivuu sateen jälkeen nopeasti. Hedelmiä voi syödä, vaikka rupea esiintyisikin.

Versomuumiotauti, muumiotauti
Omenan ja päärynän hedelmät ruskettuvat ja mädäntyvät. Pinnalla on pyöreitä itiöpesäkkeitä. Oksat ja kukat kuivettuvat. Muumioituneet hedelmät hävitetään välittömästi sekä kuivettuneet versot leikataan pois.

Tautien ja tuholaisten torjunta eri hyötykasveilla