• Etusivu
  • Kasvillisuus

Kurkku

Rakentajan toimitus
Päivitetty 30.08.2013
20134_34700.jpg
Houkuttelevan vihreä kurkku on yksi suosituimpia vihanneksiamme. Kevyt ja monikäyttöinen kurkku on omiaan leivän päällä ja salaateissa. Se viilentää ihanasti helteellä, mutta sopii myös lämpimiin ruokiin.

Kurkun ravintosisältö/100 g

Energiaa 10 kcal/40 kJ
Hiilihydraattia 1,4 g
Rasvaa 0,1 g
Proteiinia 0,6 g
Kuitua 0,7 g
C-vitamiinia 8 mg

Lisäksi pieniä määriä A-, B6- ja K-vitamiinia sekä kaliumia.

Kurkku Kasvikortistossa...

Hautapiirroksista suosikkiherkuksi

Kurkkua ovat rakastaneet niin intialaiset, egyptiläiset kuin roomalaiset. Kurkun tarina alkoi Aasiasta, todennäköisesti Himalajan vuoristosta. Kurkku on herättänyt tunteita, sillä sen käyttöä on kuvattu jopa egyptiläisissä hautapiirroksissa ajalta 5000 eaa.

Roomalaiset ja kreikkalaiset toivat kurkun antiikin aikana Eurooppaan, ja Rooman keisari Tiberius oli niin mieltynyt kurkkuun, että halusi syödä sitä ympäri vuoden.

Ruokapöytien tyylikkään viileä herkku saapui Ranskaan 800-luvulla, ja vähitellen sekä kasvihuone- että avomaakurkku ovat valloittaneet sydämet kaikkialla maailmassa.

20134_34699.jpg
Huomio

Huomio

Kurkkuvinkkejä:

Kurkku edistää hiusten kasvua ja estää kynsiä haurastumasta. Sisäisesti nautittuna kurkku vaikuttaa kokonaisvaltaisesti mutta näitä täsmäkonstejakin kannatta kokeilla:

Kosteuttava ja rauhoittava kurkkunaamio Laita purkki bulgarianjoguttia valumaan pariksi tunniksi suodatinpussiin jääkaappiin. Raasta pala kurkkua hienoksi raasteeksi ja sekoita jogurttiin. Levitä kasvoille ja kaulan iholle ja anna vaikuttaa 15–20 minuuttia.

Kirkastava kurkku-avokadonaamio Irrota avokadosta hedelmäliha. Leikkaa kurkusta noin 10 cm pala ja soseuta avokadon kanssa tahnaksi. Levitä kasvoille ja anna vaikuttaa noin 15 minuuttia. Huuhtele pois lämpimällä vedellä.

Kurkkureseptejä:

20134_34697.jpg
20134_34698.jpg

Raikas kurkku-GT
4 cl giniä
12 cl tonic-vettä
kurkkuviipaleita

Sekoita ainekset ja koristele reiluilla kurkkuviipaleilla. Nauti iloisessa seurassa.

Kurkku-jogurttihyytelöt
4 dl maustamatonta jogurttia
4 liivatelehteä
8 cm:n pätkä kasvihuonekurkkua
1 valkosipulinkynsi
0,75 dl fines herbes -sekoitusta (tuoretta rakuunaa, kirveliä ja ruohosipulia)
1 rkl sitruunamehua
suolaa
pippuria
ripaus sokeria
2 rkl jogurtista valutettua nestettä

Mittaa jogurtti suodatinpaperilla vuorattuun kahvinsuodatussuppiloon. Pane valumaan esim. mukin päälle parin tunnin ajaksi. Liota liivatteet kylmässä vedessä. Kuori ja halkaise kurkku. Lusikoi pehmeä sisus pois lusikalla. Paloittele kurkku pieniksi kuutioiksi. Hienonna valkosipulinkynsi ja yrtit.

Sekoita valutettu jogurtti, kurkkukuutiot, hienonnetut yrtit ja valkosipuli keskenään. Puserra mausteeksi sitruunaa, ripauta suolaa ja sokeria ja jauha pippuria.

Kuumenna tilkkanen jogurtista valutettua nestettä kattilassa ja sulata siihen puserretut liivatteet. Lisää seos jogurttimassaan.

Annostele maustettu jogurtti pieniin vuokiin tai esimerkiksi kylmällä vedellä kostutettuihin muffinivuokiin. Anna hyytyä peitettyinä jääkaapissa muutaman tunnin ajan tai seuraavaan päivään.

Kumoa kurkku-jogurttihyytelöt tarjolle salaatinlehtipedille ja koristele tuorein yrtinoksin. Tarjoa alkupalana esim. palvilampaan tai savukalan kanssa.

Lähde: Vihannes.net
20134_34695.jpg
Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20084_10477.jpg
Viherkallion asukaspuisto
Vihervuoteen liittyvässä Viikon Puistot -hankkeessa on tällä viikolla (21.4. alkaen) esittelyvuorossa Viherkallion asukaspuisto. Viherkallion puiston tarinan voi kuulla suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi soittamalla puhelinnumeroon 020 690 090. Tarinat löytyvät myös kaupunkien (Espoo, Helsinki ja Vantaa) verkkosivuilta.
20216_71149.jpg
Sisusta kukilla ja kasveilla: nappaa erilaiset ideat Lohjan asuntomessuilta
Hyvinvoivat viherkasvit ja kauniit kukka-asetelmat ovat ihania, mutta toisinaan esimerkiksi allergiat, lemmikit tai pitkät poissaolot voivat olla esteenä elävien kasvien ja kukkien hankkimiselle kotiin. Onneksi vehreyttä, luonnollisuutta ja kasviteemaa voi tuoda sisustukseen monella tapaa – myös ilman oikeita viherkasveja. Katso inspiroivat ideat Lohjan asuntomessuilta!
20217_71469.jpg
Perinnekasvi: Akileija
Lehtoakileija (Aquilegia vulgaris) on yksi puutarhojen perinnekasveista.
20221_75447.jpg
Nyt vietetään Kansallista Lottaruokaviikkoa
Pula-aikana tarveaineita oli niukalti, jolloin säästäväisyys korostui. Mitään ei heitetty pois. Samainen periaate ohjaa myös lottaruokaviikkoa. Edellisen päivän ylijäänyt ruoka hyödynnetään seuraavana päivänä suussa sulavasti.
20213_69181.jpg
Puutarha.Netin kotikeittiö testaa: saaristolaisleipä
Tämä testi otti paikkansa sellaiseen ajankohtaan, kun joulu kolkutteli ovella. Tarkoitus oli kerääntyä joulupöydän ääreen syömään hyvää ruokaa ja nauttimaan lähimpien seurasta. Leipä on aina ollut yksi kysymysmerkki, vaaleaa vai tummaa – mitä leipää haluttaisiin nauttia ruoan kanssa? Jotain erilaistakin teki mieli kokeilla. Tästä syntyi idea testata, onnistuisiko tällaiselta harrastajaleipurilta perinteinen saaristolaisleipä. Reseptien etsiminen johdatteli K-ruoka.fi-sivustolle, josta löytyikin kokeilemisen arvoinen resepti.
20088_12354.jpg
Sipulikukkien istuttaminen vaatii hieman suunnittelua
Kevään ensimmäiset sipulikukat saavat kotipuutarhurin helposti suorastaan hullaantumaan kevään tulosta. Miten malttamattomana kiertelemmekään keväisin etsimässä uusia väriläikkiä lumen ja nuutuneen nurmikon keskeltä tai ränsistyneiden perennapenkkien uumenista ja pensaiden tyveltä. Nuo puhtaan ilon hetket kannattaa kaivaa mielen naftaliinista jo nyt syksyn koittaessa. Tuo hullaantuminen jää nimittäin kokematta, jollei tartu toimeen ajoissa. Nyt on oikea aika aloittaa sipulikukkaistutusten ja ensi kevään kukkaloiston suunnittelu.Panostamalla pihan kaikkein lämpimimmän paikan löytämiseen saa kokea tuon keväisen nautinnon mahdollisimman varhain: mitä lämpimämpi ja suojaisampi paikka, sitä aikaisempi kukinta. Talon eteläseinusta ja kivien kehystämä kohopenkki ovat parhaita valintoja. Tummat kivet keräävät auringon lämpöä ja sulattavat lumen ja maan nopeasti. Jotta mahdollisimman moni pääsee osalliseksi kukinnasta, kannattaa miettiä myös sisäänkäynnin ja keskeisten kulkuväylien reunustamista sipulikukilla. Jos kulkuväylien tuntumassa ei ole sopivaa istutuspaikkaa, on syytä pohtia ruukkuistutusten mahdollisuutta.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton